Hodnotenie integrovaných detí na základnej škole
Milé mamičky,chcem a vás opýtať na vaše skúsenosti s hodnotením na ZŠ,ak máte integrované dieťa v triede medzi deťmi,ktoré integrované nie sú.Mám dcérku v 6.ročníku ZŠ,od začiatku sme mali problémy s učením,ale ku psychologičke sme sa dostali až minulý rok,kde teda sme dospeli k diagnóze porucha učenia,pozornosti,sústredenia a diagnóza znela integrácia v triede.Dcérka je momentálne riadne hodnotená,a už od začiatku máme veľmi zlé známky z matematiky.Mám obavu,aby dcérka nemusela opakovať ročník.Veľmi veľa sa jej venujem,a snažím sa jej pomôcť,matematické operácie sú však pre ňu nepochopiteľné a ťažko zvládateľné,preto sa ja vás pýtam,či majú vaše deti s integráciou hodnotenie upravené k tejto diagnóze,nakoľko u nás to tak zatiaľ nie je,a teda ak to má byť inak,rada by som to v škole riešila.
za to sa platí?
nechcela som ťa uraziť, nič take zle som nenapísala. a ak ano tak prepáč.
donedavna som nevedela že existuje aj porucha učenia matematiky (diskalkulia(. Už som si o tom prečítala dosť, je toho vela. Ďakujem aj za rady. Už som si pohľadala kde to aj robia to vyšetrenie. V pondelok tam zavolam.
@novana aha takže pokiaľ nebudem pred dôchodkom nemám sa ani ozývať. Za tých pár rokov mi stačilo az az. Keďže som v praxi, pracujem v odbore a musím to robiť sama a ešte k tomu na strednej škole neviem o čom hovorím? Ale veď robím to isté co vy 😊 to ze som mladšia neznamená ze neviem aká je realita a prax v tomto odbore. Ale v poriadku,je pravda ze my "mladi" nie sme rešpektovaní. Takze sa nám štartuje skvele
@novana Je smutné, že pedagóg, ktorý ani nevie správne napísať skratku Centra Pedagogicko-Psychologickej Prevencie a Poradenstva chce radiť iným a pritom tá "mladučká" vie viac ako ty. (Veľké písmená som tam dal úmyselne, aby si si všimla, prečo to má takú skratku.) Odporúčam ti prečítať si platnú legislatívu a zistíš, že školy nemajú svoje maniere, ale len tá vaša, resp. len ty.
@smejo33 Je na rodičovi, či to chce riešiť cez školu alebo súkromne, aj to, či navštívi štátne alebo súkromné zariadenie. Mal som rodičov, ktorí to riešili súkromne, prišli do školy, požiadali ma, aby som napísal hodnotenie žiaka, ktoré samozrejme dostali. Následne sa objednali v CPPPaP a boli na vyšetreniach. Keď mali v ruke výsledky, priniesli ich do školy, my sa riadime odporúčaniami a život ide ďalej a hlavne oveľa ľahšie pre dieťa. v CPPPaP si deti objednávajú vždy na voľné termíny, takže je jedno, či to ide cez školu alebo cez rodiča.
@carolenka odporúčať nie,ale informovať o možnostiach rodiča môže. Veď keď im to trvá uz pol roka prečo by som ju nemohla informovať,ze si dieťa môže objednať aj sama... Mnoho rodičov nemá dostatok vedomostí v tejto oblasti a nevedia si dať rady. A odpoveď na otázky mierene na tr učiteľa -ze spec pedagóg nemal ešte čas (za pol roka) podľa mňa nie su na mieste tiež. Kto matke podal informácie a vysvetlil jej možnosti? Dúfam,ze chápete co tým chcem povedať,aby sme sa nehadali a neurazali 😊
Ja som dcerku dala vysetrit z vlastnej iniciativy,pretoze v skole sa ucitelke nejavila byt az takou "zlou" ziackou,no viem,co zazivame roky pri domacej priprave a je to kriz.bola vtedy tusim tretiacka..teraz je siestacka a kedze s nou navstevujem spec.pedagogicku,ta mi povedala,aby sme sli na rediagnosticke vysetrenie,ktore sme absolvovali cez letne prazdniny-na tento termin ma uz objednala asistentka spec.pedagogicky.Skola mi tak pri prvej navsteve CPPPaP,ako aj pri tejto druhej,vystavila charakteristiku ziaka (celkove hodnotenie prospechu aj spravania),po vysetreni v CPPPaP vystavila psychologicka spravu,ktoru zaslali skole priamo na adresu a druhu spec.pedagogicke.
S tym,ze na vysetrenie by mal posielat ucitel,teda ja osobne nesuhlasim.Myslim,ze kazdy rodic vie,co ma doma..a ze si svoje dieta pozna.ja som si na malej vsimla uz v predskolskom veku,ze to nebude lahke..a zial,potvrdilo sa mi to do bodky.Zacala som konat z vlastnej iniciativy a takisto z nej aj pokracujem.
Moja osobna skusenost so skolou-ked prvy raz dostala dcera odporucanie z CPPPaP byt integrovana,prehovorila ma osobne pani zastupkyna,aby som to nerobila,ze mala je sikovna a oni (skola) s tym maju kopu papierovaciek..nechala som sa ukecat,lebo jej povolili iste ulavy aj bez integracie..situacia je vsak cim dalej,tym horsia a uz si ma sama triedna zavolala do skoly a mala 3/4-hodinovy predslov o tom,ako mala to,hento a tamto..len som sa usmievala..lebo ked som to ja hovorila im (pedagogom),mali ma za najhorsiu mater na svete,ktora zhadzuje a nedocenuje svoje dieta..takze takto..keby som mala cakat na to,ze skola zacne so mnou spolupracovat,stratila by som presne 2,5 roka casu..tolko im trvalo,kym prisli na to,ze si nevymyslam a nesnazim sa zo svojej dcery spravit nejake nemozne trdlo,ale ze mame naozaj problem,ktory je pre mna ako mamu,bez sucinnosti skoly,zial,neriesitelny..takze cakam,ze tento rok sa konecne niekam pohneme..lebo takto sa zatial "trapime" len doma a u pedagogicky,ktora bola tiez bezradna,pokial skola nevidela problem..
Už by som ju davno objednala aj sama, len som s tymto nemala skusenosti a nevedela som ze da to da. Nespoliehala by som.sa na ucitelku. Ze ma problem z matematikou som si vsimla davnejsie, ale ze je to aj diagnoza to som nevedela. Len pre upresnenie ked ju tam objednam z vlastnej iniciativy, zo skoly od učiteľky uz nebudem potrebovať nič?
@smejo333 Určite by pomohlo písomné objektívne zhodnotenie dieťaťa od učiteľky. Pomôžu aj písomnosti dieťaťa (zošity, pracovné zošity a pod.).
Keď budete mať výsledky z vyšetrenia, tak by bolo dobré poskytnúť ich aj škole. Deti s dyskalkúliou mávajú väčšinou v odporúčaniach viac času na prácu, používanie kalkulačky (aj na písomkách), prípadne menej úloh, ľahšie úlohy a pod. Podrobne to bude v správe z vyšetrenia.
K tej správe ešte jeden príklad z praxe: Mal som dvoch žiakov, spolužiakov z tej istej triedy, avšak s úplne odlišnými problémami. Obaja boli na vyšetrení a keď prišli správy, tak boli obidve úplne rovnaké, občas mali niektoré vety vymenené miesto, ale okrem osobných údajov boli presne také isté. Takže aj správy treba brať s rezervou. Aspoň som mal v ruke doklad, aby som im mohol poskytnúť to čo naozaj potrebovali k svojmu napredovaniu.
Rozhodne Vám držím palce! 😉
Dakujem. Snad zajtra niečo vyriešim.
@novana prečo stále riesite a dokazujete si niečo? V poriadku,ste profesionál a neberiem Vám to! Nech sa Vám darí a s týmto prístupom Vám prajem aj čo najviac spokojných rodičov! A ako ste sama podotkla - zmylila som sa a priznala som si to. Takže nevidím dôvod na to,aby ste naďalej do mňa rypali. ĎAKUJEM a dúfam,ze sa zo mňa nikdy takýto "profesionál a neomylny" pedagóg nestane.
A medzi rečou -neviem kde som tvrdila ze mám veľa rokov praxe. Napísala som ze za tých pár rokov som toho videla az az...
@darkabarka23 aj ja mám integrované dieťa a školu som onic nežiadala a ani žiadosť som nepodavala
Mne v C PPPaP povedali, že vypýtať v škole pedagogickú charakteristiku žiaka, zároveň škola mala papiere, že v tom polroku má ísť dieťa na rediagnostiku. Požiadala som o to v predstihu a opakovane, školu, triednu, pricom som povedala,že ak majú nejaký problém s tým, vydať to mne do rúk, nech to pošlú priamo na adresu príslušného CPPPaP. Tesne pred termínom vyšetrenia mi povedala triedna, že ona nič také písať nebude, nech si to od školy CPPPaP vyžiada písomne. To už sa nestíhalo, do vyßetrenia a do prázdnin, tak si pri vysetrení museli poradiť bez toho, samozrejme si aj poradili a zároveň sa prezentovala ochota a ústretovosť príslušnej Z Š na spoluprácu pri vzdelávaní integrovaných detí.
@ice2210 pani novana zjavne nie je neomylna..okrem domotanej skratky v prispatosti mi uderelo do oci,citujem: "Alebo sa len chceš zavďačiť, odbremeniť učiteľov, ktorý pri odoslaní musia žiakovi vyplniť lajstrá"...
Ja teda nie som pedagog..ale slovo "ktori" by tusim malo byt s makkym i.. ;)
Ja len,ze omylny je kazdy,tak nechapem,preco sa tu niekto do niekoho donemoty navaza za zamenene slovicko,ktore uz bolo ospravedlnene a vysvetlene rovnako,ako domotana skratka..neviem,co je vacsia chyba-spravit omyl a priznat si ho,alebo spravit ho a vyvysovat sa aj napriek tomu nad inych a poukazovat na ich chybu,pricom nevidim vlastne..?velmi lahko sa to da obratit a upozornovat na chyby toho,kto si mysli,ze ich nerobi..
Napisala som tu moju skusenost so skolou aj s CPPPaP a podla toho,co tu kto pise,to na kazdej skole vyzera v praxi inak..Jedna vec je,co sa pise v nejakych usmerneniach a druha vec je ludsky faktor..VZDY je vsetko o ludoch,o vzajomnej dohode,komunikacii a ochote.Ked raz niekto nechce,najde cestu,ako sa neda.Ked chce,poradi,vyjde v ustrety,pomoze..Mne keby boli ucitelia uz predtym rozsirili obzor a povedali,co mozem podniknut,za kym ist,na koho sa obratit,riesim malu uz od 1.r. ZS. Neporadil mi nikto.Tak som hladala moznosti sama,nasla som,isla som,popytala som sa,zistila som a pustila som sa do toho.Jedine,co som od skoly potrebovala,bola charakteristika a aj tam sa mi ukazalo,ake zvlastnosti sa na skole deju,ked mi ucitelka tvrdi,ze nevidi v dietati ziadny problem a do spravy napise,ze mala ma problem s pozornostou,pisanim,ucenim,spravanim sa v kolektive..
Kazdy mame ine skusenosti a to,ze dlhodobo niekto pracuje tam,kde to funguje,neznamena,ze to tak bezi aj inde.
Tiez mam pracovne skusenosti z ineho odboru (rodinne pravo) a mozem povedat,ze co okres,to diametralne odlisna prax,pritom zakony mame vsade na SK rovnake..Budme realisti,nie kazdy sa drzi toho,co je napisane a "dane".Bolo by naivne si mysliet,ze system funguje vsade rovnako.Ani zdaleka to tak nie je.
Nerozumiem,preco sa z MK stal priestor na hadky a zabomysie vojny namiesto portalu urceneho na poradenstvo..
@bonovka, máš pravdu, nikto nie je neomylný. Každému s otvorenými očami občas do nich niečo padne, nie každý má však potrebu poukazovať na smietku v cudzom oku a nevidieť vo svojom brvno. Či teba ospravedlňuje fakt, že nie si pedagóg? Aj mne moje chyby udrú do oka, ale väčšinou v čase, keď už sa opraviť nedajú. I keď ma prekvapilo, že gramatiku potrebuješ pretriasatˇ zrovna ty, nakoniec som rada, že si mojim prehreškom venovala svoj čas, aspoň si nabudúce, ak nezabudnem, príspevok pred odoslaním prečítam. 🙂

@novana dosť sarkasticky mienené sa mi zdaju tieto pripomienky 😕 ale ďakujem,ze znova sa ukázalo ze za dobrotu na žobrotu... Chcela som pomôcť maminke,ktorá nemá dostatok informácií lebo jej nie su ochotní pedagógovia jej ich poskytnúť a vyjdem z toho s posmechom.