Je správne známkovať výtvarnú výchovu na prvom stupni?
Ahojte,
Som trochu rozcarovana z toho..dcera vcera dostala 1tku z vytvarnej.pri podpisovani ziackej knizky mi spomenula,ze spoluziacka dostala z toho 3jku 🤔 je podla vas v poriadku, znamkovat detom vykresy?ved nie kazdy je umelecky zdatny,a toboz prvaci..ja si pamatam,ze sa tento predmet neznamkoval,ci?
@sense lebo úvahy sú jednoduche na obkecanie a nikto ti nemôže povedať, že je to zle. Len musíš začať na jednom konci a previesť to do toho čo chcela písať - ale áno, fantázia je potrebná, čo chápem že nie každý má. Ja som tiež začala byť dobrá v písaní, až keď som začala písať doma pre seba - takže kvázi naučené - rovnako ako sa dá naučiť výtvarná, hudobná (všetci moji učitelia potvrdili, že som hudobné hluchá, naprik tomu hrám na klavír, lebo viem čítať noty a počítať) či telesna - kde je to tiež o drine a cviku, pokiaľ dieťa nemá diagnózu. Motivačné známky by celkovo nemali existovat, výchovy sa neberú do úvahy, takže podla mňa je toto super možnosť naučiť dieťa akceptovať, že nie vo všetkom bude vynikat
(To nie priamo tebe, ale k téme 😅).
@anonym_3b3257 presne toto je to čo mne chýbalo tá fantázia, radšej som mala fakty biela a čierna, veci ktoré sú dané, žiadne obkecavanie a 50 odtieňov sivej ...
Ja chapem, že keď sa dieta hlási na gymnazium, tak mu tá 3 z vytvarnej môže zhoršiť priemer, ale nechapem kedy vzniklo toto, že ,,nie každy je zdatný” tak ten predmet nebudeme známkovať? Ja viem že to tak bolo aj za našej doby, ale nechápem tomu. Niektorí ludia nie su zdatný na matematiku, mala by sa potom neznámkovať?
@talia16 výchovy ako telesná, hudobná, výtvarná výchova sa do priemeru nerátajú.
@anonym_autor ale dat 3jku?lepili dake obrazky a ze spoluziacka zle nalepila tak dostala 3jku..😲
@anonym_autor mne dala na ZS aj trojku na vysvedcenie :D mama bola orodovat , aby mi nedala solovu trojku k samym jednotkam :D
osobne si myslim, ze akakolvek vychova, a nielen na prvom stupni, ale aj na druhom, by sa znamkovat nemala. Teda vytvarna, hudobna, telesna a aj nabozenska ci eticka vychova.
Tie maju skor skuzit na uvolnenie ziakov zo stresu z bezneho vyucovania, na umelecky, kreativny, dusevny si fyzicky rozvoj. A viac dbat na individuality jednotlivych deti.
Lebo darmo budeme dietatu, ktore nieje pohybovo zdatne nutit cviky, ktore nezvlada, darmo budeme dierta bez vytvarneho talentu a citu nutit nakreslit veldielo, a dieta bez hudobneho talentu nutit zaspievat ariu.
Nech maju vseobecny rozhlad, ok, nech sa prezentuju vramci svojich moznosti a schopnosti, ok. Ale znamkovat akukolvek vychovu horsou znamkou ako 2kou, je neskutocny nonsense.
A pani ucitelky danych predmetov, by sa naozaj mali nad tym vazne zamysliet (A nie len oni), ze na vychove neucia kvantovu fyziku, a ci Janko nalepi obrazok rovno, alebo o pol chlpa nakrivo, je plne jedno a svet sa nezruti. Ze Marienka na hudobnej pesnicku nazapieva, ale iba odrecituje, alebo aspon zbezne vyrozprava dej o com to je, lebo bud spievat nevie, alebo sa hanbi, atd.
Za mojich cias, to aj jedneho casu zrusili, na vysvedceni par rokov pri kazdej vychove bolo uvedene: absolvoval. A tak to by malo byt.
Potom, to ale vratili naspat na znamkovane. Za mna totalne krok mimo.
Na našej škole známkujú. Mám druháčku 3 známky z VV a z toho dve dvojky. Ona v ten deň, keď majú výtvarnú ani do školy ísť nechce, že aj keď sa snaží, učiteľka jej vždy povie, že sa jej to nepáči. Bojujeme s tým už od prvého ročníka. Je pravda, že ona od malička nie je na nejaké to tvorenie atď, ale zase nedočarbe výkres a hotovo. Osobne tiež nemám nadanie na to a tiež som neznášala výtvarnú, keby je v tej dobe známkovaná asi mám aj 5, keďže učiteľka premotivovaná veľká umelkyňa, mi dala poznámku kvôli tomu, že som nevedela akúsi hviezdu urobiť atď. Zbytočný stres pre deti.
@anonym_autor padnuté je to cele na hlavu a ucitelky uz uplne. Cest výnimkám, ktore chápu, ze známka ma byt motivačná a nie pre dieta demotivacna. Co povie ucitelka výtvarnej 3 dietatu, ty nevies kreslit. A dieta nebude kreslit. A potom za pozrie na diela vo výtvarnom umení a bude premyslat, ci mal autor na skole 5. Hlavne ucitelia vsetkych vychov su najdôležitejší na svete 🙈🙈🙈. Ked je prisna matikarka, Slovenčinárka ja to chapem. Ale vychovy?!
@anonym_autor je to hlupost a nikdy inu ako 1 moju nedostali...Vv, Hv, Tv. Moji by inak z Vv dostavali 4 😁
Aj na gymku ked som dostala z hrazdy 4 a gymnastiky 3, tak vzdy dal kazdej na konci 1. Ale ked si spoluziacka odchadzala pred Tv domov, tak kvoli tomu skoncila s komisionalkami z Tv 😁🤷♀️
@anonym_autor padnuté je to cele na hlavu a ucitelky uz uplne. Cest výnimkám, ktore chápu, ze známka ma byt motivačná a nie pre dieta demotivacna. Co povie ucitelka výtvarnej 3 dietatu, ty nevies kreslit. A dieta nebude kreslit. A potom za pozrie na diela vo výtvarnom umení a bude premyslat, ci mal autor na skole 5. Hlavne ucitelia vsetkych vychov su najdôležitejší na svete 🙈🙈🙈. Ked je prisna matikarka, Slovenčinárka ja to chapem. Ale vychovy?!
@betulinka1 známka ma odrážať na akej úrovni dieťa ovláda dané učivo, či predmet. Ak by jej úlohou bolo motivovať žiaka, tak by učiteľky asi 4,5 nedávali, lebo tie rozhodne nie sú motivačné v žiadnom predmete.
Stále nechápem, čo je na tom tak tragické vedieť “len” dobre kresliť.
Celý systém známkovania je zlý. Zober si také písanie u prvákov - niektoré deti jednoduchou nemajú tak vyvinutú jemnú motoriku, aby dokázali napísať písmená tak pekne ako iné, telesná, výtvarná to isté... A príde mi nefér demontovať snaživé deti týmto spôsobom.
@anonym_autor je to hlupost a nikdy inu ako 1 moju nedostali...Vv, Hv, Tv. Moji by inak z Vv dostavali 4 😁
Aj na gymku ked som dostala z hrazdy 4 a gymnastiky 3, tak vzdy dal kazdej na konci 1. Ale ked si spoluziacka odchadzala pred Tv domov, tak kvoli tomu skoncila s komisionalkami z Tv 😁🤷♀️
@euka210 ja som tiež tak odchádzala z telesnej domov. Neviem kde som už na gympli zobrala takú drzosť. 🤭🤣 Keď mi na to prišli, hrozila mi trojka, ale nakoniec som mala dvojku na vysvečku. Staré dobré časy... 🤷🤣
@betulinka1 známka ma odrážať na akej úrovni dieťa ovláda dané učivo, či predmet. Ak by jej úlohou bolo motivovať žiaka, tak by učiteľky asi 4,5 nedávali, lebo tie rozhodne nie sú motivačné v žiadnom predmete.
@sisaka tak si precitaj metodicky pokyn MSSR napr. 22/2011 hned prvy bod. Verim, ze nie si ucitelka. Známka ma byt motivačná v prvom rade, tak ako je to napisane v prvom bode, preto je prvy. To, ze z toho ucitelia robili nieco ine je druha vec. Aj ked ma známka odrážať vedomosti, stale ma byt motivačná s prihliadnutím na schopnosti a moznosti dietata. Napr. Vies co Jurko tvoja odpoved bola na 3 ale ja ti dam 2, lebo ti verim, ze sa budes pekne pripravovat. Alebo Jano pocuj zase si sa nenaucil, nedam ti dnes 5 ale na buducu hodinu ta vyskusam aj z tohto aj z noveho učiva. Tak ti verim, ze to das. 🤔🤔🤔🤔 To je motivácia. Dievcatko z príbehu autorky bola daleko od motivačnej znamky a sorry, co uz je zle na akomkoľvek obrazku, co to dievcatko nakreslilo. Nech by tam bola zelena machula. A nemusis pisat o spravodlivosti známkovania, ze ako k tomu pride ide dieta, co nakreslilo krasny obrazok. Je to ine dieta, ma ine grafomotorike moznosti. Na výtvarnej nie su ziadne vedomosti. Porovnávanie davaju detom do hlavy v prvom rade ucitelia od skolky.
Keby známkujem VYV prvákom podľa ich schopností, mnohí by poprepadávali hneď 😅 my známkujeme aj výchovy vo všetkých ročníkoch, ale s rozumom, hlavne na druhom stupni. Tam má horšie známky ten, čo sa naozaj vôbec nesnaží, nerobí a kašle na všetko.
@sisaka za mna je ubohe dat 7 r dietatu 3jku za to,ze na obrazok slivky nalepila pasiky farebneho papiera dalej od seba(rozumej sirsie medzery).to nie je umelecka skola,je to hodina vytvarnej,kazdy kresli a tvori podla svojich schopnosti.
@sisaka za mna je ubohe dat 7 r dietatu 3jku za to,ze na obrazok slivky nalepila pasiky farebneho papiera dalej od seba(rozumej sirsie medzery).to nie je umelecka skola,je to hodina vytvarnej,kazdy kresli a tvori podla svojich schopnosti.
@anonym_autor písala si, že pásiky nalepila zle. Tak ak mali inštrukcie kde a ako lepiť pásiky a ona ich nalepila zle, tak myslím si, že známka 3 (dobrý) je ešte ok, však jej nemohla dať 1 (výborný) ak to nebolo urobené správne. 🤷♀️
že trojka z výtvarnej.. ešte že naši to známkované nemajú lebo keď niekedy donesú svoje výtvory, tak len prevrátim oči a to viem, že sa snažili. Ak by som to mala hodnotiť ako niekto spomenul, že učiteľke sa to "nepáčilo", tak by snáď u mňa prepadli 🙂. A nie, výtvarná nie je ako matematika alebo geometria, kde trojuholník so stranami 8cm má byť trojuholník so stranami 8cm. Ak niekto nalepí na slivku naširoko pásiky, tak preto, že to tak cítil a páči sa mu to tak - veď výtvarná je snáď aj o pocitoch, emóciach, vkuse a umeleckom cítení toho, kto to tvorí a nie učiteľky. No a ak má takú učiteľku ako vy, tak dostane za to trojku, môže sa snažiť ako len chce. lebo sa to učiteľke "nepáči". A vôbec nejde o to, či sa tá známka započítava do priemeru. ale o demotivácii dieťaťa robiť hocičo spontánne. Nabudúce radšej bude obkresľovať od niekoho, kto dostáva jednotky.
Umění je subjektivní, nedá se hodnotit. Bohužel se často hodnotí a ve vysledku to akorat deti demotivuje tesit se z tvorby- ne kazdy ma smysl pro rytmus, ale muze tancovat, ne kazdy slysi spravne tony a muze s radosti zpivat, ne kazdy ma dar malovat, ale muze ho bavit tvorit.
Rikavala jsem svym detem- na Picassa, Daliho, Muncha by se ucitelky ve skole taky divaly zkrz prsty 🤷🏻♀️ tak kaslat na to, co si mysli, dulezite je splnit zadany ukol tak, jak to clovek nejlepe umi a nenechat si zkazit radost.
@anonym_autor a keď niekomu nejde matematika má dostávať jednotky ? Tam skôr ide o to, že možno nepracuje na takej úrovni, na akej by vo svojom veku mala. Čo je info pre rodičov, že sa treba niečomu viac povenovať. Asi takto by som to brala, čo sa týka výtvarnej.
@anonym_autor osobne by som na prvom stupni neznamkovala nič
Na našej škole známkujú. Mám druháčku 3 známky z VV a z toho dve dvojky. Ona v ten deň, keď majú výtvarnú ani do školy ísť nechce, že aj keď sa snaží, učiteľka jej vždy povie, že sa jej to nepáči. Bojujeme s tým už od prvého ročníka. Je pravda, že ona od malička nie je na nejaké to tvorenie atď, ale zase nedočarbe výkres a hotovo. Osobne tiež nemám nadanie na to a tiež som neznášala výtvarnú, keby je v tej dobe známkovaná asi mám aj 5, keďže učiteľka premotivovaná veľká umelkyňa, mi dala poznámku kvôli tomu, že som nevedela akúsi hviezdu urobiť atď. Zbytočný stres pre deti.
@monika_63 to je pedagóg na hanbu
@anonym_autor a keď niekomu nejde matematika má dostávať jednotky ? Tam skôr ide o to, že možno nepracuje na takej úrovni, na akej by vo svojom veku mala. Čo je info pre rodičov, že sa treba niečomu viac povenovať. Asi takto by som to brala, čo sa týka výtvarnej.
@anonym_e9bb4c pardon, ale na výtvarnej? Každému sa páči niečo iné, každý má iné estetické cítenie. Taký Picasso by u týchto učiek na ZŠ asi prepadol. Je trápne posudzovať niekoho umelecký prejav a povedať dieťaťu, že je to škaredé a že sa mu to nepáči.
Isty cas sme neznamkovali vychovy. Avsak jednotky z vychov zlepsia ziakovi priemer. U nas sa zla znamka z vychov dava vtedy, ked ziak odmieta pracovat, nenosi pomocky, necvici, nenosi ubor...
@anonym_e9bb4c pardon, ale na výtvarnej? Každému sa páči niečo iné, každý má iné estetické cítenie. Taký Picasso by u týchto učiek na ZŠ asi prepadol. Je trápne posudzovať niekoho umelecký prejav a povedať dieťaťu, že je to škaredé a že sa mu to nepáči.
@lauricka nie je trápne posudzovať niekoho umelecký prejav a to hovorím ako niekto, kto má umenie vyštudované na druhom stupni VŠ. Ale o to nejde. Napísala som, že možno nemá dostatočné schopnosti na svoj vek. Hnevajte sa alebo sa nehnevajte, ale škola i nás funguje na základe hodnotenia známkami. A je v princípe jedno o aký predmet ide. Napr. keby malo vaše 9 ročné dieťa sto kíl, tiež asi pri behu na telesnej nedostane jednotku- určite chápete čo myslím 😊
Čítala som len 2 komentáre. Ja by som to tiež neznamkovala, ale na zamyslenie, tak isto nie je ani každý talent napríklad na metematiku alebo prirodovede, tak teraz to nebudú známkovat? Pre umelecké zameranie treba vedieť kresliť. Ten kto chce byť IT, tak musí ovládať počítače...
Čítala som len 2 komentáre. Ja by som to tiež neznamkovala, ale na zamyslenie, tak isto nie je ani každý talent napríklad na metematiku alebo prirodovede, tak teraz to nebudú známkovat? Pre umelecké zameranie treba vedieť kresliť. Ten kto chce byť IT, tak musí ovládať počítače...
@mamusa123456789 to sa neda porovnavat predsa.z lepenia papierikov na obrazok slivky este nikto nematuroval ani nepisal monitor
@anonym_autor nie podla mna nieje normálne ani znamkovat tv. Niekto je nadaný a niekto nie
@anonym_f52def ono hlavne, co sa znamkuje pri vytvarnej - ci obrazok zodpoveda predstavam ucitelky? ci je dost realisticky? ak niekto verne okopiruje picassa a ucitelka bude zrovna fanusik moneta, dieta dostane zlu znamku, ci ako?
a ori telesnej je to podobne - mala by sa znamkovat snaha a postupne zlepsenia, nie to, ci niekto zabehne 100 m pod x sekund...
@anonym_f52def ono hlavne, co sa znamkuje pri vytvarnej - ci obrazok zodpoveda predstavam ucitelky? ci je dost realisticky? ak niekto verne okopiruje picassa a ucitelka bude zrovna fanusik moneta, dieta dostane zlu znamku, ci ako?
a ori telesnej je to podobne - mala by sa znamkovat snaha a postupne zlepsenia, nie to, ci niekto zabehne 100 m pod x sekund...
@princezna_bosorka toto je nonsens 😂 však keď sa Vám nepáči známkovscí systém v našej krajine, tak nedávajte deti do školy 🤷🏻♀️ to čo tu píšete za nezmysly 😂
Vytvarna vychova nie je len o umeni. Rozvija sa jemna motorika, kreativita. To su zrucnosti potrebne aj mimo umenia. Ak sa neznamkuje tak zial deti vyrusuju tych ktorych to bavi . A naozaj posadnutost s jednotkami je typicka slovenska vlastnost, najviac to trapi rodicov nie deti. Vsak dieta same vidi vysledok svojho snazenia. Sami priznavate ze to vašmu dietatu nejde, tak preco by nemali byt oznamkovane? A horsie znamky su skor preto , ze tam dieta nic nerobi a vyvadza. V Rakusku sa vychov aj prepadava a nik nas tym nemudruje. U nas je dieta poucene , ze vychova nie je dolezita… len dovtedy kym z nej nema jednotku ((( A to je vina vzdy na strane ucitela.
@michaela329 no podla toho co mi dcera hovorila,dala zle znamky aj detom,ktore chodia na vytvarny kruzok,dcera chodi takisto(ale ona miluje tvorenie,malovanie atd),a co som videla ich vytvory,tak ani jedno nebolo odflaknute,a to maju aj chlapcov🤷♀️
@anonym_autor tak ale toto je čisto na učiteľke. Ak aj majú povinnosť známkovať, stále môže prihliadať na iné parametre, nie len na estetiku… môže hodnotiť splnenie zadania, úsilie, pokrok a výkon vzhľadom na predchádzajúcu tvorbu. A tiež záleží či je to na prvom stupni prvý alebo štvrtý ročník… ak dala deťom, ktoré chodia na výtvarné krúžky zlé známky, možno to deti úplne odflákli, nechceli tvoriť a vie, že to vedia aj lepšie. A samozrejme to tak absolútne nemuselo byť a zhodnotila svojim pohľadom čisto estetiku a to vôbec nie je správne. Ale to sa musia ozvať rodičia “trojkárok”

Doteraz keď stretnem moju učiteľku výtvarnej zo základky tak si v duchu poviem že je krava. Veľa krát sa stalo že môj výkres ukazovala celej triede aký je škaredý.
Kresliť som nevedela a ani neviem. Ale či sme to mali známkované si už nepamätám.