icon

Hejneho metóda

qwerty81
29. sep 2017

Dobry den. Su tu nejake ucitelky matematiky na ZS? Zaujimal by ma vas nazor na Hejneho metodu. Mojmu synovi bola teraz v skole (5. rocnik) zavedena tato metoda vyucby. Bez toho, aby sa nas niekto nieco pytal, alebo nam vobec oznamil... Oznamili to 3 tyzdne po zacati sk. roka. Mne sa tato metoda velmi nepozdava. Co si o tom myslite vy??

novana
1. okt 2017

@pralinka25, pri riešení úloh z pracovného zošita, ktorý nebol od Hejného, ne/používali princípy Hejného metódy?

pralinka25
1. okt 2017

@novana priznam sa ze toto netusim. mozem sa opytat ucitelky na individualnom rodicku. maly mi na toto asi nebude vediet odpovedat.

novana
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
1. okt 2017

@novana Ak chces dostat naozaj fundovanu odpoved, tak doporucujem napisat Katke Bachratej (Katarina.Bachrata@fri.uniza.sk), je to jedna ochotna zienka a myslim, ze na Slovensku Ti nikto lepsie nezodpovie Tvoje otazky. Alebo potom napis priamo prof. Hejnemu.

novana
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
1. okt 2017

@novana kym sa ich nespytas, tak nevies. A myslela som, ze Ta zaujima o tej metode aj viac, nielen to, ako to uci jedna konkretna ucitelka.

novana
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
1. okt 2017

@novana Nemas za co😉 Len si dovolim take "rypnutie", nie preto, ze by som niekoho chcela zhodit, ale preto, ze mi to hrozne oci kole, aj ked na nazve nezalezi, ale je Hejneho a nie Hejnova metoda, neber to v zlom, len to fakt vyzera divne😉

novana
Autor odpoveď zmazal
pralinka25
2. okt 2017

@novana ja som tu klasicku hodinu pomenovala tak preto lebo pracuju z beznou ucebnicou matemaitky a na hejneho pouzivaju jeho pracovne zosity.
ale je pravda ze principy hejneho teoreticky mozu pouzivat na oboch hodinach nech pracuju s akoukolvek ucebnicou. nezamyslala som sa nad tym doteraz. s mi dala chrobaka do hlavy :D

petal
3. okt 2017

Pripojim sa aj ja. Mam doma piatacku, v skole maju klasicku matiku a ja jej doma davam doma doplnujuce cvicenia z Hejneho ucebnic, lebo matematika ju v skole podla jej slov nudila. Ideme tak od prveho rocnika. A neviem, odkiak mate info, ze sikovne deti to nudi. Podla mna to nie je len hra. Je to dost narocne, uz v 4 rocniku to bolo narocnejsie ako to, vo sa ucili v skole. Podla mna skor slabsi ziaci ny mohli mat problem, ale pozor, v priruckach sa na to mysli. Ze nie kazdy ma na uroven jednotkara. Ja nie som ucitel, ale matematiku som mala rada a na tejto metode ocenujem pestrost a zaujimavost. To, ci na nej niekto zaraba alebo nie ma nezaujima. Treba mat ake ucitela, ktory tomu veri a je o tom presvedceny. Ono to nie nic nadpozemske, veka z tych veci a postupov si pamatam zo skoly a to som nebola v ziadnej matem. Triede. Ja by som tomu dala sancu na vasom mieste, nemyslim, ze je od veci zacat az v 5. Rocniku. To, ze ste mali byt infoemovani skor je uz ina vec.

kellka
6. okt 2017

Ahojte, moje deti maju v skole Hejneho matematiku. Syn teraz uz 3. rok. Za mna musim povedat, ze sa mi najviac paci rozvijanie logiky (kopa hlavolamov) a samotnej cesty k vysledku. Dieta nema pocit, ze matematika je nudna a strasidelna veda. Hodina je velmi prakticka, deti sa pohybuju po triede, v skupinach rozoberaju nastoleny problem. Cielom nie je matematiku ucit, ale nechat deti, aby si ju uzili. Naucia sa popri tom sami. Pre mna to bola obrovska zmena v mysleni. My sme sa volakedy ucili stylom: Problem, vzorec, riesenie. Len preboha ziadne debaty okolo toho. Na Hejneho matematike deti rozpravaju, argumentuju a nachadzaju sami riesenia. DISKUTUJU.
Na moju vlastnu kontrolu napredovania v matematike pouzivam detske mat. sutaze ako Maksik. A tie dava nas syn lavou zadnou.
Ta radost z matematiky, co to decko ma, je pre mna ako zazrak. Matike som nikdy extra neholdovala.
A samozrejme, chce to skuseneho ucitela, co si to s detmi vie tiez uzit.

katarinapekna
6. okt 2017

@kellka s takouto matikou si dieťa ani neskrtne napr.pri pokuse na osemroc.gym.(typ vyuky hejneho je pre menej chapavych

dskjhfdlkdjhl
6. okt 2017

@katarinapekna nemas pravdu, tato metoda nie je len pre menej chapavych.

novana
Autor odpoveď zmazal
kellka
6. okt 2017

@katarinapekna to si neskrtne ani s normalnou matikou. V Ba chodia skoro vsetky deti rok pred prijimackami na 8 roc gympel na doucko z matiky.

kellka
6. okt 2017

@novana
Moze byt. Uvidime. Asi az vo 4. rocniku.😉 rada ho to necham vyskusat.

novana
Autor odpoveď zmazal
kellka
6. okt 2017

@novana akurat som pozrela ulohy p3 z min roka. Tak od oka by vacsinu dal.
Pre neho je matika za odmenu. Vdaka za tip😉

zuzanat
16. okt 2017

Ahojte, ja mam syna v 4roc. podla hejneho idu od prvej triedy a od zaciatku s tym bojujeme.. A cim dalej je to horsie. Alr myslim si aj to, ze mu to nebolo dostatocne vysvetlene, pretože viacere tie "prostredia" nechape. Nakupila som si aj pomocky, prirucku pre rodicov a kadeco, ale niektore veci neviem ani ja ☹ som z toho fakt zufala.

ovaaa
23. mar 2018

Syn je druhák, učia sa Hejného metódou. Syna matematika veľmi baví, má vynikajúce výsledky. Od pol roka pracujú už z násobilkou tým pochopil aj delenie. Cvičné zošity obsahujú logické cvičenia ako pyramídy, pavučiny, podlažia ....Je to samozrejme aj v učiteľke a v rodičoch ako s deťmi pracujú. Každopádne ovládajú učivo ako ostatné deti v iných školách len je použitá iná metóda....

andrea1607
6. apr 2018

@qwerty81 môžem sa spýtať, aký máte pokrok v Hejného matematike, ja mám syna druháka a ide ma z tej matematiky poraziť. Aby si dieťa počítalo - krokovalo príklady do sto ??? Veď to sa ukrokuje . Mám pocit že som jediný odporca tejto matematiky. A začínam mať obavy ako sa to bude vyvíjať v ďalších ročníkoch, pretože keď nechytí správny základ matematiky - a nebude vedieť základy, tak sa obávam, že ešte len potom nastanú problémy.

lea20
Odpoveď bola odstránená
baklik
9. sep 2018

@andrea1607 to fakt krokuju priklady do 100?? To sa ako da??? Ja som myslela,ze to krokovanie maju len na uvod,aby pochopili nazorne princip a ozaj nie pri takych vysokych cislach...

andrea1607
19. sep 2018

@baklik ... už je tretiak a už si to počíta inak, ale aký má spôsob sa už nestarám , lebo som ho vraj iba mýlila, ale už by som sa pre takúto matematiku určite nerozhodla 😬

barca5
28. dec 2018

Moj syn druhak aj synovec druhak (ina skola, ine mesto) sa ucia touto metodou od prveho rocnika a my na nu nedame dopustit. Deti sa na matiku tesia, je to ich najoblubenejsi predmet, kolkorat este cez prestavku si deti davaju navzajom priklady a dumaju a diskutuju nad rieseniami...Matika nie je postrach... Je to pestre, su nuteni rozmyslat a logicky uvazovat...Treba si uvedomit, ze kolko deti ma problem s matematikou pri beznej vyucbe, kolko deti berie matiku ako postrach, a tak ak hejneho matika co i len o trosku zvysi pocet deti, ktore budu mat matiku radi a budu jej rozumiet, chvalabohu. A plati to co vsade: ak je zly ucitel, neexistuje metoda, ktorou bude ucit dobre. Obzvlast tato metoda si vyzaduje ucitela nadseneho a zapaleneho, ak ma ucit na silu bude to isto katastrofa.

hovaneti
9. feb 2019

Ahojte dámy, prosím Vás, vedel by mi niekto povedať, na ktorej ZŠ v Nitre alebo okolí sa vyučuje na 1. stupni matematika Hejného metódou? veľmi pekne ďakujem za odpovede🙂

veronikasvitac
6. apr 2019

@hovaneti ahoj, od septembra u Piaristov v ZŠ , inak tuším len Makovičky ;)

ullala
25. sep 2021

Vratim sa spat k tejto teme po par rokoch, kedze tu bolo prorokovane, ze deti s hejneho metodou budu mat problem na prijimackach na osemrocne gymnazium. Mate niekto skusenost, ci naozaj je to problem, alebo to decka zvladli lavou zadnou?

qwerty81
autor
27. sep 2021

@ullala Neviem ako je to s 8 rocnym gym., ale syn mal Hejneho metodu v 5,6,7,8 rocniku. Uz na zakladke bol na niekolkych matematickych olympiadach a skoncil s velmi dobrymi vysledkami. A v 8 triede ho prijali bez problemu na matematicke gymnazium v BA. Myslim, ze ked dietatu matematika ide a nemusi sa ju drvit, tak mu neuskodi ani Hejny.