icon

Čo potrebujem na zápis do prvého ročníka?

sarkulka
1. jan 2011

Ahojte dievčatá, chcela by som sa spýtať ako prebieha zápis do prvého ročníka základnej školy 🙂 🙂 Vyžaduje učiteľka od detí niečo konkrétne, napr. počítať, rozoznávať farby a pod. ?

kaja73
8. feb 2011

@lamada181 Nestresuj.moj starši poznal pismenka od 2 a po roka,čital od 4 aj počital.Tiež je septembrovy a dali sme ho až o rok-z vlastnej vole.Myslim si že o nič neprišiel,skolu zvlada lavou zadnou,teraz je už na 8r gymply.Ak ti budu robit problemy skus radšej inu skolu-ak mas možnost,aby si na nu zbytočne nezasadli.Ale fakt sa nič nedeje ak pojde neskor.V skole to nie je len o čitani a počitani,ale aj o sedeni na prdelke v kuse niekolko hodin, o zodpovednom prustupe k uloham atd Moj dostaval ulohy navyse a bolo to OK.

lamada181
8. feb 2011

kaja praveze paulinka je velmi v pohode skolke si nevedia s nou radi kvoli tomu ze ona prid do skolky a cita priste sa nehra s hrackami ako ine deti vies
a neviem ako jej vysvetlim ze bohuzial no snad uvidime
ved ak nie no co uz ale aj tak je to velmi od nich hnusne od skoly ked ti najprv povedia bereme a teraz o
toto

kaja73
8. feb 2011

@lamada181 U nas v skolke bolo takych deti viac čo čitali a učitelky ich nechali ostatnym čitat rozpravky a bol po probleme.V škole ich v triede bolo 16 a z toho už 4 plynule čitali a takmer všetci poznali pismenka,takže sa neboj,dnes je takych deti dost a problemy maju skor s neposednostou.Ale ak vam to slubili,tak ju určite zoberu.Tie testy musia septembrovym robit-aj mojmu by robili,keby sme chceli aby siel v ten rok do skoly.Tak sa neboj.Oni to musia robit,dokonca aj k psychologovi by mali poslat.

gebula
8. feb 2011

@lamada181 no toto ,toto aj mna šokuje 😲 pozri ,neboj sa,ona test spraví určite,a ked "nahodou",že ju nevezmu,tak neexistuje u vas nulty ročník pre nadane detičky? ja ti poviem pravdu,mne keby povedali,že moju radšej neprijmu tak by som bola rada,vo vnutri to tak citim,a ani pre dceru by to nebol problem,pretože ona je rada v školke ale na druhej strane sa teší velmi do školy. Ale neboj sa určite ju prijmú 😉

danielik79
8. feb 2011

@lamada181 a to kôli čomu vás rozdelili majú vela žiakov a nechcú otvoriť dalšiu triedu alebo ako?Inak by ma to tiež riadne napalilo a zamyslela by som sa nad inou školou .Ved zápisi trvajú do 15.

lamada181
8. feb 2011

gebula a danielik dakujem
no takze na zapis prislo 49 deti ootvaraju dve triedy po 20 ziakov s toho nejdu do prvehp rocnika urcite 10 takze stale maju malo ziakov
ale tak ja verim ze spravi ten test u psychologa lebo ma picne
ja ju do skolky nedostanem
nie u nas uz zapisy boli uz niesu ale mam rezerve jednu skolu kde nas vezmu ale tam nechcem ju dat
ale baby dakujem za podporu

danielik79
8. feb 2011

@lamada181 no aj tak je to od nich trocha drzé rozdelovať vás.Je ti určite šikovná a myslím že ten test určite zvládne lavou zadnou.Držím palčeky 😉

lamada181
8. feb 2011

dakujem pekne a vy ako uz pripravene ja som im aj hovorila ten zoznam co nam dali ze treba do prveho rocnika ved mi uz mame vsetko ja fakt neviem no nic verim sebe a svojej dcere hlavne jej a dakujeme este raz

tilly
8. feb 2011

co treba na zapis? mame zajtra 😀

nejake euraciky, rodny list a este co? potrebujem svoj op?

danielik79
8. feb 2011

@tilly mi sme op nepotrebovali akurát potrebuješ len seba a malého a to čo si písala.

gebula
8. feb 2011

@tilly rodny list dietata,peeero,kartičku poistenca...a to asi vsio 😉

gebula
8. feb 2011

@lamada181 držím vam palce,len nechapem prečo teba zaradili do skupiny rodičov,ktorí sa nevedia rozhodnut?alebo som niečo zle prečítala? ved ty rozhodnuta si,či?

syslica
9. feb 2011

@tilly Ak už ste zápis náhodou neabsolvovali - OP si radšej zober, aby vedeli, že si jeho mama... 🙂 a potom aj kvôli trvalému pobytu, zvyknú to kontrolovať.

@lamada181 Ozaj divné jednanie v tej škole, inak súhlasím s gebulou, veď ty si rozhodnutá, mala si im to vytmaviť hneď. O Paulínku sa neboj, testy spraví hravo, u detí, ktoré do 31.8. nedovŕšia 6 rokov, školy rutinne vyžadujú testy a papier od psychológa a niektoré aj od pediatra.
Ja mám trochu obavy práve o to udržanie pozornosti a sústredenosť na tak dlho, aspoň u nás, intelektuálne je syslík a aj mnoho iných detičiek naokolo a tu na MK dosť popredu,,Paulínka sa mi javí, podľa toho, čo píšeš, ale ešte navyše "samomotivovaná", to je úplne super, nech jej to vydrží čo najdlhšie! Bude 100% vynikajúca žiačka a nebudeš ju musieť do úloh naháňať... neváhaj!

tilly
9. feb 2011

@gebula
@syslica dakujeeem

gebula
9. feb 2011

@tilly rado sa stalo 😉
@syslica moja staršia dcera išla ako 7ročna do školy-tiež septembrova,bola velmi šikovna aj je čo sa tyka učenie,ale ta sustredenost a pozornost sa u nej v tej škole nejak pohoršila,ona ked píšu diktaty,ona proste všetko musi počut čo si decka medzi sebou šepkaju,alebo sa necha zabavat sa so spolužiačkou a ked príde rad na byriešenie nejakej ulohy,tak nevie o čo ide pretože klebetila a nepočúvala učitelku 😀 😠 už som jej vyčistila žaludok,ale potrebujem sakra veeeela trpezlivosti pri nej,a doma sa tiež nechce učit,stale ju musim prosíkat aby si už napísala ulohy,niekedy zastrašujem,že pojde naspat do MŠ 😀 😀 potom jej tukne 😉 jej prosto stačí ked sa nauči v škole a doma finito a basta,ale zas niekedy ma aj naladu na učeni 😝 ja jej furt zdoraznujem,preseba sa učíš! a bla bla....ono ta sustredenost sa časom aj u vas vycibrí neboj 😉

lamada181
9. feb 2011

baby dik
jasne ze chcem aby sla ved prave preto to nechapem ja som cakala nejake testy ved v pohode ale nie taketo jednanie xxi ale uz mi je dobre uz som sa vyspala s toho a tak som kludna a mm mi pomoho lsa ukludnit xix

syslica
9. feb 2011

@gebula No, nič iné mi nezostáva, len sa nechať prekvapiť... ale mňa už teraz vytáča, keď mu musím po príchode zo škôlky 20x povedať, aby sa prezliekol... je totiž schopný taký polopovyzliekaný sa venovať svojím záľubám 🙂 ako ho budem naháňať k úlohám, to ozaj neviem...
@tilly tak čo, zápis prebehol podľa očakávaní?

tilly
9. feb 2011

@syslica nasrali ma tam... vraj ho nemozem dat do nulteho... ☹ a ja som s tym tak ratala...

gebula
9. feb 2011

@lamada181 to ma teší,že si ok 😉 a že mm ti pomohol ta ukludnit 😀
@syslica neboj najdeš si system,a on si postupne zvykne na všetko,tak ako my dospelaci si musime zvykat na napr.novom pracovisku 😉
@tilly prečo si ho chcela dat do 0teho? lebo je augustový? a teda prečo ho nemožeš dat do 0teho?
😅

syslica
9. feb 2011

@tilly A čo teraz? Riskneš zaškolenie alebo ostane ešte rok v škôlke?

tilly
9. feb 2011

@syslica pockam na rozhodnutie a odvolam sa... ale to uz potom osobne s riaditelkou, lebo toto bola nejaka ucitelka a ta, ze zo zakona je nulty urceny pre deti zo socialnych rodin a tak...

@gebula hej, lebo je augustovy, nechcem ho dat do prveho rocnika, zda sa mi este malicky a zas v skolke uz bude nuda pre neho...

syslica
9. feb 2011

@tilly Tak potom zostáva už len apelovať na zdravý rozum pani riaditeľky... a to, že nulťák je len pre znevýhodnené deti je hlúposť... súkromné školy v BA to pochopili už dávno a hromadne naberajú do predprípravky nadaných a hranične vekovo vychádzajúcich žiačikov. U nás na škole 0 neexistuje, inak by sme tam už boli.

tilly
9. feb 2011

@syslica ake skoly v BA myslis? len zas vozit do BA sa mi ho nechce... ale keby nebola ina moznost...
no, uvidime, ako sa to vyvrbi, beriem to tak, ze ziadna kasa sa neje taka horuca...

len oni teraz mali fukoty v skole kvoli nultaku, lebo mali inspekciu z ministerstva skolstva a zdrbali ich kvoli tomu, ze tam su deti, ktore tam nemaju co robit...

ale podla mna je to blbost, nultak by mal byt prave pre take deti ako je moj krpec, ze uz nie je vhodny ani do skolky, ved tam sa uz bude nudit a zakrpatie mi... a do skoly je este maly.... 😒

enilora
9. feb 2011

Moj syn je júlový išiel do školy tak ako mal no poviem vám bieda to bola a ešte aj je.V triede je síce najvyší no najmladší a ešte k tomu je chlapec...
V reale to vyzerá tak že hoci je vyznamenaný musíme sa s ním vela učiť.Sám od seba nič neurobí je stále hravý,.On bude mať len v lete 10r a v triede majú baby čo už v septembry mali 10r a teda to je priepastný rozdiel.
Teda ak možem poradiť nie je na škodu radčej rok počkať ako trápiť dieťa a seba...

gebula
9. feb 2011

@tilly tak to by si si mohla zistit či v Ba su 0 ročníky pre deti ako je tvoj,viem,že je škola s 0ročníkom v Ba ,ale pre nadane deti 😉
@enilora to ma mrzí,ved prave toto čo si napísali je realita,aj na toto furt myslím,na tie vekove rozdieli,ale vela zavisí aj od povahy decka,ked je priebojnejšie ma sa lepšie ,ked je utiahnutejšie,no to je už vačší pruser 😖

tilly
9. feb 2011

@gebula moc sa mi ho nechce vozit denne do ba... ale ked nebude ina moznost...

gebula
9. feb 2011

@tilly no ved uvidite 😉

syslica
10. feb 2011

@tilly Napríklad SZŠ Finesa v Devínskej Novej Vsi, začínali asi 3 roky dozadu, nahodili ozaj vysokú latku a pozitívne viem, že ich predprípravka je určená práve deťom nadaným a vekovo hraničným ako medzistupeň medzi MŠ a ZŠ - a poznám 3 deti, ktoré ju absolvovali práve z týchto dôvodov.
Akurát je tam nezanedbateľné finančné hľadisko, keďže je to súkromná škola a od vás do Devínskej to je skoro ako cesta na Mesiac.
Myslím, že odvolanie a osobný apel na riaditeľku by mohol pomôcť, vyčkajte a uvidíte, prípadne sa popýtaj na nulťáky niekde bližšie k Šamorínu, držím palce!

@enilora presne ako píšeš... všetky mamy majú pochybnosti, aj ja .... lenže teraz už na odklad nestačí len rozhodnutie rodiča, musí to byť podporené stanoviskom od pediatra al. psychológa .... no a my sme ho skrátka nedostali, lebo všetci doktori majú sysla prečítaného a sú si istí, že to bude zvládať 🙂 (mať tak ich istotu).

renab
11. feb 2011

@tilly neviem, či je nultý ročník len pre deti zo sociálne slabšieho a nepodnetného prostredia, lebo náš Maťko mal odporučenie nastúpiť o rok skôr (je decembrový) do prvého alebo nultého ročníka pre nadpriemernú inteligenciu. Psychologička mi však nultý ročník nedoporučila vzhľadom k tomu, že tých vyššie spomenutých detí je tam väčšina a povedala, že ani pre "normálne" sa vyvíjajúce dieťa to nie je vhodné riešenie. Boli sme tam aj kukúť a dala som jej za pravdu. Nič navyše nerobili od toho, čo sa robí v predškolskej triede v MŠ, výhoda bola len tá, že nemuseli spať a že tam bol malý počet detí. Väčšina tých detí mala nejaký problém. (Niektoré deti tam p. učiteľka učila základým hygienickým návykom, držať v ruke nožnice, ceruzku.... ) Takže ja som v tom nijaké pozitívum nevidela a keďže som ho do prvej triedy nechcela dať, počkal si rok v škôlke. Pani učiteľky boli veľmi ústretové, nemusel spať, mohol si čítať alebo sme mu doniesli pracovné zošity a v tých si sám robil. Škôlku "prežil" celkom v pohode a teraz je prváčik, integrovaný v "normálnej" ZŠ.

momka
11. feb 2011

@tilly nultý ročník by nemal byť len pre deti zo sociálne znevýhodneného prostedia, aj na nete sa všade prezentuje, že pôvodne vznikol pre ne, ale už to tak nie je. Napr. aj tu je článok: http://www.najmama.sk/clanok/225447/nulty-rocni...
Myslím si, že veľmi záleží na konkrétnej škole, ako v nej 0. ročník funguje. Ja som spomínala, že môj syn ju tiež momentálne navštevuje a hoci ho psychologička do 0. neodporúčala, ja som veľmi rada, že som ho nenechala v škôlke. Mali sme niektorý deň rodičko a bola som po ňom veľmi nadšená, lebo som videla, že za ten polrok ich učiteľka veľa naučila, videla som pracovné zošity, učia sa písať číslice, vlnovky a podobné hačky -bačky, ako v 1. ročníku, kým nepíšu písmenká. Tiež preberajú písmenká, už ich pomaly učí aj spájať slabiky, veľa komunikujú, čítajú rozprávky, na každé písmenko sa učia básničky., hrajú sa logické hry.Čo je oproti škôlke omnoho lepšie, že sa naučí školský režim, prvý polrok ich ešte nechala, nech sa hrajú aj na hodinách, ale teraz ich už naučila, že voľno majú, len keď zazvoní na prestávku. Okrem toho sú normálne známkovaní, dostali vysvedčenie, traja najšikovnešjí boli odmenení riaditeľskou pochvalou. V tom našom nulťáku je 5 letných detí, z 13 sú problémovejší len 2-3 a nie sú medzi nimi žiadne rómske deti. Prepodkladám, že keď bude niekto veľmi problémový, tak aj tak ho odporučia do špeciálnej ZŠ. Od septembra im triedu doplnia do počtu s deťmi zo škôlky a bude z nich normálna klasická 1. trieda.