icon

Ako zvládnuť ranné vstávanie do školy bez stresu?

sasajanaj
28. aug 2017

Ahojte. Dcéra ide od sep. do 1.triedy a máme veľký problém so vstávaním. Večer chodí spať tak medzi 8-9 večer závisí to od toho ako veľmi vymýšľa. Už som ju skúšala dať aj skôr, ale nemá to žiaden vplyv. Robia sa nám z toho vrásky na čele, lebo dcéra najprv nechce vstávať, potom cca po 10-15 min sa z postele dostane. Pritom je, ale dosť nevrlá, má zlú náladu a je agresívna. Keď už vstane, len tak si sadne a sedí... akákoľvek výzva na umývanie a obliekanie v nej stupňuje amok. Večer si chystá veci na ďalši deň, no ráno to zmení aj 3 krát. Trvať na tom, že si oblečie čo si nachystala-tým len ideme proti sebe a začína boj kto z koho. Potom si oblieka každú časť oblečenia aj 6 krát. To znamená, oblečie ponožky, vyzuje, obuje, vyzuje.... kým presne nezapadnú ako majú, to isté so spodným prádlom atď. Ak si zmyslí, že nechce ponožky, ktoré má oblečené a už má na sebe nohavice, vyzlečie aj tie aby si mohla vymeniť ponožky, lebo vždy sa oblieka s rovnakou postupnoťou. Ak naliehate nech si pohne vrieska, hnevá sa nervozita sa stupňuje a čas predlžuje. Potom príde na rad česanie, kým nie je každý vlas na svojom mieste nepohneme sa k obúvaniu. Česať sa chce sama, odmieta akúkoľvek pomoc. boli sme aj u psychologičky, lebo amoky máva niekoľkokrát cez deň. Jej odporúčania nechať ju tak, prípadne vstávať skôr, aby sme na ňu netlačili. Lenže už aj tak bude musieť skoro vstávať 5,45 kvôli dochádzaniu, tak kedy ju máme potom budiť? Ak by bola hotová za 15min tak ju budíme aj o 6.00. Lenže do škôlky jej to trvalo od zobudeni aj 1,45 hod a škôlku sme mali v dedine. Poradte prosím ak ste mali podobný problém. Už teraz sa bojíme školského roka.

Strana
z5
charlie1980
30. aug 2017

@sasajanaj Ked si s nou bola 1.krat u psych., zrejme bol dovod. Tebe taketo spravanie (a teda aj podla tvojej psychologicky) prislo standardne ? Alebo si si myslela, ze jednoducho z toho vyrastie ?
Ja toto raz nepochopim....
Ved to je cisto autisticke spravanie, rovnako aj teraz.
Vies co si zacinam mysliet ? Ze tvojej dcere je to jednak jedno, co si o tom myslis ty, ktovie, ci ona ma vobec pojem o case ako takom, a v konecnom dosledku su taketo deti neobratne/nesikovne.
Keby chodila na terapie, tam by ti povedali ako na nu a ako s nou pracovat a zvysovat flexibilitu.

diana20
30. aug 2017

@sasajanaj veď ona v jednej správe napísala, že treba byť milý a že treba dát dieťaťu po zadku.. sama proti sebe.. ja ešte síce nemám skúsenosti s takýmto dieťaťom, ale viem, že keď som bola dieťa a na niečo som sa veľmi tešila, tak sa mi lepšie vstavalo, dokonca som sama hneď vstala... podľa mňa jej skúste hovoriť aké to bude super v škole , ale zároveň jej hovoriť, že sa nemôže nikdy prísť do školy neskoro.. vyzerá, že je to mala perfekcionistka.. možno na ňu zafunguje, že meskat je hanba..

kaja73
30. aug 2017

@sasajanaj http://www.novozamcania.sk/databaza/sukromna-sp... tu je ich adresa...tam sa dostanes skor ako do Blavy na termin do centra pre autistov

janickacrazy
30. aug 2017

@sasajanaj Po tej dlhej správe, čo si písala o jej správaní ako bábatko si myslím, že tvoja dcéra nie je rozmaznaná, ale má problém, určite to nie je normálne správanie a treba to riešiť pre jej dobro aj pre dobro celej vašej rodiny. Ako už baby písali, vyhľadaj odborníkov, ktorí sa ozaj takýmto deťom venujú. Posielam ❤, určite to máte ťažké, držím vám palce, aby sa to poriešilo.

liv1
30. aug 2017

@sasajanaj ta daduska si uz aj zrusila ucet a uz ma aj novy nick istotne. To raz tak, ked si clovek raz nevie stat za svojim slovom. Uplne nevyzrete a budu sa bit na hrudi, kolko si oni uz toho zazili...

Strana
z5