icon

Je nový vzdelávací systém lepší?

farebnymotylik
3. nov 2024

Dobrý deň, prosím vás je lepšie vyučovanie podľa starého systému výučby, alebo je lepší nový vzdelávací systém?
Má niekto skúseností, vie to prosím porovnať?
Ďakujem

Strana
z5
akvi
3. nov 2024

@akje myslis slobodna skola? Ta je vhodna pre kazde dieta, len nie pre kazdeho rodica 😅

zuzanockamt
3. nov 2024

@akvi Áno, na SR nie sú. V blízkosti mám len komunitnú vzdelávaciu skupinu, ktorá vraj funguje na princípoch demokratických slobodných škôl. A partnerskú školu majú Donum Felix v ČR. Len keďže je to komunitná vzdelávacia skupina, tak by som musela riešiť HS.

akvi
3. nov 2024

@zuzanockamt no ved ten HS zase nie je nejaky problem. Akurat ako vravim, tie komunitne skupinky byvaju male a tak je to len taky falzifikat slobodnej skoly, aj ked samozrejme, vzdy lepsie, ako klasicka skola z mojho pohladu. A pre AS je to mozno dobre riesenie, z hladska mensieho kolektivu a tym padom mensieho hluku, ruchu, ludi a pod.. Mam tiez AS decko, takze viem, o com to je..

zuzana76
3. nov 2024

@akvi mňa ale reálne zaujíma, napr v prípade ťažkého úrazu, smrti dietata, kto by bol zodpovedný?

tiika
3. nov 2024

@dskjhfdlkdjhl nepísala som priamo o matematike, len o tom, čo som si všimla. Toho učiva je možno menej ako sa tu píše, zároveň mám dojem, že je náročnejšie, možno nie vo všetkých oblastiach. Spomenula som si ešte na hudobnú výchovu, kde dosť bazírujú na teórii, obc.výchove na presných definíciách. Pritom mi sme to mali skôr ako oddychové hodiny.

dskjhfdlkdjhl
3. nov 2024

@tiika ja som tu matematiku uviedla len ako priklad, kde navyse viem uplne presne ako to je. Ale vzhladom k tomu, ze mam prehlad aj o inych predmetoch, tak bohuzial to vidim uplne inak ako Ty. Problem nie je v tom, ze by sa viac vyzadovalo, alebo nieco komplikovane vysvetlovalo. My sme aj pred vyse 40-timi rokmi pisali pisomky z hudobnej, obcianska nauka bola o definiciach a to este takych, o ktorych sa dnesnym detom nastastie uz ani nesniva. Ja pracujem v skolstve 30 rokov, vidim ako su na tom studenti a to fakt nielen z matematiky.

akvi
Autor odpoveď zmazal
akvi
3. nov 2024

@zuzana76 no veď ako v klasickej škole, zodpovedný by bol učiteľ. Aj v slobodnej škole majú učitelia podelené miestnosti, za ktoré zodpovedajú. A platia pravidlá, že napríklad ak chcú deti variť, resp robiť čokoľvek, kde je nejaké zvýšené riziko úrazu, tak majú tam niekoho, kto na ne dohliada.

zuzana76
3. nov 2024

@akvi cize ak by ucitel povedal, ze prepac, ale toto ti nedovolim, tak to akceptuju?

letfenixa
3. nov 2024

@tiika rozhodne hudobná a občianska výchova nepatrili k oddychovým, nám ešte naviac kontrolovali aj zosity.

akvi
3. nov 2024

@zuzana76 samozrejme, ze akceptuju. By si sa mozno cudovala, ale v takychto skolach plati pomerne dost pravidiel. Su to ale velmi dynamicke pravidla. Taktiez kazdy ucitel moze mat tu svoju hranicu inde a co jeden dovoli, tak dalsi nie. Mne to takto pride ovela prirodzenejsie, ved aj v zivote to takto je. Ja som pri niektorych situaciach v totalnom strachu o dieta a muz sa uplne kludny bude pozerat a ani mu nenapadne zasiahnut. A ja som za to rada, pretoze ja som pomerne dost pripos..a 😅😂

zazka666
4. nov 2024

@lynda888 Vďaka Bohu za takých učiteľov. ❤️

fajnova
Autor odpoveď zmazal
veronikavaneska
4. nov 2024

Ahoj ak máš na výber od 1 ročníku. Jednoznačne choďte na nový systém 🥰 mám dieťa v starom systéme už dlho a je to nič moc.... A mám deti aj v novom systéme prvé dva roky malý starý systém potom prešli na nový a super len si treba zvyknúť.... A malý ide na nový systém od 1 ročníku a úplne sa teším. Je to oveľa prirodzenejšie ľahšie a oveľa viac si zapamätajú, menej sa učia doma, menej úloh, celý ten proces v škole je oveľa lepší. A časom všetky školy prejdú na nový a keď bude v Tom od začiatku je to oveľa jednoduchšie ako neskôr 👍

maya_hi
10. nov 2024

@farebnymotylik ideme skúšať niečo čo už majú vo Fínsku, ale aj v americkom slobodnom školstve odskúšané a čo v štátnom masovom systéme jednoducho nefunguje. Oni sa už vracajú z kratšej cesty, keďže vidia dopad na deti a teda aj spoločnosť. My sa ideme tváriť veľmi pokrokovo, je to ušité horúcou a navyše veľmi nekvalitnou ihlou. Za mňa je to pre štátnych úradníkov na ministerstve, pracovníkov institúcií, ktoré by mali systém tvoriť, podporovať (NIVAM a spol.)... ďalšie "vykazovanie činnosti". Hodili učiteľov do vody a tí, ktorí sa chytia a neutopia, z nich vyťažia potrebné výstupy. Sama sa rada radím k aktívnym a progresívnym pedagógom, sú mi blízke humanisticky orientované koncepcie zamerané na žiaka... S konštruktivistickým prístupom, individuálnym zohľadňovaním potrieb pracujem už 20 rokov. Dieťa u mňa nemusí mať papier z CPPaP, ak potrebuje pracovať pomalším tempom, či preformulovať zadanie úlohy. Ak to potrebuje, vidím to a doprajem mu to. Rozdiel je, že doteraz ma za to inšpektorka mohla poslať do kelu a dnes ma za to pochváli. Ale ak sa bavíme o systéme, ktorý už zo samotného názvu musí byť SYSTEMATICKÝ, mať nejaké jasne vymedzené pevné prvky ma ktorých stojí... toto, čo sa chystá, nás vedie akurát k totálnemu chaosu. Sama mám ešte dieťa na ZŠ a som pevne rozhodnutá KONEČNE preorientovať svoju energie naň a viac sa mu venovať. Ak si niečo zo školy odnesie, bude to výsledok šťastnej náhody. A pozor, nie vinou učiteľov. Tento systém a k tomu tlak a neustála kritika komunity rodičov, totiž zožral aj tých najsnaživejších. V školách sú poslední mohykáni, ktorí ešte chcú, snažia sa a záleží im na tom, čo z detí bude, akoby boli ich vlastné. Bude ale horšie 🤷🏻‍♀️ Obuvník a jeho kumpáni na nás pozliepali zmes "čohokoľvek" a tí, čo sú tam teraz, nás dorazia úplne.

ulej
18. mar 2025

Ako, neviem, asi len ucitelia maju pocit ze učiva je menej, vsetci ostatni maju pocit opacny. Dieta nevie zaklady Slovenciny, ale uz sa uci rovno aj Anglictinu. Ja, relativne mlady clovek (38r), som sa siel ucit s neterkou Anglictinu a robit ulohy, tie ulohy v knihe boli tak hlupo pisane, ze len na tom aby som ja - dospely clovek pochopil zadanie, mi trvalo fakt dost dlho, nieto pre male deticky, ktore tomu absolutne nechapali co tym chcel autor povedat...My sme sa ucili Anglictinu v 5rocniku, teraz maju deti uz v prvom, druhy jazyk sme mali na strednej, tu maju druhy jazyk uz pocas zakladnej skoly...Povedzte mi naco sa ucia deti zbytocnosti...dopodrobna dejepis, dopodrobna literatura, dopodrobna geografia, co im to v zivote da...Preco nestacia zaklady z tychto predmetov a fakt ubrat 60% toho co sa tam vyucuje a namiesto toho skor ucit predmety, ktore v zivote aj realne vyuziju? Pamatat si milion rokov kedy sa co stalo, kedy bola kde aka vojna, bitka a pod, kto napisal aku knihu, vediet pomaly vsetkych autorov zivotopis a este aj o com co je pomaly v kazdej jeho knihe a pod...Naco maju vediet, aky priemysel je v takom a takom nemeckom meste a pod...uplne zbytocnosti, aj tak 95% tychto zbytocnosti dieta zabudne, ale zbytocne to len do nich hustia...Taktiez je rozdiel ucitel a ucitel, nezabudnem na nasu ucitelku ekonomiky na strednej, ktora nam nikdy nic nevysvetlila zaujimavo, na priklade, aby sme to pochopili, vzdy hodina zacala tak ze povedala piste si...a vzdy len pisanie pouciek, pouciek, ktore sme sa museli naucit naspamat, aby sme to mohli potom odrepkat ked nas vyvolala...naco je to dobre??? Za mna menej memerovania, viac ucenia inou formou. Domace ulohy nech si pisu pocas hodiny a nie aby rodicia a deti vysedavali dalsie hodiny po skole a trapili sa domacimi ulohami...Dieta sa ma ucit v skole a nie doma....

kittykat22
18. mar 2025

@ulej vzhladom k tomu, ze momentalne 1/3 Slovenska veri, ze Rusko je krajina buducnosti a mieru mozeme usudit, ze sme toho dejepisu asi fakt dost nemali 😂 Budes prekvapeny, ale to, ze tebe nieco vyhovuje neznamena, ze to bude vyhovovat vsetkym. V skole su desiatky tisic deti ktore maju rozne zameranie. Najdes deti ktore bavi literatura, ktore bavi zemepis alebo dejepis. Vseobecny rozhlad je velmi dolezity. Anglictina je dobra pretoze vdaka nej sa deti dostanu velmi skoro k informaciam daleko za hranice vlastneho jazyka. Slovensko je velmi mala krajina a dieta ktore je schopne cerpat zo zahranicnych zdrojov bude mat jednoducho navrch. Pokial nemas plynulu anglictinu natolko, ze by si medzinarodne zdroje vyuzival, tak to nedokazes ocenit.
Netreba zabudat ze jedina uloha deti je - ucit sa. To je uloha deti. A to, ze si sadnu k učebnici 30 min denne alebo hodinu vo vyssich rocnikoch, im z nosa neodhryzne. Urcite lepsie aby riesili matiku alebo zemepis, ako riesit labilne videa na tiktoku.

katulienkax
19. mar 2025

@kittykat22 USA je krajina mieru a šírenia demokracie hlavne v arabských krajinách s ropnými loziskami

kittykat22
19. mar 2025

@katulienkax problem je, ze my mame to Rusko za rohom, na rozdiel od USA.

dskjhfdlkdjhl
19. mar 2025

@ulej Ty si vedla ako jedla.

Strana
z5