icon

Ako zvládať problémové správanie dieťaťa v škole?

23. sep 2025

Dobrý deň, moj syn bol od narodenia velmi tvrdohlavý, bolo to velmi náročné dieťa, ktoré malo problém s posluchnutim. Pri kazdom jednom prikaze sme bojovali, co pretrvava aj dodnes, napr. chod povysavat a je z toho neskutočny výbuch emocii. Dnes ma 12 rokov a toto sa odzrkadluje aj v skole. On je impulzivny, do všetkého sa stará, vsetko riesi, hned sa necha vyprovokovat, ale aj sam provokuje, klame ucitelov, nas doma a vzdy sa z kazdej situacie, ktoru zapricinil snazi vyjst tak, ze to zhodi na niekoho ineho, ale pritom vedia aj ucitelia, ze ich klame.. Nahlodava kolektiv, vysmieva sa spoluziakom, nadava im a klame.. Pritom ma nadpriemerny intelekt, co mu zistili u psychologicky. Ja sa snazim, dohovaram mu, ma vela veci zakazanych. Bol na jednej skole, ale stale boli s nim problémy, nerozumeli si s triednou, tak som ho prelozila na druhu skolu, kde ho zobrali s podmienkou. Na tej pôvodnej mal nálepku, on chcel ist odtial prec uz 2 roky, chcela som mu dat druhu sancu, co nam aj psychologicka poradila. Teraz je tam, no svoje spravanie vobec nezmenil a chcú, v pripade ak sa nezmeni, aby som ho dala inde, taka bola dohoda. Neviem co mam robit, ako naňho ist, co by pomohlo. Ak mi niekto bude vediet poradit, budem velmi vďačná, najlepsia bude vlastna skúsenosť. Termín u psychologicky mame az o mesiac. Dakujem.

anonym_c1df7c
23. sep 2025

@anonym_autor bitka.

januska12323
23. sep 2025

Nie je tam aj nejaká diagnóza?

veronikavaneska
23. sep 2025

@anonym_autor ahoj ja by som s ním šla niekam na dlhšiu dovolenku pár dní týždňov...len ty a on. Niekam hocikam pokecať byť spolu možno zistíš čo mu naozaj je prečo to robí sa ti zdôveriť ❤️ nikto nieje "zlý" lebo chce...nezaťažovať nerozkazovat pochopiť vypočuť byť mu oporou. Podľa mňa to nieje len tak že sa chová takto .. má to ťažké aj ty. Veľa síl

anonym_9e2876
23. sep 2025

@anonym_autor vraj ludia s vysokym IQ si nerozumeju s ludmi s priemernym IQ, nedokazu s nimi vychadzat a casto sa preto v zivote citia osameli. Psychologicka by toto ale mala vediet, ak mu vysli vysledky na nadpriemerny intelekt. Kazdopadne neviem, aka tam bola vychova od malicka, ale ako citam tvoj prispevok, same prikazy, zakazy... on sa moze vzpierat aj tomu, aby ho stale niekto kontroloval. Nevies sa s nim ako matka uprimne porozpravat? Urcite sa ti neotvori na prvom rozhovore, ale skus budovat doveru medzi vami, aby citil, ze sa ti moze otvorit a potom ho mozno aj lepsie pochopis. Pochopenie ale neznamena dohovarat mu a zakazovat. Ake ma v skole vysledky? Myslim ako sa uci, nie spravanie.

jurly
23. sep 2025

@anonym_autor kde je otec? Ake stanovisko zaujal otec?

koniarova
23. sep 2025

Diagnostikovať. A poriadne. Na čo si doteraz čakala nechápem. Aj CCP v danom meste navštíviť.

anonym_8d9be5
23. sep 2025

Odporúčam Ti dať ho ubytovať na pol roka do diagnostického centra. Polohu vybrať čo najbližšie od seba - buď Bratislava alebo Ružomberok. Alebo rovno do reedukacneho zariadenia. V oboch prípadoch mu bude ustrihnute zo slobody, bude mať prísne pravidlá, v prípade že spraví niečo zlé, bude potrestany a zmení sa. V prípade reedukacky tam môže byť kľudne aj do 18ky, resp. dlhú dobu.

mane01
23. sep 2025

@anonym_autor nie je efektivnejsia komunikacia bez priamych prikazov? Napriklad Jozko, dnes by mi pomohlo, keby si mi s tymto pomohol. Moji tiez nemaju radi prikazy. Prikaz je taky direktivny, pubertaci proti nemu automaticky bojuju… neviem, aky je tvoj syn, ale moji dvaja su obaja rohate znamenia a je to aj citit… ked vsak odlozim zbrane a idem cez ‘ja’ vety, zazracne vsetko funguje.

anonym_b1f763
23. sep 2025

Určite smer psychológ, možno i psychiater. Dôležitá je diagnostika. Možno má diagnózy, o ktorých ešte nevieš. Ak sa o nich dozviete, viete to začať riešiť. Možno má ADHD, tam nevedia kontrolovať svoje emócie, keď emócia príde proste ju potrebuje zo seba dostať a je mu jedno kto stojí pri ňom, či spolužiak, či riaditeľ - bez pomoci je to nezastaviteľné a on to nevníma ako niečo zlé.
Zároveň chápem, že si zúfalá, že je s ním neustály problém a nabádaš ho aby problémy nerobil, určite je to pre teba vyčerpávajúce.
No ako sa cíti asi on, všetci v ňom vidia problém, všetci mu hovoria, že nie je dosť dobrý, nemá pre neho nik pochopenie, fakt sa musí cítiť osamelý.
Prosím, si dospelá, je na tebe mu pomôcť, aby sa cítil v tomto svete dobre, prijímaný, podporovaný.. a aby si sa cítila i ty v pohode.

zabka79
23. sep 2025

@anonym_autor a co diagnostika PAS alebo ine vyvinove poruchy?

autor
23. sep 2025
@januska12323

Nie je tam aj nejaká diagnóza?

@januska12323 chcem dat urobit testy u psychologicky, uz som jej pisala o skorsi termin, neviem ci mi ho da. Prve sedenie bolo, ze mal nadpriemerny intelekt, ale podpriemerne mu vyslo to, ze si neuvedomuje dôsledky svojho spravania. To bolo v marci, teraz neviem co bude vysetrovat.

anonym_6a5c73
23. sep 2025

mne to pride, ze je normalne narušeny, nechapem, kde si bola doteraz, ked si to takto nechala vyhnit

autor
23. sep 2025
@mane01

@anonym_autor nie je efektivnejsia komunikacia bez priamych prikazov? Napriklad Jozko, dnes by mi pomohlo, keby si mi s tymto pomohol. Moji tiez nemaju radi prikazy. Prikaz je taky direktivny, pubertaci proti nemu automaticky bojuju… neviem, aky je tvoj syn, ale moji dvaja su obaja rohate znamenia a je to aj citit… ked vsak odlozim zbrane a idem cez ‘ja’ vety, zazracne vsetko funguje.

@mane01 ano, to uz riesim, ze mu to poviem inac, doma si ho viem nejak dat dokopy, s manzelom, ale v tej skole to je horsie. 😢

autor
23. sep 2025
@anonym_c1df7c

@anonym_autor bitka.

@anonym_c1df7c nepomaha ani to.

terezia74
23. sep 2025

@anonym_autor prečo si čakala až do teraz?

jumama
23. sep 2025

Poradim ti knihu Gabor Mate Rozptylena mysel (ja ju mam v cestine, vysla skor ako Roztekana mysl) - je to o ADHD. To co by ta mohlo velmi zaujimat je tam niekolko kapitol o "protivuli" - neviem ako to prelozili do slovenciny. Je to presne o tom, co pezivas, ze na vsetko je az opozicny postoj tvojho syna.
Ja som na zaklade jej precitania pochopila mojho muza. Jeho vecne opozicny postoj ku vsetkemu a zo zasady.
Ak je tvoj syn nadany, je tam neurodivergencia, netvrdim nutne, ze ADHD. Moze to byt pre teba velmi zaujimave citanie, ja som nic lepsie o tvrdohlavosti a vzorovani autoritam nenasla, na zaklade coho by som to pochopila a trosku zmenila moj pristup.
Mate tam pise aj o tom, aky pristup pomaha. V skratke: Nikdy nie prikazy, zakazy, jedine odmeny. Ak splnis toto dostanes toto... dokonca sam si moze odmeny navrhovat (primerane samozrejme). Je tam ako ta protivola vznika, ake obtiaze z nej plynu, aj ako s nou zaobchadzat...

Aj sam seba chlapec uz vo veku 12 rokov moze chciet pochopit, preco sa mu deje, co sa mu deje... moze mu to pomoct uvidiet sa realnejsie.

A druha rada je test na ceskej stranke o autizme na "vyhybavost pokynom" - moj muz aj v tomto teste velmi vysoko skoroval, on je pre dospelych, ale pozri si otazky, ci to sedi na tvojho syna trosku. https://autismport.cz/testy/eda-qa
To je zase tato knizka dobra: Patologická vyhýbavost pokynům u dětí s PAS od Alice Running - znova neber to, ze je to nutne len pre Autistov, ale je to pre ludi, u ktorych je obrovska tvrdohlavost.

jumama
23. sep 2025

A to co je v oboch pripadoch spolocne - je uzkost, za tou tvrdohlavostou a opozicnostou je mozno prekvapivo pre teba uzkost. Neurodivergentni ludia byvaju vysoko citlivi, to znamena, ovela viac vnimaju vsetkymi zmyslami, byvaju pretazeni, z toho pretazenia unaveni. Moze ich vyrusovat svetlo, hluk, neporiadok, napriklad mozu mu vadit vone, pachy, moze byt vybrvy jedak, moze mat silne fobie - a ano, moze si ktokolvek cokolvek povedat, ze nerobit hned z kazdeho dietata hypercitliveho tvora... ale ak to tak tvoje dieta naozaj ma, tak z tej pretazenosti a potreby okolia, aby tu pretazenost nedaval najavo vznika ta uzkost... ze on sa vlastne neustale musi silno kontrolovat, nedat na sebe nic vediet, lebo to tak pozaduje okolie.

januska12323
23. sep 2025
@anonym_autor

@januska12323 chcem dat urobit testy u psychologicky, uz som jej pisala o skorsi termin, neviem ci mi ho da. Prve sedenie bolo, ze mal nadpriemerny intelekt, ale podpriemerne mu vyslo to, ze si neuvedomuje dôsledky svojho spravania. To bolo v marci, teraz neviem co bude vysetrovat.

@anonym_autor čiže až tento rok ho riešiš? Mal byť diagnostikovaný už na prvej škole keď si videla aké má problémy. Ja som laik ale zdravý nevyzerá. Ten by si dal povedať.

autor
23. sep 2025
@januska12323

@anonym_autor čiže až tento rok ho riešiš? Mal byť diagnostikovaný už na prvej škole keď si videla aké má problémy. Ja som laik ale zdravý nevyzerá. Ten by si dal povedať.

@januska12323 Ja som ho riesila uz davno, v škôlke , ale vtedy mi povedali, ze na ňom nevidia nic problemove, len je to živšie dieťa. Potom aj na byvalej škole, pisala som to v prispevku.

ullala
23. sep 2025

Aky je to nadpriemerny intelekt v tomto pripade? Je intelektovo nadany? To je diagnoza sama o sebe. Moze byt, ze mu nevyhovuje bezna skola som posobom vyucby z doby pred opicami, ale potrebuje uplne iny pristup a preto sa nezmesti v skole do koze...

ullala
23. sep 2025
@mane01

@mane01 suhlasim s tymto. Mozno by si dosiahla ovela lepsie vysledky s nim, keby si s nim komunikovala ako s clovekom.