icon

Dnes na mňa nakričala učiteľka v škole

spoony
23. sep 2015

Dnes som bola odviesť syna - prváčika do školy a keďže včera nechal v škole mikinu chcela som aby mi ju doniesol, čakala som pri dverách lebo tak to vyžadujú dozorujúce učiteľky, vraj detičky nemáme odvádzať do šatne a triedy, ale pribehol s tým že ju nevie nájsť tak mi uoratovačka povedala aby som ju išla s ním podhľadať. Pozeral len v šatni, tak som mu kázala ísť pozrieť do triedy či ju nemá v lavici a vošla som za ním, na to vbehla do triedy nejaká pani učiteľka, ktorá mala dozor a začala na mňa kričať (bez akéhokoľvek zisťovania prečo som prišl a ...) že nemám tam chodiť, a vytrhla synovi z ruky mikinu ktorú medzitým našiel a podával mi ju, a hodila mu ju na lavicu. Snažila som sa jej vysvetliť že som prišla pohľadať mikinu tak mi ju strčila do ruky. Na to na mná ešte na chodbe kričala že nemáme deti odvádzať ani do šatní, keď som ju pekne prosila či teda môžu malým deťom pomôcť zavesiť bundy, lebo vešiaky majú vo výške 160 - 170 cm vysoko, a musia stúpať na lavičku aby dočiahli a nechcem aby spadol, tak na mňa vyskočila citujem “či si myslím że mám grambľavé dieťa keď sa bojím že spadne za dvadsať rokov tam nikto nespadol".
Poviem vám, že som zo školy odchádzala so slzami v očiach ale po telefonáte s manželom som bola u riaditeľky podať sťažnosť. Tá bola milá, sťažnosť prijala, ospravedlnila sa mi , vraj to bude riešiť a taktiež aj tie vešiaky.
Nečakám rady, len som to potrebovala dostať so seba, lebo som v šoku ako sa niekto kto má vychovávať moje dieťa počas doby čo je v škole môže takto správať, ja by som si na nikoho nedovolila vyskočiť len tak či v súkromí alebo v práci.

kellka
23. sep 2015

@david93 Vdaka🙂 Ja mam pocit, ze u nas v skole je rodic velmi vitany, casto od nas skola aj nieco chce. Ucast na brigadach, niekedy pomoct s tym a onym. Jasne, ze nevyrusujeme cez vyucovanie. Ved bezny rodic leti do prace.
Sluzby na brane si pamatam zo sociku🙂

maaaria3
23. sep 2015

@kellka Zvyšuje to všeobecný chaos, rodič má k dispozícii službu na chodbe, ktorá spraví všetko, čo mu na očiach vidí, zavolá dieťa, prinesie veci... striedame sa tam všetci podľa zadelenia hodinového a je to vrámci pracovnej doby... rodič si teda nemusí nič hľadať, hľadá služba... tak to skrátka je... a triedy majú svoj vlastný život, niekde ešte sa vyučuje poobede, inde sú družiny, inde upratovačka... skrátka, ak funguje na škole to čo u nás, tak to nie je ani nutné... rodič ide len medzi dvere maximálne.... ide aj o bezpečnosť v prvom rade... takto je prehľad a zodpovední sú vždy konkrétny ľudia... to je podstatné!

david93
23. sep 2015

u nás sú na vrátnici upratovačky, ktorých jednanie s rodičom je čistá katastrofa, ani odzdraviť nevedia, nič nevedia poradiť, neochotné sú, už sme hovorili aj riaditeľke, ale asi šetrí na personáli

adka31
23. sep 2015

@spoony ach jaj, je to len a len o ludoch. ja som tiez ucitelka MS a veru nazastanem si jej spravanie. bolo to nemiestne a nepekne spravanie sa voci cloveku. my sme jedna organizacia so ZS, usek MS je kusok od skoly. dcera mi teraz nastupila na druhy stupen a teda do druhej budovy. tak sme sa isli na konci prazdnin pozriet, kde budu piataci. Ale ako sa na mna ocapili moje " kolegyne" z kabinetu, ze co tam hladame, okamzite von a tie pohlady. zle mi bolo z toho, hoc nic take nepovedali ale predsa sa to da povedat aj inak a normalnym tonom. mlade baby, co vysli zo skoly, maju maju nase deti nielen vzdelavat ale ist im prikladom. ale takto? :(

kellka
23. sep 2015

@maaaria3 Vdaka za vysvetlenie. Myslim si, ze hlavne prvacik by mohol mat rodica, ktory ho odprevadi. Ja sa citim sucastou skoly, poobede mam spatnu vazbu od vychovavatelky, co sa dialo, ci bolo vsetko ok.
Tym padom som spokojna aj s komunikaciou skoly. Od sluzby na chodbe sa o dietati nedozvies nic. Rodicko raz za cas tiez nepovazujem za zdroj relevantnej informacie, ked tam su rodicia 25 deti. U nas asi nemaju skusenost s rodicmi, co by kradli, alebo ja neviem co v skole napachali. Mne sa velmi paci system, ze odovzdam dieta ucitelke a vyzdvihujem ho od ucitelky. Vztah skola - rodic je podla mna dolezity a mala by sa udrziavat vzajomna ucta. Je to pre dobro oboch stran. Ak je rodic spokojny, je ochotny pre skolu aj nieco urobit. Ak by som sa tam citila ako zlodej, nebodaj by na mna niekto na chodbe pred mojim dietatom navrieskal, tak by sa skola veru nacakala, kym by som prstom pohla.

dai
23. sep 2015

@spoony neviem co ti radili alebo hovorili predtym... ale treba mat trosku hrosiu kozu , branit sa hned - proste povedat svoje drzej pani ucitelke - lebo takto sa nesprava, pred detmi uz duplom nie... a podat staznost hned, nato predsa netreba komunikaciu manzela ...

inak mi to pride uplne chore v tych sr skolach... nase decka doprevadzam kedy chcem kam chcem , nikto mi nebude zakazovat - ak samozrejme veci zmysel maju, rada sa prisposobim ( napr. tiez od pol roka v prvom rocniku sme uz nemali vstupovat do triedy - ale nebolo to podane sposobom ze neopovazte sa vstupit lebo inak vam vynadame - bolo nam to na rodicku vysvetlene, na triede pekne visel oznam ' mamina/tatino - odtialto to uz zvladnem sam' ... ani toto ale este neznamenalo ze nikdy nemozem vstupit do triedy - predsa ked nieco hladam, chcem nieco prebrat s ucitelom etc. ... tak tam jednoducho idem a vybavim si... a to teda je moja dcera uz 3tiacka 😒

dai
23. sep 2015

@kellka tak toto je u nas dokonca vyzadovane - podpisujeme papiere na zaciatku roka kto ma opravnenie dieta vyzdvihovat zo skoly - bez toho aby ucitel/vychovavatel videl rodica/ opravneneho dieta nesmie opustit skolu/druzinu...
My mame skolu na kod a tym ze nase deti tam chodia od skolky viac menej vsetkych ucitelov z videnia pozname - tety upratovacky poznaju vsetky deti, kucharky etc. ... moje deti ich poznaju menom a oni majich krpcov - so skolnikmi vedieme casto dialogy... u nas je toto skor na takej rodinnej baze cele, rodicia realne sucastou skoly su, vela organizuju, podporuju skolu, podielaju sa na priprave podujati, na lampionovy sprievod sme pozvani do skoly na vyucko pomahat detom robit lampiony napr. ... etc.

kellka
23. sep 2015

@dai Viem, ze aj ked je na brane sluzba, tak musi mat vyzdvihujuci opravnenie dieta vyzdvihnut. Napr. karticku s jeho menom, kt. odovzda sluzbe a sluzba bezi pre dieta. Pamatam, si, ze ked sme boli 7maci -8maci, tak sme byvali takto na sluzbe.
Mne sa ale viac paci osobny pristup. Myslim, ze ked su rodicia spokojni, tak z toho skola moze iba profitovat.

david93
23. sep 2015

no ja môžem učiteľke zavolať ale len v určenom čase, celé zle, komunikácia na figu

dai
23. sep 2015

@kellka u nas ziadna sluzba nie je... vyzdvihujem si dieta od osoby ktora je za neho priamo zodpovedna a stravila s nim aj cas... karticky/ sluzba... divne cele☹
@david93 tak u nas je tato komunikacia uplne volna... samozrejme ze nevolam, skor pisem sms - tiez nechcem rusit... ale toto nie je casovo obmedzene, mail je tiez uplne normal, denna komunikacia...

david93
23. sep 2015

však ja tiež nie som na hlavu, aby som volala počas vyučovania, ale proste si naša učiteľka stanovila deň v týždni a čas od do, osobne len po telefonickom dohovore, škola má dobré výsledky, ale toto ma pekne štve, lebo rodič predsa nechce otravovať, ale riesiť veci

dai
23. sep 2015

@david93 u nas mame takto stanovene osobne konzultacne hodiny mimo pravidelnych vseobecnych... to znamena ze 2x do tyzdna je triedny k dispozicii plne rodicom osobne v skole na konzultaciu cohokolvek - k tomuto ucelu mame aj skolsku psychologicku... ale na urgentne veci je samozrejme telefon kedykolvek

mravvcek
23. sep 2015

Moj nazor ako ucitelky drobcov je taky,ze rodic nema co hladat v skole rano. Jasne prve dva tyzdne prvacika kym sa adaptuje,zoradi si veci,zavesi tasku,nauci sa kde ma topanocky a bundu odlozit. Toto beriem,vtedy mame aj sprisneny dozor,triedna je vzdy v triede. Ale potom uz nie. Dva tyzdne su dost na organizaciu a vzdy tam ma triednu,ktora by mala pomoct. Vesiaky by mali prisposobit s tym plne suhlasim. Ale rodic po dvoch tyzdnoch by uz v skole nemal co robit. Ono dnesna doba je zla,keby tam chodil kazdy rodic kedy potrebuje tak by bol neporiadok,co by ste povedali keby vam zmizlo dieta. Pri takomto sposobe by sa do skoly mohol dostat ktokolvek. Po dvoch tyzdnoch je na chodbe uz len jedna ucitelka ktora ma dozor,pretoze triedna sa potrebuje aj pripravit na hodiny,doniest pomocky,vypisat.... cize toto je len z hladiska bezpecnosti o ase deti. A to ze na teba navrestaL fuha to je silna kava. Toto by si nemala dovolit nikdy,pracuje s drobnymi dusickami a mala by byt prikladom. Tu staznost si podala podla mna spravne a este by som nabrala odvahu na tvojom mieste a osobne jej povedala nech sa zamysli nad spravanim.

mravvcek
23. sep 2015

@david93 ja som davala moj sukromny mobil rodicom,co vobec nie je nasa povinnost. A volali kedy chceli,tak sme sa dohodli. Ale ked mi vecer jedna mamicka o pol desiatej zavolala ze ci zajtra mame geometriu,tak to ma zarazilo. Su dve strany mince

bubelko
23. sep 2015

@jolinka v poho... na toto mam skratka iny nazor... a osobne si myslim, ze vela deti to ani neriesi - vidi ako to robia ostatne, robi aj ono tak a hotovo... 😉

luciferkax
23. sep 2015

Fíha, tak to by ma vytočilo.... áno, majú aj oni svoje pravidlá, ale v prvom rade, to, čo ma najviac vytočí je, ked niekto začne vrieskať bez vysvetlenia.. ľudia majú rozprávať normálne, tá učitelka sa v prvomr ade mala spýtať, čo tam robíš, slu šne, s kludom, a nie ziapať.. navyše, my máme asi superškolu, ale prvý mesiac dva sme vpohode prváčikov mohli doprevádzať až do triedy..... predsalen, maličké motovidielka :D

bosoriak
23. sep 2015

@spoony
K povodnemu prispevku - kricat nemala, to je samozrejme. Nemala ani neslusne odpovedat na slusnu otazku a teda staznost je opravnena.
Na druhej strane, ked si dieta zabudne mikinu v skole, to pre mna rozhodne nie je dovod na to, aby som ju tam isla hladat. Ak je pravidlom skoly, ze rodic nema byt v triede, tak raz nema byt v triede. Dieta dostane doma druhu mikinu a dalsi den prinesie obidve. A ak ju neprinesie a niekto mu ju vezme, tak ma ponaucenie dalsie. Proste nevidim jeden rozumny dovod, preco si tam vobec musela ist, preco sa vobec dieta malo vracat.

A vesiaky sa predsa neriesia s ucitelkou, obzvlast nie s ucitelkou, ked si niekde, kde nemas byt. Ano, bola neslusna a to velmi, to sa mi nepaci. Ale technicke veci treba predsa riesit s kompetentnymi, ktori su za dane veci zodpovedni. Pripadne v konzultacnych hodinach. A v tomto suhlasim s @bubelko - naozaj netreba detom vsetko prisposobovat, obcas ich treba nechat sa vynajst. Oni to zvladnu.

david93
23. sep 2015

máme v rodine mladého učiteľa,ktorý s rodičmi komunikuje cez email a facebook, toto by som uvítala, nech nemusím volať a vyrušovať ju počas školy
ale naša učiteľka hoci učí aj informatiku, tvrdošijne odmieta túto formu komunikácie, no to už je na inú tému
v každom prípade nikdy na mňa v škole nekričali, to by som sa ozvala

dai
23. sep 2015

@mravvcek u nas chodia vsetci rodicia - v skole je niekolko zakodovanych dveri - uprimne mame asi 300 deti a z videnia mam pocit ze viac menej poznam vsetkych rodicov aj babky a au pairky dokonca... Sice som sa nikdy nepredstavovala personalu aj ten ma oslovuje p. XY - ziaden bordel v skole nie je - rodicia nie su blbi aby tam chodili na kavicky ci inak vyrusovali... U nas je v ramci skoly aj skolka a tam maju rodicia pristup kedykolvek - samozrejme sa vsetci snazia pravidla dodrziavat... celkovo teda bud mame nejakych vynimocnych rodicov v nasej skole alebo to zazracne funguje vsetko napriek tomu ze ty si myslis ze by bol bordel - nie je a nikto sa nestazuje - rodicia su v skole vzdy vitani ...
ako som pisala - vyzdvihovanie u nas prebieha osobne na zaklade rodicovskeho povolenia

atrami
24. sep 2015

Nečítala som príspevky, ale školstvo ide dolu vodou, ja riešim v škole tiež problém, družinárka vôbec nemala potuchy kde sa nachádza môj prváčik, jednoducho jej nechýbal, ani si nevšimla, že z druhákmi odišiel na základne chybnej informácie na autobus. Žiadna ľútosť, len tupý pohľad, podávam na ňu sťažnosť.

abeata
25. sep 2015

Dievčence...súhlasím s tým, že učiteľka nemala zvyšovať hlas a hoci rázne, ale zároveň aj pokojne zistiť, čo sa deje a prečo sa v škole nezamestnaná osoba pohybuje na školskej chodbe. Na druhej strane chápem aj rozhodnutie školy, keď zakázala prístup rodičom na školské chodby, do šatní a do tried. Prečo ? Napríklad kvôli bezpečnosti detí. Nie je v silách každého zamestnanca školy poznať všetkých rodinných príslušníkov každého dieťaťa a na základe toho bezpečne identifikovať každú osobu, pohybujúcu sa v rámci školy. V súčasnej dobe nie je zriedkavé, že niekto vojde do školy, akože je rodič, a odnesie si čo ho napadne, s tým, že si to napríklad jeho dieťa zabudlo v šatni...alebo si rovno odvedie zo školy dieťa ten rodič, ktorý na to z nejakého dôvodu nemá právo. Alebo napríklad aj preto, že dnešní prváčikovia, no aj staršie deti, bývajú často až patologicky naviazaní na rodičov a potom nemá srdcervúce lúčenie v triede konca kraja. Dieťa si musí uvedomiť, že tak, ako mamina, či tatino chodia do práce sami, tak ono chodí samé do školy.
Komunikácia učiteľ - rodič nie vždy závisí od rozhodnutia samotného učiteľa a často je daná vnútorným predpisom školy. Niekde je potrebné striktne dodržiavať konzultačné hodiny( najmä vo veľkých štátnych školách), no a niekde je bežné prísť do triedy, či už po vyučovaní, alebo hoci aj pred ním a hodiť s učiteľkou reč - tak to funguje v menších školách, či školách na dedinách a možno aj na súkromných školách - a myslím, že to z pozície učiteľa nie je najšťastnejšie riešenie.
Ale prečo to píšem ? Pretože tieto situácie poznám. pracujem s detičkami v špeciálnej škole a nie je nič horšie, ako keď príde rodič tesne pred začiatkom vyučovacej hodiny a má chuť rečniť. ja ho chápem, ale vtedy je už mojou povinnosťou venovať sa deťom, nie rodičovi. rovnako aj v školskom klube detí si nemôžem dovoliť diskutovať s rodičmi dlhšie,ako je nevyhnutné, pretože som zodpovedná za deti, ktoré na príchod rodičov ešte iba čakajú, prípadne máme rozpracovanú aktivitu, alebo píšeme domáce úlohy. Jednoducho priestor na dlhšie konzultácie cez pracovnú dobu v žiadnom prípade nie je. Preto vždy prosím rodičov, aby ma vyhľadali pred, alebo po pracovnej dobe. A ďalší problém spočíva v tom, že príchod každého rodiča do triedy rozruší všetky deti, pre ktoré ešte rodičia neprišli.
Takže...asi tak...

sardinka333
26. sep 2015

@simonka77 k podstate sme sa dostali - učitelka nemala čo kričať..tušim sme to skonštatovali na 1 strane 🙂
Mne pride len velmi usmevné ako každý čaká ze lekár, sestra, učitel - ti to maju ako poslanie...a ostatné povolania čo? Uradnici, ktorí su často drzí ako opice lebo ,,ste prišli niečo vybaviť,, a oni su v praci a ich potrebujete človek sa tam musi pomaly klanať aby na niektorých uradoch niečo vybavil v strankových hodinách, predavačky, pokladníčky, učtovníčky, poštari, administratívny pracovnici...to nie je ,,poslanie,,?
Mnohí aj tu diskutujuci idu do roboty len si odrobiť a hajdes domov - nerobim si iluzie ze za každým ,,nickom,, je ,,zamestnanec roka,,. Nech si kazdy zametie najskor pred svojim prahom či je taký dokonalý zamestnanec a je jedno kde a na akej pozicii...(to hovorim všeobecne a nemyslím to konkretne na tento pripad aby to niekto nevztahoval)

simonka77
26. sep 2015

@sardinka333 vidis, a ja som presne z tych blbcov, co svoju robotu brali ako poslanie, pritom som (mimo MD) prave ten uradnicek 🙂

sardinka333
26. sep 2015

@simonka77 a kto tu napiše ze svoju robotu nema rad a robi ju len preto lebo potrebuje ,,vyplatu,,? Asi nikto, do druhých nevidíme a kadžý sa tu moze prezentovat ako chce. Ale vo vysledku...je mi to šumak. 🙂 Všade sa najdu aj takí aj onakí pracovnici len v školstve a zdravotnickte to kazdeho udivuje ked stretne nervozneho pracovnika - stretne ho aj na urade len tam sa to akosi očakava a ticho toleruje lebo človek potrebuje vybavit a nechce sa tahat za prsty, minimálne kym nema to čo potrebuje v ruke.

evittam
26. sep 2015

@sardinka333 Nečítala som všetky príspevky a v podstate máš pravdu. Ale ja na seba nedám kričať nikde - a pekne si to "vyprosujem", nakoľko prečo by mal hocikto a hocikde len tak bez dôvodu na mňa kričať alebo sa vyvyšovať?! Za to, že tam pracuje? Ako aj tá učiteľka asi by pekne pozerala, čo by som jej slušne povedala -a ak by vrieskala ďalej, tak by som na ňu tiež zvrieskla nech je konečne ticho. 😉
Čo sa týka úradov, tak to je kapitola sama o sebe - nikdy som tam nebola ticho a ani netolerovala obmedzený a povýšenecký prístup niektorých pracovníčok-kov, nakoľko kým to ľudia budú robiť, tak sa tak budú aj správať a budú si to môcť dovoliť-česť výnimkám. Tiež sa ma raz jedna "milá" pracovníčka, keď som jej doniesla žiadosti o rodinné prídavky,príspevky a ostatné chcela zbaviť v štýle - "uvidíme, či ste doniesli všetky doklady" - tak som jej slušne ale rázne vysvetlila, že nebude žiadne "uvidíme" nech si to riadne skontroluje, či je tam všetko a všetko v poriadku, lebo ja nie som ochotná behať hore-dole ako cvičená opica s mesačným dieťaťom a že ak chce niekoho cvičiť a preháňať nech si na to nájde niekoho iného - si mala vidieť ako brala do ruky obal s tými dokladmi a kontrolovala ich. 😝 Moja zásada - treba vedieť kedy "hubu" držať a kedy ju aj otvoriť a nedať sa. 😉

evittam
26. sep 2015

Ešte k tomu kričaniu - nechápem prečo tá učiteľka vôbec kričala - ten jej prístup svedčí aj o jej správaní sa k žiakom - pravdepodobne zvyknutá "zjapať" po žiakoch, tak si myslí, že si to môže dovoliť ku každému. Veď preboha vidím dospelú osobu a asi sa spýtam slušne a normálne - a to isté aj keby to bol starší žiak......

sardinka333
26. sep 2015

@evittam tak tak máš pravdu ..,,líná huba, hotoví neštěstí,, 🙂

spoony
autor
26. sep 2015

@sardinka333
Poviem ti takto, skúsil by to niekto v súkromnom sektore a má hodinovú výpoveď. Kebyže prídeš ku kaderníčke, alebo do banky, .... a jedná takto s tebou ešte tam niekedy prídeš?

spoony
autor
26. sep 2015

@evittam veď práve preto som to riešila, lebo keď sa správa takto ku mne akondospelej, ako sa potom správa za zatvorenými dverami k tým bezmocným deťom?

evittam
26. sep 2015

@spoony Presne tak a dobre si spravila. Inak ja viem, že každá škola má svoje pravidlá. Ale u nás normálne idem ešte s druhákom k šatniam a aj ho odprevadím ku triede a normálne môžem ísť aj do triedy. A nevidím teda dôvod prečo by som nemohla.......Majú tam napríklad vystavené aj práce z výtvarnej, majú nástenku s fotkami.....