Je pravda, že žiak nemôže vziať písomnú prácu domov?
Prosím,ak sú tu učiteľky ZŠ. Je pravda,že žiak si nemôže zobrať písomnú prácu domov,ani si ju odfotiť? Ak dostane zlú známku,tak ja ako rodič chcem vidieť,kde konkrétne spravil chybu aby som mu to vedela vysvetliť a aby sa to doručil. S jedným predmetom ma totiž problém dosť žiakov z triedy. Aj moje dieťa. Pritom s ostatnými predmetmi nie. Ja keď som chodila na strednú,tak učiteľka nám dávala oznámkované písomky normálne domov. Prečo je to problém teraz?
Asi zalezi aka pisomka. Niektore syn domiesol domov s tym ze mal vziat nazad do skoly.
Niektore len v skole k nahliadnutniu.
Minuly rok zaverecnu pisomku som volala ucitelke aby som mohla vidiet kde spravil chyby. Tak mi to mala ofotit. Ale kedze sa jej potom nedalo tak mi poslala po synovi a hned som aj vratila. Vsetko je o komunikacii a hlavne ake maju “pravidla”.
@prunee trapni su ti ucitelia niekedy
Ja by som sa bála dávať domov dôležité písomky. Decká sú šikovné, dokreslia čarbaničku, machuľu a pripíšu výsledok, alebo dopíšu nenápadný dĺžeň či mäkčeň a potom budú hrať ukrivdené a nasratý rodič príde zdrbať učiteľku, že vymýšľa jeho dokonalému šuhajkovi/dievčatku úžasnému chyby, lebo rodičovi je jasné, že učka na ňom sedí, lebo JEHO dieťa by NIKDY neklamalo... 🤭. Ale k foteniu by som ako učiteľka nemala výhrady. Otázka je, aké majú aj interné pravidlá od riaditeľov, nemusia byť ani písané. Niekedy žiaľ sú aj rodičia šibnutí a ja verím, že učitelia potom radšej spravia takéto protiopatrenia ako doťahovať sa s nejakým tatkom/mamkou, ktorého decko je v ich očiach dokonalé.
@jj298 ver mi, že do roka sa 20 rodičov na to nespýta, nie denne..na rodičovské zdr. nechodia, nie aby písomky riešili..
Aj ja mam s tym problem, oraca zacinala 6:30 a koncila o 15- tk ram uz nebolo ani nohy. Takze jedine si zobrat dovolenku po kazdej nespokojnej pisomke.🙈🙉. Esteze ti uz nemusim riesit.
Súhlasím s tým ze rodicia aj žiaci sú vynaliezavi až až, poznám takých ktorí nenapadne opravovali detske práce a píšu za nich domáce a myslia si, že učiteľka nevidí ze je to iné písmo. Ja som išla sama za učiteľkou, všetky písomky mi bez problémov ukázala aby som vedela kde ma syn problém. Ďalšou vecou hla ne vo vyšších ročníkoch je ze sa predávajú písomky, áno keby si učitelia každý rok robili nové nebol by s tým problém, ale ľahšie je napr stiahnuť to zo zborovna, sk a nedať si ani tu námahu aspoň meno upraviť, resp mierne obsah. Čiže sa vraciam k tomu, že poctivé učiteľky, ktoré sa skutočne pripravujú a nestahuju iba tak tým sa nečudujem ze nechcú posielať domov, ostatným to môže byť jedno.
Nie.Za mojich cias sa pisomky
pozbierali, odovzdali ucitelke. Nasledjnúcu hodinu ich vratil ucitelka ziakom, uz oznamkované.
5 minútovky som normálne dávala domov. Veľké písomky som si samozrejme nechavala a boli kedykoľvek k nahliadnutiu, mnohé z nich sa archivujú - aj kontrolné diktáty a sú ľudia, čo to nevracali. Nemala som problémy s odfotením, veľakrát som veľmi zle napísanú poslala sama rodičom, nech to pred opravnou s deťmi prejdú. Veľakrát sa mi stalo, že rodič dobehol a začal ma poučovať ako to má predsa jeho dieťa spravne6-no a v kľude som aj jemu vysvetlila prvostupňovú matematiku a boli sme ok 🙂A samozrejme, že v dobe gumovacích pier a helikoptérovych rodičov, si musíme jednoducho dávať na niektoré veci viac pozor - porovnanie s našimi časmi je mimo, boli sme iná generácia.
Zo začiatku syn nenosil písomky domov ,tiež som chcela vidieť ,ale keď som poprosila učiteľku ,už prinesie a ja ju podpíšem .
Ja z pohľadu vyučujúceho, síce VŠ, takže trošičku iná situácia, ale rovnako ako písal niekto vyššie - malé písomky si študenti zobrať môžu, veľké si spolu prejdeme ako to malo byť, pozrú si a archivujem ich, netýka sa to síce už rodičov v tomto prípade, ale môžu sa prísť kedykoľvek spätne na to pozrieť... nepotrebujem sa s niekým na konci semestra dohadovať, že som zasadnutá a ohodnotila som ho neférovo, keď mám v rukách písomky, tak to mám čím podložiť... na SŠ, keď som bola študent sme to mali podobne čo si pamätám...
Mna napadlo stare známe právne pravidlo “čo nie je zakázané, je dovolené”. Takze, ak tebe alebo dieťaťu nedovolí ucitelka pisomku odfotiť, nech ti ukáže napísané, kde je to zakázané. V opačnom prípade fotim a môže si trhnúť.
Písomky, ktoré sa musia archivovať - vstupná, štvrťrocna, polročná atď nedávam domov- rodič si ju pozrieť na rodičovskom. Ostatné dávam deťom a nech si s ňou robia čokoľvek.
Domov písomky nedávam, môže ich odo mňa vyžadovať inšpekcia, musím ich mať archivované. Ak má rodič požiada cez Edupage o zaslanie odfotenej kópie, nemám s tým problém. Počas RZ sú dostupné k nahliadnutiu, ale účasť rodičov je väčšinou biedna.
Ustanovenie § 9 ods. 2 vyhlášky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 223/2022 Z. z. o základnej škole umožňuje zákonnému zástupcovi nahliadnuť do písomnej práce žiaka, ak o to zákonný zástupca požiada príslušného vyučujúceho do 5 pracovných dní odo dňa vyhodnotenia písomnej práce, t. j. do 5 dní od kedy bol žiak a zákonný zástupca informovaný o výsledku písomnej práce a to napríklad prostredníctvom zápisu hodnotenia v žiackej knižke. Zdôrazňujem len slová NAHLIADNUŤ a do 5 DNÍ. Je úplne v poriadku nedať písomku do ruky žiakovi vziať si ju domov, takisto je úplne ok nedať Vám či dieťaťu si ju odfotiť. Je to na učiteľovi, či vám to dovolí. Trvalo mi 5 sekúnd si to vygooglit. Namiesto hnevania sa na koni..
@jj298 my sme mali napr. Lenivé učiteľka a rovnaký test dávali v triede A aj B a budúci rok tiež dávali rovnaký test novému ročníku. Takže keby sa testy fotili, museli by byť učiteľky kreatívne a vždy vytvárať nové testy....
A co ste robili vy ako deti a vasi rodicia, ked neboli fotaky s mobilom? Ja som nenosila pisomky domov ani moje deti.
Dieta si nepamata co mal zle? Tak nech si to nabuduce zapamata. Ved to je pre jeho buducnost iba prinosom.
Možno by sa mohli testy fotiť pred odovzdaním učiteľke a oznámkovaním 🙂
nie,nemáš právo si vziať písomku domov.Je to "majetok" učiteľa. Samozrejme, máš možnosť nahliadnuť do nej osobne po dohovore ale ani fotiť si ju nesmieš. Toto je pohlad mna ako pedagoga.
@nika_23 prečo nie odfotiť? A odpísať chybné veci?
@jj298 a vedzte že aj to sa stáva.Kamoska išla do školy pozrieť písomku a nakoniec zistila, že tá dcéra mala v písomke zle sčítané body.Mala mať viac,tak učiteľka opravovala známku za lepšiu.Robia.sa špinavosti.Dakedy nám dávali písomky domov a štvrťročne museli niekedy aj rodičia podpísať
@kvietocek87 presne aj nám dávali domov.
Písomky nenosí domov ale v zošite ma opravy,, opravujú ju vlastne do zošita co bolo zle a to aj z diktátu
@adkoalauri a čo majú co zatajovať svoju prácu učitelia ,nech ukážu.Aspon sa vyselektuju tí, čo chodia do roboty len po výplatu.Ked nevedia deti naučiť,tak odchod zo školstva.A co sa má čo rodič doprosovat pisomiek vlastného dieťa.Kazdy zákonný zástupca dieťaťa by mal dostať písomku dostať hneď keď ju dostanú oznamkovanu domov.Tak to bolo aj predtým, ale vtedy učili ľudia čo vedeli učiť a nehanbili sa za svoju prácu.Nie ako teraz, každý debil ide učiť, keď sa neuplatní vo svojom odbore.A o pedagogických asistentov ani nepíšem veď to je hanba,koho berú
Ak je to test, ktory pre dany rocnik “otacaju” kazdy rok, tak sa asi boja uniku testov…
My mame presne taky isty problem,ze jeden predmet problemovy.a tiez mi uz doma nevedela d era povedat,co vlastne pokaslala
Tak som napisala ucitelke,presne tak,ze chcem jej vybavit doucovanie ale vlastne neviem konkretne co pokazila a rada by som videla tu pisomku.a ucitelka mi bez problemu poslala fotky pisomky.

@erikavesela Srandu si urobila nasa ucitelka, nie ja, ja mam trochu iny humor 😃