Chodí váš prvák sám do školy a sám von?
ahojte baby chcem sa spytat pustate svojich prvakov samych do skoly?nasa skola je asi cca 12 minut od domu jedna hlavna cesta to by presiel so mnou kedze odvadzam este dceru do skolky je po ceste do skoly a potom ma uz len jednu vedlajsiu cestu s prechodom a zvyknu stavat tam rano policajti lebo je tam aj hlavna cesta + zastavka ale cez tu neprechadza ale ide popri nej. Plus ci ich pustate samych aj vonka .Mala je teraz chora tak som ho pustila sameho vonka ale dala som mu pokyny kde ma byt aby som ho videla z okna mame ihrisko za domom tak bol tam a dala som mu hodinky na ruku a ukazala som mu ze kedy ma prist domov.To zvladol super prisiel na cas domov a k tej skole dve cesty mame odskusane ze som mu dala naskok par minut a isla som za nim a pred skolou sme sa stretli ale popravde najradsej by som bola keby nespekuloval ze chce chodit sam 😕 dakujem
No tak dámy, ako to tak čítam, názory sú rôzne. Ja sama ešte netuším, kedy deti pustím samé, ale už sme skúsili za domom na ihrisku a pekne zvládli aj dole zazvoniť a prísť. Ale do školy by som nepustila, musí cez niekoľko ciest a tašku neodnesie taký kus. Našťastie mi ju suseda vozí autom ráno a potom idem pre mladšiu do škôlky a spolu pre staršiu do školy. Ale tiež vymýšľala, že sama bude chodiť.
Zalezi aku ma cestu do skoly, v akom prostredi a tiez velmi zalezi od dietata, niektore su uz ako 6rocne zrele na to aby chodili same a ine by ani 10rocne radsej nemali ist same. My byvame na bezpecnom sidlisku v BA a pustali sme od prvej triedy sameho. Postupne sme predlzovali vzdialenosti ktore siel sam, najprv len od skolky kde sme sli s dcerou, to je 2 panelaky od skoly, potom siel sam zo skoly ku babicke co byva na opacnom konci ulice, a tak postupne som aj ja ziskavala doveru, aj on skusenosti. A ked zacal chodit sam, dostal aj mobil aby mohol zavolat. Ku koncu prveho rocnika chodil uz MHD sam domov, na kruzok, teraz ako druhak uz vsetko obeha sam, este aj cestou nakupi a je na seba velmi hrdy. Von chodil sam od 6 rokov, ale do 7 rokov len na oplotene ihrisko hned za panelakom, tam mam vyhlad z okna, neskor uz chodil aj dalej, ale zatial ho pustam len peso, bojim sa ze na bicykli by siel do premavky.
@silvapokorna neodnesie tašku? 6 rocne dieta urcite odnesie tašku, dnes tasky nevážia ani kilo, prvacke knihy maju mäkkú väzbu, my sme mali voľakedy omnoho tažšie tašky a knihy a naši rodicia nam tašky nenosili
@pribinak no neviem, ako vaši prváci,a le naši mali akramentsky ťažké tašky a je druhák, a fakt utorky a stredy mám čo robiť ja, aby som ten batoh odniesla, taška plus na každý predmet zošity, učebnice, dva prac. zošity, horor
@luciferkax neter je prvacka, ked segra kupula tašku do skoly, tak sme ju vážili ma 0,9 kg, značka First step Hama
Moj syn je predskolak a zvladne ju odniesť plne naloženú a on je ine tintidlo
Šlabikár ma mäkkú väzba, detto anglina, matika, náboženstvo a male zošity na písanie
My sme ako školáci mali tažšie tašky
@pribinak no tak ja som určite nemala takú ťažkú tašku ak o má môj syn.. áno, nosí si ju sám, ale niektoré dni má fakt čo robiť, a ako prváčikovi sme mu ju nosili :D :D
@luciferkax my sme kvoli tomu kupili ruksak co nevazi ani pol kila, a dohodli s ucitelkou, ze si budu vsetko nechavat v skole, domov nosit len veci ktore treba kvoli DU. Ucitelka na to pristupila, poskladali sme sa na policu so zakladacmi a uz druhy rok maju veci tam. Nosi len pracovne zosity, ucebnice vobec, lebo ak ma DU z ucebnice, tak pozrieme ucebnicu na internete (na stranke Aitecu su zverejnene, daju sa prelistovat).
@wendy62 našim zakazuje si nechávať učebnice v škole, č o ma dsoť mrzí, viem,ž e my sme si u nás mohli nechávať to, čo doma nepotrebujeme.. aj synovi som vravela, že ked nemajú úlohu ,t ak nech to domov neberie, ale nemžu :( že potom sa kradli knihy, zošity, veľa ch ýbali... tá vaáha ruksaka je najmenej, ale napr. na SJ majú Čítanku, učebnicu, ddva pracovné zošity, veľký zošiť a dva malé. K tomu matematika , zasa učebnica, dva prac.zošity, velký hrubý zošit, malý zošiť.. do toho stále ešte iný predmet, desiatal, pol litra čaju....
Prvacka taska v pohode,ale teraz v druhej triede je fakt tazka,nevravim ze ju neunesie ale je fakt tazka
tak toto by ma netrapilo, dieta ma tasku aj na chrbat aj na kolieskach, takze ju alebo nosi alebo taha za sebou. U nas sice nosia len knihy a zosity, z ktorych maju domace ulohy, ale moja starinarka vlaci vsetko, co jej cez den brnklo do nosa vratane kamenov z dvora, popisanych papierov, paliciek a neviem coho este....
@pribinak si predstav, ze fakt je narocne odniest niekedy tasku druhaka 😉 Kupovala som co najlahsiu, ale dcera je drobnejsej postavy, ma 18kg a jej taska vazi casto cez 4kg! Nema tam nic navyse, len to, co potrebuje. Fakt maju strasne vela zositov a pracovnych zositov ☹ Podla mna, to je dost velka zataz na chrbticu. A to ju nosi v skole este po schodoch. Mala sa nestazuje, ale pochybujem, ze by zvladla cestu z domu a spat. Byvame daleko od skoly, cez pol mesta. Treba prejst cez frekventovanu cestu, kde lietaju ako blazni a nezastavuju na prechode a potom cez zeleznicu(este k tomu aj bez ramp). Dalsie cesty by zvladla, rano tam stoji aj mestska policia. Len do skoly by prisla taka spotena a unavena, ze by asi zaspala 😉
Takze este ju par rokov budeme vozit, tak sa zda.
@sasrnka moj syn robi športovú gymnastiku, ma tiez asi 18kg, sesternicu odnesie tašku do skoly, ked je u nas, skola je po ceste do skolky, trva nam to Asi 15 min
Neviem, nechce sa mi hádať, len nechápem ako sme mi prežili detstvo, chodili sme asi 4 km pešo, z dediny na sídlisko cez park, tašky sme mali take ake sme mali, nosili sme tiez vsetko co bolo treba
Mne to niekedy pride, ze tie deti strasne podceňujeme a potom sa čudujeme ake su decka a tak
Ja som v druhom polroku, tusim, chodila sama do skoly. A von pred cinziakom asi tiez, kde na nas mama videla. V dnesnej dobe, kedy sa urcite skupiny specializuju na unosy deti nemam na to odvahu. Zatial su este male, ale asi toto radsej robit nebudem. Nestoji mi to za to. Pokusim sa ich ucit samostatnosti nejako inak. Radsej.
@pribinak tak moja nie je ziadna atletka, ani nic podobne. Rada beha a skace, vela casu travime vonku, doma mi pomaha aj s mladsim bratom... Ale jednoducho, nez by zasla take 3km do skoly so svojou taskou, tak by mala vazne dost. A je pravda, ze ja sa bojim. Niekedy ja ma respekt prejst cez spominanu cestu. Prechod je na zlom mieste, ze nevidno auto za zakrutou. Ak to chces porovnavat, za nasich cias auta neboli take rychle, vodici boli ohladuplnejsi a hlavne tych aut nebolo tolko... V taske sme mali 2 ucebinice a par zositov.Teraz maju na kazdy predmet ucebnicu, pracovny zosit a dalsi zosit a dalsich x doplnkovych zositov. Nechapem na co...To je ale troska ina tema zasa.
Ale tiez, moje dieta je take, ze vsetko musi odsledovat, takze viem, ze ta cesta by trvala veeelmi dlho 😉
@sasrnka toto s tymi zositmi a knihami fakt nechapem - u nas na stastie odkedy zacala dcera chodit do 3rocnika tak menili ucebnice a vsetky ucebnice maju svoju e-knizku, na zaciatku roka vytvorim konto na stranke vydavatelstva a nahadzem kody co maju v ucebniciach a dcery maju k disposicii svoje ucebnici v elektronickej forme doma a knizky maju v skkole - nikto nikomu ucebnice nekradne este sa to nestalo, domov nosi len pracovne zosity a zosity z predmetov z ktorych im dali ulohy - a je to teda citit ta taska nevazi ani len polovicu toho co by vazila pred 3rokmi
@lauricka prepac, ale to si stale s dietatom von, aj ked je so svojou partiou? Ja napr. ako 6 rocna som bola s inymi deckami vonka a neviem si predstavit ze by za nami lozili rodicia...proste je to ponizujuce pre to dieta... tiez chce mat detstvo, byt s inymi detmi... nie prenasledovane uzkostlivymi rodicmi, ktori mu nedaju dychat....
Aj ja sa touto otazkou zaoberam, kedze syn zacina v septembri navstevovat skolu. Stari rodicia nas tlacia do toho aby chodil sam, ved je uz podla nich velky. No pri frekvencii dnesnej premavky a inych nastrahach si to vobec neviem predstavit a myslim, ze az tak okolo 10roku veku nad tym zacnem premyslat 😅
@alietam ja ked som chodila na zakladku do skoly, my mame nedaleko bloku hlavny tah cesty , no semafory su situovane inde, auta si to supuju dole kopcom, no mna do skoly nosili, potom sme ako starsie chodili so spoluiackou spolu, no v skole sme to mali tak, ze prvu triedu nas musel niekto nosit a ukazat sa triednej.... potom uz spoluziaci co boli jedneho vzdialenejsieho sidliska cca 5 chodili au autobusom spolu, ako bolo spomenute kazdy si pozna dieta, ale za mna ak je nejaka velka nebezpecna cesta, tak urcite nie sam, potom ked bude vacsi uz so spoluziakmi a takto je to v poho...
@pribinak
to nie je biela dodavka, ale cierna sanitka 😉
https://cs.wikipedia.org/wiki/Černá_sanitka
nasa nechodi sama, presne pre to, ze aj tak musim ist aj so synom do a zo skolky, ale uz sme ju par krat nechali ist samu zo skoly, je to max. 10 minut, musi prejst 2x cez cestu, nijak frekventovanu, sla asi 4 x domov z kruzku, ked som nemohla prist pre nu, a bola tiez nalezito hrda, ze to zvladla...casom urcite nech chodi sama,
nie som z tych, co budu deti do 18tky vsade vozit s argumentom, ze v Ba je to nebezpecne...ved ju neposielam samu nocou do tmavej ulicky 😀
@marcelatje chces porovnavat co bolo pred 30 -40r? ved auta si spocitala na jednej ruke, a jazdili max. 40km/hod . s dnesnou premavkou sa to neda porovnat. Aj v minulosti deti mizli, boli zneuzivane mali urazy len si necitala fb a spravy na nete kazdy den. jedny noviny si mala pre cele ceskoslovensko.
@tova neporovnavam len som pisala ako to bolo vtedy u nas.
Druhej casti tvojho prispevku nerozumiem. Pisem niekde ze to tak nebolo? Prave naopak myslim ze to bolo presne tak ako pises len sa tolko pripadov nemedializovalo.

syna pustam sameho do skoly aj zo skoly. Nejazdim autom, deti ucim, ako sa maju spravat na ceste a na chodniku. Prvy tyzden som syna odprevadzala do skoly a ked som usudila, ze cestu zvladne, nechala som ho sameho. Myslim, ze ovela vacsie nebezpecenstvo hrozi detom, ktorych rodicia nevedu k samostatnosti.