Ako vysvetliť dcére hodnotu skutočného priateľstva?
Ahojte neviem ako toto dalej riesit. Dcera super baba, velmi citlive dievcatko ale uz neviem ako...
Ako jej vysvetlit ze pre niektore "kamaratky" ku ktorym ona vzhliada ako k nejakemu idolu sa s nou "kamaratia" vzdy vtedy ked nemaju po ruke nikohob epsieho... Velakrat bola nakoniec sklamana ked sa s kamoskou dohodli na nejakom programea ta sa na nu vykaslala prwsne preto ze niekto iny prejavil zaujem....
Ako jej vysvetlit ze hodnota cloveka sa nemeria poctom iba tzv "kamatov" ale su lepsie kamaratsztva ktore za nieco stoja...
Ako jej vysvetlit ze nemume ist a byt vsade akm chodia jej kamosky ci spoluziacky, nemusime ist na 30 3dnovych dovoleniek len aby sa mohla pochvalit ze bola niekde dalejlko ale v podstate nic dokopy nezazila lebo ja osobne nevidim zmysel v tom ist na dovolenku na 3 dni kde 2 dni cestujes pitom sa pochvalis bola som tam a tam ale je asi lepsie isr na 1 ci 2 dovolenky ale piriadne ked mame mesciac alebo 6tyz iba pre seba bez zhonu... Ona to aj celkom chape ale vidim ze jej je vzdy luto ked niektore spoluziacky pridu po vikende ze boli v alpach, taliansku, spanielsku ale na 3 dni???
Ja ani neviem co chcem pocut ale je mi to pitom ozaj luto lebo ma pocit ze vsade sa maju lepsie ako ona doma...
Ani meviem co chcem pi ut alebo citat len mi ozaj luto ju takto vidiet
@kristinapetronela Nuz dokonale matky si spravia volny mesiac 🤷♀️😅
@dadis nehnevaj sa ale kde píšem čo jej vravím? Ja nikoho neosieram ani nezakazujem, skús rozlišovať (nechápem to domyslanie).. Reagujem len na tvoje slová o rozmaznanosti..
@jana_eyre_2 Ved nepisem o tebe..
Mne sa skor zda, ze sa ju snazis utesovat tym, ze zhadzujes druhe dievcata. Nevieme co sa tam deje a aku maju dynamiku tie deti, a kto komu rozprava a kolko - ty mas jednozstrannu verziu od tvojej dcery a vsetci su zli len ona najlepsia - uvedom si, ze najskor bude pravda niekde v centre, tak ako vzdy, nic nie je tak cierne ani tak biele, su tam urcite tony sedej a to ty nevidis - sa mi zda. Suhlasim s dievcinou predo mnou - daj dietatu prilezitost spoznat viac deti, nielen tie zo skoly a snazit sa aby dieta si organizovalo trochu samostatnejsie svoje vztahy. Niekedy az prilisna intervencia aktivnej mamicky je na skodu
@dadis tak potom prečo píšeš že "vychovate čisté obete"?
@dadis a zasa tu ma niekto problem s mojim volnym mesiacom.. Ved si zariad aj ty volny mesiac a budes tiez dokonala matka ci ako to pises 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@prasiatko30 nezhadzujem druhe dievcata praveze vela krat som ju utesovala ze asi im do toho prislo nieco dolezite noeco necakane ked ani ten blby telefon nedokazali zdvihnut az kym sa neukazalo ze to nieco pre co sa vydrbali na nu bola proste lepsia/krajsia/milsia neviem aka kamaratka...
Po case som toho jasne zacala mat aj ja dost...
@jana_eyre_2 Myslela som tymto stylom..o ktorom som pisala v prispevku vyssie. Podla mna, ked takto rodicia zasahuju do kanaratstiev svojich deti, tak ich "rozmaznavaju" a nepripravuju na bezny zivot. 10r dieta si tym predsa musi samo prejst a samo precitit aj sklamanie, aby vedelo ocenit ozajstne dobre vztahy. Nepotrebuje dohlad, posudzovanie kamaratov a podobne. Raz so mnou kamaratka riesila asi v tomto veku..ze moja dcera je prilis sutaziva, chodila spolu s jej 2 dcerami k sukromnemu trenerovi (pocas covidu) a ze mali jej dcery nervy. ze ich nenecha nikdy vyhrat v sutazi, ze jej dcera plakala a podobne. Ja som neverila vlastnym usiam, ani som nemala naladu ju vtedy pocuvat, moji rodicia sa vtedy liecili z tazkeho covidu a ona mna ziadala, aby som to vyriesila. Nic som dcere nepovedala. Kazdy sme nejaky, kazdy ma svoju povahu, nie vzdy mozno kamaratsku.. ked si nematchuju, nemusia sa kamaratit, aj ked tu kamaratku mam rada. A aj tak je, nase baby sa uz velmi nekamosia. Mozno preto, ze som nebola ochotna zakrocit, mozno pre ine veci. Ale ani moja dcera ani dcery mojej kamaratky bez priatelov neostali. Nasli si ine, s ktorymi si viac rozumeju 🤷♀️
@prasiatko30 a nie nemam iba jednostrannu verziu od dcery kedze casto sa tieto stretka dohaduju aj s rodicmi kedze baby byvaju dost daleko od seba a niektore aj v inom meste... Tiez sme sa x krat dohodli s rodicom ktory nakoniec tiez nevie ani ten blby telefon zodvihnut ked sa neozyva a nevieme ci dany program plati/ neplati.. Nakoniec sa dozviem cca o 2/3dni ze jasne boli sme tam ale sorry bez vas lebo sa pridal niekto iny....
Myslim si, ze to dohadovanie o stretnutiach je dosledok predoslych vztahov
@prasiatko30??????
@prasiatko30 aky dosledok akych predoslych vztahov???
No, tak asi nemaju radi tvoju spolocnost 🤷♀️
@dadis ale tu vôbec nejde o to aby mama vyriešila kamarátstvo a bola nejaká sudkyňa.. ide o to, že dieťa treba vypočuť a pochopiť, poradiť, je jedno že dospelému sa to zdá ako banalita.. pre decko je to predsa dôležité.. mne moje deti hovoria svoje problémy a ja sa snažím ich počúvať a poradiť, hoci sú to z môjho pohľadu blbosticky, lebo mám väčšie problémy.. ale tebe by bolo ako keby tvoje problémy niekto znevažoval, že veď on zažíva horšie? Pre deti je to to isté..
môžeš samozrejme robiť ako uznas za vhodné, vychovávať ako ty myslíš že je najlepšie.. ale považovať dieťa za rozmaznávane preto, lebo jeho rodič sa ho snaží pochopiť je podľa mňa trocha tvrdé a úplne zbytočne ofenzívne.. 😒
(A teda vynášať súdy ako kto nepripravuje do života na základe pár príspevkov - to fakt milujem)
Ako sa k sebe spravali alebo chovali pred tym - nemam na mysli inych vztahov. Hovorim o ich kamaratstve ako takom, to dohadovanie a rusenie stretnuti je dosledkom toho ich kamaratstva, tych ich small talks co uz mali pocas ich kamaratstva - do prdele v sk na to nenachadzam slovo ktore by to vystihlo
@jana_eyre_2 Ved ja si myslim, ze rodicia davaju detom tie vzorce. Ano dieta sa postazuje, maminka vsak nebude toxic. O to tu ide. Ktoremu dietatu sa nieco podobne nestalo? Preco mama chce "riesit", aby ich je dcera nemala rada?(vadi jej, ze dcera k nim vzhliada pricom sama nie je "popularna"?). Prepac moj nazor, ale mne to pride toxic ako svina. Aj s tym vyberanim, kto k nim moze ist a kto nie.
Fakt nevidím dôvod vysvetľovať 10 ročnému dieťaťu, že lepšie sú 30 dňové dovolenky a tí, čo chodia na 3 dňové sa len naháňajú a chodia len preto, aby sa mohli chváliť. 🤦♀️
Radšej dieťaťu vysvetli, že každá rodina má inú dynamiku, iné priority, iné príležitosti, iné financie a treba v živote robiť to, čo baví nás, v čom vidíme zmysel a nerobiť niečo, len preto, že to robia iní.
To, že niekto trávi inak dovolenku ako vy nie je niečo, čim treba pohŕdať.
Čo sa týka kamaratstiev, nelipnúť na tých, čo nám nič neprinášajú, v ktorých sa necítime dobre, rovnocenne a treba využívať príležitosti spoznať sa s inými dievčatami, možno si s nejakými sadne. Kamarátstva často prinášajú so sebou sklamania, je to normálne, zamyslime sa, prečo je dynamika vzťahov aká je, či nerobíme my niečo zlé, ako my pôsobíme na druhých a prečo sa k nám tak, či onak správajú …
Pises, ze ma niekto problem s tvojim volnym mesiacom (ani tvojmu manzelovi to nie vzdy vyjde, tak travite cas bez neho) Ty mas zas problem s trojdnovymi dovolenkami (ktore travi spolu cela rodina) Tak , kde je vlastne problem? Jednoducho, ber to tak, ze kazdemu vyhovuje nieco ine. Aj dcere to vysvetli. S predlzenymi vikendami, podla mna, prehanas ty. Neverim, ze polovica triedy si takto kazdy druhy tyzden "odbehne". Keby si prekonala svoje pohodlie, jeden vikend by si mohla spravit take dobrodruzstvo dcere, nech jej nie je luto. Aj travenie casu na letisku je pre deti dobrodruzstvo. My sme chodievali na 2-3 dni, travili sme s detmi aj pol dna vo vlaku. Im cas uteka inak a mali vela zazitkov. .
Dvakrat do roka 4 az 6 tyzdnova dovolenka. Nemam s tym problem, ale to ju pustia zo skoly? 6 tyzdnov nestretavania sa s kamaratkami je pre 10 rocne dieta dlha doba, samozrejme, ze ju potom beru len ako "zalozny plan". Viem, o com vravim, pretoze od 12r. som pravidelne vynechavala 6 tyzdnov zo skoly a casom chybali spolocne zazitky (aj mimoskolske, cez prazdniny a pod.) Tu nejde o "fulll servis", ktory poskytnes. Ide o spolocne chvile spoluziakov.
S cim s tebou uplne suhlashlasim, pozdravenie sa deti by malo byt samozrejmostou. Ak ta ignoruju aj ich rodicia, tak niekde bude problem.
A co mna stale vie vytocit, je neoznamenie, ze niekto nepride, ked sa mame stretnut. Zmenu planu beriem ako bezny zivot. Tie prave priatelstva sa vykrystalizuju.
Som podobna ako ty, vsimala som si kamaratov mojich deti, trapilo ma, ked boli smutne.
@biba_18 Ja si myslim, ze nejaky problem tam bude. Ved napisem vecer predtym, ci to zajtra plati..ak by mi neodpovedali, beriem ze neplati. Inak ja osobne som tieto nutene vztahy cez deti neznasala, raz ked mi nejaka zenska nesedi, tak sa s nou len kvoli detom stretavat nasilu nebudem.
Zvýšiť jej sebavedomie. Neni to o dovolenkách. My sme nemali dokopy nič. Bola som úplne obyčajná, ale nikdy ma nezaujímalo, čo kto ma, kde bol. Je to o sebavedomí. Na nikoho sa nechciet podobať. Je takto priebojna? Možno to nemá v sebe. Neviem, či sa dá sebavedomie naučiť.
nepreberá dcéra nejaký trpiteľský syndróm po tebe? to, že sú kamarátky takéto, z toho musí vyrásť - tieto situácie ju oklepú, nájde si potom 1-2 kamarátky, ktoré za to stoja... čo ma zaráža - vo viacerých komentároch robíš zo seba obeť: "A nemienim sa v tomto prispisovat ludom ktorym sa to z roznych dovodov neda dokonca ani vlastnemu muzovi.. Ked sa mu da ide s nami ked nie ideme bez neho a dokazeme si to poriadne uzit... Preco ja som nakoniec ta zla v tomto..." . Ak vašej rodine vyhovujú mesačné dovolenky, je to ok... ak niekomu inému vyhovuje - 1 týždňová a 5 napr. 4dňových poznávačiek do roka, je to tiež ok. Ak však tento dovolenkový režim vyhovuje len tebe, nie zvyšku rodiny, tu vidím trošku problém. Predsa len deti rastú, menia sa záujmy, priority... možno tvoja dcéra bude z tej skupinky, že radšej pôjde každý mesiac na 3 dni niekam ako na mesiac vkuse 🙂
@eva8 ja chapem ze ktokolvek moze zabudnut aj ro ked niejto nezdvihne telefon lebo peave nieco robi/nepocuje/nemoze... Ale nezdvihat 2 dni hovori uz samo za seba...
Vola sa to ghosting, je to veľmi nepríjemne a nechápem že toľkým ženám to príde úplne v poriadku.. každý sa tvári aké je super byť asertivny, úprimný, ale ak tak niekto nerobí a nevie ani povedať priamo že sa mu niekam nechce/zmenili sa plány, tak tu to príde mnohým ok.. niekedy mám pocit že človek čokoľvek napíše na MK tak jednoducho vždy bude spochybňovany jeho nepríjemný pocit z niečoho..
Aj sklamanie patri k zivotu. My sa snazime, aby deti boli stastne, aby boli naplnene ich potreby, ale ono sa to da len do urciteho veku. Na vela veci nemas dosah a toto je jedna z nich. Ja od mala ucim deti, ze ludia su svine, ze vedia byt zli, vypocitavi, mozu ranit, klamat, vymyslat si. Mozno ma ona tie svoje kamaratky zidealizovane, mozno sa snazi strasne zapadnut. Potrebuje si tym prejst a pochopit, ze lepsie je mat jedneho uprimneho kamarata, ako vela falosnych. Suhlasim s tym, ze ono je to o sebavedomi ako takom. Treba, aby si ona vazila samu seba taku aka je.
@autorka ...Ale nezdvihat 2 dni hovori uz samo za seba...
A čo to hovorí?
Podľa mňa "Neotravuj, nemame vobec zaujem sa s vami stretavat, akoze ked nebude nic lepsie tak mozno, nech si decko ide zaplavat do bazena a pobehat po zahrade, ale uz mu ani ten bazen nestoji za to aby s vami travilo cas. A je mi jedno co si o tom myslis."
Skratka nemaju zaujem. Ste u nich uplne na konci, ked sa naskytne cokolvek ine tak ani nevedia ze existujete. Tak sa im nevnucuj a skusajte inde.
@tykat Ano, nie vsetci maju zaujem sa kamaratit so vsetkymi. Ghosting je hlupy napad, ale ozaj nevieme, ako to bolo planovane, ci "naisto", alebo len take zo slusnosti, ved si napiseme a dohodneme sa 😉. Ale robit z toho tragediu? 🥴 Dieta sa musi naucit, ze nemusi travit cas s niekym, s kym nechce, ale rovnako maju na to pravo aj ostatni. Ja by som sa uz takej zene nevnucovala, ak sa chce ist dcera s ich dcerou hrat, nech ide, ale bezo mna. Radsej si otvorim sama knihu na zahrade ako sa stretavat s rodicmi deti, s ktorymi si nemam co povedat.

@jana_eyre_2 Je ale ine povedat: Nevadi, aspon mame cas ist na kupalisko, nez "osierat" ich, alebo zakazovat sa kamaratit..ved takto vychovate ciste "obete"