Dieťa s problémovým správaním v škole. Čo očakávať od sociálky?

mary888999
27. máj 2019

Ahojte , som na koníkovi dlhšie ale predsa na diskusiu o vlastnom probléme radšej novy nick 😉.
Skúsim v skratke inak by to bolo asi na knihu.
Syn Chodí už do druhej základnej školy kvôli problémovému správaniu. Posledný rok je v striedavej starostlivosti ktorý som ja nechcela ale keďže to syn chcel respektíve hlavne jeho otec sociálka pritvrdila a bola striedavá.
Od momentu Kedy je striedavá je jeho správanie čím ďalej tým horšie rovnako aj známky z predmetov. Nedá si povedať ťažko sa s ním vychádza a hlavne keď je týždeň u mňa týždeň u svojho otca. Pondelok utorok ako z divých vajec.
Škola sa mi vyhráža že ma udá na sociálku ak to nebudem riešiť ale ja už neviem ako to mám riešiť naozaj. X-krát som bola v tej škole x-krát som dohovorila synovi ktorý mi sľúbil že bude lepší navštevovali sme psychológov poradcov a všetky možné inštitúcie ešte pred súdmi ale je to nie len finančne časovo a psychicky náročné ale trd to pomáha...
S jeho otcom sa nedá komunikovať nedá naozaj nedá.
Súhlas pre školu na psychologické vyšetrenie nedám už bol na milión vyšetreni.
Ja potrebujem len vedieť čo najhoršie môžem od sociálky očakávať. ????
Lebo stav aký je nezmením. A popravde už do tej školy nepôjdem. Lebo si len vypočujem somariny Ako sa o dieťa nestarám A ako sa mu mám venovať Ako sa s ním mám učiť a ako mám dobre že nie s ním chodiť do školy.

pribinak
27. máj 2019

A čo otec? S ním škola nekomunikuje? Veď máte syna v striedavke.

nikpa
27. máj 2019

@mary888999 neviem čo očakávat od sociálky ale treba žiadať o prehodnotenie striedavej starostlivosti keď vidíš ako to na syna vplýva. Ma 7-8 rokov, v takomto veku dieťa ešte vieš ovplyvniť, zmeniť k lepšiemu, nie je ešte ani v puberte. Je to dlhá cesta a chce to veľa času, pozornosti a venovať sa mu. To čo ti hovoria v škole, nie je všetko somarina. Neviem v akej ste naozaj situácii, či ťa momentálne viac trápi sociálka alebo ako pomôcť synovi, nebudem ta súdiť ale nič čo spravíš pre svoje dieťa, psychológ a pod.nie je zbytočné. Držím vam palce a hlavne synovi, určite to je najťažšie pre neho.

fkata
27. máj 2019

Ak budeš ignorovať predvolania a požiadavky ZŠ, sama sebe škodíš, takisto aj s nesúhlasom so psychol. vyšetrením. Súd môže nariadiť psych. vyšetrenie Teba a aj otca.
Nespoluprácou riskuješ zverenie syna otcovi.

bluka2
27. máj 2019

Nepoznám odpoveď na tvoju otázku. Podľa teba sa správanie zhorsilo, keď začala striedavka. Prečo napríklad nepodás návrh na súd o zmenu, vysvetlis to problémovym správaním, keď s otcom sa neda? Respektíve, čo navrhovali ti psychologovia robiť? Tiež sa môžeš aj poradiť s tou sociálkou (neviem či sú schopní).
Myslím, že rezignovať je najhoršie. Snáď nechces mať nejakého vagabunda zo syna

dhlinkova
27. máj 2019

@mary888999 Pokiaľ nebudete spolupracovať so ZŠ, tak sociálku riaditeľ upovedomí a to z povinnosti.
Sociálka bude skúmať prostredia, kde dieťa vyrastá.
Pokiaľ ZŠ kontaktuje Vás, nie otca je potrebné s ňou spolupracovať, v krajnom prípade môže súd rozhodnúť o zrušení striedavky a zverení MD do starostlivosti jedného z rodičov. Dieťa bude vypočuté pred súdom, príp. rozhovor s kolíznym opatrovníkom.
Jednoznačná odpoveď neexistuje, tú dá až súd. Otec môže tvrdiť to isté.

lula313
28. máj 2019

Ja som mala v prvej triede nezvládnuté deti za spolužiakov. Obaja skončili odobratím matke a umiestnením v ústave a už sa do školy nevrátili nikdy, takze neviem, či sa niekedy vratili rodičom. Funguje este niečo takéto aj dnes?

beky1813
28. máj 2019

Tak to ries zmenou starostlivosti a nie ignoraciou. Lebo sa moze stat, ze dieta budr zverene len otcovi

dskjhfdlkdjhl
28. máj 2019

@mary888999 na Tvojom mieste by som nezakazovala psychologicke vysetrenie, naopak, sama by som psychologa vyhladala, lebo evidentne to sama so synom nezvladas, psycholog Ta moze nasmerovat, aby sa to spravanie zlepsilo. Nespravaj sa ako male dieta, ale ako rodic.

eliska13
28. máj 2019

@mary888999 pre tak malé dieťa rozvod, striedava starostlivosť, zmena školy sú veľké zmeny a asi to nezvláda.Zle sa učí, robí spolužiakom zle, je drzý?
Škola upovedomí sociálku a budú to riešiť chodievaj s ním k psychologické veď sú sedenia aj zadarmo, lebo o pár rokov to bude ešte horšie.
Ak to je v striedavke zrušia ju.

modrava
28. máj 2019

ak bol maly milionkrat na psych. vysetreni, to jedno navyse (a este k tomu asi jedno z tych dolezitejsich) mu neublizi. moze akurat pomoct vyriesit tvoj problem, kedze sa moze preukazat, ze problem je v striedavke a nie v tebe.

xxxkatka
28. máj 2019

@mary888999 Uz bol na milion vysetreni? A zaver? Preco nechces dat suhlas skole na psychologicke vysetrenie? Preco si nepodala navrh na sud na zrusenie striedavej starostlivosti ked vidis, ze syn sa zmenil najmä v tomto obdobi? Dala si len info, ze "Ty Nechces..." a "Co najhorsie ocakavat od socialky". Kedze naozaj tymto prispevkom nepozname tvoje pomery, starostlivost o dieta atd. tak naozaj ti nik nevie povedat, co najhorsie od nich mozes ocakavat. Skus sa zamerat viac na to, aby si dietatmu pomohla nie nato, co sa tebe najhorsie z UPSVaR moze stat.

stela01
28. máj 2019

@mary888999 píšeš stav aký je už nezmením ?!

Za koho chceš v živote bojovať ak nie za svojho syna sa Ťa pýtam ?

eliska13
28. máj 2019

@mary888999 stav aký je nezmenis, ale dieta má možno v sebe zlosť, strach, neistotu a na to mu pomôže psychológ.Nepises či si bola iba na diagnostike s či s ním robili terapie, aby celú tú záťaž uniesol.

ladyblcha
28. máj 2019

Ak bol tolko u psychologa a nepomohol, treba zvazit aj zmenu psychologa. Nie kazdy psycholog je vhodny, len preto ze je napr najblizsie alebo ma volny termin ked najviac tebe vyhovuje
Tymto postojom, ze uz to nezmenis, nedas suhlas, nechces to riesit, si zavarat na riadny pruser. Ci uz na neskor u syna a jeho vychovu neskor uplne nezvladnes, co z neho vyrastie? Aky priklad mu davas do zivota? Ze rob si mojko co chces, ja uz neriesim ? 🤔. Je to tvoj syn, snad ho lubis. Treba mu pomoct, a zjavne aj tebe, ked sa vzdavas. Musis sa nakopnut a zmenit co sa da v prospech vas oboch. Za vas zivot, teraz aj v buducnosti.

lenadka
28. máj 2019

@mary888999 strašne zle sa to číta....ak bol syn na mnohých vyšetreniach jedno ďalšie mu neuškodí, zrejme ste nenarazili na správneho psychológa. Vlastne ho dopredu odpisuješ....😖

mogaa
28. máj 2019

@mary888999 ja si nemyslím že je to striedavou starostlivosťou. Na začiatku si písala, že problémové správanie je posledné 2 roky a striedavá starostlivosť je rok...nerozumiem prečo nechceš povoliť psychologické vyšetrenie - chlapec môže mať len ADHD, ak sa mu to potvrdí, môže mať v škole rôzne úľavy čo sa týka učenia alebo napr.asistenta...Len je tam treba vyšetrenie a odporučenie psychológa ako s dieťaťom pracovať + ak sú potrebné úľavy ako napr.menej učiva alebo potreba osobného asistenta musí to psychológ odporučiť.....nechceš spolupracovať so školou ani psychológom, vinu zvaluješ len na exmanžela...Ty si vôbec neuvedomuješ že syn môže mať naozaj problém keď má problémy s učivom a správaním od prvej triedy? Chlapcovi treba pomôcť a ty tým že odmietaš spolupracovať so školou a hlavne dať súhlas s psychologickým vyšetrením mu nepomáhaš, ale škodíš....Dnes sa deti s poruchou správania, sústredenia alebo učenia nedávajú do špeciálnych škôl, ale psychológ navrhne odporučenia ako s dieťaťom pracovať, ako sa s ním učiť(napr.má menej učenia ako spolužiaci)alebo mu pridelia asistenta ktorý mu pomáha s učivom. A ty to odmietaš....Rozumieš tomu že ten kto mu viac škodí- si ty?

mogaa
28. máj 2019

@mary888999 prepáč, zle som si to prečítala že syn chodí do druhej školy nie triedy, takže asi je aj starší.....takže to nemusí byť nejaká porucha ale len zmena správania z dôvodu rozvodu.....ale opäť zvalovať to len na striedavku, nie je riešenie....so školou treba spolupracovať, ak navrhujú psychológa - treba k nemu ísť. V opačnom prípade ak na teba pošle škola sociálku, môžeš o chlapca aj prísť alebo budeš v sledovaní.

fokuska
28. máj 2019

@mary888999 Pises, ze stav aky je nezmenis.
Takze ty si rezignovala, nech ma dieta problemove spravanie a horsie znamky? Ok, mozno bude mat horsie znamky stale, nie kazde dieta je jednotkar. Ak je k tomu ale pridruzene zle spravanie, vyrusovanie a pod. tak toto urcite musis riesit.

Chces aby trpeli aj vsetci spoluziaci okolo, ucitelia...? Co si myslis, ze dosiahnes tym, ze nedas na nic suhlas a ty sa zmieris s tym, ze nic s tym neurobis? Ved ani skola toto nebude trpiet donekonecna - oznamia to na uradoch, vysetrenia ti mozu nariadit sudom a mozu ho prelozit do specialnej skoly ak to bude odporucene odbornikmi. Tiez sud moze zrusit striedavku a zverit syna do starostlivosti jedneho z rodicov.

dzulli1980
28. máj 2019

Netreba odmietať psychológa ... dieťaťu treba pomôcť, riešiť to, kým sa dá ... detská duša je veľmi citlivá, častokrát sa za agresívnym chovaním skrýva nepochopenie, nejaká boliestka, ranka na duši, ktorú dieťa jednoducho ešte nevie vstrebať, prijať ju, vyrovnať sa s ňou.

0silvia0
28. máj 2019

@mary888999 koľko má chlapec rokov? Nikde to tu nebolo spomenuté...

eliska13
28. máj 2019

@mary888999 naša suseda má problémového chlapca a chodí k neurológovi, psychiatrovi, psychológovi veľmi im to pomohlo aj tie rozhovory s inou autoritou ako mama a otec, lebo predpokladám, že mu je stále vycitane aky je zlý, ako sa má zmeniť, aké robí problémy a pod...z každej strany zo školy, od rodičov....

danusskaaa
28. máj 2019

Čo sa môže stať??? V najlepšom prípade ti ho zoberú.... sorry, ale nedokážeš zvládnuť "ešte malého " syna, nedokážeš komunikovať s mužom, nedokážeš už komunikovať so školou.... to je čo za prístup nechať tak? Veď znicis život synovi ale aj sebe a celej rodine! Nič nerobenie je najhoršie riešenie- čo budeš čakať, že za pár rokov niečo vyvedie a pôjde sedieť do basy??? Chceš ho rok čo rok dávať do novej školy? Veď treba to riešiť kým sa ešte dá a nie čakať na sociálku! Žena rob všetko preto, aby si z tejto situácie vyšla čo najrychlepsie a s najekou nápravou, lebo to zle skončí

ladyblcha
28. máj 2019

@eliska13 inak to je pravda, ake smutne to je, ked som si to precitala. Ten chlapec je pre kazdeho len zly, zly, zly. Kazdy na neho ukaze prstom, ze to on je ten zly 😞

ckatka
28. máj 2019

striedava starostlivost je ta najhorsia forma starostlivosti (to nam tvrdili psychologovia na kurzoch, ked sme riesili adopciu) a vsetci dospeli, s ktorymi sme hovorili (ktori boli ako deti v striedavke), to len potvrdili. Ze to bolo horsie ako keby jeden rodic umrel.
Velmi smutne...
Necudujte sa, ze to dieta nezvlada. A bude to len horsie, kym to nezmenite.
Ako zijes ty? Ako zije ex? Mate novych partnerov? Viete o synovi komunikovat s pokojom a laskou?

fokuska
28. máj 2019

@ckatka Netvridla by som to zas takto generalne. Poznala som dievca, mala vtedy 14-15 rokov, nezila na Slovensku, ale v Nemecku a bola v striedavke. Kedze uz bola dost rozumna, tak sama s tym suhlasila, mala svoju izbu a domacnost u otca aj u mamy. Rodicia myslim, ze aj mali novych partnerov a ona s kazdym vychadzala.

Cize si myslim, ze zalezi na tom ako dieta prezivalo cely rozvod/rozchod a ako je na tom rozumovo vyspele, ci taku situaciu zvlada, alebo nie.

eliska13
28. máj 2019

@ladyblcha a vieš koľko takých je:(hlavne zle uciace sa deti, deti s poruchami, ktoré vyčnievajú z kolektivu....

jeltica
28. máj 2019

@mary888999 Ja by som podala ziadost na zrusenie striedavej starostlivosti. Mas na to pravo, uz len zalezi na tom co bude hrat proti tebe a co nebude.

dhlinkova
28. máj 2019

@ckatka V 90% nie je na vine striedavá starostlivosť, ale rodičia, keď berú dieťa ako svoj majetok.
Potom sa stávalo, že rodičia mali svoju verziu a dieťa svoju - mnohokrát tú pravdivú.

majcika
28. máj 2019

@mary888999 ale áno aj do školy s nim treba chodiť. Sú chlapci, ktorí mali 2 t, zdne rodičov v škole a už vtedy sa ich chovanie zlepšilo. Aj ostali pokojnejsi

mary888999
autor
28. máj 2019

@danusskaaa Mila Danuska, najprv si nieco prezi potom pis