Bojazlivosť 8 ročnej dcéry

eluma
23. aug 2013

Prosím o radu a pomoc, už som zúfalá. Moja 8 ročná dcéra je od Vianoc ako vymenená. Všetkého sa bojí, nechce chodiť k starým rodičom, ani so známymi, dokonca už ani bicykel ju neláka. V jednom kuse mi je pri zadku, na dovolenku s otcom na týždeň išla s plačom. Stále sa vypytuje, či idem do roboty a kedy prídem, musím ju zobrať so sebou. Do denného tábora išla z donútenia, lebo už som sa nemohla pozerať ako sa nudí a bohužiaľ, ja do práce chodiť musím, ešteže ju môžem brávať so sebou, lebo inak by som asi musela ísť na OČR. Nechce isť s kamarátkami von, proste nič, len sedí pri mne. Najhoršie je, že doteraz som ju nemohla udržať doma, tak dostala na Vianoce mobil, aby som vedela, kde je, lebo som ju musela zháňať po celej dedine. Dnes mi dokonca povedala, že nemôže isť von, lebo som jej zobrala mobil. Už ma tak vytočila, že som jej povedala, že jej ho už nedám. Neviem, či mám isť k lekárovi s ňou, či isť so sebou. Manželstvo nám funguje OK, boli sme aj spolu na DV, neviem, či je to mobilom, či má len také obdobie, nemáte niekto takúto skúsenosť?

cerez
23. aug 2013

@eluma Skús sa s ňou viac porozprávať čo ju trápi, čoho sa bojí. Keď budete mať takú spoločnú babskú chvíľku, spýtaj sa jej aké sú jej tajné želania. Dobre ju počúvaj, lebo možno práve v jej želaniach sa schovávajú jej zbožné priania súvisiace z jej strachom či bojazlivosťou. Pýtaj sa na kamarátky, čo robia von keď sú spolu, čo také zažili, či dačo nevyparatili, čo mohlo zmeniť jej správanie. Píšeš, že bola s otcom na dovolenke a šla s plačom? Aj tam treba pátrať. Ja mám tiež 8 ročnú dievku a niekedy mám pocit, akoby s ňou už mlátila predpuberta. Začína byť viac citlivá, plačlivá, potom sa rehoce. Všimla som si, že sa ma viac dožaduje. Práve teraz ma asi najviac potrebuje.

bbbarunka
23. aug 2013

@eluma ahoj. o tomto pisal psycholog zdenek matejcek v knihe co, kdy a jak ve vychove deti. o uzkosti a strachu je tam cela kapitola. snad pomoze, drzim palce🙂

eluma
autor
25. aug 2013

@bbbarunka Tak knižku som si objednala, uvidím. Ďakujem za pomoc, neviete mi poradiť, nejaké fórum,kde sa to rozoberá? Nic som nevygooglila. 😒

eluma
autor
25. aug 2013

@cerez toto sledujem aj ja, rieši akéhosi Mareka, ked ho stretneme, tak by sa najradšej prepadla pod zem, Ale nie je to skoro na také lásky? a ked už akosi to prežíva divne, ja neviem.

cerez
25. aug 2013

@eluma Presne tak, aj moja. Ja v jej rokoch mala vrkoče z oboch strán a hrala sa s bábou. Chalani mi boli ukradnutý. Večer som sa tešila na večerníček a v nedeľu na pásmo detských rozprávok. Čo mi mama prichystala na oblečenie do školy, to som si obliekla. Moja dcéra nemá rada vrkoče, večerníček pomaly nevie čo to je a veľmi jej záleží či je dobre oblečená lebo sa chce páčiť. Tiež má hlavu svojho fešáka a ja mám z toho bolehlav. Jediné čo som rada, že sa mi zdôverí a že môžem čo k tomu povedať. Áno, tiež si myslím že je to veľmi skoro, ale to je asi touto dobou akú žijeme. Môžme sa veľmi snažiť, ale vplyv všetkého okolo je asi silnejší ako rodič. ☹

eluma
autor
27. aug 2013

Ty kokso, a kde sú všetky tie rady psychológov, mám taký pocit, že ani nevedia ako problémy riešiť. Poznám 12 r dievčatko, čo celé prázdniny ležalo v liečebni, bez styku s rodičmi, lebo jej to akosi preplo, raz sa nemohla dovolť mame, ked boli na šk.výlete a už má problémy,Jej mama mi dokonca povedala, že lekári na nej skúšajú lieky, lebo vraj to je dobou!
Ja som z toho na prášky, ako mám vedieť čo dcéra môže a čo nie. Dnes 12 r chalani odprevádzajú frajerky domov, skúšajú cigy / v tom lepšom prípade/ a mna ide rozhodiť, ked dotyčná mama povie, že aj ona skúšala! Ale 12 ročné! S nalakovanými nechtami, vymalované ako velkon. vajcia. Aj ja mám peknú dceru aj ju moderne obliekam, aj má pomaly všetko čo si zmyslí, asi to bude tým , neviem čo robiť.

sibare
27. aug 2013

Pravdepodobne sa u tvojej dcerky aktivovalo vyrazne vztahove spravanie zrejme v dosledku nejakeho zneistenia. Spustacom moze byt aj banalna situacia, ktoru mozno nezaregistrujes. Dieta to ale moze prezivat ako zlaknutie sa- strach z opustenia /na chvilu sa strati v OC/, nevie, kde su rodicia, niekde musi dlhsie cakat samo ako predpokladalo, nieco-niekto ho ohrozi a pod., strach zo smrti /kontakt s ochorenim svojim, blizkych, smrt v rodine, niekde zapoculo nieco a zaniku a pod./. Pokial to trva tak dlho a intenzivne pravdepodobne je to na baze vyvinoveho strachu. Navstivila by som odbornika. Dolezite je pochopit mechanizmus fungovania. Pre dieta je dolezite, aby zakusilo a potvrdilo si bezpecie vazby. Snaha rodica viest dieta k samostatnosti vetami typu: Si uz velka, Toto budes robit i ked vyrasties?. Musis sa premoct a pod., su kontraproduktivne. Rovnako ako apelovanie na racio: Nic tam nieje, nemas sa coho bat, to sa ti len zda a pod.

Inak ja som mala prveho frajera v 4 rokoch. Mam tvrdi, ze ma stale ochranoval a nikto sa ku mne nemohol priblizit, inak dostal lopatkou po hlave. Poznam ho len z fotiek. V 8. rokoch som mala uz "stabilny" vztah- niekolkorocny, ktory presiel z MS aj na ZS, kym sa chalan neodstahoval. Potom ma vyhladal v 14 a boli sme na rande. Nie, nie je to moj manzel 😀 A to bola fakt ina doba. Nechty sme si nelakovali, a po trrave sme chodili, nie ju hulili 😅

babcik
27. aug 2013

@eluma u mojej tak isto nastali zmeny na konci 2 ročníka a nakoniec to bola na vine jej najlepšia kamarátka, začala sa na nej voziť, ohovárať ju, brala od nej ostatné dievčatá a trápila ju. Teraz cez prázdniny sme eliminovali stretnutia na minimum , ale bojím sa začiatku. Skús či to nebude kamarátka.

eluma
autor
28. aug 2013

@babcik aj mne sa toto zdalo, ona má kamosky u nas na dedine, s ktorými chodí aj do školy, ale akási Natálka začala byť v triede rozhodcom kto s kým sa hrá/nehrá, či ako to volajú. Moja ema je ale myslím si viac dominantná ako utiahnutá, nevie ale rozoznať výhody a nevýhody kamarátstva, takže môže byť aj to, ale nie som si doať istá ako to zistí odborník. Hodina sedenia 17 eur, to sme už absolvovali u súkromného, ked som sa pýtala od lekára, tak nás poslala na vyšetrenie a psycholog. mi po hodine povedal , že ema je v poriadku a je preto taká , lebo sa narodila predčasne, ale čo robiť proti tomu - nič-

babcik
28. aug 2013

@eluma dúfam, že to vyriešiš, ja to zatiaľ vyriešené nemám, uvydíme keď nastúpi do školy ako sa to bude vyvíjať, som rozhodnutá konať, s jej mamou som kvázy kamoška cez deti, no už kašlem na to, žiadne okolky. Viem čo prežívaš, skús sa nejako dopracovať k odpovediam sama, odborník, no neviem, prečo by mala mať problémy kôli predčasnému narodeniu, no nie som odborník, snáď vie o čom hovorí. Držím palce, deti sú naše všetko a nevedia sa samé brániť, a možno aj áno, len nás matky to bolí a myslíme si, že sa nevedia samé obhájiť. Budem na vás myslieť.