icon

Ako zvládať prváka v škole v prírode?

maria123a
9. jún 2025

Ahojte syn je v škole prírode tetaz ako prvák dnes sú prvý deň volala som učiteľovi ako to znáša a vraj plakal že chce ísť domo , uz včera večer mi plakal že sa na to necíti no sme sa dohodli , že nech to aspoň vyskúša , že pˇkeby mu je ťažko prídeme po neho učiteľ teda písal že plakal ale že ho mame učiť samostatnosti atd.. maly je citlivejší.. neviem čo si o tom myslite?

cairka
10. jún 2025
@lalala94

@beata_k mňa by asi reálne zaujímalo odkedy toto funguje a či to realizujú všetky školy v rámci SR. Ja som ročník 1994, pochádzam zo stredného Slovenska (bližšie lokalitu špecifikovať nebudem) a v živote som sa so školou v prírode nestretla a z nášho regiónu nepoznám nikoho, kto by ako 6-ročný toto absolvoval. Keď som sa presťahovala do Košíc, tak som od svojich spolužiakov vrátane môjho už manžela počula prvýkrát o škole v prírode - prváci týždeň mimo domova. Ja som bola úplne šokovaná, že niečo také existuje a hovorila som si, čo to je za blbosť, aby 6-7 ročné deti boli týždeň zo školy preč a spali v nejakom tábore či čo to je. 😀 Nechápem pointu, k čomu je to vlastne dobré, ale tak zjavne pocházam z nejakej jaskyne, keď som o tomto počula 1x ako 21-ročná.

@lalala94 , možno na Strednom Slovensku usúdili, že dýchame dostatočne dobrý vzduch, tak nám netreba školu v prírode 😁 Ja som staršia ako ty a prvý výjazd bol v sedmičke na lyžiarsky. Rovnako aj starší súrodenci. Pritom brat končil ZŠ ešte za socíku....

viestta
10. jún 2025
@lalala94

@beata_k dva týždne je extrémne veľa. Mne to ale príde ako aktivita nejakých základných škôl, určite nie všetkých, keďže toto sa zjavne ťahá cez mnoho generácií - mladých aj starších.

@lalala94 ak skola organizje SvP, tak to robi nad ramec toho co zakon prikazuje (ale zakon to dovoluje) a robi to nie preto, ze ucitelky budu mat dalsi tyzden "dovolenky". Tie ucitelky okrem vyucovania maju na starosti deti 24 hodin denne, musia dbat o bezpecnost, hygienu, treba im vymysliet program na cely den a aj sa v tej SvP ucia. SvP organizuju skoly pre deti, nie pre seba.

mimikarol
10. jún 2025

No ty si ho poznáš najlepšie. Niektoré deti si poplačú ale domov ísť nechcú. Ťažko povedať.
Moja bola tiež v škole v prírode ale je už 4táčka. Na druhý deň si trošku poplakala keď sme telefonovali, že jej je smutno. Keď prišla domov hovorila že bolo super ale bolo to dlho celý týždeň. O nej 100% viem že ako prváčka by to nedala, ani by som ju nepustila.
Môj otec má 66 rokov a stále spomína na to, ako ho 6 ročného dali na niečo podobné terajšej školy v prírode a museli ísť preňho, lebo bol rozhodnutý že ak neprídu tak odtiaľ ujde. A spomína ako tam stále plakal.

elfi1
10. jún 2025

@maria123a moja stvrtacka bola teraz v maji. Kazdy vecer volavala a chcela ist domov. Kazdy den plakal niekto dalsi. Ale cez den sa zabavili a bolo dobre.
V 1.tr.sa mi to zda skoro, este nie su take dlhodobejsie vztahy a kamaratstva.
Ale ten plac nie je nic vynimocne, lebo teda aj stvrtaci plakali, ci dievcata, ci chlapci
Moja este aj menzes hned prvy den dostala, ale zvladla to

darius_a
10. jún 2025

To sa tak bežne chodí?
Že 7 ročný preč na niekoľko dní z domu?
Som mimo.
Podľa mňa zbytočne skoro.
Keby na byt dieťa v nemocnici jednu noc bez dozoru, tak niektoré mamy idú zbúrať nemocnicu ale "tábor" hej?
Zaujímavé.
Samozrejme nie je dieťa ako dieťa.
U nás by to nehrozilo.

sense
10. jún 2025

U nás bolo že ak sa bude niečo diať učitelia zavolajú, inak rodičia volať nemajú. Deti nemôžu mať telefóny. Aj moja malá prvú noc "Heimweh" a zvládla to, mala svojho plyšák, kamarátky na izbe

viestta
10. jún 2025
@darius_a

To sa tak bežne chodí?
Som mimo.
Keby na byt dieťa v nemocnici jednu noc bez dozoru, tak niektoré mamy idú zbúrať nemocnicu ale "tábor" hej?
Zaujímavé.
U nás by to nehrozilo.

@darius_a "bez dozoru"? Vsak aj v skolke a skole je "bez dozoru", iba s ucitelkami. Alebo na dovolenke s babkou, dokonca tam aj spi "bez dozoru". Porovnavat nemocnicu kde je chore dieta s taborom, to uz je ulet. Ci?

darius_a
10. jún 2025
@viestta

@darius_a "bez dozoru"? Vsak aj v skolke a skole je "bez dozoru", iba s ucitelkami. Alebo na dovolenke s babkou, dokonca tam aj spi "bez dozoru". Porovnavat nemocnicu kde je chore dieta s taborom, to uz je ulet. Ci?

@viestta lenže nemocnica je nutnosť. Škola v prírode je možnosť. Je fajn že ta možnosť je, ale keď dieťa opakovanie povie že chce ísť domov, načo ho tam držať?

sense
10. jún 2025
@darius_a

To sa tak bežne chodí?
Som mimo.
Zaujímavé.
U nás by to nehrozilo.

@darius_a Ale škola v prírode je na SVK na dobrovoľnej báze, nemusíš tam dieťa dať na rozdiel od nemocnice, kam to dieťa musí či chce alebo nie plus je v Tom ešte choroba
Čiže to dieťa tam vôbec nemuselo ísť.

svetlonos
10. jún 2025

@maria123a
ani by tam dueta nešlo! Krista pána, kto toto vymyslel! Jaaaj, komunisti. Ved predsa separovať babatka od matiek uz v porodnici hneď na týždeň dva. A potom sup ho este zo skolky do skolky v prírode. Ja som to tam nenávidela!
Ta škola bola kúsok od mojej babky, vzdy som k nej chcela ujsť. Olovrant? Suchý rožok s kalerabom a istatne decka natahujuce sopeľ v nose pri tom.
Boli sme po dve na izbách. V noci som plakala, nik neprišiel. V bazéne sa decka kupali hole, ja už som sa vtedy hanbila. Vychoska tam mala muza, ten nám robil akési masaaze v soľnej jaskyni. Boli tam aj iné deti a ucitelky ale bolo to divne a neprijemne!
Také deti patria domov a nie na prespavacjy toboz týždňové a viac!
Cest výnimkám, kedy to bolo pekne a deti mali zazitok.
Ale toto som samostatnosti nič nemá, ale vo ec nič! To môže teda dieta prespať aj i kamosa ked sa rodicia poznajú. Idealne u rodiny s deťmi.
No nedam tam tak make dieta a hotovo! A do skolky chodia normálne, ale toto je už moc.
Hneď si po neho mala ísť a učiteľ nech "trenuje" svoje deti na samostatnosť. Kravina ako mraky.
Mne to fakt nič pozitívne nedalo a samostatná som až až uz od maturity.

bucko555
10. jún 2025

Vy si poznáte dieťa viete že je citlivé načo ste ho tam dávali ...moja chodí do školy v prírode od prvého ročníka, už predtým spala u babky vedela som že to zvládne .

viera012345
10. jún 2025
@viestta

@lalala94 nasa skolka organizovala skolky v prirode. Keby do toho nezasiahol kovid, tak ide aj nas. Ja som chodila do SvP aj zo ZS, boli sme aj zo skolky.
@barka1 SvP nie je o odkladani deti. Aspon u vacsiny rodicov to nie je o odkladani. Az na male vynimky to aj deti znasaju v pohode aj tie prvostupnove

@viestta ... presne tak.Ked bol syn škôlkar,tak šli do škôlky v prírode.Ja som mala čo robiť pri luceni,syn v pohode.... vysmiaty, spokojný pri luceni,ale aj počas celého pobytu.Kazdy večer som hovorila s pani učiteľkou, ubezpečila ma,že syn je ok a pozdravila ho odomna.

mmoni89
10. jún 2025
@lalala94

@beata_k mňa by asi reálne zaujímalo odkedy toto funguje a či to realizujú všetky školy v rámci SR. Ja som ročník 1994, pochádzam zo stredného Slovenska (bližšie lokalitu špecifikovať nebudem) a v živote som sa so školou v prírode nestretla a z nášho regiónu nepoznám nikoho, kto by ako 6-ročný toto absolvoval. Keď som sa presťahovala do Košíc, tak som od svojich spolužiakov vrátane môjho už manžela počula prvýkrát o škole v prírode - prváci týždeň mimo domova. Ja som bola úplne šokovaná, že niečo také existuje a hovorila som si, čo to je za blbosť, aby 6-7 ročné deti boli týždeň zo školy preč a spali v nejakom tábore či čo to je. 😀 Nechápem pointu, k čomu je to vlastne dobré, ale tak zjavne pocházam z nejakej jaskyne, keď som o tomto počula 1x ako 21-ročná.

@lalala94 ja som ročník 89 a už my sme chodili do školy v prírode od prvej triedy

petulda333
10. jún 2025
@lalala94

@lalala94 som starsia nez ty a bola som v skole v prirode,ale nie v prvom rocniku. V tretom,od pondelka do piatku

abbies
10. jún 2025

syn ako prvák nebol, lebo covid, dcéra tiež nie, lebo ich p. učiteľka prvákov nebráva. Ale štandardne chodia aj prváci z našej ZŠ. Obaja ako druháci boli, obaja pred odchodom plakali, že sa boja a nechcú a obaja si to potom užili. Ale bežne tam niekto plakal, hlavne večer. Dcéra napríklad ako druháčka prvú noc spala u p. učiteľky v izbe. Ale normálne si k nim učiteľky večer sadli v izbe, buď prečítali rozprávku, alebo poškrabkali, pohladkali a zvládli to.

maria123a
autor
10. jún 2025

Dnes som písala učiteľovi že by som si s dietatom rada zavolala (veď tak to bolo aj sľúbené že raz denne si môžme zavolať ) , učiteľ , že ho mám oklamať , že som musela odcestovať a nemôžem pre meho prísť no je to normálne? Akože to tam ma byt nasilu veď malému som sľúbila že ak mu bude ťažko prídeme po neho ja neviem či som ja retardovana alebo kde je problem

sense
10. jún 2025
@maria123a

Dnes som písala učiteľovi že by som si s dietatom rada zavolala (veď tak to bolo aj sľúbené že raz denne si môžme zavolať ) , učiteľ , že ho mám oklamať , že som musela odcestovať a nemôžem pre meho prísť no je to normálne? Akože to tam ma byt nasilu veď malému som sľúbila že ak mu bude ťažko prídeme po neho ja neviem či som ja retardovana alebo kde je problem

@maria123a Problem môže byť v Tom aby to nespôsobilo davovu psychóza, že chcú ísť vsetcia domov, alebo prečo iní rodičia neprišli . Mala si sa hneď spýtať

beata_k
10. jún 2025
@maria123a

@maria123a Ubohe spravanie od ucitela. Kto vie v com vsetkom ti este klame. Po tejto vete by som ho brala prec.

iwesska
10. jún 2025

Hlavne nechapem,naco si ho tam davala,ked vies,ze je placko a na teba naviazany. Nie vsetky deti su v tomto veku tak vyspele,ze mozu byt dlhsie bez rodicov. Moje dieta malo v skole spoluziacku,ktora akonahle mala prilezitost,usla cez prestavku zo skoly. Na schodoch ju upratovacka vzdy zadrzala a plakala stale mamaaa...Do Svp isla az v 5.triede. Moja tiez bola taka,ze ani pocut,ani v 3.triede este. A co? Kazde dieta je ine,naco ho nasilu nutit do samostatnosti,ked na to nie je zrele?

karinss
10. jún 2025
@maria123a

@maria123a choj ho zobrať domov… učiteľov prístup sa mi nepáči, mňa takto presviedčali o škôlke že si zvykne že treba vydžať… nakoniec som aj tak musela dať odklad a po polroku prišiel ako vymenený úplne dozrel… učitelia nepoznajú to dieťa ako rodič… a takto sa trápite obidvaja.. ja by som už švárala

iwesska
10. jún 2025

Inak toto je najhorsie tie telefonaty domov. U nas to bolo vyslovene zakazane v kazdej SvP,prave preto,ze deti mali program,boli spokojne,potom volali domov a uz plakali. Telefony dovolene nemali,ucitelka pravidelne informovala co sa deje,posielala fotky a vsetci boli spokojny,nikto neplakal.

ivaaa1
10. jún 2025
@viera012345

@viestta ... presne tak.Ked bol syn škôlkar,tak šli do škôlky v prírode.Ja som mala čo robiť pri luceni,syn v pohode.... vysmiaty, spokojný pri luceni,ale aj počas celého pobytu.Kazdy večer som hovorila s pani učiteľkou, ubezpečila ma,že syn je ok a pozdravila ho odomna.

@viera012345 tak isto aj moji boli viackrát ešte počas škôlky v škole v prirode a zvládli to úplne super, užili si to. Ale boli zvyknutí prespať občas aj niekde inde. Každe dieťa je iné, tiež keby som vedela, že sú prehnane naviazané na mňa tak ich tam nedám. Každá matka to vie posúdiť.

beronsche
10. jún 2025
@maria123a

@maria123a nerieš, učiteľovi zavolaj, že keďže to dieťa nezvláda, ideš pre neho, nech ti poviem, v akom čase je to akceptovateľné..
Mnohí zabúdajú, že každé dieťa je iné a nie každé zvláda odlúčenie od rodiča dobre v takom veku. To nema nič spoločné s tým, že dieťa neučia samostatnosti..
Moje dieťa by to v 7r tiež nezvládlo. Nespávalo ani u starých rodičov. Začalo keď malo 10r a je úplne samostatne...

conquestor
10. jún 2025

Boooze,tak plakal,teraz sa určite jaší a zábava. Moja bola bola ako 5rocna na týždeň v škôlke v prírode,poplakala ale užila sito úžasné.

macko1983
10. jún 2025

@maria123a nečítala som všetky komentáre, ale keď sa povie škola v prírode sa mi nožík vo vrecku otvára ako niektorí učitelia nútia deti ísť na 5-dňový výlet a ak náhodou dieťa nechce ísť tak je nesamostatné, rozmaznané a ešte neviem aké, ved nech ide naučí sa samostatnosti atď.Pane bože veď ak dieťa nechcelo ísť,načo si ho tam poslala,každá učiteľská rada by mi bola v tejto chvíli u pr.... amen.

gabus543
10. jún 2025

@maria123a moja keď bola štvrtáčka boli v škole v prírode, prvé 3 dni plakala že chce ísť domov a posledný deň že chce ostať 🤣 mohli volať večer domov no to bolo najhoršie, dôležité je aby mali deti program a učitelia sa im plne venovali a nemysleli na to že chcú ísť domov . Tie dni ubehnú ako voda a bude spomínať ako bolo super nakoniec 😉

lydus2015
10. jún 2025
@macko1983

@maria123a nečítala som všetky komentáre, ale keď sa povie škola v prírode sa mi nožík vo vrecku otvára ako niektorí učitelia nútia deti ísť na 5-dňový výlet a ak náhodou dieťa nechce ísť tak je nesamostatné, rozmaznané a ešte neviem aké, ved nech ide naučí sa samostatnosti atď.Pane bože veď ak dieťa nechcelo ísť,načo si ho tam poslala,každá učiteľská rada by mi bola v tejto chvíli u pr.... amen.

@macko1983 ešte som nevidela učiteľa, ktorý by nútil dieťa ísť do školy v prírode 😁😁 prepáč, ale pobavila si ma....
Ty asi nemáš veľmi predstavu, ako to v škole funguje....🤔

lydus2015
10. jún 2025

@maria123a ja by som na tvojom mieste pre syna nešla... 1. Deti vedia byť kruté, a on bude ten, ktorý nezvládol školu v prírode, aby mu to nakoniec neprischlo
2. Ak by to bolo extrémne zlé, tak sám učiteľ ti navrhne, aby ste si pre neho prišli
3. Aj keď mu je smutno a plače, určite z toho nebude mať životnú traumu do konca života

nafka0483
10. jún 2025
@maria123a

@maria123a Preto som sa pytala ci ucitelovi doverujes.
Mne by sa nepacilo ze chce aby som klamala svojmu dietatu

jana_eyre_2
10. jún 2025
@maminkadeticiek

@dory11 Naco mi to pises?Povedala som ze je cas zacat ho viest k vacsej samostatnosti lebo opak bude skodit predovsetkym jemu samemu.To je vsetko a na to verim ze nie je ani co namietat.Kazde dieta je ine ale podporovat a udrziavat dieta v takejto upjatosti na rodicov bude skodit naozaj iba jemu samemu.

@maminkadeticiek každé dieťa je ine, vôbec to nemusí byť tým, že mama robí niečo čo ho neučí samostatnosti, proste je taký a vyrastie z toho.. mám tri deti, so všetkými som odmalička a predsa je každé iné, najmladší by v pohode prespal v škole v prírode aj ako 4r, je taká povaha.. najstarší reval pri odchode ešte ako stvrtak, teraz už puberťák na mňa prdí a nerobím nič inak.. každý je proste inak mentálne v inom veku prípraveny..