icon

Je normálne privolať žiaka ako svedka pri vysvetlení učiva?

ludmila4000
4. aug 2025

Dobrý deň po ukončení dcérinej PNky,učiteľ dcére v škole dodatočne vysvetlil po vyučovaní učivo s privolanim žiaka ako svedka z inej triedy. Je to normálny postup?nestretla som sa s tým. Ďakujem

markusrasford
4. aug 2025
@moonlight1210

@mamina7070
Teraz popravde jej otazka vyznieva ako hladanie uistenia, ze slo o porusenie prav dietata a moznost ist do skoly robit bordel. Mozno pocituje ako urazku, ze si svedka zavolal prave k jej dietatu (alebo len k jej dietatu).

Povodne som myslela, ze ucitel chce rozumne chranit svoje meno a meno jej dcery pred osobami profesionalne sa emocne ziviacimi sirenim “odovodnenych podozreni”.
Ale teraz sa zda, ze takou osobou je sama autorka a pred nou sa chranil.

@moonlight1210 suhlas.

sense
4. aug 2025

Bežné to nie je, ani vysvetľovanie ani svedok. Aké vzhľadom na správanie niektorých rodičov, je svedok "poistka" pre učiteľa aby sa rodič nemusel stazovat

domkakvet
4. aug 2025

@ludmila4000 neurobil nic, co by nemohol.

anonym_71938e
4. aug 2025

Keďže si nebola svedkom situácie z akého dôvodu bol iný žiak privolaný, zbytočne nad tým premýšľaš. Možno ten prísediaci žiak, mal tiež problém z daným učivom a učiteľ to naraz vysvetlil obom.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
sorciera24
4. aug 2025

a kde vidis nejaky problem?....ucitel venuje cas tvojmu dietatu navyse (nemusel by) a ty si vypichnes nejaky problem....ani sa mu necudujem, lebo dnes bezne nabehnu rodicia do skoly a vyhovaraju sa, že dieta bolo dlho PN, nema dobrate ucivo a nik mu to nevysvetlil....takto ma svedka, že ucivo dobrate bolo (kvoli zlym znamkam a vyhovorkam)....

gabrielkaa
4. aug 2025

U dcéry je to bežná prax. Ale nejde o dovysvetľovanie učiva, ale keď napríklad učiteľ žiaka skúšal. Vždy je tam ďalší žiak ako svedok. Bežná dlhoročná prax.

gabrielkaa
4. aug 2025

Takže tu nejde ani tak o obťažovanie, keďže to robia aj učiteľky aj učitelia.

viestta
4. aug 2025

Pri rodicoch ako ty sa tym ucitelom ani necudujem, ze to jeden za druhym so skolstvom vzdavaju

martul
4. aug 2025

@ludmila4000 predpokladám, že sa už ani neozveš, keď ťa tu baby prekukli.
Chválim pána učiteľa najprv za to, že bol ochotný sa jej venovať navyše a zato, ako šalamúnsky to vymyslel s tým svedkom . Zrejme už s vami mal nejaké skúsenosti, vedel prečo to robí

nominativ
4. aug 2025

Som si na 99.9% istá, že to nebude kôli prípadnému obvineniu z obťažovania (aj keď dobrý postup v tom prípade), ale kôli tomu, aby mal svedka na to, že učivo vysvetlil a dcéra nemôže mať výhovorku. A tiež som si na 99.9% istá, že má na to dôvod. Skúsenosť. 🙂

januska12323
4. aug 2025

Učiteľ má rozum, na jeho mieste by som to spravila tiež.

ludmila4000
autor
4. aug 2025

Srdečná vďaka za všetky odpovede.

anonym_6e48e1
4. aug 2025

@ludmila4000 napíšeš ďalšiu zo svojich sťažností? a nechcela by si radšej nechať deti doma a učiť ich sama? takto by ti nik v škole nežral nervy a nemusela by si sa sťažovať. Tomu učiteľovi by si sa mala poďakovať za ochotu a za čas, ktorý venoval tvojmu dieťaťu mimo vyučovania.

oblecenie99
4. aug 2025

Mne to pripomína skúšanie na výške. V miestnosti boli vždy dvaja studenti. Jeden robil prípravu, druhý odpovedal. Ak dokončil, zapísala sa známka, odišiel, vošiel ďalší, ťahal otázku, sadol si k príprave a kým ju robil, zatiaľ ten, čo prípravu už dokončil, sa skusal. A takto dookola. A keď išiel odpovedat posledný študent, predposledný nevychádzal von, ale čakal. Kým sa doskúša ten posledný. Takto mal učiteľ svedka, že nezostal so študentom sám a hodnotenie bolo objektívne. Myslím, že to bolo všade tak, či?
Vo vašom prípade má učiteľ tiež svedka, že učivo vysvetlil.

oblecenie99
4. aug 2025

Jaaaaj, až teraz čítam tie predchádzajúce diskusie 🙈 a odpoveď je jasná

betulinka1
4. aug 2025

@ludmila4000 mudry ucitel, ten sa len tak nevidi. Doučovanie v kabinete, kde je niekto iny alebo si niekoho zavola. Asi to bezne nerobieva a je opatrný. V zahranici uplne bezne a žiačka ani žiak nemozu byt osamote s učiteľom. Musia mat minimalne otvorene dvere, ak nie je mozne aby pri nich niekto bol.

lauricka
5. aug 2025
@ludmila4000

@markusrasford Prosím iba reagovať na otázku nie na hodnotenie čo je 4.8.v čase prázdnin a či má to trápi až teraz.Ja sa pýtam možno to pomôže do budúcna niekomu.ďakujem za komentár

@ludmila4000 nestretla som sa s tým, no nevidím na tom nič zlé. Neviete, akú má ten učiteľ skúsenosť, možno nie dobrú, či už ho niekto obvinil, že niečo niekomu nevysvetlil a mal, napríklad. My máme vyslovene dohodnuté, že rôzne rozhovory a stretnutia aj s rodičmi vykonávame za prítomnosti niekoho ďalšieho ako svedka. Pre každý prípad. Aby to nebolo slovo proti slovu, keď k niečomu príde. Dnes už učiteľ nikdy nevie, s akým rodičom, či žiakom má tú česť. Možno mu bolo blbé na doučovanie zavolať kolegu o otravovať niekoho, možno berie rovno žiaka. Sa ho spýtajte, keď vám to nedá spať. Je od neho celkom pekné, že bol ochotný ju doučovať, čo je vlastne vaša robota hlavne, keď dieťa vymeska zo školy.

roberta27
7. aug 2025

@ludmila4000 z pohľadu učiteľa- urobila by som to isté. Bohužiaľ, musíme sa aj my chrániť.

zuzana76
7. aug 2025
@ludmila4000

@markusrasford Prosím iba reagovať na otázku nie na hodnotenie čo je 4.8.v čase prázdnin a či má to trápi až teraz.Ja sa pýtam možno to pomôže do budúcna niekomu.ďakujem za komentár

@ludmila4000 je opatrny, mozno to bol dobry ziak, ktory by v pripade staznosti vedel byt jeho oporou, ze vysvetlil naozaj vsetko a ked dcera niekde zlyha, tak to je uz jej chyba. Ze on urobil vsetko tak ako mal. Zavolal preto ziaka, lebo na ucitela by sa rodicia mohli vyhovorit, ze boli dohodnuti. bezne sa to robi napr pri preskusavani mimo hodiny so ziakmi.

alex1212
7. aug 2025
@mamina7070

@ludmila4000 ano pri tebe ako matke a tvojom dietati to je normalne a ziaduce

@mamina7070 no ale to si mal ten učiteľ zavolať iného učiteľa radšej, ako žiaka.
Tieto veci sa robia podľa mňa len pri veľmi problematických rodinách ..

letfenixa
7. aug 2025
@alex1212

@mamina7070 no ale to si mal ten učiteľ zavolať iného učiteľa radšej, ako žiaka.
Tieto veci sa robia podľa mňa len pri veľmi problematických rodinách ..

@alex1212 akože 2 učitelia na 1 žiaka? To by bolo ešte horšie.

loliki
7. aug 2025

@ludmila4000 Je to úplne normálny postup, keď rodič nevysvetlil, musí to dovysvetlovať učiteľ. Ale nie je normálne riešiť to v auguste. Ak nemáš sa nad čím zamýšľať, zamysli sa nad sebou.

ejanjelik
7. aug 2025

Môžem sa opýtať,prečo ste sa do autorky tak pustili?

zuzana76
7. aug 2025
@ejanjelik

@ejanjelik lebo vyryva, chcela ucitela nachytat, ze nieco porusil a zase sa stazovat na nieco. Neporusil nic, bol opatrny, kedze zrejme rodinu pozna.

sense
7. aug 2025
@ejanjelik

@ejanjelik nikto sa do autorky nepustil, len vzhľadom na jej iné témy kde hľadá chyby na učiteľovi jej ženy napísali že učiteľ spravil dobre a je obozretný keď si zavolal svedka

anonym_e45ab0
7. aug 2025
@ejanjelik

@ejanjelik treba čítať všetko a na základe jej ďalších diskusii sa vôbec nedivím že tam bol ďalší žiak... ...aj viacerých by som si zavolala. Zrejme, vlastne s istotou si si ja osobne dovolím povedať (za seba podotýkam,) že s ňou už má škola skúsenosti a preto tak konajú a schvalujem to

laurabiagotti
7. aug 2025

@ludmila4000 Keby je s nou sam sam, bude vam vadit ze bol sam 🙂 nikdy cloveku nevyhovies..

anonym_39f4c0
7. aug 2025

Mali by sa zaviest povinne kamery do skol a skolok a rovnosaty na zš a bol by svaty klud.

simca06022011
7. aug 2025

Ja v tom vidím nielen ochranu dietata/učiteľa a svedka..ale aj napr zabezpečenie objektívnosti. Bežne sa kedysi za zavretými dverami napr dobre známky davalimlen tak na "skusani" v kabinete atd.
Popravde ešte som toto nezazila ani aby niečo ucitel.vysvetloval mimo.hodinu ale považujem to za super nápad.