Deti známych idú na gymnázium a my sa trápime so školou
Ahojte, na uvod, mame 3 deti ktorym sa snazim maximalne venovat. Ide mi o mojho takmer 13r.syna kt.je v 7 rocniku. Uci sa na 2-3, ale mozem povedat ze su to moje znamky, pretoze moj syn je velmi nezodpocedny lenivy, ucenie vzdy flaka..a ja sa s nim ucim od prvej triedy. Viem ze mozno niekto ma bude odcudzocat ze je to vlastne moja chyba, ale keby som ho nechala ist podla seba, bol by stvorkar a ja sa s tym nedokazem zmierit. Stredny syn je uplne iny, je mladsi samostatnejsi, pohotovejsi. Este mam rocnu dceru kt. sa max venujem. Ale som uz velmi unavena najma z najstarsieho, vsade ma neporiadok, nad ucivom sedi hodinu idem ho skusat same hm hm a jednu vetu da. Naucim ho jedine tak ze zacnem si to nehlas citat vysvetlovat opakovat..popravde uz trpim..vikendy u nas su take ze dohaname predmety cop
@vzdatto keď prijmes to aký je, tak sa posunite ďalej, uľaví sa tebe aj jemu. Ak by si takto pokračovala a dostal by sa na lepšiu strednú, asi by si sa sním musela učiť aj na strednej, aby ju vôbec skončil. Radšej ucnovsky odbor s maturitou ale nech je syn sám so sebou spokojný, možno v práci sa nakopne a môže si aj externe spraviť nejakú školu. Nemysli si, že všetci čo majú skončenu VŠ s červeným diplomom majú aj také super zamestnanie, veľmi by si sa čudovala.
@vzdatto ja ťa chápem...mám to tak nejak podobne...Deti sa nechcú učiť resp. nechce sa im...moje sa učia na 1-2 -na vysvedčení, len keby som to nechala tak, tak skĺznu na 3....a to je nechcem.Učím sa s nimi,ale hlavne kontrolujem, píšeme a rátame príklady z M, F....všetko toto robím na úkor svojho času...Mm sa nato zvysoka, však ani jemu sa nikdy nikto nevenoval....
Ale troška ťa upokojím...synovi som sa tiež takto dlho venovala. Potom asi vo veku 16 r. som ho nechala samého sa učiť. Vysokú skončil s červ. diplomom...
@ivana11155 to je pravda, ale nie je vysoká ako vysoká...
@deti95060810 tak to je velmi povzbudive. Ano ani ja ho nemozem nechat tak ( klesnut na poriadne dno a podobne rady),.pretoze uz je v 7 rocniku, skoncil by ako trojkar stvorkar, spamatal by sa v devine a to je uz neskoro. Ale vsetko je to na ukor mojho casu, este ze mladsi je uplne iny, sice dudros ale rychlo nauceny, aspon zatial.
@vzdatto uprimne - keby moja matka bola taka stihacka ako ty, a neustale ma tlacila do ucenia a tlieskala za jednicky a mala smutne oci ked hovori sused o gymnaziu tak by som ti robila napriek. Cisto z principu, pretoze sa chovas ako sa chovas, naschval by som sa neucila - a robila doma take teatro, ze tvoj syn je svaty. Ja viem, ze to co ti pisem, je asi na hlavu, ale mne by to prislo ako dietatu prirodzene ta vytacat do biela. Podla mna ako syna tlacis do ucenia, tak ho tlacis do kruzkov, do rozhodnuti a potom places, ze sa mu nic nechce. Ty do vsetkeho syna nutis na ukor toho co robia ostatni, a vobec nevnimas jeho hodnotu ako samostatnej jednotky. Ono nejde o to, mat same jednotky, ale na zakladnej najst v com je dieta dobre, a spravne ho nasmerovat. Ja vidim, ze moje dieta je dobre v matematike a snazim a mu sprijemnit cestinu - v ramci moznosti - ktora mu fakt nejde. Na kruzky chodi lebo medved - najskor to bol balet (jediny chlapec haha), teraz vytvarna, a ze skusi anglictinu. Kruzok je pre zabavu - nie pre rozvoj. Jasne som mu vysvetlila, ze jeho ulohou nie je nosit domov same jednotky, ale najst v skole rovnovahu medzi znamkou, znalostou a zodpovednostou. Nasou ulohou je, zistit co ho bavi a potom ho budeme posuvat tym smerom - pretoze podla mna to je dolezite. Ked poviem niekomu ze pokial bude chciet byt kadernik = tak vsetci ma lutuju, ze to take zle nebude. Lenze dobry kadernik zaraba viac ako zly pravnik. Lenze vsetci sa hrnu na gymnazia a idealne pravo, a potom koncipient plati 500e pravnickej agenture aby mal vobec prax. Ty tiez musis prestat byt ako ovca a nestavat stastie vlastneho dietata na tom, co robia susedovic deti.
@deti95060810 ty si sa s nim ucila do 16r? Ma aj nejaku poruchu? Moj syn ma add, syndrom zaspateho dietata. Od prvej triedy nas p.ucitelka tyranizovala, aby som ho zrychlila 🙂
@vzdatto ale kdeže...on poruchu nemal žiadnu...Len on bol dlho jedináčik tak som sa starala len o neho...Neučila som sa s ním, len som kontrolovala úlohy hlavne...možno to ani nebolo do 16, možno troška menej....ale vyplatilo sa...
Teraz dcéra chodí do 8 tr. a tak isto ešte skúšam a kontrolujem...niekedy nevie ani len zaťať z novej látky....
@kittykat22 tak zalezi mi na tom ake vysledky dosahuje, co je pochopitelne. Na jednickach som nikdy netrvala ani na gymku. Skor sa rutim z tej jeho nesamostatnosti a nezodpovednosti..na kruzky nechodi, nic ho nebavi, nenutim ho. Ak vies, ze keby si sa so synom neucila je stvorkar a ak sa s nim budes ucit je dvojkar, co by si zvolila? Nie je to jednoduche, nie som stihacka, od tohto rocnika som ho nechala sameho a vysledok bol kvantum zanedbaneho uciva, co teraz ma co robit aby to dobehol a poznamky.
@deti95060810 a ako si to vnimala, ked to bolo na ukor tvojho casu? Neporovnavala si deti s inymi samostatnymi? Mozno moj problem je, ze som zacala dost porovnavat.
@vzdatto pozri, ak si vie splnit domace povinnosti (pisala si, ze sa dokonca aj o malu sestru vie postarat, resp. pomoct s nou), tak to nebude take zle. Skus ho aj v uceni nejako motivovat. A hlavne ho s nikym neporovnavaj, nema to ziaden vyznam, akurat to skodi vasmu vztahu. Isto je nejaka cinnost, ktoru robi rad, tak sa dohodnite, ze ked bude mat vsetko nachystane do skoly-ale kontroluj, lebo je mozne, ze by chcel klamat, tak sa moze venovat svojej oblubenej cinnosti. Inak, co robi, ked nema ziadne kruzky? Venuje sa aspon doma niecomu, ci len mobil/tablet a podobne kraviny?
A co ako. Ja mam gympel nasilu a vysku som nechala tak. Poriadnu pracu mam vzdy problem najst. Kamoska v skole tupa ako tago si spravila kadernicku ma sa super. Urcite sa najde nieco co ho.bude bavit treba ho podporit aby sa rozvijal v tom co vie a nie ho tlacit do toho co mu nejde.
joj no moji švagrovci v zakladnej prešli z ročnika do ročnika z odretymi ušami a teraz maju svoje firmi a podnikaju,su z nich šikovny manželia,otcovia stary rodičia tak trožka optymizmu,a susedia nech daju deti aj rovno zo zakladky na doktorat😉
a co tak namiesto zakazov a vycitiek skusit pozitivnu motivaciu? Naozaj ho nic nezaujima? Slubit mu vylet, dovolenku, nieco co ma rad a chce to ako odmenu za to, ze sa bude snazit? Aby videl, ze vsetko si treba v zivote zasluzit? A ze kto sa snazi, ma sa lepsie? A ukazat mu ako sa bude mat, ked sa snazit nebude? Pamatam si na zakladke na svojho spoluziaka, ako pracoval so svojim otcom a ja som zachytila ako otec mu povedal: "Ked sa nechces ucit, tak si zvykaj tvrdo makat."
Ja nebudem trvat na tom, aby mal moj syn dobre znamky a super skolu. Ale na tom, aby sa aspon snazil. Rada mu nastavim vysoky zivotny standard, ale budem mu jasne davat najavo, ze aby si ten standard v buducnosti udrzal, tak bude musiet pre to nieco robit..
Ja som isla na gympel a na konci prveho rocnika sa dala vypisat.Nesla mi latina a koniec.Chcela som bit ucitelka v skolke a samozrejme bez toho to neslo.Nevedela som co bi som ine lebo som vedela cim chcem bit.Nakoniec som skoncila hotelovu skolu na same jednotky ale nikdy v obore nepracovala.Robila som predavacku a sen zostal sen navzdy.Jednoducho vela krat ak nejde skola tak nic.Musis prijat to.Na strane druhej dobre mi idu jaziky a ucim sa ich z lahkostou.Teraz sa urcite najde niekto kto skritizuje moju gramatiku ale sama som sa ucila po Slovensky,pisat je jedno ale hovorit druhe.Urcite ze nezostane bez strednej skoly,nieco skonci.
@kittykat22 podla mna jej krivdis myslim, ze jej vobec nejde o gymnazium, ale je unavena frustrovana kolko sa mu venuje a dokedy este?je to ako balvan, ktory tlaci a nemoze prestat, lebo vidi, ze to chalan uplne vzda, ked polavi.
@vzdatto mam to dost podobne len s tym, ze ja som uz polavila vzdy ma zaujimalo co sa ucia, preskusala ho, ak chcel ucila som sa s nim do 5 rocnika tento rok uz nie v takej miere.A tiez je podobny vsetci x kruzkov moj jeden aj ten povie, ze ho nebavi hoci si ho vybral sam, vlastne ho treba ku vsetkemu motivovat, navrhnut....ako pises taky spomaleny neprebudeny.On sa uci hlavne na hodine,,ze dobre pocuva doma tomu vela nevenuje, ale teraz mu vobec nejde matematika dostal dalsiu 3 z matematiky a to mal 2 na vysvedceni.To su take typy podla mna s tym nic extra nespravis flegmos hlavu ma taku, ze keby chcel a ja by som stala nad nim ako drab ma jednotky ucitel sa pytal preco nechcel ist na 8 r gymnazium, ze na to ma.A pubertou to bude asi horsie neviem?Ano aj u nas deti v triede uz vedia co chcu robit na aku skolu a pod....a potom ty mas pocit, ze preco moje dieta nie, kde sa stala chyba?
No nikde treba ich prijat aky su.Zato biologia geografia slovencina mu ide na jednotky nas boj bude matematika.On pochopi princip spravi chybu vo vypocte, alebo niekde v desatinnych miestach zle odrata kde ma byt ciarka
Obdivujem Ta pri 3 detoch toto denne prezivat.Jedno je pravda, ze naco by sa snazil ved mama pride a vysvetli mi to, vyskusa....ty ho pohanas...mal by chciet uz sam....aj moj minule, ze tento priklad neviem ok a co by si robil, keby som bola v praci?no nic nespravim si ho....pritom som si k nemu sadla a hned to aj sam vedel vypocitat.
Treba nenapadne ho posuvat, aby robil ulohy sam.Mozes vyskusat poradit.....lebo takto bude vzdy cakat na tvoj krok.Dnes som povedala, ze zozeniem doucovanie matematiky, lebo nedovolim, aby mal 3 na vyysvedceni dokaze napisat 2 pisomky na 1, potom na 2 a potom dostane z dvoch po 3.Takze bol doma urazeny, ze aj ucitel povedal, ze v 6,7 r sa vyprofiluju a nikomu nejdu vsetky predmety a on uz vie, ze mu matika nepojde a mam sa s tym zmierit😵
Zaujalo ma, ze sa tvoj syn 2 hodiny v izbe uci a co sa uci?mne sa nechce verit, ze maju ulohy z tych vsetkych predmetov co si pisala.
Daj mu motivaciu, ked sa bude ucit viac sam dostane.....pojdete...
A tiez tam mam hrubku ako citam😜
@vzdatto obe moje deti su na gymnaziu, pretoze chcu z vlastnej vole na vysku a vybrali si taku kde je matika. Ja som nadsena gymnaziom nebola ale...pokial chce studovat na mat-fyz, nic lepsie ako gympel nieje. Starsi je maly genius od troch rokov cita pocita. Mladsi si vsetko vydrel poctivo sa ucil, ale nikdy som.ho do nicoho netlacila. Proste chce. Ale pozri sa na to z inej strany. Dnes je uplne jedno aku ma clovek skolu. Pokial nechce pracovat v statnej alebo verejnej sprave je mu VS zbytocna. Navyse socialnu pracu napr. Na Sv. Alzbete ma uz asi kazdy 😁 Takze pokial tvoj syn bude chciet studovat, moze kdekolvek a z akejkolvek strednej. Ak by predsa len zatuzil napr. Po informatike, ta matika sa da dobehnut doucovaniami. Ved v 14 tich rokoch je predsa len tazko sa.rozhodnut co bude robit do konca zivota. Ty sa hlavne netrap, si uzasna matka ked sa takto.venujes detom, a syn nie je hlupy ked vie na 2-3. Len ho to proste nebavi. Moj starsi je teda na urovni geniality a take smiesne veci ako domace ulohy zabudal pravidelne. Su to predsa deti. Takze nic nestresuj, najdite napriklad elektrotechnicku, alebo teraz extra modernu graficky dizajn 😊 a mozno ho to chyti a bude bavit. Drzim palce. A len tak nakoniec, vsetci moji lenivy alebo aj blbsi spoluziaci maju firmy alebo len proste dobre zarabaju a ja cista jednotkarka som.skoncila v statnej sprave ako kancelarska krysa 😂😂.
Nehrotía by som to poruchou pozornosti. Pracujem s deťmi, ktoré majú poruchy učenia a niesom stotožnená s “diagnózou” porucha pozornosti. Na môj vkus lenivosť matiek modernej doby. Neukameňujte ma dosť sa toho napočúvam v práci od dokonalých rodičov 🤷♀️ Ale k veci: možno má syn ozaj nejakú poruchu učenia, pričom by mu individuálny prístup a redukcia učiva pomohla. Ďalej triedny u. poprípafe iný učiteľ nenarážal na to že by mohlo byť vhodné vyšetrenie, kedže dieťa robí to a hento a chová sa tak a onak? Pretože rodič zväčša nemá vedomosť ako rozoznať poruchu učenia, no učiteľ hej. Gympel? Jedine ak aj VŠ čo nepredpokladám. Bolo by to preňho trápenie. Sú aj lepšie školy. Ďalšia vec možno je syn úplne ok len ho to jednoducho nebaví. Mňa osobne ZŠ nebavila, bola som priemerná 3-kárka. Na SŠ so zameraním som mala 1-2, kedže zamerianie školy bolo premňa zaujímavé a teda som sa chcela učiť, pretože ma to bavilo. Čiže problém je možno aj takýto a teda bude treba vydržať. Odporúčam vrelo spraviť si so synom len ty a on “rande” raz za 1-2 týždne. Prispôsob to jeho záujmom. Nejaký streetfood, skate/workout ihrisko, plaváreň, rybačka, in-line korčule neviem čo ho baví a skus začať komunikovať čo kde ako vypočuť dieťa kde vidí ono problém, čo chce ako to vidí chce sa zlepšiť a chce pomoc, sk nie prečo,.... chápeš čo chcem povedať? Alebo nech toto robí s ním tatino.
@vzdatto Vytvor si nástenku: dobré body, zlé body a za tým odmeny a tresty. Za každú známku lepšiu ako 3 dobrý bod, za pochvalu, za týždeň bez poznámky, za samostatnosť pri učení a pod. Za známku horšiu ako 3 ( 3 je neutrálna, nezapisuje sa ani do jednej časti) zlý bod, za poznámku, za viacnásobné napominanie na učenie a pod. Nemusíš ho zo dňa na deň nechať bez pomoci, ale ak sa dokáže naučiť sám, daj mu dobrý bod. No a za stanovený počet bodov, napr. 7, sa udelí vopred dohodnutá odmena alebo trest, ktoré si môže navrhnúť aj mladý. Musí byť najmä lákavá odmena, aby ho to ťahalo k dobrým bodom, hádam viete, čo na neho platí - kino, výlet, cukráreň, príspevok do pokladničky... Trest môže byť diktát navyše, príklady navyše, čítanie s porozumením ( existujú na to knihy) a pod. A postupne nechať všetku prípravu na ňom. Možno bude musieť zo začiatku písať viac diktatov, ale postupne by sa to malo preklopit k odmenam... Vyskúšajte, uvidíte 😉
Nechat ho ist..citat ucivo? Zistovat ulohy? Ucit sa s nim? Vsade ta ma za zadkom. ZS nieje taka dolezita, akp ju skonci. Lenze tento princip si osvoji aj v zivote..napr.vztah k praci a bude to mat tazke. Proste ho nechat ist, aj kes ti to bude vadit. Nenaucis sa-trest.
Z tvojho prispevku mam pocit, ze je to viac o tebe ako o synovi. Ty nechces byt horsia a nedokonala, porovnavas sa so znamymi, ktorych deti maju lepsie vysledky v skole ako tvoj syn. Zaklad je zmenit pristup, lebo toto je cesta do pekla a nie pomoc dietatu. Ved ty vlastne preberas zodpovednost za jeho skolske povinnosti. Sama pises, ze tie znamky su tvoje a nie jeho. Jasne, ze on sa potom nesnazi, ked vacsinu roboty za neho urobis ty. Nema na to najmensi dovod, ked ho stale vytiahnes z pruseru. Ma dost rokov, nechaj ho prebrat zodpovednost za jeho vysledky v skole, nechaj ho schytat aj horsie znamky. Nech pociti sam, ake to je. Doma by som zaviedla system odmien a sankcii. Ak budu znamky ok, bude mat povolene vsetko - TV, PC, kino, vychadzky, vreckove atd. Pokial vysledky nebudu ok, siahla by som mu postupne na tieto vyhody, plus nejaka praca doma navyse. Ak nefunguje vnutorna motivacia (co by uz v tomto veku mala, ale bohuzial zrejme nebola stimulovana), treba stavat na vonkajsej. A posledna vec - na gympel ako najvyssiu metu sa vykasli. Ja som nan chodila a niektori moji spoluziaci, ktori tam prisli uz z trojkami zo ZS, sa trapili cele 4 roky. Nakoniec sa aj tak nedostali na VS, v ruke v podstate ziadne pouzitelne vzdelanie. Hlavne, ze ich maminky 4 roky chodili s nosom hore, lebo dieta chodi na gympel. Nepochopim, nerozumiem ako niekto vlastnou jesitnostou moze skodit svojmu dietatu...
@vzdatto prečo ste už dávno neboli u psychológa? Je to podobné ako s mojim najstarším, má ale ADHD a z toho pramenia všetky tie veci, ktoré opisujes. Je už stvrtak, ale ak nechám prípravu do školy na ňom, tak amen tma, sama poznámka čo všetko zabudol. Raz si zabudne aj nos medzi očami. Aj keď netvrdim, ze je to iba tou nepozornostou, lebo určite k tomu stavu paradoxne prispieva aj naša "pomoc". Viem, ze mu tým robím medvediu službu, lebo potom asi až príliš spolieha na mňa. Ale je veľmi šikovný a má predpoklad na dobré školy v budúcnosti, tak mi to proste nedá, nechať ho iba tak. Kontrolujem mu DÚ, skúšam ho, ak potrebuje, tak vysvetlím, pomôžem s učením, kontrolujem dokonca aj to, či je dobre zbaleny do školy. A vtedy nosí 1, je bez poznámok. Ale ako trochu polavim, zhorsi si známky, poznámka na poznámke, čo zase zabudol. Ak by bol problém v tom, že na tie dobré známky nemá, nerozumel by ucivu a boli by to vyslovene vydrete známky, tak by som to nechala tak. Lenže u môjho je to iba tou nepozornostou. Tu nejde o to, že nie je svedomity, ani nemá na háku, aj keď to tak môže vyzerať. Je mi jasné, že dlho to takto ťahať nemôžeme, sama som zvedavá, ako toto dopadne....
@vzdatto napadlo ma ešte, tvoj je v 7.ročníku, tak ho ber ako rozumneho chalana, aj keď leniveho. Porozprávaj sa s nim o tom, čo ho baví, či si vie predstaviť seba v nejakom povolaní, ale tak v kľude, bez výčitiek a poucovania. Jeho nechaj hovoriť, ty počúvaj. AK ti aj nič nepovie, možno ho to prinúti zamyslieť sa nad tým, keď aj neskôr. A ešte sa porozprávajte o tej tvojej pomoci, či o ňu vlastne stojí. Len buď pripravená rešpektovať jeho názor a rozhodnutie. Možno ta prekvapí, tvoju pomoc odmietne a po pár poznamkach a stvorkach si fakt uvedomí, že je to na ňom. Bude to už ale brat ako svoju zodpovednosť a je vacsia pravdepodobnosť, že so sebou začne niečo robiť, ako keď mu dychas na krk. Alebo za tebou po čase príde a požiada ta zase o pomoc. Ak aj mu začneš zase pomáhať, bude to už o niecom inom, bude to jeho rozhodnutie. Možno len potrebuje pocit, že mu doverujes, že tu zodpovednosť unesie sam
@vzdatto podla mna kazde dieta je motivovatelne, ale nie kazdeho plati princip pochvaly. Ked si nevies poradit, najdi si detskeho psychologa. Mozno on odhali nejaku pricinu, preco je “flakac”. Skor by som si vsimala, na co ma syn talent, co ho bavi, nemusi to nevyhnutne suvisiet so skolou, ale vzdy to vies nejak zakomponovat do motivacie. Mozno nebude vynikat vo vsetkom, ale kazde dieta je v niecom dobre. A na gympel by som sa nefixovala. V podstate inu moznost ako ist na vysku potom ani nema. A ked teraz nema vztah k studiu...nemyslim, ze robis dobre. Ja som bola taka znechutena zo skoly, ze vysku som si dorabala 10 rokov po ukonceni gympla.
@vzdatto tvoj syn nie je zodpovedný, pretože nemusí.., všetko preberas na svoje plecia ty a ja by som ho nechala “padnúť na hubu”. Kľudne aj prepadnúť, nech sa spamätá. Robiť nič nevie (a chce vôbec???) a učiť sa je lenivý. Tak čo chce v živote robiť?
Ja by som mu zrušila všetky výhody (elektronika, pekne veci, výlety, kamosi...) až kým sa nespamätá. Musíš zistiť, čo by mu vadilo, ak mu zájazde a tam udrieť na citlivú strunu.
Ja mám tiež 12-ročného syna, ktorý občas testuje hranice, sle k zodpovednosti k životu a za učenie hovedieme od mala, v živote som sa ta neho neucila, len kontrolujem a ak donesie 3 z lenivosti, má smolu, musí riešiť ako si to opraví. A už mu to vadí samému, hoci 3 alebo aj 2 je u nás málokedy.
@vzdatto Hmmm...takže jeho jediným postihom za poznámky a zle známky je to že mu povieš že úlohy sa znacia do slovníka a vybavenie doucka.......ešte s s ním aj mama väčšinu učiva naučí.....
- z tohto sa má ako poučiť??
Treba zaviesť princíp: učíš sa sám ja len kontrolujem. Ak niečo bude zle opravis si to sám ja len kontrolujem. Ak niečo nechápeš vysvetlím ale učíš sa sám.
Nemal si úlohu? Tvoj problém.....dva dni bez počítača mobilu kamošov ( ty musíš poznať svojho syna).......nemal si ju opakovane? Ok tvoj problém týždeň bez......
1...2....pochvala.......3 učíš sa ja len kontrolujem.....4...5.....učíš sa plus trest.
Prepáč ale mne fakt hlava neberie prečo sa s tak veľkým chlapom učíš??? Dokedy do konca vysokej?
Toto si mala stopnúť fakt niekde v 2 ....3... ročníku
Veď ho k samostatnosti! Tým že všetko spravíš za neho a on na svojej zodpovednosti nemá nič ho k tomu nikdy nedovedies.

@jankapepe reakcie su rozne, zalezi ci sa problem opakuje..napr.donesie prvu poznamku, pride domov odkomunikujem to s nim, ze si musi ulohy znacit do slovnicka a ide si dorobit, ulohy si robi sam. Ja sa s nim ucim geo dej bio fyz chem lit. Sam si robi ulohy a uci sa sj nj aj mat. Ak donesie poznamku opakovane z toho isteho, co mi uz hlava neberie, tak mam obcas prehnanu reakciu. Doniesol so sj 4, vyriesila som to tak, ze som mu vybavila doucovatelku.