icon

Ako zvládajú deti nástup do prvého ročníka?

10. okt 2025

Ahojte, ste tu také čo vám chodia deti do prvého ročníka ZŠ?
Ako im to ide učenie? Zvykli si na školu či máte ťažké začiatky?

ludkka0407
10. okt 2025

@anonym_autor ahoj, syn je prvak. Z mojho pohladu idu raketovou rychlostou, podla p.ucitelky uz maju poznat celu abecedu (tlacene pismena), vela domacih uloh. Mam to s cim porovnat, kedze mam starsiu dceru. Idu podla "novej reformy", ale mam pocit, ze zaberaju ovela viac

autor
10. okt 2025
@ludkka0407

@anonym_autor ahoj, syn je prvak. Z mojho pohladu idu raketovou rychlostou, podla p.ucitelky uz maju poznat celu abecedu (tlacene pismena), vela domacih uloh. Mam to s cim porovnat, kedze mam starsiu dceru. Idu podla "novej reformy", ale mam pocit, ze zaberaju ovela viac

@ludkka0407 Ja nemám s čím porovnať, je to moje prvé dieťa. Tiež mám chlapca.

anonym_2f06f8
10. okt 2025

Nasi na skole maju prebrate a,m,e. Detom to ide, chodim k prvakom pozerat na adaptaciu. Ale pojde to rychlostou jedno, dve pismena tyzdenne. Je to standard. Za rok musia prejst celu abecedu. Volakedy sme stihali aj citanku, co uz posledne 3 roky nestihame, lebo sa polavilo tempo. 2 pismena tyzdenne boli norma. Dnes uz to deti nedavaju.

ivik4
10. okt 2025

U nas maly nemal problem a to ozaj dlhe roky pred skolou patril medzi deti ktore boli ,,pozadu" so vsetkym. Zlate casy prvy rocnik 🙄
Pamatam sa ale rozdiely ake boli velke medzi skolami . Moj syn prebratych hadam 10 pismen,10 cislic a prvaci na skole vedla tiez v meste, len na zaciatkoch.

qwert87
10. okt 2025

@anonym_autor mam stvrtaka a druhaka a áno, išli rýchlo. Každý týždeň 2 písmená, v máji už čítali čítanku, oba šlabikáre prebraté. Pamätám si aj minulý rok, keď sme mali už v októbri diktovať diktaty doma deťom a aj v škole si precvičovali. Ale postupom času si uvedomujem zlatý prvý ročník, od druhého už poučky v prvouke, angličtina slovom aj písmom.

miriz
10. okt 2025

@anonym_autor ahoj, syn je tiež prvák a aj u nich už “prebrali” všetky tlačené písmená. Ale myslím, že nejdú rýchlo - majú také kartičky a s nimi dosť pracujú, boli tuším súčasťou šlabikára. Keď zvládnu ružové, prejdú na žlté (majú štyri farby), každý svojou rýchlosťou, syna to baví. Plus v šlabikári mali veľa cvičení na zapísanie prvého písmena slova. Dostal skvelú učiteľku, úlohy nedáva, podľa nej majú toho v škole dosť, všetko si nechávajú v škole. Do školy chodia len s desiatou a peračníkom v taške 😀. Syn je spokojný a do školy sa teší 🙂.

anonym_52ff8f
10. okt 2025

Naši vedia a,m,e,o,u,v,s,i. Zvladame v pohode, úlohy nemáva.

autor
10. okt 2025

U nás v škole preberali písmeno A M E O S I U V veľké tlačené písmená a moje prvé čiary fialovo-zlty zošit aj písanie 1.Tento týždeň dostali písanie 2 a prebrali písané malé a a veľké A písané. Úlohy majú každý deň, čítať v šlabikári písmená, určiť v slove prvé a posledné písmeno vytlieskat koľko má slabik. Písanie mali na úlohu každý deň jednu stranu a z matiky zošit Ciselko teraz preberajú číslo 5 a rátať príklady + - do čísla 5
Môjmu sa to zatiaľ páči a rád chodí do školy, dúfam že mu to ostane.

biglovemom
10. okt 2025

Moja bude mat buduci mesiac 7r , skolka jej moc uz nedavala , takze sa tesila a aj rada tam chodi.vie velmi dobre pocitat aj citat a pisat ,bala som sa ze sa bude nudit ale nie. Dostava-dobrovolne a chce -tazsie ulohy okrem normalnych uloh.
Okruh kamaratov sa zväcsil ,sme obe spokojne 😊

titla
10. okt 2025

Ja mam prvaka a teraz zacali s A. Zatial ziadna velka zataz ale zacinaju zvysovat tempo. Ale syn ma CLIL program, preto mozno idu pomalsie.

catherinah
10. okt 2025

Velmi rychle tempo, každý den domca uloha, velka záťaž pre ne. Chudatka deti.

katyninka
10. okt 2025

My ťažko zvládam prvý ročník, každý deň sú úlohy domáce písanie..ja to tazko davam ked pridem domov o 16,30 z prace....prebrali už písané M, Mama, už mali aj písanie diktátu...matiku majú hejneho metodou co som si myslela ze bude ťažké ale je to zaujímavé a veľmi praktické...ja som dcéru neučila nic popredu, iba zosity pre predskolakov sme robili...ale asi som mala viac robiť veci keď bola predškoláčka..moja chyba...

sandra49
10. okt 2025
@anonym_autor

U nás v škole preberali písmeno A M E O S I U V veľké tlačené písmená a moje prvé čiary fialovo-zlty zošit aj písanie 1.Tento týždeň dostali písanie 2 a prebrali písané malé a a veľké A písané. Úlohy majú každý deň, čítať v šlabikári písmená, určiť v slove prvé a posledné písmeno vytlieskat koľko má slabik. Písanie mali na úlohu každý deň jednu stranu a z matiky zošit Ciselko teraz preberajú číslo 5 a rátať príklady + - do čísla 5
Môjmu sa to zatiaľ páči a rád chodí do školy, dúfam že mu to ostane.

@anonym_autor my máme prebraté tie písmená co aj vy ale už preberajú písané M..budúci týždeň bude ďalšie v poradí.. písanie majú už ten druhy zošit a tam už píšu písané MA. Matiku majú myslím číslo 6. To dcéru nudí lebo ona už vedela počítať príklady ale ja viem a vysvetľujem jej, že ta postupnosť a to, že idú pomalšie je potrebné. Co sa týka čítania tak už spájajú slabiky, mama atd co tam je v tom šlabikár. Ja mam pocit, že nejdu vôbec rýchlo ale teda dcéra stíha a aj píše pekne aj keď to sa jej doma robiť vôbec nechce, mávajú 2-4 riadky napísať a k tomu jej ešte ja dávam napísať minimálne dva a predtým si rozcvicuje ruku so zositom moje prvé čiary.. baví ju čítanie a denne riešime mimo učenia co sa ako píše, aké je na začiatku a konci písmeno a také.. proste hravou formou..chce už vedieť aj iné písmená písať písaním keďže tlačené ovláda a je schopná napísať slovo a porozmýšľať ake písmená sú tam.. keby je na nej ja s nou doma preberam oveľa viac, ale krotim to, pretože viem, že to nieje celkom okej, aby sa nezačala nudiť.. a tebe sa zdá, že idú rýchlo? Lebo pomaly? Lebo ze ti dieťa nestíha ci naopak? Prečo sa vlastne pýtaš ako to ide ostatnym prvakom?

20erika07
10. okt 2025

Moja dcera začínala 1.rocnik ked vypukol covid. Bol to zahul doma, ani nevieme ako to prešlo . Medzi mojimi deťmi je rozdiel 6rokov a za tie roky sa to tempo riadne posunulo, pri dcére som sa čudovala pri viacerých veciach ,ze co bral syn vo vyššom rocniku, oni brali uz v nižšom. Zdalo sa mi to dost náročné, ale keďže dcera ľahšie a ine tempo ako to co nahodili v skole nepoznala, nemala problém, islo jej to bez problémov vsetko našťastie.

autor
10. okt 2025
@katyninka

My ťažko zvládam prvý ročník, každý deň sú úlohy domáce písanie..ja to tazko davam ked pridem domov o 16,30 z prace....prebrali už písané M, Mama, už mali aj písanie diktátu...matiku majú hejneho metodou co som si myslela ze bude ťažké ale je to zaujímavé a veľmi praktické...ja som dcéru neučila nic popredu, iba zosity pre predskolakov sme robili...ale asi som mala viac robiť veci keď bola predškoláčka..moja chyba...

@katyninka Čo je hejneho metóda?

autor
10. okt 2025
@sandra49

@anonym_autor my máme prebraté tie písmená co aj vy ale už preberajú písané M..budúci týždeň bude ďalšie v poradí.. písanie majú už ten druhy zošit a tam už píšu písané MA. Matiku majú myslím číslo 6. To dcéru nudí lebo ona už vedela počítať príklady ale ja viem a vysvetľujem jej, že ta postupnosť a to, že idú pomalšie je potrebné. Co sa týka čítania tak už spájajú slabiky, mama atd co tam je v tom šlabikár. Ja mam pocit, že nejdu vôbec rýchlo ale teda dcéra stíha a aj píše pekne aj keď to sa jej doma robiť vôbec nechce, mávajú 2-4 riadky napísať a k tomu jej ešte ja dávam napísať minimálne dva a predtým si rozcvicuje ruku so zositom moje prvé čiary.. baví ju čítanie a denne riešime mimo učenia co sa ako píše, aké je na začiatku a konci písmeno a také.. proste hravou formou..chce už vedieť aj iné písmená písať písaním keďže tlačené ovláda a je schopná napísať slovo a porozmýšľať ake písmená sú tam.. keby je na nej ja s nou doma preberam oveľa viac, ale krotim to, pretože viem, že to nieje celkom okej, aby sa nezačala nudiť.. a tebe sa zdá, že idú rýchlo? Lebo pomaly? Lebo ze ti dieťa nestíha ci naopak? Prečo sa vlastne pýtaš ako to ide ostatnym prvakom?

@sandra49 Nemám s čím porovnať tak neviem povedať či idú rýchlo alebo pomaly. Malý zatiaľ stíha v pohode ani neprotestuje že musí aj doma robiť domáce úlohy.
Pýtam sa ako to ide ostatným prvakom lebo nemám s kým to prebrať, všetci známy majú už veľké deti.

sandra49
10. okt 2025
@anonym_autor

@sandra49 Nemám s čím porovnať tak neviem povedať či idú rýchlo alebo pomaly. Malý zatiaľ stíha v pohode ani neprotestuje že musí aj doma robiť domáce úlohy.
Pýtam sa ako to ide ostatným prvakom lebo nemám s kým to prebrať, všetci známy majú už veľké deti.

@anonym_autor hej to chápem, ja to tiež nemám s kým porovnať. 🙂 ale veľa tu už pár rokov citam diskusie keď maminky píšu tak som sa nejak zorientovala ako by to malo asi byt a vyzerať.. ale podla mňa veľmi záleží od toho aké je dieťa. U nás sa už vo veľkom rieši, že si deti robia dosť zle, bijú sa,kradnú desiaty atď a to je u dcéry len 13 deti.. toto ma dosť desí co bude neskor tak sa to snažíme podchytiť v zárodku.

autor
11. okt 2025
@sandra49

@anonym_autor hej to chápem, ja to tiež nemám s kým porovnať. 🙂 ale veľa tu už pár rokov citam diskusie keď maminky píšu tak som sa nejak zorientovala ako by to malo asi byt a vyzerať.. ale podla mňa veľmi záleží od toho aké je dieťa. U nás sa už vo veľkom rieši, že si deti robia dosť zle, bijú sa,kradnú desiaty atď a to je u dcéry len 13 deti.. toto ma dosť desí co bude neskor tak sa to snažíme podchytiť v zárodku.

@sandra49 To také veci riešia už prváci? U nás ich je 24 detí v triede a zatiaľ dobre sa vychádzajú. Niektoré deti pozná môj zo škôlky tak má v triede aj kamarátov.

sandra49
11. okt 2025
@anonym_autor

@sandra49 To také veci riešia už prváci? U nás ich je 24 detí v triede a zatiaľ dobre sa vychádzajú. Niektoré deti pozná môj zo škôlky tak má v triede aj kamarátov.

@anonym_autor hej bohužiaľ.. však aj nasa ma 4 deti zo skolky takže sa poznajú no ale aj oni si robia zle.. neviem prečo, ako by si chceli dokazovať kto je najlepší alebo co..smutna som z toho..ale keby je na nej neviem nič, lebo by mi každý deň tvrdila, že dobre bolo ale viem ako z nej vyťahovať informácie takže som sa postupne dozvedela..

anonym_f5e188
11. okt 2025

@anonym_autor vobec neriesim ci idu rychlo alebo nie. Maju ucebne osnovy, tych sa drzia. Mam prve dieta skolaka a nemame najmensi problem s nicim. Zo skoly chodi tak ze uz basnicky vie, takze doma sa ich ucit nemusime. Urobime domacu, ktoru maju podla mna adekvatne. Nemyslim to v zlom teraz, ale hrozne rodicia vsetko riesia. Riesia skolky ci maju malo vela aktivit. Riesia skolu ci maju vela uloh ci maju malo uloh, ci sa musia vela basniciek ucit, ci je normalne ze sa musia anglicke basnicky riesit… Ucim na VS a aby som bola uprimna, to co chodi posledne roky zo strednych skol je hrozne v porovnani co ame museli ovladat my. A vrchol je ked uz pride rodic vysokoskolaka sa stazovat ze preco musia take “dlhe” referaty pisat.

autor
11. okt 2025
@sandra49

@anonym_autor hej bohužiaľ.. však aj nasa ma 4 deti zo skolky takže sa poznajú no ale aj oni si robia zle.. neviem prečo, ako by si chceli dokazovať kto je najlepší alebo co..smutna som z toho..ale keby je na nej neviem nič, lebo by mi každý deň tvrdila, že dobre bolo ale viem ako z nej vyťahovať informácie takže som sa postupne dozvedela..

@sandra49 A učiteľka to vôbec nerieši že deti si robia zle alebo nevie o tom?

sandra49
11. okt 2025
@anonym_autor

@sandra49 A učiteľka to vôbec nerieši že deti si robia zle alebo nevie o tom?

@anonym_autor tvrdila, že rieši a vie o tom, ale ze nemôže byť v triede non stop, co samozrejme chápem a v druzine je to tiež veľká divočina lebo tam je 26 deti na 2 učiteľky takže to je ešte horšie lebo sú veľmi divoký tí prváci.

leveta
11. okt 2025

Mám prváčku. Ja mám dojem, že čoraz menej chcú od tých detí v škole. Často prejdú ledva jednu stranu v citanke za celý deň. Moja sa tam nudí, oznámila mi to už druhý týždeň. Ale keď pozerám aj tie úlohy čo majú v pracovných listoch, ja by som sa nudila tiež.

sonicka19983
13. okt 2025
@miriz

@anonym_autor ahoj, syn je tiež prvák a aj u nich už “prebrali” všetky tlačené písmená. Ale myslím, že nejdú rýchlo - majú také kartičky a s nimi dosť pracujú, boli tuším súčasťou šlabikára. Keď zvládnu ružové, prejdú na žlté (majú štyri farby), každý svojou rýchlosťou, syna to baví. Plus v šlabikári mali veľa cvičení na zapísanie prvého písmena slova. Dostal skvelú učiteľku, úlohy nedáva, podľa nej majú toho v škole dosť, všetko si nechávajú v škole. Do školy chodia len s desiatou a peračníkom v taške 😀. Syn je spokojný a do školy sa teší 🙂.

@miriz prosím vás a to kde je takáto škola lebo presne toto vadilo pri dcére aj mne.. kopec práce na doma... zlepšilo sa to až prechodom na druhý stupeň...tam už je toho zase menej...

miriz
13. okt 2025
@sonicka19983

@miriz prosím vás a to kde je takáto škola lebo presne toto vadilo pri dcére aj mne.. kopec práce na doma... zlepšilo sa to až prechodom na druhý stupeň...tam už je toho zase menej...

@sonicka19983 v Žiline 🙂, majú skvelú učiteľku, ktorá nie je zástankyňou ťažkých školských tašiek a nezáleží jej na tom, aby každé písmenko vyzeralo ako z tlačiarne

sonicka19983
14. okt 2025

dakujem za odoved, super pristup, presne taky by bol fajn pri mojej dcere...no co uz preskala si to nejako...bez nasledok to ale nebude...jedine my sme jej to ulahcili ze od 2-3 rocnika sme aspon na doma jej dovolili pouzivat gumovacie pero...velmi jej zalezalo na uprave ale nebola schopna to napisat cisto...ona ma aj poruchu sustredenia sa cize o to viac :( tak hadam pri synovi to bude lepsie 🙂