icon

Dávate súhlas na zverejnenie fotiek detí?

26. apr 2024

Rodicia, davate suhlas na zverejnovanie fotiek deti na stranke skoly a FB stranke skoly? Myslim fotky, ktore su viditelne, ako verejne. Nasa zakladna skola pridavala fotky do albumov na edupage, cize sme to videli len rodicia a deti, ktori sme mali pristup. To mi nevadilo vobec. Pred dvomi rokmi zacali davat rovnake fotky aj na stranku skoly, pytali si suhlasy od rodicov a najnovsie cca pred pol rokom spravila jedna ucitelka FB stranku skoly a dava tam tiez vsetky fotky viditelne verejne. Skola si znovu pytala suhlas od rodicov, ale uprimne, mne sa toto zverejnovanie nepaci. Sice chapem, ze skola si tym asi robi reklamu, aby rodicia buducich prvakov videli, ako sa detom venuju a ake akcie vymyslaju, ale napr na tu FB stranku nahrali minuly tyzden aj fotky deti, ktore uz tento rok na skole nie su a pochybujem, ze sa ozvali danym rodicom, ci mozu. Co som vobec nepochopila, ze pani ucitelka, ktora toto riesi, ma aj na svojom osobnom profile zverejnene fotky deti z akcie skoly, ale su viditelne iba tie, cize svoje deti, svojho muza verejne nepridava, ani svoje prispevky a informacie.
Ja som suhlas na zverejnovanie mojho dietata nedala a teda pani ucitelky sa tvaria, akoze som uplny mimon, ze co mi na tom vadi. Samozrejme, tie deti su na tych fotkach oblecene, nie je na nich nic, co by nemalo, ale fakt sa mi toto vesanie fotiek kade tade nepaci.
Vy suhlas davate, ste s tymto ok? Dakujem.

matullienka
27. apr 2024

Mňa by zaujímalo ako tu niekto spomínal nechce aby fotky jeho dieťaťa škola dávala na sociálne siete, ale chce aby tam bolo keď by sa jednalo o úspech? Aký je v tom rozdiel či bude odfotené pri sadení kvietkov alebo s diplomom v ruke? Nie je to potom pokrytecké keď sa škola chce odprezentovať aktivitami tak nie ak úspechom detí tak áno? Nie je aj ten úspech prezentácia školy?

fantaghiro21
27. apr 2024

Necitam celu diskusiu,len par komentarov.
Myslim si,ze netreba vela veci az tak prezivat.
Porovnavat uverejnovanie fotiek deti na modreho konika s nejakou materskou skolkou ,o ktorej vie tak par stovak ludi,je ako porovnavat toyotu rav4 s hrackarskym autom z dracika.

Aj ak si niekto ako sukromna osoba nedava fotky dietata na fb,v resp su ludia,krori dietatu zakryju tvar nejakym smajlom,a myslia si ako zabezpecili 100%nu ochranu deti,fotiek tak je si myslim na velkom omyle....a dost naivny.
Zijeme v dobe,kedy o nas ak niekto chce nieco vediet,mat nejaky aj zvukovy ci iny zaznam,tak ho aj dostane....
Nie len cez telefony,kamery,ci ine vymozenosti dnesnej doby,...
Su ludia,ktori si nas fotia,onanuju nad fotkami ktore si odfotili a ani o tom nevieme....
Deku ,plachtu na hlavu decku,ked s nim idem na prechadzku,do skolky,na vylet ,na plavaren,do obchdu nedavam....tiez by som mala vreco na dieta hodit?
Mam 3 deti,2 chodia do skolky,aj zmenili sme skolku,maju fotky ako na starej a novej skolke,neriesim nejak....

jazula
27. apr 2024

@matullienka To som bola asi ja. Možno je rozdiel v tom, že ma nezaujíma reklama škôlky, ale čo je osožné pre moje dieťa. Stále nevidím osoh z toho, že ju odfotia ako sedí za stolom a kreslí si a capnú to na verejný FB…tá foto je dôležitá len pre moju rodinu a ja ju dostanem separé. Keď ju odfotia zozadu v skupine detí, ako beží po ihrisku, to neriešim vôbec. A aj tak najlepšia reklama sú spokojní užívatelia služby a ja tú našu škôlky odporúčam všade a každému.
Súťaže - z mojej strany teoretická diskusia, dieťa je príliš malé. Ale tam vidím rozumný dôvod - sebaprezentácia a vybudovanie povedomia môže pomôcť napr ohľadne sponzorov v budúcnosti a podobne. Ale aj napríklad robiť reklamu športu ako takému, čo tiež vnímam ako ok dôvod.

matullienka
27. apr 2024

@jazula aha takže keď sa chce prezentovať škôlka svojou činnosťou tak je to pre teba neprijateľné ale keď zviditeľní tvoje dieťa nejakým úspechom tak je to v poriadku? Za mňa to je pokrytectvo

moneequa
27. apr 2024

@jazula z tvojho komentaru mi vyplyva, ze vlastne ani nemas dovod preco by Ti vadilo, ze skolka zverejni skupinovu fotku s tvojim dietatom, len proste preco by mali, tak len tak z trucu nesuhlasis, lebo mas nato pravo, tak snad by si im to nedovolila, ked mozes zamietnut..

tilonka
27. apr 2024

@danyelia neprehanam, len to pomenuvamam pravymi menom

44janica44
27. apr 2024

@danyelia
zapni Google.... precitaj si x prípadov ako kadejaki uchylovia vystopujú ľudí na základe fotky a práve plno takých ocumuje verejne stránky školských zariadení.
Nevidím zmysel vešať ani foto s diplomom. Pre iných rodičov je to iba info že tento chlapec/dievča vyhral/o a reálne to tomu dieťaťu nič nedá.
@moneequa k verejne dostupným foto sa dostanú nielen rodicia.

jazula
27. apr 2024

@moneequa Keď sa dcérka narodila, vlastne ešte pred jej narodením, sme sa s partnerom dohodli, že jej fotografie nebudeme dávať na sociálne siete. Cítime to tak. Nevidím dôvod na to, aby tak robil niekto cudzí a v žiadnom prípade to nepovažujem za truc-akciu. Učiteľky v našej škôlke si vážim a normálne slušne sme si toto vykomunikovali pred nástupom.
Akurát fakt nerozumiem, prečo vôbec táto téma vzbudila toľko vášní, ja ju tak emocionálne fakt neberiem 😅.

jazula
27. apr 2024

@matullienka Prečo pokrytectvo…ja nie som majiteľka škôlky, aby ma zaujímala jej reklama, mňa zaujíma moje dieťa 🤷‍♀️. Keď bude v športovom klube a umiestni sa na súťaži, budeme rátať aj s prezentáciou týmto spôsobom.

44janica44
27. apr 2024

@jazula tiež to mame rovnako
Niektorí ľudia si neuvedomujú že čo sa raz vycapi na net už to tam zostane.
Väčšinou su to takí co tam vesaju "každý prd" ako by povedal môj muž. A žijú z likeov a nechápu keď to má niekto inak a nemá potrebu vešať fotky kadetade po sieti.

moneequa
27. apr 2024

@44janica44 ja si nevesiam kazdy prd na internet, mozno 1-2x rocne zverejnim fotku, ktora sa mi nahodou paci, absolutne o to nemam zaujem a lezu mi na nervy fotky inych deti, ked to niekto zverejnuje stale. Len nevidim problem ked skolka zverejni skupinovu fotku, kedze na internete su ludia zverejnuci kazdy prd tak myslim, ze uchylaci maju dost dostupneho materialu aby museli bludit na hromadne fotky deti zo skolky a zoomovat si ich ak tam nahodou ma dieta zobrazenu celu tvar.

jakubrianka
27. apr 2024

@44janica44 nechaj tak. Niekomu nevysvetlíš. Žijú si vo svojej bublinke nevedomosti a asi nevidia, nepočujú čo sa deje okolo. Každý deň zmizne niekoľko detí, mnohé sa už nikdy nenájdu a tu sa budem s niekym dohadovať a vysvetľovať prečo moje nebude ma webe škôlky? Nebude, bodka.

Nech si každý rodič rozhodne v mene dobra svojho dieťaťa. Nikto nie je povinný niekomu vysvetľovať prečo, začo, načo…

jakubrianka
27. apr 2024

Tiež si veľa ľudí neuvedomuje rozdiel kvalitnej detailnej skupinové fotky, ktorá sa dá detailne priblížiť a rozmazanej fotky zboku niekde von. Vravím, nech si každý vešia čo chce pokiaľ sa to týka ich dieťaťa, ale nech rešpektujú iných rodičov, ktorí s tým nesúhlasia, lebo majú iný názor. Skupinová fotka nie je fotka súkromná o jednom dieťati a preto je treba rešpektovať želania aj ostatných rodičov. Predsa ja keď by som chcela zverejniť fotku s priateľmi, tak sa spýtam každého jedného z nich či môžem konkrétne túto fotku zverejniť. Keď mi jeden povie nie, tak fotku nezverejnim, alebo po dohode prekryjem aspoň tvár. Toto sú tak elementárne veci, základné pravidlá slušnosti a nejedná sa ani o deti ktoré sa nevedia brániť a je za ne rodič zodpovedný.

anickabasnicka
27. apr 2024

@jakubrianka co se rozčiluješ, je to tvoje právo, ale musíš taky počítat s tím, že každé právo má i svoje pravidla a podmínky a následky atd. takže když si chceš vydupávat po někom to svoje, má i druhá strana právo po tobě chtít za to pro změnu zase to svoje. a vše je jen o domluvě mezi temi stranami, a jak se říká, nelíbí se ti? ok, tak běž o dum dál.. a neotravuj. což znamneá, nelíbí se ti zveřejnování fotek? tak na ty akce nechod a nebo zmen školu. kvuli jednomu žákovi se celá třída s prominutím nepos..re

anickabasnicka
27. apr 2024

@jakubrianka a ty ses té maminky ptala, jestli můžeš sdílet fotku její dcery na svém profilu na MK?

savasava
27. apr 2024

Máme škôlkarku a minulý rok mala v pôvodnej škôlke fotky všade. Tento rok je v novej škôlke a súhlas nemá. Vôbec mi nevadí l, že ju nikdebie je vidno a ohľaduplne pani učiteľky ju síce cvakaju, ale urobia aj fotky bez nej, ktoré zverejnia. A k tým vonkajším spoločenským akciám, že môžu fotiť všetko a vycapovat kade tade. Tiež by to mohlo byť limitovane. ALudia by sa mohli nejako označiť nálepkou a fotení by neboli. Mali sme o Tom besedu s psychologičkou, ani si nevieme predstaviť, kto všetko sleduje fotky našich detí na webe.

jakubrianka
27. apr 2024

@anickabasnicka žena, ty si poriadne mimo.

jakubrianka
27. apr 2024

@anickabasnicka 🤔 zdieľam recept, kde má pani k receptu viac fotiek. Keď sa vyznáš vieš, že ak niekto zverejní post, ktorý sa dá zdieĺať, tak so zdieľaním súhlasí 🙏.

anickabasnicka
27. apr 2024

@jakubrianka když někdo pustí dítě na akci, o které ví, že se z ní bude dělat fotodokumentace, která se následně zveřejní, tak s focením svého dítěte souhlasí... v opačném případě at dítě sedí doma, nebo bude někde bokem a bude se jen dívat....vy chcete jen brát ohled na sebe, a ostatní at se vám přizpůsobí.

jakubrianka
27. apr 2024

@anickabasnicka akým právom nakazuješ rodičom čo môžu a čo nie a že sa má ich dieťa zdržať akcii ak rodičia nesúhlasia so zverejnením tváre svojho dieťaťa? Toto právo na súkromie je normálne ukotvené v zákone keby si chcela vedieť.
Ty si hľad svoje deti a o ostatné sa nestaraj to už nie je v tvojej kompetencii. Nemám s tebou o čom diskutovať, ďakujem že si ma pochopila.

44janica44
27. apr 2024

@jakubrianka pritom sa dajú jednoducho urobiť fotky z diaľky, od chrbta, príp. Jemne rozmazat tváre a môže mať aj skolka fotky a nikto nebude protestovat

danyelia
27. apr 2024

@44janica44 ...alebo dať dieťaťu počas fotenia na hlavu igelitku alebo škrabošku 😂🤭

jamidea
27. apr 2024

Cudujem sa, kolko je tu rodicov, co im je jedno, ze ich decko bude vycapene na fb. Mne to nie je jedno. U nas v ms aj zs je zopar rodicov, co si to tiez nezelaju. Je to nase pravo. Bud deti v skole neodfotia, alebo ich vyciernia alebo rozmazu. A je to. Na tvojom mieste by som svoj suhlas stiahla, ak sa ti to nepaci. Co je na fb tam ostane navzdy. A rodic si musi uvedomit, ze je za dieta zodpovedny.

anickabasnicka
27. apr 2024

@jakubrianka došly ti argumenty tak tady po mě zjapeš? tvoje agrese jen ukazuje, že si dobře uvědomuješ, že prostě tvoje dítě nebude na některé veřejné akci, protože pro školu bude jednoduchší ho z ní vyloučit, než přikazovat cizímu fotografovi, aby konkrétně tomuto dítěti rozmazal obličej a hledal ho mezi stovkami fotek ..přesto tady kopeš a ještě mě navíc obvinovat, že něco rodičům přikazuji.. když bylo vítání občánků a školka měla program, tak tam mohli jít jen ty děti, které neměly zákaz s focením, protože se to fotilo jak na web školy, tak obce tak i rodiče

44janica44
27. apr 2024

@danyelia nie si kompletná.

danyelia
27. apr 2024

@44janica44 Ale som, len už mi je do smiechu z tých rád, ako zamaskovať dieťa, aby ho čírou náhodou nezazrelo cudzie oko na fotke, lebo koniec sveta toto😃

akvi
27. apr 2024

Tiež som súhlas nedávala, pretože moje dieťa si to neželalo. Väčšinou s tým nebol žiadny problém. Môj sa nerád fotil, takže on to zvykol stopnúť už v tejto fáze, že teda nechce byť na fotkách. Ak bola nejaká masovka, s tým problém nemal, triedna s tým bola uzrozumena.

dadus_ka
27. apr 2024

Nemám s tým problém, dávam súhlas na zverejnenie.

44janica44
27. apr 2024

@danyelia nejde o to aby ho ziadne cudzie oko nezazrelo. Ide o to aby ho nezazrelo oko nejakého úchylaka ktorý bude hneď vedieť do ktorej skolky/školy dane dieťa chodí - uplne bežná vec v dnešnej dobe, plno kadeakych uchylov beha po svete. Čiže ak viem ovplyvniť to ze takým ľuďom nedám šancu okukovat moje dieťanielen na fotkách ale aj "nazivo" tak prečo zbytocne riskovať?

danyelia
27. apr 2024

@44janica44 V poriadku, na fotke ho žiadny úchyl teda okukovať nebude, no ako teda ovplyvníš, aby Tvoje dieťa neokukoval žiadny úchyl naživo? Si predstav, že sú deti v rámci škôlky na dvore/ihrisku a oproti na lavičku si sadne ten úchyl a bude ich sledovať. Alebo ich bude sledovať z okna svojho bytu či z auta. Vyberieš dieťa zo škôlky a idete domov - kde máš istotu, že Ťa nejaký zvrhlík nesleduje, možno až po Tvoju bránu. Neviem, Ty chodíš s deťmi do školy či škôlky a sleduješ, či ich tam náhodou niekto nesleduje? 😬 Tomu nerozumiem...ako zabrániš tomu, aby sa na Tvoje dieťa ,,úchyl,, nepozrel? 🤔 (A pravdepodobne to bude len opustený dedko, ktorý oddychuje a občas mu zrak padne na hrajúce sa deti 🤷‍♀️)