Domáce úlohy v Edupage
Ahojte,
prosím, dostávajú Vaše deti na základnej škole domáce úlohy poznačené do Edupage? Syn je druhák a učiteľka nám oznámila, že ona úlohy do Edupage nič vypisovať nebude, že si to deti majú samé opísať z tabule.
Výsledok je ten, že rodičia si furt vypisujeme, čo je vlastne na úlohu, lebo Jožko si to zabudol napísať, po Ferkovi sa to nedá prečítať Marienka si napísala zlé číslo strany. 😤🤦.
Tak načo do kelu školy platia ten software, keď učitelia nevyužívajú jeho funkcionality?
Zúrim, ale možno to je bežná prax aj inde.
Ďakujem za Vaše skúsenosti
Ok, platy a podmienky bokom.. Ešte si písala, že keď príde rodič po 19, tak má toho dosť a nechce riešiť pípanie mobilov od rodičov. Ak chodíš tak neskoro domov, s kým je dovtedy dcéra? S babkou, otcom? Prečo si neurobia úlohy s ňou oni? No a nam teda chodia úlohy na Edu, ale aj tak ten mobil pípa. A ako ste pochopili túto úlohu? A co si o tom myslite...? Fakt keď sa 25 rodičov prvákov, druhakov stretne v 1 skupinke, amen tma. Som rada, že siedmacka skupinka už zakapala, teda asi 3x za rok tam niekto napíše, tak z tej strany už je kľud. Siedmakom niektorí učitelia píšu na Edu, ale na všetkých predmetoch si musia aj sami značiť, čo som rada, že syn funguje ako ja za starých čias, a v takom prípade ver mi mám aj ja menej starostí, ze zapíše si, spraví a žiadne Edupage ani nemusím riešiť. Len takto fungovať sa dieťa musí aj postupne od prvého ročníka naučiť. Ze spoliehať sa na seba, nie na Edupage.
Cely den to maju napisane na tabuli. Maju cas si to opisat. Kto si neopise jeho problem. Ja som za. Uz su predsa druhaci. Trochu zodpovednosti im neuskodi. Aj my v nasom veku sme si pisali sami ulohy. Ziadny edupage nebol. Ked sme si neopisali sli sme ku kamaratovi kamaratke. Nech sa deti ucia samostatnosti a hlavne zodpovednosti.
Autorka, ja s Tebou súhlasím. Situácia je biedna. Technika, PC, edupage je už všade. Chýba však taká ľudská vlastnosť ako: ochota, ústretovosť, pochopenie. Ak učiteľ zadá úlohu a poctivo pečiatkuje 20 zošitov "Domáca úloha" je ozaj znakom akejsi zaostalosti, nezadať tú úlohu na 1x pre všetkých žiakov. Ak učiteľ vyžaduje od žiakov, aby boli zodpovední pri zapisovaní úloh, mal by ísť príkladom a zodpovedne zadať úlohu každému žiakovi. Je zbytočné klikať na mená chýbajúcich, je jednoduchšie kliknúť 1x "všetkým žiakom", je to dokázateľné, nikto nemôže mať výhovorky, že zabudol, nevedel atď. Informovaní môžu byť žiaci i rodičia a slúži to len dobrej veci, aby si žiaci doma preopakovali učivo, alebo chýbajúci vedeli, čo sa majú naučiť. V prvom rade o to by malo ísť učiteľom a nie "vychovávať k zodpovednosti". Mne tiež premúdrelo tvrdila učiteľka, že to je povinnosť žiaka zapisovať si DÚ, no omyl, my to v školskom poriadku uvedené nemáme, ale ako už v tom šk zákone je uvedené, je to povinnosť učiteľa. Bez výhovoriek. Druhý problém je, že DÚ vôbec nedávajú, napr. celý september MAT a SJL bez úlohy. Majú si opakovať. A čo? Samé si majú dávať príklady? Múdre, že? Neochota a lenivosť učiteľa na 1+ ale dieťa, ty buď zodpovedné. A ak ideš za učiteľkou, tak má prejav pod úroveň ako tu carmenuska, urobia z teba arogantnú a neschopnú matku, lebo veď podľa seba súdim teba. Želám pevné nervy a deťom dobrých učiteľov, čo sú hlavne dobrými ľuďmi s dobrým srdcom. ❤
Nie nemaju, naucit deti zodpovednosti treba, nie sa spoliehat ze to zasa niekto spravi za nich, nezapise dobre, nedavala pozor, jej problem. (Nie vinit za to Jozka, Katku a inych) Sama za seba je zodpovedna! Takto dostane zlu znamku aj z ulohy. Kludne . Vsak su to len znamky, nauci sa opravi sa, len nech viem ze sa na dieta mozem do zivota spolahnut. Lepsie ako nejaka trojka z uloh v druhom rocniku. Zase halooo. Preberme sa rodicia🙈
Áno zapisujú úlohy, čo preberali, aj poznámky či prezentácie dostávajú cez edupage.. dcéra je 7mačka
@adkalu tak môj nastúpil do 3 ho a sám si zisti asi ťažko alebo keď.bol prvky druhak..áno vetsie detidju mobilu čísla na spolužiakov malé nie takže to ostáva na rodicovi
Jednoznačne kontaktovať vedenie,je to jej náplň práce
@laskonka80 podloz mi to niečím a budem spokojná.
@loliki dakujem ti velmi pekne za vyjadrenie, zrnula a vystihla si to perfektne, nedokazala by som to tak. Som zdesena nazormi a prejavom uciteliek v tejto debate a lutujem ich ziakov. Ked si clovek povazi, ake dolezite je pre ludstvo pedagogicke povolanie, ze s nimi nase deti stravia pol detstva, oblieva ma studeny pot. Je to cele o osobnom nastaveni, presne ako si napisala, o ochote a o charaktere. Taketo ucitelky si myslia, ze su neohrozene len preto, ze ich nemozu vyhodit z prace. V CZ uz silnie hnutie rodicov proti zaostalemu arogantnemu spravaniu ucitelov hlavne na ZŠ, dufam, ze aj tu sa nieco podari. Deti nikomu nic zle neurobili, aby sluzili ako kopaci vankus pre zakomplexovane vyhorete vyucujuce.
@laskonka80 dakujem pekne
Moja dcéra je prváčka a učiteľka nám úlohy posiela pekne popísané na email,niekedy sú aj na Edupage a maju aj v zošite červenou fixou zakrúžkovaním strany čiže ich máme trojmo 😀
@loliki toto si si mohla odpustiť. Dávajú úlohy,zle je. nedávame úlohy,ešte horšie.Vam už ani vlastná mať nerozumie! Ja mám prejav pod úroveň,ale že ona má obvinila prvá a nejakú učiteľku tu obci iné zo šikany a kde čoho iného,to je v poriadku. No kopli ste si tu do učiteľky,ak všetkých uciek,ktoré tu prispeli,budete mať krajsiu nedeľu? Peknú nedeľu želám a Vašim deťom také dobré učiteľky ,ako ste vy mamy😘.
@martina198414 dakujem ti za inteligentne napisany nazor a pohlad zo strany pedagoga.
@loliki ja len k tym uloham.. mam 22 ziakov v triede. Pre polovicu rodicov som leniva, lebo im nedavam ulohy, pre druhu som otrasna, lebo si dovolim dat ulohu z matematiky AJ zo slovenciny a zda sa im to vela. Neviete si ani len predstavit, ako je to psychicky narocne dnes komunikovat s rodicmi, vyhoviet kazdemu a pritom sa nezblaznit...
@bekky01 dakujem a zavidim 🙂
@rata dakujem pekne
Skôr svoje dieťa pritlačte aby si normálne značilo úlohy a nerobte z neho postiha 🤦 učiteľky nie sú rodičia a nemôžu za vašu priblblú výchovu...
Treba ich naucit zodpovednosti. U nas triedna zistila, ze deti sa prilis spoliehaju na to, ze vsetko napise na edupage a oni nemusia davat pozor, ani si nic pamatat. Akoze sorry, ale skola je ich “zamestnanie”, takze to, ze si naucia znacit domacu ulohu, je zaklad. Na edupage posielala ulohy len chybajucim, naucili sa. Teraz mam aj druhaka ako ty, znacia si do zosita toho predmetu, kde maju ulohu, posiela zatial aj na edupage, ale ocakavam casom rovnaky postup ako pri tej predtym a nebudem jej to zazlievat. Skus namiesto stazovania zapracovat na tom, aby dieta pocuvalo a zapisalo si, co ma.
Dakujem vsetkym zucastnenym za vase nazory. Uz nemam casovu kapacitu odpovedat na pribudajuce komenty a na primitivne komenty zas nemam zaujem odpovedat.
Moj ciel bol ziskat prehlad, ako to tu funguje na inych zakladkach, kedze doteraz som sa stretla len s plne vyuzivanym nastrojom EP, respektive jeho obdob v zahranici. Naivne som ocakavala rovnaky pristup na SK.
Vdaka vasim skusenostiam vidim, ze je to velmi roznorode a hlavne to zavisi viacmenej od postoja konkretneho vyucujuceho.
Kedze vsetci rodicia nasej triedy sme pobureni aktualnym systemom, urcite budeme kontaktovat vedenie skoly a ziadat normalny pristup.
S heslom "make Slovak schools great again" 😄💪 zdravim a este raz dakujem za bohatu odozvu.
Edupage je super, ale som plne zato, aby sa deti naucili zodpovednosti a myslim, ze napisat si 4slova nemoze robit problem.
Mila autorka, deti predovsetkym nemozu zato, ake su niektore matky, bohuzial tie deti potom na to doplatia a to vsetko im urobia maminky z velkej, opicej lasky.
A ak ste nekontaktovali ucitelku a rovno budete kontakjtovat vedenie, tak to tiez o niecom svedci.
Tak pozor pani zcestovaná 🙈🙈 múdra inteligentná, asi aj pracovne vyťažená.. no ešte nezistila čo je rodičovstvo a akú zodpovednosť má ona sama za svoje deti 🤦 všetci by mali byť s dobou, s technológiami na sto percent... Ale úloha výchovy ... Hm tam tie zodpovednosti nesiahajú... To je škoda celkovo moderného sveta... Potom sú deti bez úcty, rozmaznané, agresívne...
@dskjhfdlkdjhl presne ste to vystihla 👏👏👏
@podmostom Unia pokrokovych rodicov presadi, aby ucitel tisko sedel a deti mu mohli diktovat, co vlastne maju robit, lebo to, co by chcel s nimi robit ucitel, to ich nebavi a predsa deti maju robit to, co ich bavi. Na VS potom mozno budeme capovat pivo😀
My máme v školskom poriadku , že učiteľ nie je povinný dávať úlohy na edupage.... 🙂 Záleží od školy
@sella38 To si super napísala, stotožňujem sa s tebou. Ja sa obávam i z vecí, že s deťmi 45 minút na hodine slovenčiny len nepíšeme do zošita cvičenie za cvičením, ale dosť sa i "hráme", kedy si deti ani neuvedomujú, že sa učia. Aj hra Meno, mesto, zviera, vec je výborná na zopakovanie abecedy, na sústredenie a zdravú súťaživosť. Čo som nečakala, bola v tejto hre najlepšia integrovaná žiacka s narušenou komunikačnou schopnosťou. Naozaj je ťažké vyhovieť všetkým, ale diskusia vedie k uspokojenie všetkých (skoro 😉)

Ja som učiteľka na 1. stupni. Aby som vyhovela vedeniu a rodičom, úlohy zapisujem do konca vyučovania na edupage. Nezaberie to veľa času. Od žiakov však vyžadujem, aby si úlohy zapísali do slovníčka. Je to ich zodpovednosť. Potom už je len na rodičovi, ako sa k tomu postaví, ak dieťa nemá zapísané úlohy. Buď ho "vytrestá" a nechá ho ísť do školy bez úloh, s čím si uvedomí následky, alebo mu ich ľahko a "bez roboty" poskytne rodič a dieťa si úlohy urobí. Zadávanie úloh na edupage vnímam najmä pre rodičov detí, ktoré škaredo píšu, alebo majú nejaké dys- čiže poruchy učenia a úlohy si nesprávne zapíšu i pri ich veľkej snahe. Ak dieťa nemá domácu úlohu, nikdy nedávam päťku či poznámku. Dieťa si ich musí dorobiť popri ďalších úlohách. To je myslím najlepšia prevencia 🙂 Lebo robiť niečo navyše z vlastnej viny sa deťom nepáči. Tak nabudúce budú pozornejšie.
A názor autorky, že tak "šup, šup" vyhoďme práčky, chladničky atď. je nerozumný. Neviem, či ste si všimli, ale ľudstvo hlúpne. Čím viac máme v živote takýchto pomocníkov, tým menej času máme na všetko ostatné. Aký paradox, však? A to nehovorím konkrétne o vás, ale o nás všetkých. Už nejde o evolúciu ale devolúciu. 🙂 Ak v triede vašej ratolesti nie sú len deti, ktoré úlohu majú nesprávne zapísanú, škaredo píšu a podobne, kontaktujte rodiča svedomitejšieho žiaka. A určite sa Vám toto nebude chcieť robiť zas a znova. A tu treba dohovoriť Vášmu dieťaťu. Druhá vec je, poprosiť pani učiteľku, za všetkých rodičov, aby úlohy na edupage zapisovala, ale potom by mal stále platiť vyššie uvedený postup. Prvom rade si dieťa musí zapísať úlohy samé, je to v škole ich jediná zodpovednosť.