Čo ak neprijmú dieťa do škôlky?

hatalkata
9. apr 2011

Ahojte, chcela by som vás požiadať o info - syn dovŕši 3 roky v októbri, pričom je reálna šanca, že ho nezoberú do škôlky /vzhľadom k veku a vysokému počtu detí/. V prípade, že s ním budem musieť ďalší rok zostať doma a privyrábať si len prípadnou občasnou prácou z domu, mám nárok na štátom odvádzané zdravotné a sociálne poistenie? /Do škôlky ho možno zoberú buď po polroku, ak sa uvoľní miesto, alebo až budúci september./ Vopred ďakujem za odpoveď.

andzi
10. apr 2011

@hatalkata nepoznám presnú legislatívu, ale myslím, že môžeš zostať doma až do 6 rokov veku dieťaťa s tým, že zdravotné poistenie bude za teba platiť štát a myslím, že aj dôchodkové (ale to nie som si istá).

ela2710
10. apr 2011

@andzi do 6 roka moze len ak ma dieta dlhodobo zdravotne nepriaznivy stav 😒

@hatalkata no je to tazko, ja sa v tomto nevyznam, ale pochybujem, ze ti to bude odvadzat stat...nemate skolku aj v blizkom okoli?

andzi
10. apr 2011

@ela2710 nie je pravda, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdr. stav tak štát ďalej platí matke rodičovský príspevok 190,1 €, avšak žena môže s dieťaťom zostať doma s tým, že samozrejme nič nedostane, len za ňu štát platí poistné, ale neviem presne ako to je so štátnou škôlkou, idem mrknúť do zákona.

jankah77
10. apr 2011

Mozes doma ostat doma bez naroku na nejake davky (ak je dieta zdrave, ak ma dg, tak mas narok aj na RP do 6r) ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, musis sa nahlasit SP a stat za teba bude platit DP. A dieta moze ist do skolky na cely den (plati to od tohto roka), no ak sa prihlasis aj na ZP (kvoli zdr poisteniu) ako osoba starajuca sa o dieta do 6r, mozes ho dat do skolky len na 4h. Tolko aktualne zakony. Pozri sa na https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/nastup-na-matersku-v-ochrannej-lehote-2/ rozoberali sme to tam s Gapou.
Prip. sa nahlas na urad prace - pri vypisovani formulara sa da uvies, ze mas zaujem len o pracu na doma z dovodu, ze mas dieta doma. Mali by to akceptovat - porad sa v prijimacej kancelarii.

ela2710
10. apr 2011

@andzi jaj ano, ja som to blbo pochopila, hej ak ma dieta nepriaznivy zdravotny stav tak dostava RP

hatalkata
autor
10. apr 2011

Ďakujem veľmi pekne za všetky informácie!!!

xlucia
10. apr 2011

@jankah77 prosim ta, ak som to spravne pochopila, ak aj mne syna neprijmu, ked dovrsi tri roky, a mne skonci rodicovska, tak sa mam prihlasit do socialnej aj zdravotnej poistovne a stat bude za mna platit odvody a maly moze byt so mnou doma? a zamestnavatel musi toto akceptovat zo zakona ak mam pracovny pomer na dobu neurcitu, alebo je to na jeho dobrej voli? lebo aj mojho mladsieho vysoko pravdepodobne neprijmu v januari ako som chcela, cize budeme musiet cakat do dalsieho septembra, kedze ho nemam komu dat.

maznacik007
11. apr 2011

@xlucia chapes to v podstate spravne az na par vynimiek ... a to stat za teba plati len zdravotne a socialne plati iba dochodkove.. cize nie si nemocensky poistena... / nie je narok na PN ocr a pod/

a druha vec tvoj zamestnavatel ti bude poskytne neplatene volno alebo budes musiet pracovny pomer ukoncit.. / a potom sa ti lepsie oplati ist na urad prace a dostavat podporu/
zamestnavatel ti nie je povinny drzat pracovne miesto... to plati iba v pripade platenej predlzenej RD zo zdravotnych dovodov.

xlucia
11. apr 2011

@maznacik007 aha, dakujem za odpoved.a inak teraz ked som na rodicovskej, tam mam teoreticky narok na pn, ocr a podobne? lebo ja si nic neuplatnujem.
a ked by som musela ukoncit pracovny pomer, a ist na urad prace, potom sa kde vsade musim prihlasit? a co v tom pripade, co za mna plati stat, co si musim priplatit sama? a ako dlho by som dostavala podporu, ak vobec mam na nejaku narok...

jankah77
12. apr 2011

@xlucia ahoj, nie som v tom nejaky expert, no Maznacik ma pravdu, ja som opisala situaciu nezamestnanej osoby. Tj, budes musiet rozviazat prac. pomer...jedine, ze by si mala takeho zamestnavatela, ktory ti da dlhodobe neplatene volno. Ale to uz netusim, ci sa mozes na SP prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. Mozno bude vediet GAPA.
CO sa tyka PN a OCR pocas RD, tusim narok nieje, zda sa mi, ze subeh tychto davok nie je mozny, mozno len ked si platis doplnkove NP, neviem. Mozno bude vediet maznacik. Ja som si tiez nic take neuplatnovala, ved som bola doma.
No, a ak by si ukoncila TPP, tak mas narok na podporu (podla noveho zakona) pocas 6m. Teda ak si pocas RD mala status zamestnankyne a splnas podmienku ze si za posledne dva roky z troch bola poistena v nezam. Vtedy sa obdobie RD zapocitava do obdobia poistenia v nez.
Po ukonceni TPP zajdes na UPSvAR do 7 dni (ci 8? teraz neviem) zaregistrovat sa (treba doklad o najvyssom dosiahnutom vzdelani, vypoved/dohodu o uk. prac. pom,....info ti daju na urade). Takisto ta poslu na ZP (ak zabudnu, chod tam aj tak!) s papierom z uradu prace, ze si sa nahlasila na urad ako nezam. Tiez je tam lehota 7 dni, chod radsej hned. A stat za teba bude platit len ZP. Ostatne si platit mozes, nemusis.
Ale pozor. Pri nastupe do zamestnania po RD by si sa mala ist odhlasit zo SP (pocas RD si bola osoba starajuca sa o dieta do 6r, platili ti DP)...no ak plynule ostanes nezamestnana, asi to netreba, skus sa info na SP, majlom ci telefonicky. No ak by si hoc aj na den nastupila do prace, tak sa musis na SP odhlasit (z DP), a po ukonceni TPP zas je dobre sa prihlasit, aby ti platili DP do 6r dietata, resp. kym opat nenastupis do nejakeho zamestnania.