icon

Ako zvládnuť ranné vstávanie do školy bez stresu?

sasajanaj
28. aug 2017

Ahojte. Dcéra ide od sep. do 1.triedy a máme veľký problém so vstávaním. Večer chodí spať tak medzi 8-9 večer závisí to od toho ako veľmi vymýšľa. Už som ju skúšala dať aj skôr, ale nemá to žiaden vplyv. Robia sa nám z toho vrásky na čele, lebo dcéra najprv nechce vstávať, potom cca po 10-15 min sa z postele dostane. Pritom je, ale dosť nevrlá, má zlú náladu a je agresívna. Keď už vstane, len tak si sadne a sedí... akákoľvek výzva na umývanie a obliekanie v nej stupňuje amok. Večer si chystá veci na ďalši deň, no ráno to zmení aj 3 krát. Trvať na tom, že si oblečie čo si nachystala-tým len ideme proti sebe a začína boj kto z koho. Potom si oblieka každú časť oblečenia aj 6 krát. To znamená, oblečie ponožky, vyzuje, obuje, vyzuje.... kým presne nezapadnú ako majú, to isté so spodným prádlom atď. Ak si zmyslí, že nechce ponožky, ktoré má oblečené a už má na sebe nohavice, vyzlečie aj tie aby si mohla vymeniť ponožky, lebo vždy sa oblieka s rovnakou postupnoťou. Ak naliehate nech si pohne vrieska, hnevá sa nervozita sa stupňuje a čas predlžuje. Potom príde na rad česanie, kým nie je každý vlas na svojom mieste nepohneme sa k obúvaniu. Česať sa chce sama, odmieta akúkoľvek pomoc. boli sme aj u psychologičky, lebo amoky máva niekoľkokrát cez deň. Jej odporúčania nechať ju tak, prípadne vstávať skôr, aby sme na ňu netlačili. Lenže už aj tak bude musieť skoro vstávať 5,45 kvôli dochádzaniu, tak kedy ju máme potom budiť? Ak by bola hotová za 15min tak ju budíme aj o 6.00. Lenže do škôlky jej to trvalo od zobudeni aj 1,45 hod a škôlku sme mali v dedine. Poradte prosím ak ste mali podobný problém. Už teraz sa bojíme školského roka.

liv1
29. aug 2017

@sasajanaj povedala si to vlastne sama. Hnevom sa nikam nedostanete. Taketo deti potrebuju mimoriadne laskavy pristup, vacsinou az ked rodic pochopi co sa v dietati deje, ustupi z vlastnych narokov. I ked... viem si predstavit ze to musi byt poriadne psycho taketo rana, ci ine problemy podobneho druhu ☹. A mimoriadne narocne pre teba na nervy. Neviem teraz pomoct ja, ale som presvedcena ze dobry odbornik vam pomoze. Ak by ani ten dalsi psycholog nahodou "neobstal", kludne sa obrat na mna, ja mam kontakty na tych .. najlepsich by som povedala. Aspon teda v BA. Drzim vam velmi velmi palce.

janickacrazy
29. aug 2017

@sasajanaj A testy školskej zrelosti ste nerobili? Ked je teda emočne na úrovni 2-3ročného dieťaťa, tak asi fakt by mala mať odklad školskej dochádzky. Ešte stále máš trochu času to vybaviť, kým začne škola, neuvažovala si nad tým?

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@nika1106 nie nehnevám sa, skôr som sa s chuti zasmiala, keď som si uvedomila ako to vyznelo. Tým som chcela len povedať, že vie, že ak dám zákaz tak si za tým stojím, čiže nepovolím. Že nie som ten typ čo síce zakáže, ale to nedodrží. Nikto jej doma prsty nepáli ani na kukurici nekľačí-asi by mala 😉 Je to len môj osobný názor, ale lásku nepostráda. Najmenej 10 krát do dňa jej hovorím, že ju ľúbim,často ju objímam, vždy ked príde ona za mnou že sa chce mojkať tak jej nepoviem nikdy nie, ani len počkaj. Stále ju pusinkujem. Hocikedy pohladkám, alebo sa na ňu usmejem. A ani psychologičky nič také nespomínala obrázky kreslila všetky vysmiate, farebné a všade samé srdiečka. Aj na rukách ju ešte stále vláčim ako mačence. Keď chce ísť tak si ju zoberiem, inokedy mám ja potrebu ju vziať aj keď váži 23.

janickacrazy
29. aug 2017

@sasajanaj Neviem, ale nosiť takéto veľké dieťa na rukách mi nepríde normálne. Ja mám rovnako starého syna a už dávno ho na rukách nenosím, ani zdvihnúť ho nevládzem, ani keby som priam chcela.

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@lebo5 ja chodím na 6,30 do práce a vstávam pred 5. Muž to s ňou celé absolvuje. ja som si to užila sama 1 rok, keď robil v prahe. Problém je ale aj cez víkend ak treba niekde ísť a je jedno o ktorej a to si užijem tiež.

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@kaja73 akoby si ju poznala. Tiež to sité. Stále dokola opakujeme to isté aj 1000 krát a ona po sľuboch urobí to isté aj na 1001.

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@jumama ak ti to nerobí problém skús si spomenúť na tú knihu. Nie vie ona vyjadriť veľmi dobre, ale pocity ovláda ťažšie aj radosť. Dosť často vylievy, vysype... lebo chce rýchlo a s emóciami niečo povedať. Vysávač máme v pohotovosti aj servítky.

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@lubina to sa mi páči to by sme mohli skúsiť. teda manžel, lebo on ju ráno bude dávať do školy. Tú hanbe v škole asi vydrží, ale ten krik na ulici neviem... Myslím muž.

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@jumama ďakujem ti veľmi pekne. Niečo takéto som chcela počuť od psychologičky. Už som si to celé skopírovala. Zajtra som s ňou sama tak začneme s hrou. A aj tie hodiny sa mi páčia. Ešte raz ďakujem.

charlie1980
29. aug 2017

Ja by som tej tvojej dcerke zadovazila presypacie hodiny a kym by sa 1x presypali, musela by mat umyte zuby, 2x oblecena, 3x najedena atd. Ak by nestihla ani tak, odisla by som z domu, zamkla dvere a akoze by som odchadzala. Potom by som k nej niekoho poslala.
Ako nehnevaj sa, mne keby toto dietko robilo 😅 Toto lepsie zvlada moj 3,9r syn😳

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@liv1 rozmýšľali, aj sme sa boli radiť so špecialitami. Povedali nám, že má problém so sústredením, ale že po rozumovej stránke je pripravená a vškôlke by sa nudila. Školy vraj majú problém získať deti čo sú pripravené po rozumovej stránke a na sústredenie až tak neprihliadajú.

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@tncka blahoželám ti.

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@liv1 objednala som nás k žabkayovej tak uvidíme.

liv1
29. aug 2017

@sasajanaj chapem...

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@janickacrazy robili. tam skúmali ale len rozumovú pripravenosť - čo pripravená je. Povedali ale, ž má problém so sústredením. To nám hovorili aj niektoré učiteľky na zápise, čo ju mali. Úlohy ale zvládla všetky. Psyhcologička nám povedala, že ju máme dať ona nevidí problém.

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@janickacrazy mňa to neobťažuje. Robím to rada a nevláčim ju kilometre.

sasajanaj
autor
29. aug 2017

@charlie1980 aj toto sa mi páči. tie presýpacie nie sú zlý nápad.ďakuejm

neverendinglove
29. aug 2017

Uff. Necitala som teda vsetky prispevky a nie som ani ziadny odbornik. Ale to co opisujes v prispevku, tie amoky, obliekanie . . . No je to dost divne. V jej veku ma velmi problematicke spravanie. Boli ste u psychologa a nic? Autizmus alebo nejaka ina porucha? Urcite ma tvoje dieta problem. Treba jej pomoct. Vyskusaj inych psychologov. Inak budete mat fakt tazky zivot. Ale urcite to nenechaj tak. Nieco nie je v poriadku.

pribinak
30. aug 2017

A chce mat dcerka dlhe vlasy? Keby bola ostrihaná na krátko, kde sa očeše maximálne prstami a nepotrebuje gumky a sponky mizno by vam rano odpadol kus problému
Niektore dievcata maju krátke účesy a velmi im to sekne

erikad82
30. aug 2017

Ahoj! Presne takto stáva moja už 8r. dcéra 🙂
Jednoducho neznáša zhon -potom je taká. Teraz cez prázdniny to bolo iné,spala dokedy chcela a dllllllllllllllho sa ešte vyvalovala a to obliekanie,no niekedy bolo aj 10hodín keď konečne bola hotová 🙂
Suseda chodí s deťmi tiež z domu veľmi skoro a malá má taktiež tieto problémy -čiže zhon vyvoláva ten stres.
S mojou nachystame veci večer,taktiež desiatu do školy a ráno už len nejako vydržať -snaď to raz pochopia a privyknú si na to vstávanie 🙂
A inak vraj aj ja som bola taká,keď sme sa niekam náhlili koniec 🙂 No a vyrástla som z toho,teraz som hotová aj za 5minúť 😀
Držím palce až máte dobré rána 🙂

jumama
30. aug 2017

@sasajanaj ta knizka pre detsky hnev je Andrea Erkert Hry pro usmernovani agresivity a este tak vseobecnejsie o hneve od Vereny Kastovej Hnev a jeho smysl. Ta prva obsahuje take konkretne navrhy, naor. Ten s novinami, ta druha su skor take psychologicke vysvetlenia. Drzim palecky, aby ste zvladli casom skolu bez placov 🙂 Moja dcerka netrucovala az tak strasne, vzdy sme to tak do 15 min zvladli, a naozaj si s odstupom casu myslim, ze to bol strach z neznameho, lebo po cca mesiaci v novej skole potom sa uz do skoly tesievala a ustupili aj ranne caviky 🙂

evittam
30. aug 2017

@sasajanaj Ja ťa neodsudzujem. A ani nikoho ineho. Vyjadrila som svoj nazor. A tiež odporúčam v tomto pripade zmeniť psychológa. Drzim prsty.

lindsey
30. aug 2017

ahoj.ja citam o zakazoch..a kvoli comu jej tolko veci zakazujes? a manzel tiez dodrziava tvoje zakazy..pises.manzelstvo je predsa spojenie dvoch ludi spolu by ste mali rozhodovat zakazovat a podobne
skus pozriet vychova nevychovou cz

pribinak
30. aug 2017

Niekto tu mal dobry napad, tak nech ju vodí muz ak sa da
Neskúšali ste taky model? Niekedy deti inak reagujú pri otcovi a inak pri mame

daduska_maminka
30. aug 2017

Aby si malé dieťa rozkazalo čo si oblečie ? To kde sme ? Mama mi večer nachystala vecí a ráno som si ich bez slov obliekla (ak sa teda nezmenilo počasie) .. aj keď som to nerada nosila obliekla som si to. Dieťa má chodiť spávať okolo tej 8 hodiny.
Chyba je a je len v tebe.
Myslím si že ak by si ty po nej nevrieskala ona by na to nemala mať dovod. Aby decko vireskalo ?? Fuu ... Dostane po riti a už nebude .. niečo čo ma rada jej zakázať a zvykne si ..

Treba byť ráno milý milo nežné s láskou to dieťa zobudit.. vysvetliť jej čo všetko v škole zažije že tam bude medzi detičkami ako je ona.. lebo ak je agresívna nevieš si s ňou dať rady v škole bude mať veľké problémi a mala by si navštíviť odborného lekára.

Veľa detí vstáva do škôlky tak skoro a už o 6 tam bývajú. Ak ide do školy stačí jej vstať o čosi neskôr ako do škôlky. Vyučovanie je až o 8. Ale záleží podľa toho ako dlho cestujete do školy.

Ver tomu keď budeš na dcéru milá ty bude aj ona.
Skús jej pustiť nejaké detské pesničky CD prehrávač 🙂 tým ju možno povzbudis. Dieťa by hentake scény nerobilo (tým myslím prezliekanie na 100x.. a byť agresívnym) keby si jej to ty nedovolila.. takže sama dobre vieš že je to aj tvoja chyba vo výchove.

Držím ti palce a prajem všetkým pekný deň.

0silvia0
30. aug 2017

@pribinak to písala samotná autorka, že jej manžel bude celý tento ranný cirkus s dcérou absolvovať. Písala to v príspevku zo včerajška o 23,01...

pribinak
30. aug 2017

@0silvia0 OK, OK. Nevšimla som si.

liv1
30. aug 2017

@daduska_maminka jaj zenska zobud sa, nic nie je cierne a biele. Aj mojej mame sa kolegyna cudovala a stale jej vycitala toto a toto robis zle, pretoze moj brat bol narocny. A bum. Narodilo sa jej druhe dieta, ktore bolo fest narocne, a sa jej ospravedlnovala a vsetko pochopila. Obvinit niekoho ze je to jeho chyba vo vychove, je to to najjednoduchsie...

mana85
30. aug 2017

@sasajanaj Ahoj a správa sa tak hlavne ráno ? Čo v škôlke? A po poobednom spánku je tiež taka nevrla ? Vieš ja som tiež veľa zisťovala ohľadom takéhoto spravania syn 5 rokov je na tom podobne on je zrána tiež hrozný doslova hrozný a k večeru je jak medik ma to vraj v povahe ale tak absolvovali sme dotykovu terapiu ide o masáže dieťaťa a teraz chodil do tabora takeho špeciálneho kde sa ucia deti rôzne techniky zapajania mozgových buniek učia sa komunikovať bez hnevu a pod. Myslím že už v kazdom meste sa nájdu taketo súkromné centrá. 😌 Dôležite je nájsť príčinu jej chovania je napríklad možné že sa zdá že v noci spí no jej mozog funguje bez vypnutia a ráno sa zobudí unavena , podraždena . Ak máš pocit že je toho už veľa tak určite vyhladaj pomoc v nejakom súkromnom centre kde je pedagog , psycholog .držím päste

liv1
30. aug 2017

@daduska_maminka a uz tomu rozumiem. To hovori niekto kto dieta este ani nema, a ma 20 rokov... Ok, beriem spat. Ty este sama pochopis 😉