Je 8 ročné gymnázium len pre nadaných?

vadimito
20. júl 2015

Prosím vaše osobné skúsenosti s 8r. Gymnáziom, je len pre nadaných? Alebo sa tam dostali aj vaše priemerne deti ? Mám na mysli detí s čistými jednotkami na vysvedčení na prvom stupni. (jednotkari bez špeciálneho nadania). aké máte skúsenosti?

eeffka
20. júl 2015

@vadimito na 8r gymnaziu nejde o 1ky,, treba si uvedomit ze na gymnaziu 11r dieta dostane pristup ako na strednej skole, cize ho to zoceli alebo zomelie... ucivo sa uci cca v rovnakom rozsahu akurát sa vynechava hluchy 9rocnik ale musis si uvedomit ze s nim budu jednat ako so stredoskolakom a to citlivejsie povahy nezvladnu, navyse ja ako premiantka zo ZS som mala v 15tich co robit ked mi za 2m len tak zahucali 2,3,aj 4 som dostala... dovtedy hviezda 😀 , mna to nakoplo, niekoho moze odradit

a este k otazke, nie je pre "nadaných" ale pre tych co prejdu skuskami...a tam velakrat prejdu aj taki co by nemali

dominika6
20. júl 2015

@vadimito
a som tiež mala dilemu,či dať dcéru na 8.r. gymnázium,hoci mala vždy čisté 1-nakoniec som ju nedala,lebo by prišla o všetky spolužiačky,zabehnutý systém,stravovanie,cesta úplne na iný koniec mesta...predsa je to ešte dieťa a ťažko mu vysvetliť,že je to pre neho dobre do budúcna...ono to berie z tej čistej detskj dušičky,že tam nikoho nepozná..
ak sa bude dobre učiť tak urobí skúšky na strednú bez problemov a dostane sa tam tak či tak...

blackcrystal
20. júl 2015

@vadimito da sa tam dostat aj ked nema same jednotky, ale len v pripade ak rok predtym bude chodit na doucovanie, kde preberaju testy alebo sa s nim budete ten rok ucit doma na prijmacky podla vzoru testov vy. Testy su narocne ale potom sa to uz da zvladnut vpohode, lebo kedze su deti este mensie rychlejsie si zvyknu na system strednej skoly. Z osobnej skusenosti mozem povedat, ze je to skvela volba skoly, lebo clovek potom neskor nemusi riesit vyber 4roc. gymnazia taktiez tam vzniknu priatelstva na cely zivot (lebo je to dlha doba). Ucivo je pocas studia celkom narocne avsak prebera sa kazde odvetvie takze dobre pripravi na prijmacky na vsetky druhy VŠ.

vadimito
autor
20. júl 2015

Ja nemám skúsenost ani z okolia,tak neviem....len som trosku nadobudla pocit, že základná škola,kde chodi dcéra to trosicku ponímaní ako niečo pre tatalentovaných, čo mi je osobne trochu smiešne,keďže dnešne vzdelanie neznamena skoro nič. Preto ma zaujímajú osobné skúsenosti, co sa týka prospechu a zvládnutia skúšok.

vadimito
autor
20. júl 2015

@blackcrystal existujú nejaké testy? Dá sa to kupit?alebo? Mne vôbec nejde o to,že je to gym. Ani z dcéry nerobím einsteina, chcem aby namiesto 10 km mala školu 1km od domu a aby mi odpadlo riešiť strednú školu. To, či by mala na gymnáziu 3-4 mi je v zasade jedno,riešim len prakticku stránku života.

fra
20. júl 2015

viem presne o čom píšeš, dcera nemala nejake špecialne nadanie (ano, tie samé jednotky do 4. ročníka mala, ale to skutočne nie je znamkou mimoriadneho nadania ako si rodičia občas myslia 😀 ), je vcelku inteligentna od prírody, len lenivá, tie prijímačky dala ale nejako príliš sa na ne nepripravovala hoci asi mesiac pred nimi sme spolu rátali (je na to kopa kníh) - lenivosť sa prejavila tym, že zrazu zo samych jednotiek prešla na trojky občas štvorku, ale študium v pohode ukončila, nemala z neho žiadne traumy, a získala priateľov na celý život ...hlavný prínos vidím v tom, že búrlivú pubertu preskákala v slušnej spoločnosti, myslím, že ak by sa po 9 (určite by na základnej škole na druhom stupni tiež poľavila) dostala na nejakú učnovku, dopadlo by to podstatne horšie

blackcrystal
20. júl 2015

@vadimito chapem. Su na to take male knizky "Testy do primy" su z vydavatelstva Didaktis. Vzdy je zo slovenskeho jazyka jedna a z matematiky druha. Kazdy rok tusim vychadzaju. Ale kup si nielen posledne vydanie ale napr. na bazari pozri aj starsie rocniky. To ked si poprechadza a nauci sa to tak urcite urobi. Drzim palce.

kiki68
20. júl 2015

ak je to iba 8roc. gymnazium,tak tam tie jednotky ci velmi dobre vysvedcenie zo zakladky naozaj stacia. Tie ide o to,aby to dieta bavilo,to ze bude ucivo trosku narocnejsie. Triedy ci skoly pre nadane deti su ina kava,tam sa musi prejst IQ testami, tie musia byt nad 130 bodov a su velmi sirokospektralne. Hlavne tam sa uci uplne inak, maju ine osnovy, musia zvladat naozaj vela toho, robia projekty na urovni vysokej skoly. Je tam menej deti v triede,aby sa im mohli lepsie venovat a tiez tie velmi nadane deti su uz take specificke ako osobnosti. Normalne dieta,co je inteligentne, dobre sa uci, bavi ho k tomu napr. aj nejaka historia, prirodoveda a pod. je pre klasicke 8 roc. gymnazum ako stvorene. Ucila som na takom gympli aj tych mensich aj tych uz starsich. Ti starsi co koncili uz mali posledne dva rocniky aj vela kruzkov,co potrebovali rpe vysku. Takze tym som ja napr. prednasala dejiny umenia, teoriu sucasneho umenia a takto. Ti,co isli na medicinu mali zase vela kruzkov biologie,chemie, dokonca isli omrknut nemocku. Tiez mohli decka robit take zaujimave diskusne projekty, nieco ako Pod lampou u Hriba, akurat to robili sami a mali aj hosti v tych projektoch, to bolo uplne super.

bonaqa2013
20. júl 2015

Syn chodil na 8 ročné gymn. Pre neho bola tá škola ako stvorená. Nastúpil v roku 2005. Na prijímačky sa hlásilo okolo 220 detí, brali 60. On sa bez problémov dostal. deň pred prijímačkami bol hrať s kámošmi na ihrisku futbal. bol veľmi šikovný, už v prvej tr. vedel čítať, počítať asi do 500, písať, vedel všetky hlavné mestá Európy. Deti nevedeli ani čo sú Helsinky - a on už rozprával všetkým učiteľkám, že to je hl. mesto Fínska. Deti mu nerozumeli. Na gymn. chodil každý rok na olympiádu - z fyziky, geogr., o Európe, z ruštiny ..... Najďalej sa dostal na celoslov. kolo - kde mu oznámili, že ho rovno po skončení školy zoberú na UK do BA. On to nevyužil - chcel na medicínu. Bol aj na súťaži v Bruseli - repre. SK.
aj keď som dosť váhala aby išiel na osem. gymn. - bála som sa cestovania. dochádzal 10 km do MT.
V súčasnosti študuje na VŠ - stroj, fak. už je zapísaný do 3 ročníka. Dostal ponuku zo školy - VŠ od jedného docenta, či by nechcel spolupracovať na nejakej práci. Na VŠ nemá žiadne problémy aj keď sa 2 krát sa nedostal na medicínu do MT.
Máme doma ešte aj ďalšie deti ale neviem či by som tie dala na gymn. Ešte chodia na ZŠ - prvý stupeň, ale nedosahujú synovu úroveň. Samé jednotky majú, ale nie moc sa im chce. Syn sa učil sám od seba. oni chodia do školy s odporom....

l3yla
20. júl 2015

@fra to veľmi pekne napísala. 😉 najmä o prežití búrlivej puberty v slušnej spoločnosti 😀
Na 8r. gymnáziu nie je čo stratiť ,stále sa dá prestúpiť ak by to dieťa nezvládalo. 🙂

kamajka
20. júl 2015

@vadimito moja dcera sa sama rozhodla pre gymnazium a to mala na polroku z matiky 3. Skusky dala a ani sa nic posledne tri tyzdne pred skuskami neucila. A poznam viac deti, ktore chodia na gymnazium a ani nemali ciste jednotky...ani nie su extra specialne nadane..

lauricka
20. júl 2015

ucila som na osemrocnom gymnaziu, boli tam vyborni, aj slabsi ziaci. Asi nie tak uplne slabi, ako sa najdu na ZS, ale neboli to ziadni premianti alebo jednotkari, ci dvojkari. To, ako urobili testy a ako sa ucili na ZS predtym som nezistovala. Pristup som k nim nemala ako ku starsim, ale asi iny ako ucitelia na ZS, kedze som na ZS nikdy neucila a nie som teda na ten styl zvyknuta. Urcite sa vsak neda pristupovat rovnako k takmer dospelym ludom ako k drobcom niekde v prime, lebo to je velky rozdiel, ked ich clovek zbada v triede 😉 . Sama som sa pytala niektorych ziacok z primy, ci su spokojnejsie na gymnaziu. Tie boli, pretoze slabi ziaci v triede na ZS a ti, co mali nejake problemy so spravanim, ucenim a pod. im kazili vyucbu na hodinach a ucitelia potom casto namiesto ucenia riesili spravanie ziakov. Tie boli vyslovene stastne, ze prisli na gymnazium. Vsetko ma svoje pre a proti, preto asi treba pristupovat k tomu individualne a citlivo s ohladom na konkretne dieta a mozno tak trochu uz aj jeho zelania a predstavy, ci kvalitu a spokojnost na ZS.

alaguema
20. júl 2015

@vadimito uvažujeme nad tým, ale máme ešte čas. V rodine mám chalana, ktorý chodil na 8.ročné a prebiehalo to úplne v pohode. Išiel ako premiant, samé jednodtky, ale inak žiadne mimoriadne nadanie. Gymnázia rozhodne nie sú vôbec iba pre intelektovo nadané deti (IQ nad 130 vo veku 6 rokov). Takých je na tých gymnáziách len zlomok. Väčšinou sú to normálne, bystré deti s dobrými študijnými predpokladmi. Najdôležitejší faktor, ktorý ovlyvní jeho úspech je podľa mňa to, či to dietko ak aj má predpoklady, tam chodiť chce.

safranka
20. júl 2015

Učím na 2.stupni ZŠ, závisí od gymnázia, niektoré majú málo žiakov, berú všetko, ale aj úroveň nie je vysoká. Ešte sa mi nestalo, že žiak, ktorému som dala 3 na vysvedčení, urobil skúšky. V triedach majú zväčša väčší počet žiakov, očakáva sa, že deti budú samostatnejšie a viac si doštudujú, nemôžu sa im tam až tak individuálne venovať Na gymnázia nám vo väčšine odchádzajú z 5. ročníka tie najšikovnejšie deti. Je to škola pre dieťa, kde si rodič povie, toto je študijný typ, určite pôjde na VŠ. Pri ostatných je to problém, ak ho aj so zlými známkami prelezú, čo potom. Pre nich je lepšia ZŠ a následne si vyberú školu. Eefka tvrdila, že dieťa príde o "hluchý" 9.ročník. Nie je to pravda, časovo nezíska nič. Ide sa až po 5.triede, nie ako predtým po 4. Štúdium trvá 8 rokov, teda končí naraz s tými, čo končia štvorročné štúdium. Pre informáciu rodičov. V 9. ročníku je teraz pomerne veľa učiva, dávno to nie je opakovací ročník. Budem triedna v deviatakom, niečo o tom viem.

lorela
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lorela
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mariankas
20. júl 2015

Moje postrehy a skúsenosti ohľadom gymnázia a výberu strednej školy
Osemročné gymnázium je už výber strednej školy. Treba však aj napriek tomu sledovať, či sa záujem dieťaťa nevyhraní určitým smerom a či by nebolo lepšie vybrať podľa toho strednú školu. Môže sa totiž napr. stať, že dieťaťu bude chýbať motivácia na učenie, v tom svojom smere nedosiahne také výsledky ako by mohlo dosiahnuť na odbornej škole.
Dnes sa na gymnáziá dostanú aj deti, ktoré nie sú vyslovene študijné typy, hoci práve pre ne by mali byť určené a je jedno, či je to 4-ročné, či 8-ročné gymnázium. Vyššiu úroveň dnes majú skôr bilingválne gymnáziá, lebo o ne je stále veľký záujem a tým pádom sa robí prísnejší výber a asi iba tam sa nedostanú všetci, alebo takmer všetci, ktorí sa na školu hlásia. Už dávno to nie je o nadaní a predpokladoch pre zvládnutie štúdia, ale o peniazoch na školu - vďaka normatívom. Ale to už je asi iný problém.

eeffka
20. júl 2015

@safranka tak to veľa vysvetľuje...prečo moja 4 tacka veľa vecí ešte nevie... v porovnaní so mnou v 4.ročníku

fra
20. júl 2015

@eeffka mam často dojem, že vyučovacie osnovy - obzvlašť prírodovedných predmetov na 2 stupni ZŠ - musel meniť od našich čias niekto, kto z celej duše nenávidí matematiku a logické myslenie. 😝

jeennyv
20. júl 2015

vsetko zalezi od skoly, ktora sa vyberie a od zaujmu dietata, v mojom obdobi 8 rocnych gymnazii rozhodovali znamosti, vela spoluziakov sa dostalo uz vtedy takto, nie kazdeho to vsak bavilo, nie kazdy na to mal, cize potom prestupovali na ine 8 rocne alebo neskor na klasicku odbornu strednu skolu ci gymko....neviem ci v obdobi prijimacek na taketo skoly vedia rodicia a hlavne dieta co ocakavat...niekto to vnima ako o jeden problem menej co sa tyka strednej skoly, pre ineho to je o kvalite vzdelania...ale ako som povedala na zaciatku to je od skoly k skole...

papricka33
20. júl 2015

@eeffka vynechava sa 9 rocnik? 😕

tajka1986
20. júl 2015

@vadimito nie je len pre genialne deti,je aj pre "obycajne",ale treba si realne zhodnotit ci na to dieta ma alebo nema. Bude mat "vseobecny rozhlad" z predmetov,ale to je tak asi vsetko. Pozeraj hlavne na to,co ak ti nebude chciet pokracovat v studiu na VS,moc velke uplatnenie v zivote s gymplom nenajde. Ak sa rozhodne pre VS,prijimacky budu jednoduchsie ako keby vysla z ktorejkolvek strednej skoly. No a teraz si vybe 😀

eeffka
20. júl 2015

@fra to mas pravdu u nas spominali zeny co maju starsie deti ze vo fyzike sa beru vzorce ktore sa na matike beru o rok neskor, ze to doriesuju na poradach MAT/FYZ aby si pomohli, kto to deti skor douci...

@papricka33 nevynechava, mala som dojem ze 9r je "opakovaci" ako spominaju zeny uz nie, sa natiahlo ucivo na 9r a 10r deti su na tom vzdelanostne biedne

zuzana76
20. júl 2015

@vadimito vzdelanie neznamena skoro nic? nechapem tejto vete, vysvetli mi to prosim, pre mna je vzdelanie velmi dolezite

ucim na 8-rocnom gymnaziu, je tam urcite viac ucenia a z jednotkarov sa stanu zrazu dvojkari, trojkari a neskor aj stvorkari, ale niektori to ustoja a pokracuju s jednotkami a vzdelanie dostane kazdy take, na ake staci, su ziaci co gymnázium nedokoncia a prestupia casom na ine skoly, pozitivna stranka je, ze urcite su na gymnaziu najma lepsi ziaci a deti su tym padom sutazivejsie a niekoho to posunie dopredu, niekoho to moze zabrzdit a stresovat, ak uz nestaci tak ako na ZS, inak nejaku extra vyhodu nevidim, akurát, ze deti ziskaju asi lepsie navyky ucit sa , kedze sa musia ucit a na ZS , kde su aj slabsi ziaci, tak sa ide pomalsim tempom.

vadimito
autor
20. júl 2015

@zuzana76 vzdelanie bolo dôležité a malo vyznam a svoju váhu tak za komunistov a ešte začiatkom 90. Rokov. Sama mám doktorát (malý) z filozofie, ale živí ma profesia strednej skoly,dnes ma vš každý, bordel v republike totálny,len jedno má tesi,že aspoň na tu medicínu sa stale nedostane len-tak hocikto. Ale toto tu nechcem riešiť,to je na druhú tému.

zuzana76
20. júl 2015

@vadimito vidis a mna zivi vzdelanie, ano je to na inu temu, sikovny clovek sa nestrati a nepotrebuije ani maturitu, ale tiez sa neda znevazovat vzdelanie a ani tou medicínou by som si nebola taka ista 😒

vadimito
autor
20. júl 2015

@zuzana76 tým som chcela povedať len toľko,že kým nenastane zmena v spolocnosti,tak naše deti môžu mať gymnázium,učilište čokoľvek,lebo na vs sa dostane dnes úplne každý, až mi je smiešne vychovávať dieťa a budovať v nom vzťah k vzdelaniu, keď mu je v praktickom zivote uplne na nič. Smutné,ale je to tak

tajka1986
20. júl 2015

@vadimito takymto pristupom a pohladom na vec daleko tvoje dieta nezajde. Treba vybrat taku skolu,ktoru nema "kazdy". Mna moje vzdelanie zivi a keby som ho nemala sedim doma na prdeli a nariekam ako sa mam na Slovensku zle 😎

blahowoman
20. júl 2015

@vadimito ahoj Ja mam dceru, ktora ide tento rok do 5 rocnika, Navstevuje Evanjelicku skolu ktora je ucivom viac dopredu ako klasicke ZŠ. Zatial ma same jednotky ale ona je posadnuta 8r gymnaziom. Ona si povedala, ze sa tam dostane a hotovo. Takze my doma cely 4 rocnik nic ine nepocuvali, len ze ide na prijmacky. Od 1 rocnika sa prihlasovala do kadejakych sutazi, ako Maksik, Talentida a pod. Nebudem ju ale na prijmacky nejak extra pripravovat, ani na doucovanie nebude chodit. Ja som nazoru, ze ak na to ma, skusky zvladne, ale nie, pokracuje dalej v skole na aku chodi. Nie je nejak extra nadana, len ju ten gympel nejak nabudil. Uvidime... je to na nej.

zuzana76
20. júl 2015

@vadimito ale ako to, ze ti pride smiesne budovat vztah k vzdelaniu, nechcela by si, aby napr ovladalo cudzie jazyky? alebo co ja viem, hrat na klaviri?
ak uvazujes takto, tak ju nedavaj na gympel, naco sa bude zbytocne trapit, tak ju dajte potom na odbornu skolu, nech ma napr nejake remeslo, podla toho co ju bavi