Diktát pre tretiakov a vybrané slová
Chcem sa opytat zainteresovanych (teda aj ucitelov)alebo mamickiek deti 3-tiakov. Moj syn dostat z diktatu 5-tku. Nechcem teraz hanit ucitela a zastavat dieta. Moj syn je lajdak a ma problemy so sustredenim (ma papier). Pisali diktat, kde boli slova ako mlyn, lyzica, plytky....to su vybrane slova,ktore sa este neucili. Chcem teda vediet, ci je to normalne, ze maju diktat s takymi slovami. To,ze napise po k, h, g - makke i, to je vyslovene jeho chyba - ucili sa to,ale l - je tazke, neda sa podla sluchu urcit ci makke ci tvrde, preto vyznikli aj vybrane slova (co my sme sa neucili este). Tak je to v poriadku,alebo nie? Trosku ma ta ucitelka hneva aj preto,ze neberie ohlad na synov "hadikep". Dakujem za kazdu radu.
@mymimi je to jednoznacne vela! Ano je vsetko spravne, co pisu baby, s dietatom treba pracovat, treba precvicovat,ale tak male dieta nedokaze 4-5 hodin sediet nad knihami. A hlavne v dni,ked pride zo skoly, potrebuje mat aj volny cas, my sme tiez mali taketo dni,takze viem o com pises, uz ja som bola z toho hotova, unavena a to nebralo konca,ze 20 - 30 prikladov, plus, citanie, pisanie, ucivo z inych predmetov, ved to bolo tak namave pre syna,ze sa stracal. Pride zo skoly, chvilku si oddychne a uz sme nestihali, neraz do pol desiatej nad ulohami, ako nehnevajte sa,ale to je podla mna kontraproduktivne.....
@evabb35 ano presne ako pises, ale co mam robit,ak nechcem aby dostaval poznamky? ja to nemozem nechat na iny den,ked kazdy den ma napr. matiku (alebo 4x do tyzdna) ja to neodlozim,uloha je zo dna na den....a nemame to tak stale ale su take dni...proste on ma nechut, treba nanho tlacit, je pomaly.....neviem si s tym proste poradit....
@mymimi tak nasi v 3 r ,ale ani neskor -na ZS chodil 5 rokov,teraz je na gymply-nedostavali ulohy takmer vobec-pisomne tak riadok ,dva zo sloviny ,niekdy dostali napisat sloh ,plus jedna-dve ulohy z matiky-aj to nie vzdy.
Plus mali pisat za tyzden 5 dikatatov doma a v pondelok to odovzadt na kontrolu.
Ucit sa ucil tak 20 minut za den a ked brali vybrane slova ci sa ucil prirodovedu v angline-on chodil na biligvalnu ZS- tak sa ucil tak 30-40 min .
Projetky pisali na pridovedu v anglictine-cca jeden za 2-3 tyzdne-ak si dobre pamatam.
Teraz na gymply sa tiez moc neuci a DU pisomne maju minimalne-hlavne projekty pisu.
Je pravda ze on sa uci rychlo,ale pisomnych ulohy ozaj nemali na ZS vela.
Filozofia riaditelky skoly bola- dieta sa ma ucit v skole,zopakovat si v druzine a doma ma mat viac menej volno.
Syn mal na ZS vzdy ciste jedntoky a na gymply mal az tercii prve 2 dvojky na vysvecku.
Ked som videla ze mu nieco nejde,tak sme si to spolu zopakovali-ale vzdy len podla jeho vlastnej potreby.
@evabb35 no ja neviem, ako , ale on nemoze ist domov sam, byvame daleko dochadza autom a ked budem pracovat tak ako? ved nie kazda mama je doma a caka na svoje integrovane dieta, zase musis pochopit aj to,ze chodia matky takychto deti aj do prace. Ano ja momentalne mam matersku,ale zhanam uz pracu a co potom? ta druzina nema len vychovavaci vyznam,ale aj "opatrovatelsky"
@martija Neviem, ale integrované deti majú aj iné množstvo domácich úloh - resp. termín na vyhotovenie úloh majú iný, prispôsobený. Moje dieťa keď je unavené, tak je tak nesústredené, že je strata času sedieť nad úlohami. Keď je oddýchnuté, tak zvládne aj viac úloh - samozrejme s prestávkami. Jednoducho chce to dôkladnú organizáciu, ale časom nadobudneš sama skúsenosti a prídeš na to, ako si to celé zorganizovať.
@kaja73 podla mna je to lepsie....mam aj ja take zname, co maju deti malo uloh, a tiez nezd sa mi,ze by boli pozadu,alebo menej zdatne....my sa ucievame vela a ako som uz neraz pisala mame ku skole iba odpor (aj ked u nas je to viacero faktorov naraz), namiesto radosti z dectva placme nad knihami.....
@evabb35 no prave o tom tu cely cas tocim, moje dieta zatial nema ziadne ulavy, ucitelka neberie ohlad, tak preto aj tato diskusia,aby som sa poradila zistila,co a ako na inych skolach.... napisala som neraz - pockam, ako sa k tomu tento skolsky rok postavi ucitelka a ked nic, tak bud pohovor s riaditelkou,alebo zmenime skolu....
....a samozrejme aj u nas tak,ked je unaveny, straca to cele vyznam iba sa trapime,ale ked nechcem aby mal poznamku,tak pracujeme v strese ...
@evabb35 no my nemame nejak zvlast tazky pripad, a nam urcite pomoze,ak ucitelka nam da nejake ulavy,alebo vinimky, samozrejme nie od ucenia, to nam treba,ale od hodnotenia, alebo namiesto 20 prikladov da 10 - 15, a podobne drobnosti, ktore nam to iba spijemnia, zlepsia postoj ku skole....
@evabb35 a este jedna vec, ja si nemozem dovolit byt na soc. davkach, ani by mi ich nedali,kedze uz nejde o dieta do 6. rokov, na urade by som asi nemala narok ani na ziadne davky, kedze uz som roky doma, potrebujem sa zamestnat aj koli financiam, nevychadzame financne....takze nie je to vobec jednoduche,aj ked dieta je pre mna prvorade, musim mu dat nieco aj najest....
@evabb35 fuuuu tak to musia byt slusne davky,ked uplatia z toho aj sukromnu skolu,ale to budu deti asi s vyraznejsim postihom,nielen s poruchou pozornosti, to by ma asi na urade vysmiali,keby som pytala nadstandartne davky za mojho nepozorneho synatora 😀 .
Ja budem uplne stastna, ak sa mi podari zamestnat tak,ze budem mat cas na svoje deti a ak jemu zmenia trosku plan v skole, zacne mat skolu aspon trochu rad, a ucenie pre nas nebude mucenie. To budem najstastnejsia.
Ja si to predstavujem asi tak - pridem z prace, budem sa spolu s detmi radovat, za hodku sa pripravime do skoly (uz by sa mohol aj sam,ale za okolnosti ake mame - nehrozi) a potom si uzijeme spolocny vecer plny radosti.
Ale teraz to vyzera tak,ze iba vsade bojujeme, placeme, kricime....
@mymimi mne sa tiez nepaci taky system, ze deti pridu zo skoly a este sa niekolko hodin venuju skole. ja sa s mojimi detmi neucim (mam aj tretiacku), nepisem ulohy, takmer nic, len dohliadam, aby si kazdy den skontrolovali, ci su ulohy a ked hej, tak najskor ich poslem si ich urobit a potom nech maju volny cas. oni nedostavaju vela uloh, pracuju hlavne v skole a ked maju ulohu, skor je taka kreativnejsia, rozne projekty. ja som radsej, ked poobede sa mozu venovat inym cinnostiam, napr. chodia na nastroj. a ked su volne dni, tak behaju vonku.

@evabb35 ako rozvrhnúť? však príde zo školskej družiny o 16-tej a učíme sa do večera.../keď si deti píšu úlohy v družine, tak je to odfláknuté, oni to od seba iba odpíšu..ale áno aj to je cesta, nechať to na družinu..len potom neviem, či by sa to neodrazilo na známkach 😅/