Dcérka má problém s triednou učiteľkou

an0nym
20. máj 2017

Ahojte,
moja dcéra chodí do 5.A, zasadla si na ňu triedna učiteľka, ktorá ich uči slovenský jazyk a literatúru. Dcérka je šikovná, dobre sa učí a zo sloviny má priemer 1,3. Kedže sa blíži koniec školského roka, učiteľka hovorila žiakom, aké známky im vychádzajú na vysvedčení. Mojej Katke povedala, že to bude 3. Katka doma plakala lebo mala dobré známky, priemer na 1 a ona jej dá 3.

Baby, potrebujem vedieť ako by ste to riešili, nemôže predsa zhoršiť známky o 2 stupne.
Poraďte, prosím.😉

pallacinka29
20. máj 2017

Neviem, či sa to dá takto "jednoducho" posúdiť. Pamätám si, ako nás na štatistike učili, že priemer je najhoršia možná veličina ("ja si dám kura, Ty si dáš rožok a v priemere sme sa obidve dobre najedli").
Choď za učiteľkou, možno má pre jednotlivé známky priradené nejaké váhy, napr. veľké previerky najviac hodnotené, potom diktáty a pod.
Podľa mňa tu na MK sa nič podnetné nedozvieš, netráp sa teraz, je sobota, cez víkend aj tak nič neporiešiš a cez týždeň sa vyber za pani učiteľkou. Držím palce 🙂

stankadu
20. máj 2017

určite sa stretnúť s učitelkou a žiadať nahliadnutie do klasifikačného a rovno sa jej opýtať akú známku bude mať tvoja dcéra na vysvedčení. Nech to povie tebe rovno do očí. Ak to je tak, ako vravíš, tak potom za riaditelom/-kou. Prípadne ako poslednú možnosť žiadať preskúšanie komisiou.

jance333
20. máj 2017

riadiť sa len priemerom je totálny blud, keď som sama učila, mala som alergiu už len na slovo "priemer", pretože ako tu píšu baby, niektoré známky sú podstatnejšie ako iné. Každopádne, o 2 stupne horšiu známku jej dať nemôže. zájdi za ňou a opýtaj sa. osobne si myslím, že to bude iba nedorozumenie. možno sa zamyslená pomýlila a povedala blbosť, stáva sa. teraz užívajte pekný víkend, netráp sa tým ani ty, ani dcérka. určite sa to vysvetlí.

mirage
20. máj 2017

moze byt ze povedala "priemer mas jedna cela tri" .. a dcera to zle pochopila?

deti95060810
20. máj 2017

ja by som išla za učiteľkou a nech mi to pekne ona vysvetlí.... Slušným správaním nemáš čo stratiť, len získať...Ale išla by som čo najskôr.

vejapa76
20. máj 2017

Tiež si myslím, že došlo k nedorozumeniu...prikláňam sa k verzii ktorú tu už popisala

vejapa76
20. máj 2017

Popísala @mirage

barruna
20. máj 2017

Jednoznacne by som to aj ja riesila a cim skor tym lepsie. Taketo spravanie medzi ucitelkou a ziackou nemoze byt v dnesnej dobe. Och ani si to neviem predstavit zeby sa to stalo nam. Samozrejme treba sa potom zhlboka nadychnut a slusne vysvetlit a dohodnut sa ako ludia. Pretoze hadkou clovek toho vela nevyriesi a druha strana sa len a len moze urazit.

nicollette332
20. máj 2017

Neda s ana to povedat nic ineho ako to, ze by si mala co najskor zajst za triednou ucitelkou svojej dcery a porozpravat sa s nou. Nechapem, preco sa jej takto vyhraza, kedze by mala vychadzat z priemeru znamok. A ked raz vychadza 1.3 nemoze jej dat predsa trojku. To co je toto za pristup

jance333
20. máj 2017

hlavne to rieš s kľudom. ako sme tu viaceré podotkli, môže ísť o nedorozumenie a keď nabehneš za učiteľkou naštartovaná a rovno na ňu vyletíš, môžeš dcére akurát poškodiť (pokiaľ máš pocit, že už teraz na nej "sedí").

saurian
20. máj 2017

Pozri sa na známky aj z iného uhla - ja si napr pamätám ze ešte ja keď som chodila a boli chalani čo mali z diktátor samé 5ky, slohy 2ky, literatúra odpoveďe 2ky tak dával na výsvecku 3ku hoci priemer bol aj 4,3 a podobne. Čiže nemusí ísť vždy o "čistý" priemer, niektoré známky - napr z veľkých písomiek môžu mat vačšiu váhu. Ak si myslíš ze dcérke naozaj "škodí", tak chod za ňou a priamo sa spýtaj (samozrejme slušne, ale stoj za svojou dcérou) ze prečo taká známka, kde ma nedostatky a pod.

an0nym
autor
20. máj 2017

Možno máte pravdu, že došlo k nedorozumeniu, no moja dcéra si stále stojí za svojim. Hovorí, že presne tak to povedala...
No neviem, budem za triednou musieť zájsť a nejako to slušne poriešiť 🙂

an0nym
autor
20. máj 2017

Osobne, tiež niesom za priemer známok a také to veci, ale keď raz má známky 1,1,1,1,2,2 tak jej nemôže dať 3. Nepoviem, že jej dá 2, ale 3 je už moc. Teraz ako hovoríte, je víkend a neriešim to , ale v pondelok zájdem za učiteľkou 🙂

bosoriak
20. máj 2017

@an0nym Ja som presvedcena, ze ide o nedorozumenie. Ucitelia, ktori "sedia" na ziakoch zvycajne taketo dobre znamky nedavaju.

bmuller
20. máj 2017

@nicollette332 @an0nym
presne tak, s priemerom 1,3 jej trojku dat nemoze. to by jej nepreslo (napr. pri stazovani rodicov) ako objektivny faktor - keby dcerine znamky potom kontroloval riaditel alebo inspekcia. prave preto vyzera najpravdepodobnejsie, ze dcera z vyrazu "jedna cela tri" zacula len to "tri" ... klud, urcite sa to vysvetli

tunzal
20. máj 2017

tak to je jednoznačne nedorozumenie, pokial nemá z písomiek, diktátov samé 3, tak 3 na vysvedčení mať nebude

jankalukasova
20. máj 2017

Ja by som povedala dcerke aby pekne a slusne skocila za pani ucitelkou. Povedala, ze sa ospravedlnuje ale nie je si celkom ista, ze hodnotenie dobre pocula a pochopila, ci by sa na to mohla pani ucitelka este raz pozriet. A ked ju odpalkuje alebo povie, ze za tri. Tak by som sla ja. Dcerka je uz piatacka, tak ju nechaj, nech to skusi vydiskutovat sama. Samozrejme slusne a v klude. Keby to neslo, tak treba zasiahnut.

mery333
20. máj 2017

Ja som učiteľka a my máme doslova od vedenia zakázané dávať deťom na vysvedčenie známku "LEN" z priemeru zo známok, ktoré majú zapísané v žiackej knižke. Vždy žiaka hodnotím celkovo - jeho zapájanie sa a aktivitu na hodinách, prácu navyše, atď. Zaujímavosťou je, že podľa školského zákona môžu rodičia, ktorí sú nespokojní s oprávnenosťou známok svojho dieťaťa na polročnom či koncoročnom vysvedčení, tento doklad doslova akoby reklamovať.

Zákon hovorí, že ak majú rodičia pochybnosti o správnosti klasifikácie, môžu do troch pracovných dní od klasifikačnej porady, odo dňa získania výpisu alebo vydania vysvedčenia požiadať riaditeľa školy o vykonanie komisionálnej skúšky.
Držím palce, aby všetko dobre dopadlo a vyriešili tento problém k Vašej spokojnosti. 🙂

zuska2001
20. máj 2017

u nás je zase nemožné dať inú známku, aku vyhodí systém. je to akosi naprogramované, každá aktivita má nejaku váhu (písomka, aktivita, päťminutovka) a systém ukáže výslednú známku. Na tvojom mieste by som šla za učiteľkou sa opýtať, aké iné aktivity hodnotí, ktoré jej pokazili známku - inak, na začiatku roka by mali deti vedieť, za čo budú hodnotené, ved známka nemôže byť uzavretá len tak zbrucha.

katarinamarkova
20. máj 2017

@an0nym opravila by som názov témy na: dcérka má problém pochopiť triednu učtieľku.

ak má v žiackej skutočne všetky známky zapísané a sú to len 1tky a pár krát 2ky, tak silne pochybujem že jej chce dať pani učiteľka 3ku 🙂 prečo? len tak?
zavolaj učiteľke a spýtaj sa jej na to, čo presne je povedala 🙂

alami
20. máj 2017

@an0nym píšeš, že má s triednou problém a že si na ňu zasadla. To si usúdila len na základe tej známky, čo jej akože oznámila, alebo aj predtým si mala ten pocit?
A tá známka 3 určite bude nedorozumenie. Tam nejde ani o priemer, ani o nepriemer, ani o nič. Nemôže jej z takýchto známok uzavrieť 3 ani keby na hodine nerobila tvoje dcéra absolútne nič, o čom teda pochybujem, že to tak je🙂 Ak si je tvoja malá istá, že jej povedala 3, možno sa p.učiteľka pomýlila, lebo už myslela na ďalšieho žiaka, alebo niečo podobné. Treba sa ísť opýtať.

zuzi0911
21. máj 2017

A nemoze mat nejaku horsiu znamku nezapisanu v ziackej? Cize o nej nevies?,,,a preto ta 3? Lebo toto neni ani priemer,,,a o 2 stupne jej nemozee dat horsiu znamku a ani lepsiu,,,zajtra zbehni zanou a nech ti ukaxe znamky, ,podla toho si to vydiskutujete,,,

moni73
21. máj 2017

Tiez si myslim, ze je to blbost.

jajka257
21. máj 2017

@an0nym ja len, ze 6 znamom za polrok zoSJL je malo. Si si ista, ze ma zapisane vsetky znamky? Uz sme v skole zazili, ze dieta nedalo ziacku a mamicka prisla robit poriadky, ze preco ma mat taku znamku, ked jej vychadza iny priemer. V skole zistila, ze existuju este aj ine znamky....zajdi za ucitelkou a opytaj sa.

bibina224
21. máj 2017

To by ma teda ta pani ucitelka trocha s prepacenim nasr.... Ako dievcina ma priemer 1.3 a ona jej chce dat 3? To ako sa ma potom to dieca snazit, ked vie, ze pri akejkolvej namahe sa jej to vlastne ani neoplati, kedze jej ani dobry priemer znamok nepomoze. rovno za ucitelkou na pokec

sardinka32
21. máj 2017

@an0nym Zisti si, co jej naozaj povedala...neverim, ze by nejaka ucitelka z priemeru 1,3 dala vyslednu 3. Ktovie, ake tam ma skutocne znamky, ci ma vsetky v ziackej knizke...ci len nepovedala, ze ma priemer 1,3 a Tvoja dcera to prepocula atd...skratka zajdi za ucitelkou sa opytat...vsak ked prides slusne, tak ziadna ucitelka sa neurazi...chces sa len informovat, aby ste s tym mohli do konca roka este nieco robit. Toto sami nevidi.

nicollette332
23. máj 2017

@bmuller Moze byt aj to, ze zle ona pocula a uz robi z toho vedu. Aj tak je ale riesenie to, ze zajde za ucitelom a spyta sa na dcerine znamky a potom uz bude vsetko jasne. Ci ma priemer 1,3 alebo uplne nejaky iny

alami
23. máj 2017

@an0nym už máš dáke info od p.učiteľky?

marci77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petruldo
24. jún 2023

@marci77 téma je 6 rokov stará,