icon

Chodí váš prvák sám do školy a sám von?

alietam
30. apr 2016

ahojte baby chcem sa spytat pustate svojich prvakov samych do skoly?nasa skola je asi cca 12 minut od domu jedna hlavna cesta to by presiel so mnou kedze odvadzam este dceru do skolky je po ceste do skoly a potom ma uz len jednu vedlajsiu cestu s prechodom a zvyknu stavat tam rano policajti lebo je tam aj hlavna cesta + zastavka ale cez tu neprechadza ale ide popri nej. Plus ci ich pustate samych aj vonka .Mala je teraz chora tak som ho pustila sameho vonka ale dala som mu pokyny kde ma byt aby som ho videla z okna mame ihrisko za domom tak bol tam a dala som mu hodinky na ruku a ukazala som mu ze kedy ma prist domov.To zvladol super prisiel na cas domov a k tej skole dve cesty mame odskusane ze som mu dala naskok par minut a isla som za nim a pred skolou sme sa stretli ale popravde najradsej by som bola keby nespekuloval ze chce chodit sam 😕 dakujem

exupery
24. máj 2016

Moja ma 6,5roka a chodi von sama,ale...byvame na dedine,na konci dediny...takze aut malo,len trava,orechy a sire pole...vidim nanu z okna,alebo je vzdy niekto starsi vonku a dava na nich pozor....inak by som nepustila v meste,iba ak pred barak,kde by som nanu videla...

babulka82
24. máj 2016

@alietam ja si maleho nosim do školy a pokial mi to bude čas dovolovat vždy pojdem snim už aj chcel ist sam ale nedovolim lebo ide cez cestu. Von sme ho minule pustili prvy krat sameho ale stale sme vykukali ,ale on je poslšny viem že neujde. A byvame v meste takže auta tu chodia stale. No ty musiš vediet aky je či sa nevzdiali alebo tak ? lebo každe dieta je ine a ja by som zomrela od strachu keby ho vonku nenajdem .

babulka82
24. máj 2016

Mojho syna spolužiak chodi sam zo školy a teda cez dost frekventovanu cestu a minule pikoška som sa snim bavila lebo viem že ma mladšieho surodenca a že ked pride zo školy( 6 ročne dieta) tak ešte aj varuje 1,5 ročne 😲 😲 😲 ako som mala dost ked mi to ten chlapec povedal .

barcelona94901
24. máj 2016

@babulka82 však aj tu na mk maminka pisala,ze necháva osemročného s tusim trojročným doma a bola nasrata na zlodeja ,že spôsobil deťom šok a pre mnohé maminy to bola normálna,ze deti doma samé ...

simca06022011
24. máj 2016

Ze je to skoro... tak ja som ako prvacka chodila domov z centra mesta autobusom na sidliskobez dozoru dospelych... zaujimave ze vsetci, vratene mojich 25 spoluziakov sme to do dnes prezili a nikomu sa nikdy nic nestalo. A takto sme precestovali cele detstvo, neskor z jedneho konca mesta na druhy... v BB, kde v tej dobe bolo namestie plne ludi a boli tam 2 prudove cesty.. cize nie ako teraz, ze pesie zony vsade :D
Treba to brat individualne, lebo kazdy byvame inde a mame ine podmienky a ine deti. Napr. byvame teraz na "dedine", ak by som byvala na tej jednej ulici ako je skola, blizsie.. chodila by sama alebo so spolulziakmi. Kedze byvame daleko, 2 km viac menej do kopca, nie vzdy pomedzi domy tak nebude chodit sama (okrem aut, co je najmenej, tu mame aj kadejaku zver a v zime neosvetlenu cestu :D). Ale von ju pustim samu s kamaratmi. MAme ich sice pod dozorom, ale behaju bud po 3 dvoroch, v kazdom je nejaky dospely vonku, alebo na luke kde vidime komplet vsetko aj z okna... cize iny stav ako niekde keby lietala pomedzi domy na sidlisku (teraz ma 5 rokov). Keby nieco nefunguje u nas, keby nieco sa da vymysliet vsetko a mozeme sa obavat do konca zivota.

babulka82
24. máj 2016

@barcelona94901 no ako ja som mala dost ved to je strašne nezodpovedne ,ja mam teda tršoku staršie deti ale aj tak by som ich nenechala samych ani 5 minut lebo viem že sa može stat zle aj za 1 sekundu. To neexistuje preboha ja si to neviem predstavit. ☹

jolinka
24. máj 2016

@babulka82 toto je podla mna pomaly na socialku 🙄 🙄 😖 😖 velka nezodpovednost rodicov, ked sa nieco tym detickam stane, priklad uraz 1,5 rocneho s tym si ako poradi 6 rocny??

teda mne sa uz videlo odvazne, ako dcerina spoluziacka zo zusky vodi zo skolky a skoly na kruzok.. 10 rocna 4tacka, surodencov vo veku 5 a 7 rokov / predskolacka a prvak/, chodia cez najrusnejsiu stvorprudovku v Kosiciach, cez 2 semafory.

babulka82
24. máj 2016

@jolinka presne aj ja som na to myslela že keby sa niečo stane a niekto zisti že deti boli same tak je zle nedobre . Ja by som nemohla byt ani v praci v klude a ten chlapec je teda dost problemovy aj v škole neviem aky je doma. Mam pocit že im tí rodičia prave chybaju tym detom. Maju 4 deti a mama aj otec v robote.

jolinka
24. máj 2016

@simca06022011 i my sme chodili ako prvaci sami do skoly, dokonca k babke 5km autobusom, sami sme sli z domu na autobusovu stanicu, kupili si listok k babke, a to sme dokonca boli rok pred skolou.

ale akosi teraz je ta doprava rusnejsia, rychlejsia a hustejsia a i vdaka "slobode" viac tych asocialov po ulici chodi 🙄

dnes mal manzel taku prihodu...rano pred 8hodinou, maly supermarket pred skolkou a skolou, zvykne tam parkovat kym odvedie maleho do skolky... cele roky. Dnes sa mu jeden typek prihovoril, najprv len ohen na cigaretu , kym manzel pohladal zapalky /nie je fajciar/, pozeral mu do tasky, tak mu muz s kludom hovori aby si siel po svojej praci a vzal maleho za ruku ku skolke...a ten pobuda mu zozadu tresol po hlave... 😖 rusny chodnik, kopec ludi, chodi tam rano desiatky deti same do skoly alebo s rodicmi. necakas taky utok.

a keby tam bolo same dieta?

6mia6
24. máj 2016

Chodi vonku sam do skoly aj zo skoly autobusom. Byvame na,dedine pri hlavnej ceste. Naucila som ho davat pozor a byt zodpovedný. Chodi na bicykli do dediny na namestie kde sa,zide cela partia. Sme tak nauceny z domu z mesta 3 surodenci nikto nas nikam nevodil za rucicku.
Dobre vie ze jeden pruser a bude zle. A ze sa zle moze stat rychlo tak to sa asi stane aj ked ho budem drzat za ruku.

zviz
24. máj 2016

No ja mam zlu skusenost... Soferovala som cez istu dedinu a po chodniku isiel chlapcek a dievcatko s taskami na chrbte, odhadujem, ze boli prvaci nanajvys druhaci. A zrazu z nicoho nic, ten chlapec bez toho aby sa poobzeral ci po hlavnej ceste nejde auto, zacal bezat krizom cez cestu. V poslednej chvili som stihla zabrzdit, kebyze nedodrzujem rychlost, chlapca by som isto zrazila. V aute som mala malicku dcerku a maminu, ktora si pri tom zabrzdeni narazila koleno o sedacku pred nou... Ten chlapec vbehol do domu, byval pri hlavnej ceste, tak som cela vyklepana vystupila a isla za nim. Jeho "mater" sedela na dvore a klabosila s kamoskami ako by sa ani nechumelilo. Vobec ju netrapilo, ze som jej takmer zabila syna a to byvaju fakt kusok od skoly. Aspon na ulicu by som vysla cakat dieta ked viem, ze ide zo skoly a musi prejst cez hlavnu cestu. Takze za mna nie. Ja by som svoje dieta nepustila same do skoly v takom utlom veku a navyse v dnesnej dobe, kedy sa stracaju deti ako nic...

jolinka
24. máj 2016

@zviz ja si momentalne tiez vsimam ako sa spravaju ine deti, lebo aj svoje mam veku, ze pomaly sa osamostatnuju na verejnosti.

a kolkokrat si pomyslim, ze dobre ze ta mama oco teraz nevidia co stvaras 😉 🤐 🤐 🤐 vidim ako decka prebehuju krizom cez krizovatku, bez obzretia na cervenu, preskakuju zabradlia pri nastupnych ostrovcekoch.... a este ti rodicia rozum nemaju, ze daco pestre ci reflexne obliect.

v zime v sere..decka v sivom, ciernom, maskacove veci, cierne batohy, topanky , splyvaju s okolim, pre soferov su neviditelni 🙄

lili007
24. máj 2016

@6mia6 ...v akom veku ste nechali dietatko uz same chodit na bus a domov?

jolinka
24. máj 2016

@lili007 11 rocnu

barcelona94901
24. máj 2016

@zviz tu tiež tak chodia domov a máme tu nákladnú dopravu,kde šoféri teda absolútne nedodrzuju rýchlosť ,viete čo je najsmutnejšie,moje deti jazdia autom nechodia pesi po tej hlavnej,ale bola som jediný rodič čo to riešil na zasadnuti obce ,pretože kym sa niečo strašné nestane tak neni co riesit a tu to bolo tak isto na mk,50 komentárov o zlodejovi a žiadny o tom preco necháva doma deti samé,mamina bola totiž v práci...a potom za všetko môže vždy niekto druhy ,šoférovať dnes tiez nie je míňa,davat pozor na chodcov,cyklistov,deti,babky čierne,ozranov a ostatné vozidlá a ja teda nesuhlasim s tym ze volakedy sme chodili sami tak prečo dnes nie,zijeme v inom svete,bezdaci,fetaci,zlodeji ,segra chodi na vysku a už sa bojí chodit po chodníku kadiaľ chodili,jej spolužiaka za bieleho dňa prepadli,dobili za pat eur..kde je dnes pre koho bezpecne? Malokde dnešný svet je plný nástrah a rodič musí byť zodpovedný a nie veriť že nič sa nestane

lili007
24. máj 2016

@jolinka ...jáj preto, už som sa zľakla. Pôvodná téma je o prvákoch 😀

barcelona94901
24. máj 2016

@barcelona94901 že mina- malina ;)

luciferkax
24. máj 2016

@zviz alebo je fajn si apson svoje dieťa "odlsedovať", ako sa správa mimo domu,... lebo ja niekedy ked vidím tie menšie deti ísť zo školy,t ak si hovorím to isté, že dobre, že ich rodičia nevidia...
ja môjho preventívne raz za čas idem "špehovať" :P ked mám cestu okolo, či idem z obchodu, alebo ho počkám na pol ceste a zatial som nezbadala nejaký "problém" u neho, že by skákal, vystrájal, pekne kráča rovno domov, ako dostal nakázané 😀 😀

sissik
24. máj 2016

v malom meste som pred XY rokmi chodila sama, aut preslo po ceste mozno 10 za den
dnes v centre mesta cez najfrekventovanejsiu ulicu, kde uz niekolkokrat pozrazali chodcov a velakrat vidim, ako auta prechadzaju na cervenu v pocte 4 kusy samu nepustim ani za nic
chce ist do skoly sama, tak ju vysadim na bezpecnom mieste a idem odviezt este mensiu do skolky
vsetko zavisi od lokality a frekvencie premavky. kebyze teraz byvam tam, kde som vyrastala, tak by som ju samu do skoly aj obchodu pustila

6mia6
24. máj 2016

@lili007 v septembri nastupoval do školy mal 6,5 v oktobri chcel ist na bus tak sa,s nim bol manzel previezt, vybavili sme kartu, sam si sleduje na listku zostatok a povie kedy treba peniaze. Dobije si u sofera. Domov zacal chodit po pol roku. Rano chodi viac deti, poobede chodi sam az po kruzkoch.

katka1981
24. máj 2016

Vcera som si akurat spomenula na tuto temu. Na skole visi oznam, ze sa nejaky chlap v ciernom aute mota pri skole a vyhlasovali to aj v skolskom rozhlase, ak by ho deti videli, aby to hned nahlasili. (Blizsi popis neviem, oznam som necitala, dcerku vozi muz). Takze aj toto je jeden z dovodov, preco ani nezvazujem, ze by som ju nechala chodit samu.

lili007
24. máj 2016

@6mia6 ...uff v Bratislave?

6mia6
24. máj 2016

@lili007 my sme ZA

lili007
24. máj 2016

@6mia6 ...priamo zo Ziliny ci okolie ZA? Ja mam stale stres z premavky u nas v BA ☹

6mia6
24. máj 2016

Okolie, tak blava je ine. Podla mna si musi kazdy sam poznat dieťa. Chodili tu prvaci na vlak a v meste mhd do skoly. Je to zlozite. U mna bolo rozhodujuce ze syn to chce skusit a ja som mu nebranila.

lili007
24. máj 2016

Áno asi je to tak ako píšete. Každý musí najlepšie poznať svoje dieťa, okolnosti atď a odhadnúť situáciu

mysga
24. máj 2016

Tak napr. ja som ´91 ročník, čiže ešte tá posledná generácia, kedy nás rodičia vypúšťali von bez nejakého veľkého stresu, ale aj tak nás do školy vodila staršia sestra susedy a vonku sme mohli byť pred barákom/za barákom kludne aj celý deň. 🙂

katka1981
24. máj 2016

@mysga , akt si ta posledna generacia? No dobre vediet... zlate stare casy....

mysga
24. máj 2016

@katka1981 No, myslím to tak, že keď sme boli už my väčší, tak už začala byť kontrola telefónmi, mali sme mobily a tak a ľudia si zvykli mať stále pod kontrolou svoje potomstvo. :D

Mám 5 ročného brata, keď mi zmizne čo i len trochu z dohladu, tak panikárim, pritom my sme sa v takom veku už pred barákom/za barákom sami hrali. Aj mama hovorí,že je to iné, ani nevie prečo. 🙂

katka1981
24. máj 2016

@mysga, treba byt ostrazity. U nas chodi skolsky autobus, je to super, na zastavku by sme dcerku odviezli, pockali kym nastupi a ma to do skoly 1 zastavku 2 minuty presne. A v buse su ucitelky a tie deticky odvedu do skoly. Len skoda, ze ju treba na ten bus odviezt, my to mame daleko do kopca od zastavky a potom uz ju clovek rovno hodi do skoly. Ale ak by ju manzel nemohol vyberat, tak sa odvezie zo skoly na zastavku a tam ju pockam ja a pojdeme domov spolu, len musim byt schopna sama jazdit. Ale jak na potvoru zacali na tej ceste parkovat v jednom pruhu auta, a to je potom smrt, ked je velka premavka, toto nacisto pokaslali. Asi sa nastvem a napisem starostovi, nech tam daju po celej dlzke zakaz zastavenia, lebo potom musis ist cez protismer a je to o nervy aby si sa vyhla a sniekym nezrazila, na to nemam nervy a uz vobec nie ked budem vozit dcerku plus novorodenca. Ale super je ten skolsky bus.