Ako zistím, či ma dieťa klame?

izabelaa
16. apr 2017

Dievčatá,
malý mi nastúpil tento rok do prvého ročníka. Doteraz som si myslela,že mám s ním dobrý vzťah- neustále sa mu venujem,nikdy mi neklamal a ani ja jemu,čiže to nemohol "obkukať" z domu,stále namne visí ako na kabelke. Je to taký utiahnutejší mierumilovný typ. Bohužiaľ už po treťom dni v škole ma zavolala triedna učiteľka z dôvodu podozrenia,že malý šikanuje a jej slovami "agresívne bije" nejaku spolužiačku. Samozrejme to poprel a keďže vlastne neboli iný svedkovia,tak sme to nechali plávať,samozrejme dostal rozumnú prednášku o tom ako sa to nepatrí atp. Asi za týždeň vsak znovu volala,tentokrát zástupkyňa,že môj Timo doslovne "skákal po rukách a sotil zo schodov" znovu tú istú dievčinu. Tentokrát svedok v podobe kamarátky obete. Znova popretie,plač na kolenách z jeho strany.
Následovala detská psychologička,ktorá uznala že jej príde nepravdepodobná vina z jeho strany a že neprejavuje žiadne známky agresie. Agresivna mama napadnutého dievčatka mi však chodí búchať na dvere,obete začínajú pribúdať a Timo zrazu ubližuje polovici triedy. Svedkovia nulový,prípadne iba znovu kamarát/ka udajnej obete. Ucitelky sú asi slepé.
Malý mi to doma neustále popiera a k téme sa odmieta vyjadrovať,zdá sa mi však laknutejsi,taky este viac utiahnuty. Napadnuté dievčatko sa taktiež odmieta vyjadrovať,ale je skalopevne presvedčené že to je Timo a to bez debaty.
Co robiť? Už začínam byť zúfalá neviem ake opatrenia este mam urobit. Ako zistit ci klame?

jeennyv
16. apr 2017

@izabelaa ono tym ublizovanim polke triedy beriem tak, ze sa nasiel nejaky akoze vinnik a teraz vsetko je jeho vina..typicke spravanie neriesenia situacia..mimochodom co "obete" boli psycho tiez? ..to dievca ci kamaratka..ci len tvoj

kondaska1
16. apr 2017

No neprijemna situacia, neuvazujete o prelozeni do inej triedy? Nemoze byt to, ze on je skor ta obet, tym ze je taky utiahnutejsi tak agresivnejsie a dominantnejsie deti sa na nom vyvrsuju a skusaju co mozu a az ked mu rupnu nervy tak vrati co dostal ale zrovna vtedy je prichyteny pri cine? Inak tiez si myslim ze uz je tam taka kolektivna psychoza a vinnik sa vie dopredu. Maju skolsku psychologicku? nech vypocuje aj ostatne deti.

kondaska1
17. apr 2017

Ja by som svoje dieta urcite prelozila inam, chudacik este z toho bude mat traumu, teda tu uz ma urcite ale aby sa to neprejavilo inak na jeho zdravi ci psychike. Je to dost silny natlak, by som sa ani nedivila keby zrazu nechcel chodit do skoly. Pokial s nim neboli problemy v skolke, problem bude zrejme inde.

alaguema
17. apr 2017

@izabelaa ako keby si opisovala bipolárnu osobnosť. Doma mierumilovný baránok, v škole podľa kolektívu krutý agresor. Ten rozdiel je priepastný. Neviem, ako zistiť, či klame. Ale asi ani sama nie si skalopevne presvedčená o jeho nevine, ak sa tu na to pýtaš. Možno by to chcelo ešte jedno hlbšie vyšetrenie, možno inou psychologičkou. Po jednom sedení mu do hlávky určite nenazrela. Ale určite by som stála pri ňom. A verila mu, kým sa nedokáže opak. Ktovie čo sa to tam deje. Každopádne normálne to nie je. A osobne sa mi ani veľmi nechce veriť, že by prváčence schystali taký komplot proti jednému žiakovi úplne len z čistej škodoradosti. Alebo prečo vlastne...Neverím, že sa v triede nenájde jedno dobré decko, ktoré by povedalo, ako to v skutočnosti je.

stankadu
17. apr 2017

ťažko poradiť, je to dvojsečná zbraň. Ked ho preložíš, dáš najavo, že ostatný mali pravdu, ked ho necháš tam, môže to byť horšie. Ale aj nemusí. Deti sú kruté. Dcéra mala najlepšiu kamarátku a pri korčulovaní do seba narazili a trošku sa pooškierali. Oni dve si to vysvetlili, len jej mama na to nevedela "zabudnúť". Nadávala na moju dcéru, ohovárala ju a všetkých huckala proti nej. V škole sa s ňou už nikto nechcel ani rozprávať. Dokonca nadávala aj mne, že mlátim svoje deti a oni to posúvajú ďalej, lebo iné nevedia, len sa biť. 😠 Nechala som to tak. Dcére som vtedy povedala, že ak nič neurobila, nemá sa čoho báť a čas všetko ukáže a vyrieši. Tak aj bolo. Trvalo to síce vyše roka, ale zatial sú celkom dobrá partia.

janinah
17. apr 2017

ak len raz bol svedok,tak by som pripustila,že klame.....ale pri tých viacerých počtoch obetí mi je divné,že nikdy nič učiteľka nevidela na vlastné oči....treba so synom rozprávať v zmysle- máme ťa radi hoc by si bol najväčší bitkár na svete,ak máš problém treba o tom povedať....môjmu sa stalo,že ho udrel spolužiak,on to vrátil,ale učiteľka videla len to vrátenie a problém bol na svete....

adsumus
17. apr 2017

@izabelaa a keby ste si sadli s tou mamou aj s dievčatkom a porozprávali sa pri káve, deti nechať aj same na chvilu? možno maju nejaký spor medzi sebou a nevedia to vyriešiť, lebo sa to bude nabalovať a budeš musieť prekladať dieťa, či už klame alebo nie.

moonlight1210
17. apr 2017

@izabelaa decká si vedia vymýšľať. Tiež som zažila, že dve dievčatá z našej triedy, zrazu došli za učiteľkou s iným chlapcom, čo reval ako tur, a niesli za riadnu hrsť čierneho chumáča vlasov ako mal on. A že ja som ho zbila a vyšklbla mu vlasy. Na ich smolu sa ukázalo, že to neboli vlasy a už vôbec nie jeho, navyše sa chalan priznal, Ho zbili oni dve (boli taká malá akčná dvojka), ale zakázali mu to povedať a donútili ho klamať.

Skutočným agresorom môže byt napríklad to dievča samotné. Ale nie fyzicky, iba roznášanim falošných historiek o tvojom synovi, čo ho vraj videla robiť inde. Alebo vraj počula, že vraj robil niekomu inému. Decká to hltaju, lebo im je to to iste, ako dospelým sú dobre emotívne prifarbené historky z bulvárnych plátkov, a ona ma pocit aká je zaujímavá, tak pridáva stále niečo navrch.
A keď sa potom niečo v triede zomelie, hneď označia tvojho syna. Dokonca to prifarbia. Taká menšia Davová psychóza.
Teoreticky by mohlo byt aj možné, že aj reálne niekto tam iné deti bije, ale zastrašuje ich, tak označujú niekoho iného, koho im agresor káže označiť.

A Možno by bolo fajn zistiť, či take veci to dievča už predtým nezažilo. Že je vždy podľa jej slov obeťou niekoho, alebo sa jej deju neskutočne veci.
(Skákať po rukách a zhodit zo schodov - a žiadne modriny? Zranenie?)

a kedy presne podľa udania obetí stíha tvoj syn všetky tieto incidenty? Lebo u nas by to napríklad moc nešlo, keďže cez prestávky sú chodby plne a navyše učiteľky prvácikov sú prakticky stále s nimi v triede, ešte aj cez prestávky. Nebolo by moc kde niečo take urobiť, aby ho nikto nevidel.

evica01
17. apr 2017

Jeden znamy nam rozpraval aka sa deje jeho synovi skrivodlivost. V skole bol obvineny, ze bije kamarata. Taky dobry chlapec. Prvacik. Doma pomaha maminke, s ockom srobuje v aute..
Ja som mu povedala, ze skola je obcas taky "spustac", deti sa zmenia akonahle prejdu prah triedy, ze pani ucitelka ho ponaprava.
Viete co? On sa urazil. Ani len stipkou nepripustil, ze by JEHO SYN mohol nieco vyparatit.
No a viete zas co? Dokazalo sa, ze vyparatil. Teraz co? 🙂
To len tak na zamyslenie. Aj ked z tvojho opisu sa mi zda, ze opice su tie dievciny.
Asi nemate v skole kamerovy system vsak?
U nas mame. Na tooolkooo veci sa uz prislo. Anjelikovia v akcii 😉

persica
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
montemotherone
17. apr 2017

Je tu strašne veľa možností.
1. Tvoj syn chce upútať pozornosť dievčaťa, páči sa mu. Neprimeraným spôsobom, ale deti to inak nevedia (kedysi sa kvákalo za vrkoče, štípalo 🙂
2. Naozaj ju šikanuje, skúša niečo, čo ešte nepoznal (v MŠ sú deti pod väčším dozorom, v ZŠ majú zrazu viac voľnosti, je to už len o ich vnútornej disciplíne). Môže sa to diať u detí, ktoré sú príliš kontrolované, pod tlakom, aby boli dobré, poslušné, bezchybné.
3. Bráni sa. Na začiatku konfliktu môže byť práve tá dievčinka a potom, keď dostane od tvojho syna "po nose" je prekvapená.

Viem, že trochu prehnaný príklad, ale práve obete šikanovania sú za tými šialenými útokmi v školách o ktorých počujeme zo zahraničia. Pričom za šikanovanie sa považuje aj vyčlenovanie dieťaťa zo skupiny, akési organizované odmietanie. A áno, aj v takom nízkom veku dokážu byť deti zákerné, vypočítavé....
Má tvoj syn v triede kamaráta, spýtaj sa triednej ako sa javí vo vzťahoch k deťom. Čo robí cez prestávky, ako ich trávi? Sám, alebo nadväzuje kontakt s ostatnými?...

sardinka336
17. apr 2017

Neverím velmi tomu ze od septembra a je pomaly máj, si učitelka nikdy nevšimla neprimerané spravanie tvojho syna, to je blbost.Ešte sa mi za moju prax nestalo aby som si za niekolko mesiacov denno denného kontaktu s dietatom nevšimla ked robí ,,capačiny,,. Bud si to vymyšlaš celé alebo neuvadzaš všetky skutočnosti. Dieta ktore klame kludne moze posobit ,,utiahnutejšie,, a ,,laknutejšie,, takze ja by som nerobila ziadne zavery kto je tu klamar a kto obeť. Lebo to sa nedá objektívne zistit bez komunikácie s učitelkou a dotknutými deťmi. No ale varme z vody, to je také koníkovské..

stromberg
17. apr 2017

Dieťa by som premiestnila.. takto sa z neho raz ten tyran ozaj stane..