icon

Hrozné správanie 7-ročného syna

14. júl 2023

Milé maminky,

chcela by som sa na vás obrátiť s mojim problémom so synom. Má 7 rokov, ukončil prvú triedu a jeho správanie je hrozné, vždy bol náročný no nástupom do školy sa to ešte zhoršilo. Má dvoch spolužiakov, ktorí sa nevedia zmestiť do kože, sú neustále riešení aj v riaditeľni a môj syn ich priam žerie, ale v škole našťastie nevyvádza, no doma je to hrozné. Stále vykrikuje, rôzne slová, či iba všelijaké zvuky, či pesničky, naozaj hrozne nahlas, stále iba počúvam holé cecky, chlpaté vajca, samé ho.ná a sr.čky, stále sa chytá medzi nohy a tancuje, sťahuje trenky a otvára zadok a podobné nechutnosti. Ja už neviem čo robiť, vysvetľovanie nepomáha, zákazy nepomáhajú, tresty nepomáhajú. Nemôžem už s ním ani nikde chodiť, hanbím sa, nechať ho s inými deťmi tiež nie. Minule sme boli na oslave a bolo tam plno deti a to co predvádzal bolo otrasné, stále sa fackal, stále mal otvorenú pusu a robil hrozné zvuky, no fakt ako z ústavu vypustený. Zobrala som ho preč od detí, znadala som mu, musel sedieť pri nás dlho za trest, pekne vydržal, ospravedlnil sa, že už nebude, pustila som ho a keď som išla za chvíľu nenapadne skontrolovať tak zase tam hovoril o vajciach a pod. Co robiť? Mne s ním už nie je ani doma príjemne

Strana
z5
lianka123
Autor odpoveď zmazal
liliana8
15. júl 2023

@dorothee a ako k tomu pristupovali vasi rodicia?Ked vyrastol na dobreho chlapa,tak asi to robili dobre.By ma zaujimalo,aky pristup zvolili.Dakujem🙂

alickapusinka
15. júl 2023

Nebude mať ADHD.

pribinak
15. júl 2023

@scorpionflower1 reagovala som len na jej 1. príspevok, potom autorka poskytla už dosť iné info a ja zas neodporúčam denno dennú bitku, ale raz pre výstrahu
Avšak toto už vyskúšali

palomka
15. júl 2023

Ja mam takého synovca. Toto robil od mala. Nevedel sa nikde normálne správať. Chvíľu vydržal alw potom opäť tie hlúposti. Vonku na verejnosti sme ho večne len upozornovali. Môj o dosť mladší syn ho vždy napodobňovať a opakoval jeho slovnik. Bývajú v inom meste, takže vždy to bolo len na krátko stretnutie ale vždy som svojho musela dávať mesiac do normálu. Teraz ma synovec Už 16r a nemyslím si, že sa zmenil. Akoby nevedel posúdiť co sa v spoločnosti nerobí a co sa môže a nemôže povedať. 😔

ajajaj00
15. júl 2023

priznam sa ze co nedocitala vsetky strany..mozno sa to bude citat blbo mozno to tu uz bolo ale co keby si mu ukazala na sebe to co robi on?vies co myslim skus ho napodobnit aby ta on videl..mozno zisti ze je to trapne..napr nasi chalani dvojicky idu do prvej triedy teraz v septembri uz teraz ma hlava boli ale k teme jeden z dvojiciek je tiez takyto tralala tralala hovienko a cikanicka holy zadok bla bla..spravila som to ja.. maly na mna pozera ze maminka to co robis..hovorim to co ty a to som este neotrcila holy zadok..a boloo po probleme..skus drzim prsty

majusik1304
16. júl 2023

Ahoj autorka, teraz čítam zaradím diskusiu a som na tvojom dlhšom komentári zo14. Júla, kde píšeš že šiel malý s očkom von a keď sa vrátil bol v pohode, aj sa ti ospravedlnil, potom pri hre večer zase začal. .....

Z tohoto opisu mi to pripomenulo moju 6 ročnú dcérku najstaršiu. Ale ja mám 4 deti. A oni sa spolu najmä dve staršie, čiže táto 6 ročná a 4 (o chvíľu 5) ročná takto hrajú. Pridáva sa aj 2 ročná, ako zo škaredých slov tá 6 ročná hovorí len to hovn_, teraz pár dní do zadu, registrujem že to začala intenzívne hovoriť a hrozne sa na Tom smejú tie dve (opice moje 🤩), a o kakaniciach a podobne no to hrozne smiešne im je. Ale za tie hov__ upozorňujeme s mužom ju nech to nehovorí, ale nejako to neberie asi až tak vážne. Ale som rada keď tu čítam, že je to asi normálne v tomto veku. Ale čo ti chvem napísať je, že tie všetky pazvuky a predvádzanie a proste všetko ostatné ako píšeš, tak toto vkuse robia moje deti. A ako vôbec nie sú postihnuté, sú úplne zdravé, ale robia si jednoducho z toho srandu. Rehocu sa na Tom. Ja sa cítim jak v zoo. Moja 4 ročná ľúbi kričať a hukat a takéto pazvuky nahlas, no ako samozrejme keď sme vonku a robia to,tak ich upozorňujem nech sú ticho, ale doma to neriešim. Proste vidím, že takto sa šalia, blaznia, až keď som totálne ohucana, a mám nervy tak hucim po nich nech sú už ticho. Ale tiež som si všimla že niekedy si tým akoby vynucuju pozornosť. No ale nerobia to nonstop. Proste občas. Samozrejme v škôlke to nerobia, iba keď sú s nami. Tak len tí checm napísať, že možno to až príliš riešiš,áno viem lezie to na nervy neskutočne....ale ja pri tých mojich 4 dievčatách som nejako už pochopila, že takéto veci jednoducho deti robia, potrebujú sa vyšaliť, vyblázniť a byť prijímané také aké sú. Aspoň doma nech sú samé sebou. Na začiatku keď som mala len 1-2 deti som bola hrozne až neprimerane prísna, najmä na tú najstaršiu,no postupom času aj s ďalšími deťmi vidím, že to nie je cesta. Podľa mňa treba byť taký viac uvoľnenejší, pri dieťati, a nie klbko nervov, čo za všetko len sa nervuje. Ja viem je to hrozne náročné, tiež to mnoho krát nedávam keď som na porkaji zo silami.....ale to je taký môj pohľad nezainteresovaného..... držím palce!!!

julish
16. júl 2023

Dostáva na zadok, napísala si...

tiika
16. júl 2023

Tiež si myslím, že tvoj syn je zdravý, normálny. Ma sedem rokov a len si začína uvedomovať, čo je nevhodne správanie. To správanie sa mu zdá smiešne, láka ho to opakovať, skúšať.
Dávala by som mu jasne pravidla, kedy to môže skúšať (doma v izbe pred zrkadlom), ale nie na ihrisku, na návšteve, inak pojdete domov alebo bude musieť sedieť pri tebe. Niečo v tomto duchu, aby si s tým bola sama v pohode.
Ako ďalšie by som mu vysvetľovala rozdiel medzi slušným a neslušným správaním, oblečením. Ukazovala konkrétne príklady, keď budete spolu vonku (ten ujo/teta robí to a to; je to neslušne preto a preto, pokial sa však niekto takto správa, považujú ho za nevychovaneho, rodina sa za neho hanbi, ostatní sa cítia nepríjemne a nechcú sa s ním priatelit, ludim to smiešne nepride, skôr nechutne, bavia sa na tom len jednoduchí ľudia..).
Ďalej by som sa s ním rozprávala o tom, co robil on, čo si o tom vtedy myslel, či je to zábavné, alebo čo chcel docieliť, co si v skutočnosti mihli mysliet druhí. Skús ísť na neho pokojne, otvorene, bez nátlaku, hodnotenia, nech ma čas porozmýšlať a prist na to sam.

scorpionflower1
16. júl 2023

@lianka123 Gratulujem ti, si matka roka. Keby si zila niekde v Skandinavii riesila by ta socialka. Ono sa to vsetko zvykne vracat, o niekolko rokov sa budes bat ty, ze ti struhne.

scorpionflower1
16. júl 2023

@pribinak Bit deti a ani nikto sa iny sa nema, a to za ziadnych okolnosti. To je uplne jedno kolko prispevkov si citala. Ma ho zbit a potom mu povedat, ze ma byt dobry a posluchat? To ma podla teba logiku? Ucime deti nebit sa a spravat sa k druhym ohladuplne tak, ze ich udierame? Vsak to je absurdne. Treba sa trosku viacej zamyslat nad svojimi cinmi a stylom vychovy. Ja keby som udrela svoju dceru, tak by ju to velmi ponizilo, a to ma len 4. Deti nie su male sproste tvory, maju svoju dostojnost a osobnost, tak ze ich budes bit ich naucis akurat, ze ich nebude nikto respektovat, tak nebudu ani oni nikoho respektovat.
Ja si nemyslim, ze na toto treba mat vystudovanu psychologiu.

kassandra25
19. júl 2023

@tiika nie, taky isty je aj moj, len to nepisem. V skole genius, brutalita, len nemam potrebu tu o tom komu..., naco. A mam pre mna alternativne riesenia na prezitie, len o tom naco tu, a ano, nikomu s ním neni dobre, kazdy je napaty len a uplne kazdy po nom len vrieska, atd. Naco pisat to , co neni a prehánat. A naco písat, ze výchova..., x rodicov , ktorí su slusní atd, mali dieta grázla. Ty s tym nic neurobís, ani hubou, ani písmenkami. Frustrovana nie som, zakazdym sa tesim, ked odide prec z domu, to je jedina zivotna radost, takze mozu byt v zivote aj dobre chvile. Naco da hrat na nieco, co nie sme. Ak si tu niekto mysli, ze chlapec este nikdy v zivote nenavstivil psychologa, tak sa mýli. Vsetci uz povedali, ze je to velmi tazky pripad a bez diagnozy, s tazkou povahou, zvysenym iq a hyperaktivitou. Kolko psychologov to s nim uz nevydrzalo a narevali po nom, atd...., naco sa tu ty amaterka akoze hras...

derdia
20. júl 2023

Ahoj, mna tiez vytrapila statocneoja starsia dcera. Tiez som ju nadovsetko milovala, az nad moj zdravy usudok.
Bohuzial musela som tu velku lasku k nej ostrihnut, pretoze by ma bola znicila...
Totiz vyuzila vzdy vsetko, egoisticky, nikto nebol podstatny len ona.
Mozno bude stacit aj spravit, len to, ze odides prec. Normalne. Sa vezmes a pojdes prec a pvoies mu, ze viac sa na toto uz pozerat nebudes. A ked bude mat zaujem o teba, premysli si to nechpride.
Skus.
Mozno ho to aj prestane bavit.

tiika
21. júl 2023

@kassandra25 Či už veríš, že niečo môžeš zmeniť, alebo naopak veríš, že to zmeniť nejde, v oboch prípadoch máš s najväčšou pravdepodobnosťou pravdu.

kassandra25
21. júl 2023

@tiika ja nemozem zasa povedat, ze on neni mistr. Ked vidim mnohe tie deti s krivymi čapatými nohami do x, co to nevedia behat, behaju čaptavo, alebo skoro vobec, co su vselijake obezne, nesikovne, co su take, ze kam ma posadis, tam sedim a neviem odpovedat, hovorit, obracat sa, som jak bulo. Takych deti, ktore su jak utiahnute telata, je mnoho. On je v tomto ozaj výkuk. Aby prvaka nosili na rukach ôsmaci a deviataci, vyhadzovali si ho na rukach, kricali jeho meno, fandili mu, tlapkali si s ním rukami, zdravili ho vo velkom, aby sa štvrtáci báli prváka, ze ich zbije...., aby vtipkoval s ucitelkou, a utahoval si, kto z koho, ucitelky v škôlke pochytal za prsia a ony hotové, aby mal odpoved vzdy a vsade, nikdy sa nicoho nezlakol, a vsade bol nad vecou, odpoved dal taku vtipnú a do vtipu, ze ostanete zarazení s otvorenou pusou....., potom, co sa týka športu, aby prváka volali ukazovat, ako sa má šplhat a behat druhakom a tretiakom, posielaju ho vsade na sutaze v behu a šplhu, brutál v horolezectve, naj topka z triedy, same 1, kapacita, ale niekedy si az robi taku prdel a sarkazmus, z dospelych, chce nalakat, vystrasit...., vy kricite, no jednoducho, z technickej oblasti, matematiky, a sportu, mu bolo nadelené, ze je unikát. A ma vlastnu cestu. On nie je zavisly od nikoho. On ma vlastnu cestu a vsetci sa podriaduju jemu. Od narodenia. Ak nejaky problem, s niekym, v skole, brutal ho zbije, neboji sa, a bitku vyhra. Nema protivnikov, boja sa ho. Dievcata mu nosia kvety v kvetinacoch od mam, cukriky, dostava listocky. Ale na mna je on dost prilis, energia za 8 detí. Ale extra sikovný je. Kompenzacia na nas je aj v hluku a sarkastickom ublizovaní, humornych ustipacných poznamkach, preto zotre aj psychologov, nemá konkurenciu. Mna sa aj snazi niekedy nejako spolupracovat so mnou, lebo som mama a je nejak odo mna závislý, vníma to tak.

Strana
z5