Dávate deťom vreckové?

nerko
30. aug 2022

Dávate deťom vreckové, aby sa naučili hospodáriť? Od akého veku a koľko? Usmerňujete deti na čo to majú minúť? Akurát sme sa dnes o tom s manželom rozprávali, či to zavedieme od septembra. Dcéra ma 8 rokov, čo potrebuje jej kúpime. Ďakujem za názory

kaktusik007
30. aug 2022

@nerko davam od prvej triedy, na co minaju neriesim. doteraz to boli 2 eura tyzdenne, teraz ide mladsi do primy a bude dochadzat 30 km, takze jemu idem davat 10 eur tyzdenne a starsiemu to dviham na 5, ten je na zakladke minutu od domu

patka06
30. aug 2022

Od nástupu do školy som dávala za známky 50,10,20 centov + čo dostávala na sviatky jej ostalo. Zo začiatku si len šetrila alebo kúpila drobnosť v škole, darček pre kamarátov, zmrzlinu alebo sladkosť cestou zo školy a pod.
Neskôr cca od 10 rokov už sama rozhodovala čo si kúpi "zo svojho" napr. kolobežku.
Drobnosti som neriešila, o väčších veciach sme sa vždy poradili

araavdva
30. aug 2022

v školke dostávala 2€ týždenne s tým že jedno mohla minuť na čo chce a to druhé si dala do pokladničky a šetrila si. Teraz ide do prvej triedy má účet s kartou a tam jej mesačne posielam 10€. Také drobnosti neriesim keď si chce kúpiť, vačšie veci riešime spolu.

veronikaszabova
31. aug 2022

@nerko
13r syn - 10€ tyzdenne plus mesacne 20€ kredit, plus ma 2€/hod ked strazi mladsieho brata, ked som v praci.
8r - 5€ tyzdenne

anjelicek26
31. aug 2022

My sme si to spravili "jednoducho" a tyzdenne vreckove - rocnik v skole, do ktoreho chodia - nasa druhacka - 2e/tyzden, nas tretiak 3e/tyzden, nas siedmak 7e/tyzden, dcera je v desiatej triede 10e/tyzden... Usmernovat ich neusmernujem, vacsinou si skocia na zmrzku, tuto kusok mc donald alebo s kamosmi v meste na bubble tee ci bagetu... nikdy sa nestazovali, ze je to malo, kamosky davaju detom podobne... ked idu napr. s kamosmi do kina, tak listky kupim online a len si ich tam vyberu, takze ani to nemusia platit...telefon a ine veci idu pod mojim pausalom, takze tam to maju tiez bez obmedzeni.

andrea_82
31. aug 2022

14-ročný syn, dávame 10€ na mesiac, viac-menej mu všetko kúpime, takže toto má naozaj len na šetrenie. Od septembra plánujem zvýšiť na 15€ na mesiac. Má zavedený aj notes, kde si značí "príjmy a výdavky", aby mal prehľad, na čo peniaze minul.

andrejka1974
31. aug 2022

Ja som nikdy nedávala nepotrebovali dostávali peniaze na narodeniny a Vianoce takze si našetrili z toho

jana_eyre_2
31. aug 2022

Chvíľu som dávala myslím po 1€, po 2€.. oni si to odkladali do peňaženky, ale keďže peňaženku zapatrosil postupne každý z nich, tak som to zrušila.. (ja mám vek 10r, 9r a 6r - najstarší dostával vreckové asi od 9r, takže ti mladší dostávali už v skoršom veku, aby sa necítili odstrcene.. inak by som to brala keby som mala väčšie rozdiely medzi deťmi, ale keďže sú takto po sebe, tak proste som spravodlivá)..

o peniazoch, vydajoch a príjmoch sa rozprávame, vysvetľujem takéto záležitosti vždy keď je príležitosť.. to čo potrebujú kúpim, to po čom túžia dostanú na svoj sviatok..

peniaze od rodiny čo dostávajú na narodky, alebo podobné odkladám do obálok, keď niečo veľmi chcú, tak si to môžu kúpiť z toho.. najviac minul z rozpočtu najstarší syn na doplnky na bicykel.. šetrili si celý minulý rok na prater vo Viedni, nakoniec nás výlet nedopadol podľa očakávaní.. syna tam obral o 40€ jeden špekulant, keď si uvedomil koľko to bolo peňazí, tak bol veľmi sklamaný, nechcel už míňať na nič a veľmi plakal, veľmi mi ho bolo ľúto.. a to ma 10r neplakal tak už dlho.. takže z tohoto zážitku si myslím že si celkom uvedomuje hodnotu peňazí, najmä ak patria jemu.. uvidím či sa rozhodnem počas školského roka im dávať nejaké malé vreckové, možno aj áno, ale zatiaľ som nad tým hlbšie nepremýšľala..