Centrálny register pre ministerstvo školstva

sasa2
24. sep 2015

Baby,prosím vás vyplňovali ste pre základné školy a materské školy nejaké údaje pre centrálny register školstva ? pritom chodíme do tej istej školy už niekoľko rokov .

anik56
24. sep 2015

Existuje RIS, to je ten register. Zapisujú sa tam všetci žiaci aj všetci pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školy. U nás sa vypisovali len údaje, ktoré učitelia triedni vedeli. Meno, adresa, narodenie, meno a adresa rodičov, trieda, rok dochádzky, začiatok v 1. triede a podobne. Nie je v tom nič zlé, ide len o štatistiku. Doteraz sa to nevypĺňalo, funguje to asi dva roky.

zuz02
24. sep 2015

Ano, my sme v skolke teraz vyplnovali a u starsieho syna v skole som dostala papier, ze suhlasim s tym, ze udaje tam budu poskytnute ( alebo nieco v tom zmysle).

sasa2
autor
24. sep 2015

Aha Ďakujem .Pýtajú tam rodné číslo ?Tak som sa trochu zneistila .

sasa2
autor
24. sep 2015

@anik56 Aha Ďakujem .Pýtajú tam rodné číslo ?Tak som sa trochu zneistila .

demartka
24. sep 2015

My sme rodne cisla nepisali,len meno a priezvisko rodica a adresu?myslim,ze ziadny sudnu clovek rc neposkytne...

zuz02
24. sep 2015

U nas chceli aj rodne cislo.

felycity
25. sep 2015

Presne ide o to, nie je problém poskytnúť základné údaje ( tie som vypísala), ale u nás pýtajú aj rodné čísla rodičov , je to osobný údaj a ja nerozumiem , na čo potrebujú taký to údaj od rodičov.

eeffka
25. sep 2015

@felycity
@demartka

u nas to obisli elegantne , mali sme doniest rodny list dietata, "akoze " pre kontrolu udajov a tam su aj RC rodicov....
v dotazniku nepytali, len telefony a adresy

piacere
25. sep 2015

A viete, čo je tragédia tohto štátu? Rodičia rodné čísla poskytnúť nechcú (chápem)... ale riaditelia škôlk, ktorí túto štatistiku urobiť musia sú potom "bití" za to, že nie je úplná..... kocúrkovo.

sue
25. sep 2015

Viete, ako sa postupuje, ak to nevyplním?

anik56
25. sep 2015

@sue, pravdu má @piacere. Riaditelia sú potom bití. A od nich tí, ktorí im údaje dopĺňajú. Teda triedni učitelia.
Rodné čísla detí potrebujú v škole aj na vysvedčenia. Keby rodičia nesúhlasili so spracovaním základných osobných údajov, ani vysvedčenia by vlastne nemohli vypísať, ani prihlášky na stredné školy, ani by žiakov nemohli hromadne poistiť. Ale pýtať rodné čísla rodičov, to je fakt blbosť. Len mená, adresu a telefón, aby s v prípade potreby mohli s nimi skontaktovať.

maslenka47
25. sep 2015

@piacere to je ale problem systemu, nie rodicov

@anik56 cele zle. Ked niekde poskytujes osobne udaje, vzdy podpisujes, ze suhlasis s poskytnutim udajov na konkretne ucely. Mozes skole zakazat poskytnut udaje tretim osobam. Navyse nevidim dovod, preco by mali byt udaje zaradovane do nejakeho "centralneho registra" kvoli tomu, aby niekto mohol vypisat vysvedcenie.

Ono je to ale v zasade uplne jedno. Tieto osobne udaje mame na zravotnej aj socialnej poistovni, upsvar, u lekara, u policajtov, na katastralnom urade, v registri obyvatlov obce a ktovie kde vsade este. Aj deti aj rodicia. Jeden register hore dole 😝

piacere
25. sep 2015

@maslenka47 áno, ale nie je to ani problém učiteľov, na ktorých vo väčšine prípadov rodičia "vystúpia", ak učiteľ to RČ pýta....

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maslenka47
25. sep 2015

@piacere zial, vzdy je to problem toho, kto osobne udaje pyta, hlavne pokial poskytovatel udajov nevidi na ich poskytnutie ziaden dovod. Navyse otazka od rodica smerom na ucitela, na co to RC potrebuje, mi pride celkom legitimna. Ktovie, ako by sa taky ucitel tvaril, keby za nim prisiel len tak z nicoho nic ten rodic s tym, ze chce na opatku RC toho ucitela. Ze si robi "statistiku".

maslenka47
25. sep 2015

@piacere este jedna vec; uz to, ze vyzaduju suhlas s poskytnutim udajov pre nejaky ucel, sveci o tom, ze si vsetci zucastneni uvedomuju, ze na pouzitie udajov takymto sposobom nemaju pravny narok.

Samozrejme rodic potom musi niest dosledky neposkytnutia udajov, ale tie tu holt zatial este nikto nenapisal, ake vlastne su. Nas toto caka az o 3 roky.

marika_marika
25. sep 2015

U nás tiež požadovali údaje, aj rodné čísla rodičov - bola možnosť aj odmietnuť poskytnúť a vyplniť z akého dôvodu odmietam.
Na stránke ministerstva školstva som si k tomu našla info a píše sa tam aj toto:
"Otázky a odpovede pre zber údajov do centrálneho registra:
Na základe akých zákonov sú školy oprávnené od rodičov resp. zákonných zástupcov žiakov vyžadovať poskytovanie údajov pre centrálny register v rozsahu, v akom sú uvedené v Metodickom pokyne pre aktualizáciu rezortných údajov do CR?
Odpoveď:
Právo požadovať uvedené údaje od rodičov, resp. zákonných zástupcov žiakov majú školy na základe § 157 ods. 9 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, kde sa okrem iného hovorí:
„Školy, školské zariadenia a orgány miestnej štátnej správy v školstve sú oprávnené spracúvať osobné údaje v rozsahu uvedenom v § 157ods. 3 vo svojich informačných systémoch na účely plnenia ich úloh.“.
Na základe uvedeného, školy nemajú povinnosť žiadať súhlas zákonných zástupcov so
spracovaním osobných údajov.
Údaje o zákonných zástupcoch uvedené v § 11 ods. 6 písm. b) zákonač. 245/2008 Z. z. slúžia iba pre potreby pedagogickej dokumentácie. "

maslenka47
26. sep 2015

@marika_marika Ano, ale specifikuje zakon niekde povinnost RODICA tieto informacie registru poskytnut? Podla toho isteho zakona si povinna poskytnut skole toto:

(6) Školy alebo školské zariadenia majú právo získavať a spracúvať osobné údaje
a) o deťoch a žiakoch v rozsahu
1. meno a priezvisko,
2. dátum a miesto narodenia,
3. bydlisko,
4. rodné číslo,
5. štátna príslušnosť,
6. národnosť,
7. fyzického zdravia a duševného zdravia,
8. mentálnej úrovne vrátane výsledkov pedagogicko-psychologickej a špeciálnopedagogickej diagnostiky,
b) o identifikácii zákonných zástupcov dieťaťa alebo žiaka (meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko, kontakt na účely komunikácie).

O tom, ze by mali narok pytat rodne cisla rodicov zakon nehovori ani slovo. Na druhu stranu, sa tam pise aj toto:

(5) Ministerstvo školstva zabezpečuje porovnanie osobných údajov poskytovaných do centrálneho registra podľa odseku 1 s osobnými údajmi vedenými v registri obyvateľov Slovenskej republiky95) a v prípade rozporu medzi osobnými údajmi v centrálnom registri a osobnými údajmi v registri obyvateľov Slovenskej republiky zabezpečí opravu osobných údajov v centrálnom registri podľa osobných údajov v registri obyvateľov Slovenskej republiky. Na účely podľa prvej vety poskytne ministerstvo vnútra ministerstvu školstva osobné údaje z registra obyvateľov Slovenskej republiky, a to spôsobom umožňujúcim automatizovaný prístup k týmto osobným údajom a automatizované porovnanie s osobnými údajmi v centrálnom registri; podrobnosti upravia ministerstvo školstva a ministerstvo vnútra vo vzájomnej dohode.

Takze aj ked skole nejake udaje neposkytnes, oni si ich o tebe zistia...

brisilda
26. sep 2015

od nas chcu nielen osobne udaje rodicov / meno, priezvisko , titul , rodne priezvisko , datum narodenia , rodne cislo , adresu ale aj zemestnanie a stupen vzdelania rodicov / ........ este zabudli na kolonku cisty mesacny prijem 😀 .... zatial mam tlacivo doma a zvazujem ci ho vobec odovzdam .... vypisane mam len meno , adresu a mozno doplnim datum narodenia . Inak sama ucitelka nad tym krutila hlavou a povedala , ze vypiste len to co uznate za vhodne .

marika_marika
27. sep 2015

@maslenka47 Odpoveď na tvoju otázku naozaj netuším. Od nás žiadali údaje (nielen rodné číslo, ale aj zamestnanie, povolanie, a zamestnávateľa), tak som pátrala, či na to majú právo. Na MK v tom čase ešte nič nebolo (čo ma fakt prekvapilo), tak som sa dohľadala k tomu, že podľa zákona majú právo osobné údaje žiadať. O tom či mám ja povinnosť poskytnúť ich, som sa nedočítala (ani som to nehľadala) . V našej MŠ som na tlačive mala možnosť odmietnuť poskytnúť údaje s podmienkou uviesť dôvod, prečo odmietam.

anik56
27. sep 2015

O rodičoch sa do registra naozaj píše len meno, priezvisko, adresa, prípadne to, kto je zákonný zástupca, ak rodičia nežijú spolu. To viem ako fakt. Nič viac. Ak to pýtajú, tak len pre potreby školy, ale netuším, na čo im to je.

sasa2
autor
27. sep 2015

@demartka rč som nedala a ani nedám .

sasa2
autor
27. sep 2015

@maslenka47 tak nech si zisťujú .tento štát sa škrabe rukou 3 x omotanou okolo hlavy ☹

ivetuliak
1. okt 2015

My sme takýto dotazník dostali včera na rodičku. Triedna nám povedala, že nevie ako má reagovať, a tiež nevie či by vyplňovala tento dotazník, nakoľko sa tu vyžaduje nielen RČ, ale aj tituly pred aj za menom, národnosť, povolanie, zamestnávateľ, stupeň dosiahnutého vzdelania...
Sama povedala, že jej to pripomína rok 1990 keď niečo podobné museli dať vyplňovať žiakom a ich rodičom a podľa toho kto z akej rodiny bol, podľa toho robili alebo nie prijímačky na stredné školy.
Povedala, že: akoby "začipovali"deti, síce čip nebude pod kožou, ale v centrálnom registri a akonáhle sa dieťa z "jednoduchej" rodiny bude hlásiť na lepšiu strednú školu, tak ho nepríjmu, kvôli nedostatku miesta, alebo SAKRA jeden bod chýbal pri prijímačkách. Ak je to tak je to velice smutné ☹ ale asi aj celkom uveriteľné.
A práve preto čo nám povedala, nechcem vyplniť ten dotazník.
Vy by ste ho vyplnili ak naozaj ide o toto?
Max. vyplním iba základné údaje nič viac.

zita19
1. okt 2015

vcera v spravach som zachytila, ze Ministerstvo skolstva uz prehodnocuje obsah tohto dotaznika. Takze odporucam vyplnit kontaktne udaje a hotovo.

emita
1. okt 2015

@ivetuliak vyplnili sme všetko okrem rodného čísla. Včera to bolo v správach že úrad pre ochranu informácií dal za pravdu rodičom, že teda školy nemajú čo požadovať tieto info. Na margo toho chce minister meniť zákon- no choré. Zatiaľ nevyplňujte, uvidíte ako bude. Momentálne vám nemôžu nič.

katy2
1. okt 2015

@ivetuliak @zita19 na skole, kde som ja, sme to davali rodicom, vacsina vyplnila, ostatni napisali prehlasenie, ze odmietaju vyplnit... a na skole, kde mam dceru, tie dotazniky nedavali....

ivetuliak
1. okt 2015

Asi ano buď vyplním meno, adresu a tel.číslo, alebo vôbec nič. Uvidíme čo bude ďalej.
Ďakujem Vám za radu 🙂

brisilda
1. okt 2015

@ivetuliak presne ! mne tiez ucitelka povedala , ze podla dosiahnuteho vzdelania rodicov a zamestnania budu posudzovat deti .............. to akoze kde sme ? manzel ma vysoku skolu a dobre zamestnanie ale toto sme nevyplnali ....... ochrana osobnych udajov to neschvaluje cize vyplnili sme len udaje ktore uz skolka ma a to meno , priezvisko , datum narodenia a adresu