icon

Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?

8. jan 2022

Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.

yoxinka
9. jan 2023

@klarolinne
Náš farár mal o HP sériu kázní. Normálne každú nedeľu na detskej omši na pokračovanie 🤷‍♀️. @maja22 títo kňazi nevedia, že je to okultná kniha? Vedia to a ignorujú? Nevedia, že sú exorcisti proti? Aký máš na to názor? A keďže si Pottera čítala … kde sú tie satanské symboly, praktiky, rituály? Ako … mňa to tiež zaujíma, tiež som tomu otvorená, len mi daj nejaký normálny argument, niečo konkrétne.

vamajka
9. jan 2023

Jasne syn to cital, ked bol prvak a pozeral to ked mal tiez 8 rokov. A co ked ste veriaci? Za to dcera nemoze

dominikamacakova
9. jan 2023

Ste v nejakej sekte?

maja22
10. jan 2023

@klarolinne
@yoxinka Tocime sa tu stale dokola. Tak este raz: mozem HP citat aj 30-krat, ja v nom nenajdem vyrazy, ktore su priamo satanisticke! Aj na rontgen svojich pluc sa mozem pozerat dve hodiny a nezistim, ci su chore alebo zdrave, ja to tam proste neuvidim, aj keby som na to cumela cely den. Ale pride doktor a uvidi, rozozna. Ja som v zivote nestudovala nic o satanizme, tak ako to mam vediet. Ale ironiou je, ze ja mam dokazovat vam, kde sa v knihe, ktora je cela o carodejnictve a magii nachadza magia a carodejnictvo, lebo vy to tam nevidite 🙄🙄🙄 Druha vec: ta kniha nie je oficialnym predmetom skumania vo Vatikane, preto nikto, kto ju cita, neporusuje nic, je to jeho slobodna volba. Exorcistami to bolo odporucane necitat. Je rozdiel nieco odporucat a nieco nariadit. Odporucanie clovek moze aj nemusi respektovat. No a po tretie: ani knazi nie su experti na vsetko. To, co vidi jeden, druhy nemusi, nemaju totiz rovnake skusenosti a ani vedomosti. Nie kazdy knaz pride za svojho zivota do kontaktu s exorcizmom. Takze kym jeden HP cita a nevidi na nom nic zle, druhy cita a vidi. Mozno o tom polemizuju, ale pochybujem, maju aj ine na praci, ako sa bavit o HP. Takze uz sa netocme dokola, nechcite odo mna nieco, co ja nie som schopna zistit. Ja respektujem iste odporucania, vy nemusite, je to vasa volba.

yoxinka
10. jan 2023

@maja22
OK, takto napísané a vysvetlené, beriem. Ja nemám potrebu presviedčať konkrétne teba, len som chcela vedieť niečo konkrétne z tých kníh, čo je problém. Ty to nevieš, žiadny odborník (exorcista) to nikdy nikde nevysvetlil. Mimochodom, k tým odborníkom, tí sa vždy snažia vysvetliť laickej verejnosti problém tak, aby to pochopili a ukážu konkrétne veci na ktorých to vysvetlia. Ale jasné, môžeš mať tento postoj, ja sa budem ďalej držať svojho.

yoxinka
10. jan 2023

@maja22
A ešte poslednú vec ti chcem napísať. Ja si nemyslím, že zlo je báchorka a že neexistuje. Za svoj život som zažila a videla veci, kde som zlo vnímala takmer bytostne. Veci, z ktorých by sa tu niektoré kočky možno zosypali. Ale pozor. Žiadne lozenie ľudí po stenách a podoboné chobotiny. Veľmi dobre si uvedomujem, že zlo môže prebiehať pod zásterkou dobrého. Neviem, či si videla film Diablov advokát, tam je diabol vykreslený presne tak ako si ho predstavujem. Šarmatný, príjemný spoločník, ktorý dokáže dokonale opantať človeka a deje sa to často. Ja tieto veci ani nespochybňujem ani sa z nich nevysmievam, len neprijímam myšlienku, že knižka pre mládež je cielená okultná manipulácia, toť vsjo. Mimochodom, Diablov advokáť je fantastický herecký koncert Al Pacina a Keanu Reevesa, keby mal niekto z diskutujúcich záujem 😉. Tento film by im možno otvoril oči, aby si uvedomili, ako funguje diabol v našom svete, lebo v Harry Potterovi to fakt nikto nenájde.

katka700
10. jan 2023

@yoxinka Diablov advokát je skvelý film, ale keď ho pozorne sleduješ, od začiatku vieš že postava ktorú hrá Al Pacino nie je to čím sa zdá. A áno po svete chodia vyslovene zlý ľudia psychopati, narcisti, alebo dobroserovia čo sa tvária ako spasitelia sveta a manipulujú ľudí aby sa cítili vinní za svoju existenciu (napríklad zájdi do diskusie o veganstve ako ceste k záchrane sveta). Ak k diabol existuje môže väčšinu roka dovolenkovať.

cecilia29
10. jan 2023

@yoxinka ", tam je diabol vykreslený presne tak ako si ho predstavujem. Šarmatný, príjemný spoločník, ktorý dokáže dokonale opantať človeka a deje sa to často"
Toto sú presne vystihla. V dnešnej dobe sa prezentuje vyslovene takto podľa mňa. Aj pod zasterkou "lasky" a ja verím ze je takto rafinovane schovaný aj v diele HP lebo co som čítala recenzie je to dokonale a pútavé dielo. Písala som ze ja verím, nejdem ta tu i ničom presviedčať kým nenájdem konkrétnu ukážku.

yoxinka
10. jan 2023

@katka700
Áno, ty ako divák vieš, že Al Pacino nie je tým, čím sa zdá, ale postava Keanu Reevesa to zjavne nevie 😉. Presne tak. Vo svete je tak veľa zla medzi ľuďmi, ktoré je prítomné v mnohých formách a spôsoboch, že nerozumiem tej potrebe hľadať to ešte aj v knihách pre mládež.

yoxinka
10. jan 2023

@cecilia29
V pohode. Ani teba nepotrebujem o ničom presviedčať.

simsalabim
10. jan 2023

@maja22 ja len k tomu rentgenu a pod.... mozno som to iba ja, ale ja sa lekarov vzdy pytam, kde konkretne nieco vidia, co to je a preco. Ked pozeraju vysledky z odberov, chcem vediet, co je vysledkoch, ake su hodnoty, preco asi take su a aky postup bude pri liecbe. Povazujem sa za cloveka so sirokym rozhladom a som zvyknuta sa vzdy pytat a vzdy tie odpovede porovnavat. Nikdy som sa neuspokojila s odpovedou "je tam zapal, treba lieky". Ja potrebujem vediet kde je zapal, aky patogen ho vyvolava, ake su moznosti liecby a doma si potom k tomu este daco pozriem. To iste ked nam instalovali doma novy kotol - technik mi daco vysvetlil, ja som si k tomu este daco nastudovala, poradila som sa na nete a potom som ten kotol nastavila este trochu inak ako ho nastavil technik. Lebo on, odbornik, kotol nastavil tak, ako by sme doma mali radiatory. No my mame podlahove vykurovanie, co uplne meni situaciu. Dokonca technika ani nezaujimala energeticka ucinnost budovy a podobne, co je tiez informacia, ktoru by odbornik mal brat do uvahy pri nastavovani kotla. Uspora po mojom prestaveni kotla bola cca 1/5 oproti povodnemu nastaveniu pri zachovani rovnakej tepelnej pohody. Takze mne naozaj nestaci, ak nejaky exorcista povie, ze v HP je okultizmus. Ja chcem vediet, kde konkretne a potom si to overim. Ale toto som sa zatial nedozvedela, akurat tu bol link na nejake youtube vido, ktore je nepovazujem za doveryhodny zdroj a spominali sme mena "vraj demonov", kde dievcata uz reagovali, ake chybne tieto informacie su. No u mna to teda nejaku doveru nevzbudzuje.

waggi
10. jan 2023

K prvotnému príspevku by som napísala len toľko, že nebrala by som to proste až tak vážne. Deti neberú niektoré veci tak ako my a je práve na nás, aby sme im potom jednotlivé veci poriadne vysvetlili. Osobne by som jej to nezakazovala

kittykat22
10. jan 2023

@maja22 tak to ti niekto pekne keca. Medicina sa vobec nespojuje so sarlatanskymi praktikami ako je exorcizmus a vyhananie diabla. To, co si napisala je trestne. Exorcizmus je praktika zakazana zakonom a je to level debility ako upalovanie carodejnic na hraniciach. Citas hluposti ktore si niekto vymyslel a krmi tym nestastnikov ktory sa neorientuju v medicine a veria poveram. Chapem, ze niekto na farme niekde je uplne mimo - ale ty, vzdelana zena zijuca na Slovensku, ktora je cely zivot vedena klasickym vzdelavacim systemom, liecena modernou medicinou, kazdy lekar u nas ma vystudovanu lekarsku fakultu napises taku somarinu?
Ale uz ma nevytacaj. Nechavas sa klamat sarlatanmi, knazmi a zostavas niekde v dobe kamennej. Psychicky chory clovek potrebuje lekarsku invervenciu, psychoterapiu, lieky a pravidelnu starostlivost aby dokazal dobre fungovat v zivote.
Z nikoho nejake 20 minutove hogo fogo nespravi zdraveho cloveka. Ved to je taka hlupost! To je ako napisat, ze ked okolo teba budu tancovat s krizom tak sa ti uzdravi zlomena noha. Psychicke zdravie je zavisle na mozgu a fyzickom zdravi - a ziadna magia z nikoho zdraveho cloveka za par minut nespravi.
Velmi ma mrzi, ze siris take nezmyselne hluposti, pretoze tym len skodis nielen sebe a celej svojej rodine, ale vsetkym ktori ta pocuvaju a nehovoriac o tom, ze tvoje doporucenie nasleduju, ked potrebuju profesionalnu pomoc.
Ti ludia co si poslala patria do vazenia.
Chapem, ze clovek veri v duchovno, v boha, v budhu a viera mu pomaha v rozhodnutiach alebo vnutorne ho posilnuje. Ale pisat, ze exorcizmus je vychodisko ked medicina zlyha je velmi zle.

maja22
10. jan 2023

@yoxinka videla som ten film. Ano, v tom filme bolo naozaj dobre vykreslene, ako diabol pracuje. Pod vidinou toho, ze sa budes mat lepsie, robis veci, ktore su hriechom a vedu do pekla. Diabol dokaze narusit tvoj vztah k Bohu, k sebe samemu a aj k bliznemu. Preto nam Boh dal Desatoro, aby sme si davali na vsetky tieto triky pozor. Diabol je otcom lzi a k jeho najvacsim vitazstvam patri to, ze dokaze cloveka presvedcit, ze vlastne neexistuje. Posobi vsade, aj tam, kde by sme ho necakali. Da sa povedat, ze nie je miesto na zemi, kde by zlo neposobilo. To, co bolo vo filme, to boli hriechy konkretnych ludi - hriech pychy, hriech chamtivosti, hriech kradeze, hriech podvodov, sexualne hriechy atd. S hriechom zapasi kazdy clovek, kazdy je totiz pokusany, nikto z nas sa tomu nevie vyhnut. Avsak nieco ine je posadnutie. Vdaka Bohu sa nedeje kazdemu cloveku, su to specificke pripady, ale to je uz iny vplyv diabla, nielen pokusanie, ktore pozna kazdy.

maja22
10. jan 2023

@simsalabim ked ta veci zaujimaju takto do hlbky, mozno najdes pri svojom pristupe problem v HP skor ako ja, az sa ti to podari, mohla by si mi dat vediet, potom si to niekde ulozim. 🙂 Vdaka.

simsalabim
10. jan 2023

@maja22 ja som v nom problem odo dna, ked bol publikovany, nenasla. Nemam dovod teraz zacat resersovat okultizmus. Nech mi niekto presne povie kde, v ktorom dieli, ktorej strane je popisany taky a taky okultny ritual. Potom viem, co si mam zacat overovat. Ale tak, ako nestudujem jadrovu fyziku iba zo zabavy, nebudem studovat okultizmus. Ja si studujem veci podrobne vtedy, ked sa mam coho chytit a ked to povazujem za dolezite. Tu sa nie je coho chytit - aj tie informacie o vraj demonoch, co tu boli napisane, boli chybne. Experti exorcisti na HP ho ani necitali, takze ich nazory pre mna nie su doveryhodne. Ale ak mi presne povedia to, co som napisala vyssie (diel, strana, konkretny ritual...) zacnem si pozerat, ci je ich nazor pre mna akceptovatelny a relevantny. Aj autority sa totiz mylia - aj lekari, aj kotlari... aj exorcisti. A aj ja.

maja22
10. jan 2023

@kittykat22 Exorcizmus je zakazany zakonom? To sa asi mylis. Existuje totiz niekolko druhov exorcizmov, jeden z nich, tzv. maly, podstupuju vsetci, ktori prijimaju krst v katolickej cirkvi. Ak si nahodou pokrstena, absolvovala si ho tiez. Exorcizmus je totiz modlitba a modlitby zakonom zakazane nie su. Ci co si pod tym slovom predstavujes? Na velke exorcizmy su ludia poverovani biskupom, lebo na to treba mat silny charakter. Su to neprijemne zazitky a pre modliaceho sa velmi vycerpavajuce. Aj pre jeho asistenciu, ktora je tiez potrebna, aby posadnuty clovek neublizil sebe alebo druhemu. Ty pravdepodobne neveris v existenciu zlych duchov, tak ti to pride nezmyselne.

owecka
10. jan 2023

Chudatka deti...nechcela by som byvat s Vami pod jednou strechou ako dieta ani minutu...😂 nehnevaj sa, ale toto je vazne chore a treba to liecit

cecilia29
15. jan 2023

@yoxinka
@simsalabim
Citujem o. Hucíka
Mukla", vysvetľoval Hagrid, "tak vravíme ľuďom, čo nevedia čarovať. A ty máš chlapče, smolu, že si vyrastal v rodine tých najväčších muklov pod slnkom" (HP 1, s. 59).
„Dobro a zlo neexistuje, existuje len moc a tí, čo sú príliš slabí, aby ju získali.“ (prof. Quirell, HP 1, s. 299).
Profesor Dumbledore o profesorovi Snapovi: "Teraz môže opäť v pokoji nenávidieť spomienku svojho otca." (HP 1, s. 308.)
Dumbledore hovorí Snapovi: "Ty sám ma musíš zabiť..." (HP 7, s. 564).
O Mandragorách, ktoré vyzerali ako škaredé deti, profesorka Sproutová povedala: "Keď im zmizne akné, budeme ich môcť presadiť. Potom už nepotrvá dlho a budeme ich môcť rozrezať a variť." (HP 2, s. 247-248).
O pute Harryho Pottera s najnegatívnejšou démonickou postavou, Voldemortom, autorka píše: "Spojenie medzi nami silnie, paraziticky rastie." (HP 7, s. 567).
Harry komunikuje s mŕtvymi - s krstným otcom Siriusom Blackom, rodičmi, s profesorom Lupinom (HP 7, s. 577).
"Nech povedal Dumbledore čokoľvek, on (Harry) Snapovi neodpustí, nikdy..." (HP 5, s. 814).
"Zabila Siriusa!" reval Harry. "Zabila ho, - ja zabijem ju!" (HP 5, s. 733).
"Ak to nie je láska, čo ťa zachráni tentoraz", hovoril Voldemort, "musíš veriť, že ovládaš mágiu, ktorú ja neovládam, alebo máš zbraň mocnejšiu ako je moja". "Myslím to oboje", odvetil Harry" (HP 7, s. 609-610).
"Harry vystreľoval zaklínadlá a kliatby na každého smrťožrúta, ktorého zbadal, a tí padali, nevediac čo alebo kto ich zasiahol, a ich telá pošliapal ustupujúci dav." (HP 7, s. 605).
Bellatrix Lestrangeová hovorila Potterovi, ktorý ju zasiahol kliatbou cruciatus ale s malou účinnosťou: "Musíš naozaj chcieť niekomu spôsobiť bolesť - vychutnať to - iba spravodlivý hnev mi nadlho neublíži" (HP 5, s. 775).
O boji Molly Weasleyovej, matky Harryho najlepšieho priateľa Rona s Bellatrix Lestrangeovou: "Obe ženy bojovali s úmyslom zabiť." (HP 7, s. 607).
Kliatba kedavra - usmrcujúce zaklínadlo použila Molly v tomto zápase a zabila Bellatrix (HP 7, s. 608.)
Iné zaklínadlá, spomínané v príbehoch Harryho Pottera, sú napr. cruciatus - na spôsobenie neznesiteľnej bolesti nepriateľovi alebo imperius, aby očarovaný konal všetko podľa vôle zaklínajúceho, aby bol úplne v jeho moci.
Začarovanie priateľov, popletenie hlavy nepriateľom, strata vlasov, zviazaný jazyk sa spomínajú v HP 1, s. 87. Tiché kliatby v HP 6, s. 156-157.
Ďalšie spomínané sú confundo - spôsobenie pomätenosti, conjunctivitus - oslepenie, diffindo - roztrhnutie, furnunculus - spôsobí obrovské vredy, lepojazykus - spôsobí prilepenie jazyka na podnebie, locomotor mortis - zviaže nohy, obliviate - spôsobuje stratu pamäte, zabúdanie, petrificus totalus - spôsobí ustrnutie človeka (toto som kedysi aj ja používal na tých, ktorí by mi chceli škodiť), potom kliatba koktania, podkínajúce zaklínadlo, pŕhliace alebo štekliace a ďalšie. Podľa mňa je zbytočné vypisovať stranu pri každom z nich. Kto tieto príbehy čítal alebo videl, vie, že sú tam opísané alebo spomenuté.
Iné negatíva:
Vraždy a úmrtia (v príbehoch zomrie 158 bytostí, pričom vraždy robia aj kladné postavy.
V závere 6. dielu autorka necháva zavraždiť 50 ľudí).
Okultné praktiky opisované alebo uvádzané v Harry Potterovi sú:
1. alchýmia
2. astrálne cestovanie
3. astrológia
4. numerológia
5. veštenie z usadenín v šálke, z ruky, z čajových lístkov a iné
6. vyvolávanie a komunikácia s duchmi
7. mágia (biela aj čierna), čary, kliatby, zaklínania (spolu 115)
8. satanizmus
9. telepatia
10. výklad snov
11. čítanie z krištáľovej gule
12. vykladanie kariet
13. príprava elixírov (homeopatia)
14. satanistické rituály
15. mediumizmus

yoxinka
15. jan 2023

@cecilia29
Ahoj.
Mala som rozpísaný príspevok, kde som sa ti šla vyjadriť pomaly ku každej vete, ktorú si napísala. Ale asi v polovici som si uvedomila jednu veľmi podstatnú vec. Nech napíšem čokoľvek, pre teba bude Harry Potter aj tak iba okultná a satanistická kniha, ktorú nikdy nebudeš čítať a pre mňa to stále bude literárna fikcia ako bársaký iný príbeh. Naťahovanie sa s tebou som vyhodnotila ako obrovskú stratu môjho aj tvojho času a je mi celkom ľúto, že som tomu venovala toľko energie. Pri ľuďoch ako ty to nemá absolútne žiadny zmysel.

mam1na
15. jan 2023

Toto mi už príde ako fanatizmus a viesť k tomu aj deti? Chúdence...
Toto už s vierou nemá nič spoločné.

simsalabim
15. jan 2023

@yoxinka suhlasim... tiez som najprv nechcela odpovedat, ale par veci napisem.
@cecilia29 tie citacie z HP su akoze co? Ved su absolutne vytrhnute z kontextu. Napr. citat prof. Quirella - „Dobro a zlo neexistuje, existuje len moc a tí, čo sú príliš slabí, aby ju získali.“ (prof. Quirell, HP 1, s. 299). Toto nie je nieco, profesor vyucuje... je naznak toho, ze je pod vplyvom Voldemorta a pozorny citatel spozornie a chape, ze cosi nie je v poriadku. A takto by sme mohli ist vetu po vete - vsetky vytrhnute z kontextu.
Ze v zavere autorka necha zavrazdit 50 ludi? No ano, vo vojne to tak byva, ci? Nikdy si necitala knihy z vojnoveho obdobia? Vojna je nieco hrozne - ludia tam realne zomieraju. Aj v HP je vojna - dobro proti zlu. A ano, ludia zomru, na oboch stranach. Pripominam, dej sa odohrava, ked HP ma 17 rokov. Vekovo je teda tato tema vhodna.
A co, ked ti poviem, ze napr. zidovska komunita HP chape ako odraz toho, co sa dialo pocas 2. svetovej vojny - vyvrazdovanie na zaklade rasy? Ze kniha zrozumitelne a dorazne dava najavo, ze sme si vsetci rovni a ze takyto postup je nespravny?

Co sa tyka zaklinadiel - vies, ze HP su aj zakazane zaklinadla - lebo su to v pdostte "ciny proti ludskosti"? Su aj medzi tymi, co su tak vymenovane.
A alchymia, carovanie, krystalova gula... no neviem, v Arabele to nevadi? Ale v HP ano?

tiezjedna
15. jan 2023

Naši mali všetky série napozerané od 4 rokov😎

tiezjedna
15. jan 2023

@mam1na presne! Človek sa až desí koľko ľudí sa nechá zblbnúť výplodmi nejakého chorého fanatika a ešte si ich osvojí natoľko, že nimi obmedzuje vlastné deti! 😨

autor
15. jan 2023

Deti som poučila že HP u nás nebude a tým debata hesla. Tu čo niektore píšete že ste to púšťali 4 ročným deťom tak gratulujem ✊ moje deti nepozerajú ani Marvel atď. jednoducho nie

bessie12
15. jan 2023

Chudenie deti.. nemôžu pozerať co chcu 🙄🤦‍♀️

zuzuliatko18
15. jan 2023

@cecilia29 lenže týmto spôsobom, že z knihy vyberiem náhodnú vetu a vysvetlím si ju po svojom, vie človek z takmer hocakej knihy urobiť knihu nebezpečnú alebo zase ideálnu. Toto podanie má desí, pripadá mi veľmi manipulatívne.
Harry Potter je podľa mňa knižka vhodná na dávkovanie postupne, ako dieťa rastie a hlavne dozrieva a témy tam riešené sú mu predkladané s primeranou diskusiou s rodicmi.

cecilia29
15. jan 2023

Autorka, ja som tu okopirovala vyjadrenie o Hucika, aby ak by niekto hľadal informácie, tu to nájde. Každý má vlastný rozum a prístup k informáciám a moze sa rozhodnúť. Na správy typu ze ľutuju moje deti ani nereagujem. Je to pod úroveň

yoxinka
15. jan 2023

Dám sem ešte jednu, ozaj poslednú vec. Tie citáty, ktoré si uviedla sú super, len škoda, že sú totálne vytrhnuté z kontextu. Vieš, čo sa stane, keď zoberieš nejakú vetičku tu, vetičku tam a ideš na tom niečo dokazovať? Môže sa stať, že použitím tejto metódy sa z Biblie šmahom ruky stane kniha, ktorá je o vraždení, inceste, sexe, čudných rituáloch, veštení, čarodejníctve a podobne … Nech sa páči, zopár príkladov:

“V tom Aod vystrel ľavú ruku, uchopil meč z pravého boku a vrazil mu ho do brucha tak, že za mečom vnikla aj rukoväť a sadlo sa za mečom zavrelo, lebo nevytiahol meč z jeho brucha. Pritom vyšiel z neho výkal.” (Sud 3,21-22)

“Nato sa Šaul prestrojil, obliekol si iné šaty a išiel ta s dvomi mužmi. K žene prišli v noci i povedal: Vešti mi pomocou ducha a vyvolaj mi, koho ti poviem!” (1Sam 28,8)

“Zabili teda býčky a kňazi chytili krv a kropili oltár, potom zabili barany a krv kropili na oltár a zabili aj baránky a krv vykropili na oltár.” (2Kr 29,22)

“Tu povedala staršia mladšej: Náš otec je už starý a na zemi niet muža, ktorý by s nami obcoval, ako je to zvykom na celom svete. Poď, opojíme nášho otca vínom a ľahneme si k nemu, aby sme zachovali od nášho otca potomsvto.” (Gn 19, 31-31)

Aby bolo jasné. Ja neznevažujem Bibliu, aby sa to zase zazvrhlo, len chcem poukázať na to, aké ODVECI je, keď sa veci nevnímajú v kontexte.

simsalabim
15. jan 2023

@cecilia29 len vies, je naozaj skoda, ze toho Hucika beries ako neomylnu autoritu, pricom to, co si tu odcitovala, iba potvrdzuje moje domnienky, ze bevie, o com hovori, kedze knihu necital 🤷‍♀️ A ani ty nepripustis, ze sa moze mylit. To je ako ked sa Matovic rozhodol otestovat na covid cele Slovensko, “aby sme hnusobu porazili”. Ze si cely svet klopkal na celo, to mu nevadilo.

@yoxinka Wow, vystizne si to ilustrovala 👍 Takze aj vrazde sa v Biblii deti mozu docitat, aj o vyvolavani duchov 😮

@cecilia29 uz chapes, precoo pisem, ze Hucik veci vytrhava z kontextu a nerozumie im?