Dedinská škola verzus škola v meste

eliska13
4. apr 2017

maminy poprosim o Vas nazor....syn ide na druhy stupen bola som rozhodnuta pre nasu dedinsku skolu, kde ma spoluziakov poznaju sa, ziadne cestovanie v kolone do Ba.Vela ludi z okolia kruti hlavou nad mojim rozhodnutim vraj by nenechalo dieta "zakrniet" na ded.skole a lepsie by mu bolo v meste pripadne nechat ho este rok na dedine a potom gymnazium v Ba.Zostala som na pochybach ci robim dobre.Pre mna je stale viac plusov za skolu na dedine ma tu ludi, ktorych pozna, po skole sa obcas stretavaju so spoluziakmi, odpadne zdlhave cestovanie autobusmi, s vyucbou ucitelov som spokojna.Syn je jednotkar, na vysvedceni mal 1 dvojku, ale sama vidim, ze ide do veku, kedy mu je vsetko prednejsie ako ucenie.Je bystry, pali mu to, ma prehlad rad cita knihy .poviem uprimne chcem, aby mal aj iny zivot ako cele poobedenie sediet nad ucenim co by gymnazium asi obnasalo.Neviem k comu inklinuje zarazila ma veta riaditelky na rodicovskom, ze deti su 4 taci a uz musime vidiet ci su studijne typy a ci maju na gymnazium.Moj pohlad je nech zostane na dedine vekom sa snad vyprofiluje a potom nejaka stredna skola.....uprimne aj mam strach, ze prechodom do mesta zdivocie🙂)povahu ma skor miernu nie je vodca triedy, nema rad zmeny.Nemam hladiet na povahu a dat ho do mesta nech sa "otrepe" on chce zostat, tam kde ma spoluziakov kamosov kde pozna ludi.Co myslite ma taku vahu v zovotopise kto ake gymn.navstevoval?ja si myslim, ked je niekto sikovny je jedno kde chodi do skoly a nestrati sa.Vas nazor?pripadne maminy chalanov kde ste dali deti na stredne skoly?

janickacrazy
4. apr 2017

@eliska13 Na tvojom mieste by som ho nechala na dedine, ked tam chce aj on ostať, má tam kamarátov, v škole nemá problémy, nemá rád zmeny, nebudeš platiť cestovné zbytočne. Čo si myslíš, že v tej Blave sú iné školy, lepšie? Mám tam rodinu, moja teta dala sesternicu na súkromné gymnázium, lebo ona je šikovná a pojde na medicínu potom. Hahaha! Sesternica ledva skončila ten gympel, čo stál desné prachy, akurát čo sa tam pokazila, lebo načo sa učiť, ved to platíme a na VŠ ju ani nezobrali! Robí predavačku, takže takto dopadla. Ja mám syna na elektrotechnickej priemyslovke a je tam spokojný, všetci mi hovoria, že dobre, že som ho tam dala, lebo všetci sa hrnú na gympel a ten je o ničom, pokiaľ nejdeš potom na VŠ.

belllinka
4. apr 2017

@eliska13 úplne zdielam tvoj názor

miriam11
4. apr 2017

@eliska13 ja by som Ti poradila:
1. neber na reci okolia a inych. Je to vasa rodina
2. daj aj na nazor svojho syna, co chce on, kde by bol on rad
3. daj na svoje pocity
Sikovny clovek sa v zivote nestrati. To, ze skola je dedinska, nemusi znamenat horsia, zla....

felycity
4. apr 2017

Pokiaľ si spokojná s vašou školou a vidíš, že je to tam ok, syn napreduje a je spokojný, ja by som ho nechala na tej škole, osobne keď počujem slovo 8- ročné gymnázium ide ma vystrieť, možno sa vyprofiluje k úplne niečomu inému, dnes gymnázium nie ja zárukou pokračovania na VŠ okrem toho dnes ak je človek šikovný tak na VS môže pokojne ísť aj z iných škôl.

meusicka
4. apr 2017

@eliska13 daj na vlastny pocit. dnes to vobec nie je dolezite, kde studujes, v zivote sa stava hocico, mozno jedneho dna tvoj syn zakotvi niekde na druhom konci sveta, kde o BA ani nepoculi a bude im tam sum a fuk kde sa ucil.
ked si spokojna so skolou, ucitelkami, syn tiez, tak naco ho zatazovat a posielat. ja som od 5tej triedy cestovala, nic moc. mas skolu, a dobru skolu nablizku, daj syna tam.
a ano, aspon budes moct lepsie ustriehnut aj jeho.

negymama
4. apr 2017

ked si pozries napr. vysledky monitorov a prieskumy o "najlepsich" skolach tak na velke prekvapenie tam vobec neprevazuju bratislavske skoly ako by sa ocakavalo, casto krat su na prvych miestach male skoly z mensich miest alebo obci.

ja by som ho tam nechala, kopec uspesnych sikovnych ludi vychodilo dedinske malotriedky, my keby ze mame taku skolu na dedine, tak tam dam deti, no musime dochadzat do mesta, nie je to ziadna slast, deti dojdu domov o 17,30 castokrat, uz len chvilka, vecera, troska hry, troska uloh, a uz sa ide spat, kdeze chodenie po kamaratoch na to su len vikendy.

negymama
4. apr 2017

inak si spominam ze ked som studovala na vyske, tak najlepsi studenti v rocniku boli z Michaloviec, Medzilaboriec, Trstenej pri Orave...a z podobnych "vychytenych" regionov 😉

eeffka
4. apr 2017

@eliska13 mam dceru na 8r gymnaziu. ale !!! ona je vyslovene studijny typ, v tom mali ucitelky pravdu, to dievca uz od 3triedy je chodiaca encyklopedia, vela cita, mam pocit ze vsetko zaradom. U nas bolo 8r gymn jasna volba a ukazalo sa ako spravna. latka je nastavena ovela vyssie nez na beznej ZSke, na povodnej skole som ju nevidela sa ucit, teraz sa uz musi ( nic hrozne ale hodinu denne tomu musi venovat)
+ u nas nebol problem s logistikou nakolko sme v meste a muz robi vedla gympla takze ju rano berie, poobede chodi busom.
Ak ma chlapec ine zaujmy ako studium bude pre neho miestna ZSka urcite lepsia volba. no a v 9ke sa rozhodnete, bude aj viac vyprofilovany... mozno skonci na priemyslovke nie prave na gymku.

co sa tyka malotriedok ( ale to zrejme nie je vas pripad) tu by som dieta nosila do mesta. neexistuje aby za jednu hodinu dostali plnohodnotne vedomosti 4rocniky. vacsinou starsi stagnuju a ak potom prejdu na inu skolu maju co robit aby dohnali ucivo.

eliska13
autor
4. apr 2017

dakujem Vam tiez si to myslim vzdy som dala na svoje pocity.Rano stat v kolone a stresovat ci stihne.Aj tak obaja s muzom chodime na opacny smer a bolo by to zle s logistikou.Kamaratka dala syna do mesta a po skole chce byt u kamosa, ona ho taha domov, lebo kruzky maju na dedine.Mate pravdu len som bola zneistena ci robim spravne a ci ho nemam hodit do "viru mesta"nech sa otuka🙂na strednej skole si to uzije.Uprimne nie som tak daleko, aby som uz uvazovala nad strednou ci VS.

rakahaka
4. apr 2017

Mali sme inak v rodine takmer identicku situaciu, chalan aj rad cita knihy 🙂
Musel by zmenit spolutiakov viac cestovat viac sa ucit, zmeny nema rad, tiez nie je vodca. Segra ho nechala na dedine na obycajnej zakladke s tym, ze po nej moze na gympel ak bude chciet. Takto je najlepsi v triede, hviezdi v pytagoriadach atd. Ucit sa mu vela netreba oproti detom co im gympel zobral detstvo a sefia denne nad roznymi projektami atd. Synovec je spokojny, kamarati mu ostali, co bolo pre neho velmi dolezite. Radim nechat v dedine 🙂

negymama
4. apr 2017

@eliska13 tak uprimne 10-11 rocne dieta alebo i starsie, este velkomestky zivot na otukanie nepotrebuje. uplne staci ak sa otuka na strednej ci pripadne vs.

jA inak fakt zavidim detom co maju skolu blizko , pod nosom, to je proste iny zivot, ako travit dve hodiny denne dochadzanim, my dochazame len takych 25 minut tam a 25 nazad a i tak mam toho plne zuby, po skole este kruzky, navzajom sa cakame kym skonci posledny, ako deti si zvykli ale nie je to taka pohoda.

jedine by som vo vasom pripade zmenila skoly, ak by tam boli skutocne zle podmienky, co ja viem sikana, katastrofalne technicky podmietnky, preplnene triedy, slabi ucitelia, proste keby moje dieta tam nebolo spokojne a s ucenim pozadu za inymi skolami.

owecka
4. apr 2017

@eliska13 môj názor, ako osoby, ktorá chodila na 8 ročný gympel: ak syn chce ostať na zš - nedávaj ho preč. Je ešte vo veku, kedy by si mal užívať detstvo. Mne to teraz chýba a to mám skoro 30 rokov a ťažko ma to ovplyvnilo. Z ničoho nič sa mi zrútilo detstvo, sny a v živote sa moc neviem uplatniť. Naši tlačili na pílu. Myslím, že neurobili dobre

mamutka
4. apr 2017

@eliska13 vraj nenechaj ho zakrniet na dedinskej skole 😀 pobavilo. Nech idu do pr..e ti mudrlanti.
My sme v BA, takze skola pod nosom, ale keby sme boli mimo, necham ho na lokalnej skole, pokial nie je uplne divna. Pre mna je dolezite, aby sa dieta bavilo, zilo, malo cas na relax a nie nadrapovat ho rano hodinu, vecer hodinu v aute.
Na studium ma cely zivot
hentakých nezakrnenych z mesta je vsade plno, porobia si eňo ňuňo skoly a potom sedia aj tak v open space kancloch ako ti z dediny, ak vôbec...

namornicka
4. apr 2017

@janickacrazy Mimo hlavnej témy, ale ako si spokojná s tou elektrotechnickou priemyslovkou? Ja som nad tým uvažovala, že raz by to mohla byť pre môjho syna voľba, on je veľmi šikovný a bystrý, ale na gympel typ podľa mňa nie, on sa nebude bifľovať tie všeobecnovzdelávacie humanitné predmety štýlom a la slovenský školský systém. Je tam úroveň žiakov dobrá? Tým, že sa všetci tlačia na gympel, mám trochu obavu, aby tam neboli takí horší žiaci (nemám páru).

stella333
4. apr 2017

@eliska13 Tak my sme boli v rovnakej situacii, ale my sme zvolili gym. Ba, ale hlavne preto, ze dietatu povodny kolektiv na ZS velmi nesadol, stale nejake konflikty, v podstate som rade, ze je pre. Keby to tak ale nebolo nechala by som ho na dedine v ZS. Urcite jednoduchsie dochadzanie. Ak je dieta spokojne, dari sa mu, dobri ucitelia aj kolektiv, tak naco menit.

namornicka
4. apr 2017

Mne osobne najviac vyhovuje život v meste, aj z môjho pohľadu, aj pre dospievajúce dieťa, ktoré má na skok (prípadne kúsok MHD) domov, môže sa zložiť, napísať si úlohy a ísť na krúžok alebo tréning. Pravdupovediac si ani neviem predstaviť kde ten druhostupniar napr. v chladných mesiacoch trávi popoludnie keď čaká na začiatok napr. tréningu o piatej, alebo podobne. Kde si ide napísať úlohy. Alebo či si ich potom robí doma o siedmej keď prídu všetci, ako stihnú rodičia nachystať večeru a tak.

dorottka
4. apr 2017

Dedina jednoznacne, to ti povie skoro kazdy, kto musel do skoly zlozito dochadzat - nevidim dovod s tym zacinat uz v takom nizkom veku. Polku volneho casu zabije cakanim na spoje a chodenim hore dole (ak ho budete vozit vy, treba riesit logistiku navyse, co skomplikuje zivot aj vam). Navyse ho nebudes delit od kamosov, co je obrovske plus. Mne je tiez smiesno z toho, ako sa robi halo okolo kvalit zakladnych skol - ved vsetky maju rovnake osnovy a ucebnice, nie? Lenive a neschopne ucky (a naopak) moze mat aj v dedine, aj v meste, ale to, co vie, do neho ani ta najsikovnejsia ucitelka nenaleje, musi sa to ucit sam. Vacsinu ucitelov, co som kedy mala, povazujem za skor slabych, ale nikdy som to nebrala ako nejaku hrozu, ucebnicu som do ruky aj tak musela zobrat ja 🙂 Cize kasli na to, aj keby mal ten najhorsi ucitelsky zbor na svete - je to len zakladna skola, no boze. Navyse to, co robi mimo nej (a ci ma na to cas), je casto podstatne dolezitejsie pre dalsi zivot 🙂

janickacrazy
4. apr 2017

@namornicka Ja som veľmi spokojná, úroven je tu fakt dobrá, kedže aj sem bol celkom nával, pretože elektrotechnická priemyslovka nie je v každom meste ako gympel alebo obchodná. Bez prijímačiek brali len tých, čo mali samé jednotky na vysvečku plus monitor na 98-100%. Moj syn tiež nie je klasický bifloš, proste blbý nie je, ale zase sa mu učiť nechce dlhé hodiny. Je tu viac odborov a na ten, ktorý chcel ísť moj syn bol najvačší nával, čiže zobrali ho s odretými ušami, ale som rada. Majú aj prax a baví ho to. Dokonca dostal aj ponuky práce už po škole, ak by nešiel na VŠ, ale to plánuje ísť, tak uvidíme.

majkapatko
4. apr 2017

Nechaj ho tam, kde mu je dobre. Ma to tam rad, dobre sa uci. Ak ho preradíš nadilu, riskujes z jeho strany strajk.

eliska13
autor
4. apr 2017

@namornicka ved druhostupniar ide domov o 13 uz nemaju druzinu naje sa, spravi ulohy a ide z domu na kruzok

viera77
4. apr 2017

Dedinske skolky/skoly vobec nie su podradne, ako si to mnoho ludi mysli...mestske skolky/skoly nie su zarucena zaruka kvality, ako si to tiez mnoho ludi mysli....urcite by som skolu a miesto vo vasom pripade nemenila....skratka, daj na svoje vnutorne pocity matky, lebo tie sa malokedy mylia 🙂

marika39
4. apr 2017

Ak si ty spokojna aj syn spokojny, tak o co ide? Vzdy bude mat niekto iny nazor, nielen na skolu ale pokial vam to takto vyhovuje a syn sa dobre uci, tak by som to nechala ako je, aby si to pripadne ty sama nepokazila🙂

ivana11155
4. apr 2017

Nech ostane na tejto skole, kde je. On je spokojny, ty si spokojna, nie je co riesit. Na gymnazium moze ist aj z deviatky, nic mu neutecie. Bude vyzretejsi na cestovanie a zmenu prostredia. Myslim, ze rozhodne netreba podcenit to, co ty ako matka vnutorne citis, ze je prenho najlepsie.

namornicka
4. apr 2017

@eliska13 myslela som cezpoľných druhostupniarov, ktorí majú školu aj krúžok v meste a bývajú na dedine. Keď má hodinu cestovať domov a potom hodinu zas na večer na krúžok tak mnohým sa to neoplatí. Lebo prídu domov na pol hodinku a to je blbosť. Keď však ostanú v meste tak neviem čo robia medzičasom.....

namornicka
4. apr 2017

Tak ako mnohé tvrdíte, mestské školy nie sú vždy to naj, dokonca aj tie s lepšou reputáciou nie sú často bohviečo.

liz_lemon
4. apr 2017

@janickacrazy myslíš, že v Blave sú nejaké školy? pochybujem...
https://sk.wikipedia.org/wiki/Blava

janickacrazy
4. apr 2017

😂😝

juliagregor
4. apr 2017

Riešila som podobnú dilemu, nechám ho tam, kde je teraz 🙂

silaviat
4. apr 2017

nieje nic horsie ako ked je dieta v skole nestastne- o sa potom nic nenauci aj keby bol na neviem ako prestiznej skole.. nechaj ho tam kde je stastny ..neber mu detsto..osnovu maju vsetky skoly takmer rovnake.. ak myslis,ze v dacom vynika ries to doucovanim ci kruzkom.....ale pocuvaj dieta nie ludi co ti niessu rodina...

katarinamarkova
4. apr 2017

@eliska13 sprav si taký miniprieskum - stačí kludne v najbližšom okolí
- čo daný človek dokázal ( finančne, osobnostne ) - a akú má vyštudovanú školu.

súvis medzi úspechom v živote ( tak ako osobnom tak aj pracovnom, finančnom ) voooobec nesúvisí so vzdelaním. Práve často naopak gymnazisti, titulovaní.....sú v reálnom živote často stratení.