Kde sa sťažovať na triednu učiteľku okrem riaditeľa?
Baby učiteľky alebo maminy čo s tým mate skúsenosť, kde sa da stazovat na triednu ucitelku (riaditel je neschopny). Zvazujem sice dcerin prestup na inu skolu, ale nechcem, aby dotycna ucitelka robila nadalej to co robi. Ide o to, ze som si sla vydiskutovat dcerin problem (neslo o znamky a skola ma nan mala pisomne upozornit, no nespravila tak), bola som dohodnuta s triednou, ze pridem medzi druhou a tretou hodinou (iny kontakt na nu nie je mozny odmietla dat na seba t.c., e-mail cokolvek) a kedze mam male babo nedokazala som odhadnut presny cas, tak som navrhla ze po jednej z tychto hodin sa u nej zastavim. Ked som prisla po tretej hodine 15 minut ma vratnica nechcela pustit dnu ani zavola ucitelku, lebo vraj ona nevie kde je a nikto jej neoznamil, ze pridem. Nakoniec ma pustila s tym, ze nech si ju niekde na skole najdem. Samozrejme po tejto mojej detektivnej praci sa prestavka chylila ku koncu. Ucitelku som nasla, ale odmietla sa so mnou bavit s tym, ze ma cakala po druhej hodine (ja som sa s nou tak nedohodla) a drzo mi zabuchla dvere kabinetu pred nosom. Potom ich otvorila, ja som na nu uzasnuto pozerala, ze co spravila a ona, ze aha vy ste este tu a zavrela dvere znovu 😝 Som sa citila ako idiot. Na skolu a konkretnu p. ucitelku mam viacero staznosti, no riaditel to ignoruje. Co s tym? Ci jedina moznost zobrat dieta odtial prec.....
@cecil36 skus najprv sama analyzovat situaciu. Ak dieta trpi treba ho prelozit, pretoze situaciu tak skoro nezmenis a stastie dietata je nadovsetko. Potom mozes dalej roznymi sposobmi riesit nekorektne spravanie ucitelky. Ak dieta netrpi a je stastne, teda ucitel je voci dietatu korektny, skus trosku psychologie. Viem, ze ma mnoho ludi zatrati, ale ja sama to poznam,ked sa mi zasekla ucitelka v skolke. Trpia chorobou z povolania, su neuroticke, vztahovacne s pausalnym pedagogickym pristupom. Tym nechcem urazit ucitelky. Bozechran. Moja mama je ucitelka v dochodku, ale ide ma slak trafit ked ma v pomaly mojej 4Oke ide ucit ako spravne umyvat strapec paradajok v prude tecucej vody v case T. 😀 Je to len o pristupe a v tejto zlej dobe je kazdy neprijemny. Skus nabehnut s usmevom, dones 2ks zakuskov (nie ako uplatok, ale na uvolnenie atmosfery). Tych moznosti je strasne vela. Kde je vola je aj cesta. Skoro kazdy sa da nalomit. Vzdy zalezi len od trpezlivosti a zvoleneho pristupu.
@amdeis konečne nejaký milý,a pokojne povedaný vlastný názor,nikoho neurážajúci a k veci 😉 suhlas 🙂 ...pekný záver diskusie
@andrejka1983 ty si jaký optimista - že záver diskusie 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@amdeis like 😉
Ja k tomu všetkému......sama som učiteľka na 1. stupni a mnoho rodičov si myslí, že škola je holubník, do ktorého si môžu prísť hoci kedy, bohužiaľ nie je to tak a na to slúžia konzultačné hodiny, ktoré má každá pani učiteľka/učiteľ/vychovávatelia/riaditeľ a v tomto čase je povinná vyhovieť každému rodičovi. Alebo po vzájomnej dohode si môžu dohodnúť obe strany aj individuálny čas na konzultáciu, mimo konzultačných hodín.
@amdeis krásne napísaný príspevok (27.6. 21:59). Sama som učiteľka a naozaj všetko, čo si napísala je pravda. Obdivujem ľudí ako si ty, že dokážu napriek tomu, že nevykonávajú túto prácu, oceniť všetko čo pre stále nové, ďalšie a ďalšie generácie detí každý deň poctivo robíme. Aj keď ťa vôbec nepoznám patrí ti z mojej strany obrovská vďaka 🙂
tiez som necitala celu diskusiu a spravne niekto poznamenal, ze sa to ubera inym smerom a nie rada mamicke, ktora ziadala o pomoc....
som tiez ucitelka (preto sa neda nereagovat) a suhlasim s nanip, v tomto pripade pochybila skola, uz davno mala rodica upovedomit o pokarhani a aj o znizenej znamke, su vyhlasky, ktore skola musi dodrziavat a stazovat sa da prave na nedodrzanie tychto postupov. Ucim AJ na SOŠ (momentalne som sice na MD) a poviem Vam, ze je to na nervy a som rada, ze od septembra nemusim nastupit, hoci, mi materska konci za 3 tyzdne.... ucila som 7 rokov, tak si dovolim mat "kvalifikovany" nazor. Chyba je na strane ucitelov aj rodicov, su ucitelia, ktori ucia, lebo musia... a podla toho sa odraza aj ich pristup - neochota riesit nieco s rodicom, arogantne spravanie, atd. zazila som to u nejednej svojej kolegyne.... ale rodicia tiez niekedy spinkaju ako na vavrinoch, ked ma ucitel v triede 27 ziakov, tak da poriadne zabrat hoci zvolanie rodicka.... moja skusenost: ucast na ZRPS z poctu 27 5-6 rodicov, spravidla ti, s ktorych detmi nie su problemy.... ostatni, vraj nevedeli o rodicku, teraz bez urazky, ale snad si rodic nemysli, ze za 3 mesiace sa nekona ziadne rodicko? ucitel predsa nemoze obtelefonovat vsetkych rodicov, u nas v skole sa daju oznamy ziakom a ti ich maju posunut rodicom, oznam je aj na wwww stranke skoly... zapisy do ziackych kniziek? naozaj si myslite, ze ich ziaci nosia? skuste im skontrolovat tasky a budete prekvapeni.... pokarhania oznamujem rodicom pisomne a aj telefonicky, pre istotu, lebo deti vedia "stopit" neziaducu postu pred rodicom, zvlast, ked rodic chodi domov neskor ako dieta. Mala som rodicov, ktorych som v zivote nevidela (stuzkova sa totiz riesila formou vecere, len ja, ziaci a zopar kolegov, viaceri rodicia nemali zaujem, vraj je to hlavne o ziakoch, nie o rodicoch...) a kolegovi sa dokonca stalo, ze prisiel k nemu na stuzkovej rodic, ze "chlapce, ktory to je ten triedny" a kolega na to, ze "ja".... taktiez sa neobtazovali prist na rodicka ani inak neprejavili zaujem o prospievanie ich syna na skole....
co sa tyka spravaniu ucitelky... ked je dohodnute stretnutie, tak mala na vratnici oznamit, ze pride rodic (aj mne sa obcas stalo, ze som na to zabudla, ved aj my sme iba ludia) a ak nemala cas mala sa slusne mamicke ospravedlnit, ze uz sa jej neda problem riesit a dohodnut iny termin a nie jej zabuchnut dvere pred nosom, to naozaj bolo neuctive, ale bohuzial, su aj take ucitelky.... mne sa tiez stalo, ze sa v ten den, ako som mala dohodnute stretnutie s rodicom nieco neodkladne vyskytlo (porada, urgentne pracovne zalezitosti), ale vzdy som rodica slusne poziadala, ci moze pockat, samozrejme nie hodinu, vzdy som mala stretnutia s rodicmi, ked som mala viac volnych hodin, ale ked ucite externistov a ste aj predsedom predmetovky, tak jednoducho sa casto nieco neocakavane vysrsti... a len preto, ze pracovny cas konci 15.30, skuste sa spytat mojho muza, kedy som chodievala spat, po veceroch a nociach opravovat pisomky a slohy..... a to som este ucila na dvoch skolach.... takze ja by som si netrufla kritizovat povolanie, ktore som nerobila a taktiez by som nehadzala vsetkych do jedneho vreca, su ucitelia, ktori su neochotni a ucia len zo zotrvacnosti, len preto, ze je to ista praca alebo ze to do dochodku uz nejak doklepu a su ucitelia, ktori robia v praci maximum a este nieco navyse... takze ucitelia, neurazajte sa, ak niekto kritizuje, pise len o vlastnych skusenostiach s ucitelmi, ostatni, nezovseobecnujte svoje skusenosti na vsetkych ucitelov, cecil36 mas plne pravo stazovat sa na pristup ucitelky a riesit to bud s riaditelom skoly alebo zriadovatelom. howk, domluvila jsem 🙂
@fajndievca dakujem 🙂
@libka1 A mimochodom, osobo, mna ani len nenapadlo podplacanie v suvislosti s tymi kvetmi na konci skolskeho roka!!!!!!!! To, ze to napadlo Teba, je len a iba Tvoj problem, vidiet, kde mas mysel!!!!!!!! Mna tie kvety napadli len preto, lebo sa to roky uz roky a je to mile a pekne a aj ked nam niekto ublizuje, tak opacnym konanim mozeme jeho postoj vyrazne "obmakcit". Ale, co si tu derem prsty vysvetlovanim.. 🙄 🙄 🙄
@cecil36 toto podla mna nie je dovod na odvolanie ucitelky... 😕
Necitala som celu diskusiu-len ten tvoj prvy prispevok-no stazovat sa na ucitelku len preto,ze si sa omeskala a ona ta potom odmietla sa s tebou rozpravat...
Nechcem sa zastavat ucitelov-ked sama riesim nieco podobne/akurat neriesim odvolania ucitelov 😕 /
No myslim,ze si tuto diskusiu pisala hned po tom,ako sa to stalo a bola si riadne vytocena 😉 To sa stava-aj mne 😅
Ver mi-su aj horsie dovody,preco sa hnevat na cele skolstvo a odvolavat ucitelky 😉
@nikki28 necitala som celu diskusiu..no ani to neviem,aby bola povinnost oznamit vopred rodicom o znizenej znamke zo spravania...Viem-sice uz ubehol nejaky ten rocik 😅 -mala som v triede spoluziakov,ktorí mali znizene znamky zo spravania...no rodicia o tom neboli informovaní a bolo to prekvapenie 😕 🙂
@nela82 ani ja som necitala celu, ale aspon tie zakladne info ano 🙂 a je to povinnost triedneho ucitela informovat, staznost je opravnena, ja som bola tiez triedna a uz som mala "vychytanych" problemovych ziakov, to som vedela, ze ziacku nemaju a dat im papier do ruky to ano, ale s oznamom, ze uz som volala s rodicom a o vsetkom vedia 😀
a mna by zaujimalo, preco sa stale hadate a dokazujete si, kto ma vacsie "gule".
A co sa tyka ucitelov - vysvetlite mi, preco mi dieta chodi zo skoly ako teliatko a doma ho musim vsetko ucit sama? doma to pochopi ihned, v skole je problem. a to mam dieta s nadpriemernym intelektom v 2. tr. ZS. No velmi zaujimave.
A takto to bolo aj za nasich cias. ucitel sa postavil, odrapkal si svoje, ked si nechapal, nezaujem. Co som sa nenaucila sama, to ma skola veru nenaucila.
Bohuzial, nepaci sa mi nase skolstvo. chapem, deti su dnes ako z divych vajec, ale ucitel je ten, ktory ma mat autoritu, ale nie postavenu na direktive. Ucitel je ten, ktory ma najst vnutornu motivaciu ziaka a prave tu motivaciu stimulovat. Staci na to trochu psychologie a chcenia. A pokial s tym ma niekto problem, tak nech to povolanie nevykonava.
Neviem, ci je produktivne ukazovat detom svoju nadradenost z pozicie ucitela stylom "Ty ma budes posluchat!"
Tymto davam klobuk dole vsetkym ucitelom, ktorych deti miluju alebo milovali. Ale ja som na takeho narazila len v zivote raz a to v 1. triede na ZS.
Teraz som matka skolaka a ucitelia sa ku mne spravaju ako pred dvadsiatimi rokmi. A to je pekne trapne.
A staci sa mi prejst po chodbach skoly, ktoru moje dieta navstevuje a je mi zle. To, ze kricia cez prestavky deti, to pochopim. Ale ze hulakaju ucitelky za kazdu somarinu, neprijemne, arogantne, no nehnevajte sa, ale ako takito ludia chcu naucit prave tie deti ovladat sa a jednat na urovni?
Tot vsjo. Moja vlastna skusenost, moje postrehy, moj nazor.
@zabka8423 uplne suhlasim.Mam syna,ktory ma potvrdenu hyperaktivitu+je dyslektik...no ucitelky ho beru,ako keby mal lepru!!!Inym detom hovoria-"nechajte ho-on je iny"!!!!!Ako iny???Pokial by som mala nejaku moc-kazda druha ucitelka by skoncila...Teraz nech nereaguju poniektore maminy-ucitelky-urazkami na moju osobu...pokial by si zazili to-ce takmer denno-denne zazivam ja....pochopili by 😢 😢 😢 😢 😢 😢 Moje dieta nema rovnake prava ako ostatne deti????
@zabka8423 problemov v skolach a skolstve je viac nez dost, ono sa to pekne pise - motivujte ziaka, ale ako chcete motivovat dieta, ktore nezaujima nic? uz som pisala, ze ucim AJ, jazyk, ktory sa im zide, hlavne pri povolani a to ani nehovorim o pesnickach a moznosti chatovat s ludmi nielen zo Slovenska alebo Ciech (a to uz ani nespominam, ze maturita z CJ je povinna).... a pristup ziakov? chcu vedie ako sa povedia po anglicky vulgarizmy a ako niekoho co najvulgarnejsie poslat..... naozaj by som ocenila nejaky tip na motivaciu..... a preco ucitelia ucia? moj osobny nazor - preto ze aj ked z tych 15 - 20 ziakov, ktorych v triede mam naozajstny zaujem o predmet maju len dvaja traja, tak prave kvoli nim sa to oplati! a ziaci (podla mojich skusenosti) maju casto problem respektovat rodica, nieto este ucitela... dnesni ziaci su uplne ini ako pred 15 rokmi, mnohi ucitelia si to neuvedomuju, ale chyba je aj na strane rodica.... v skolstve je mnoho ucitelov, ktori ucia 15-20 rokov a nemienia svoje sposoby menit.... ale su aj taki, ktori sa snazia, aby hodina bola zaujimava a ziak to neoceni a nenamaha sa urobit nic preto, aby sa nieco naucil, mili rodicia, zabudate na to, ze ucitel nie je clovek s lievikom, ktory Vasmu dietatu naleje vedomosti do hlavy, my sme sprostredkovatelia vedomosti, ktore ma Vase dieta ziskat, ale vacsina tej driny, je na Vasom dietati......
@nela82 zlatko, moje dieta ma adhd, poruchu pozornosti, dyslektik, dysorthografik a napriemerny intelekt. navrh na individualnu integraciu, teraz je v inej skole a ja sa dozviem, ze on nebol individi integrovany??????? a mne tvrdili, ze je. ved tak aj bol hodnoteny, len papierovo si to neosetrili, takze ofcialne nebol a tato skola mi ho samozrejme nebrala ako individi integr., ale naopak, mali ho za totalneho debila, aky je neschopny, ako mu to a to nejde, deptala mi ho ucitelka, no neskutocne nieco. ale som si povedala, ja ho prekladat inam nebudem, toto situaciu neriesi. sla som za nou, vydiskutovali sme si to. nehovoriac o tom, co bolo par mesiacov dozadu, ked mi dieta nechcelo chodit zo skoly domov, lebo sa mu spoluziaci vyhrazaju, ze ho zbiju, lebo je debil. a sla som za ucitelkou, ze chcem prebrat tieto veci a ona ma odbila, aby som hladala chybu vo vlastnom decku. ani nechcela pocut o nejakej konfrontacii, stretko s rodicmi tych deti a podobne, nedala mi sancu... asi tak a to dieta ma v mnohych ohladoch ovela viac v hlave ako jeho spoluziaci. len nikto sa neunuva to v nom objavit. moje dieta 8 rocne da "dole" svojim verbalnym vystupovanim hocijakeho dospeleho, vie uzasne analyzovat hovorene slovo a ze cita pomaly? ale cita. a ze ho nebavi citanka? no preco by ho bavila, ked jeho bavi citat encyklopedie. Ze mu nejde matika? no jemu ide, ale nie v skole. a toto su pre mna strasne zahady. ale nikto nema asi nervy alebo naladu taketo dieta pochopit. preto s nim robim doma, ucime sa, ucime sa inak, vsetko je ok. a viem, ze to, co vie, to ho zatial skola nenaucila. toto s nim robim doma ja.
@nikki28 ok, tvoj nazor, moze byt. mna by ale zaujimalo, kolko ucitelov pozorovalo dieta v domacom prostredi, pretoze by sa zrejme cudovali, ze doma maka, doma to ide a v skole to nejde. a mna sa pyta pedagog ako motivovat deti? no aj riaditelia, veduci pracovnci musia vediet motivovat a stimulovat ludi. toto ste sa neucili v skole? pripadne nejake skolenia pre vas pedagogov nie su? ak nie, tak potom to nase skolstvo je fakt od veci. pretoze by vam mali pracu ulahcovat prave roznymi efektivnymi skoleniami a hlavne asi by vam mali zjednodusit system, lebo podla toho, co som dnes citala, mate papierovaciek tolko, ze nestihate sa potom venovat inym veciam. ale je to vo vasich rukach. mna mrzi, ze ak su ucitelia s niecim nespokojni, stale pocuvame ze "deti su zle" alebo nejake vyhovorky. je vas vela, chodte a zmente to. lekarom sa to podarilo. napriklad.
nechapem, co sa to tu deje. zdravie, vzdelanie, bezpecnost ma byt na prvom mieste a pravie tieto rezorty su na tom najhorsie a potom tak vyzera praca ucitela, lekara, sestry a policajtov a sudcov. a to bez pardonu.
@zabka8423 chcela by som k tej prvej casti tvojho prispevku napisat, ze nadpriemerne inteligentne deti mavaju niekedy problemy s pozornostou, nedokazu dlhsie obsediet v klude a davat pozor a je to castejsie u chlapcov, takze ci nahodou nemoze byt toto pricinou toho, ze tvoj syn chodi zo skoly taky. Aj preto je vyhodne dat take dieta do skoly pre nadane deti, kde sa ucitel moze miesto 30 detom venovat poriadne 12 detom.
@spachtos no, momentalne sme na mieste, kde taka skola v blizkosti nie je. tam, kde sme boli predtym bolo plno. mame za sebou sukromnu ZS - nikdy viac. ale velke nadeje som vkladala prave do individi integracie, ved potom nechapem, naco sme chodili tak casto na testovacky, k psychologicke /vlastne k dvom, aj tie maly "odvaril" 😅 / a k spec. ped., makali sme na tom, dostali sme tipy, triky, navody. no ja sa piplem s dietatom a nakoniec zistim, ze skola sa s nim piple len akoze. toto nastve.
@zabka8423 zalezi aj na predmete, skusil niekto ucit triedu 30 ziakov? viete, co vsetko musi ucitel naucit za jeden skolsky rok? nikde som nepisala, ze skola a ucitel su svatci a maju vzdy pravdu, ja pisem podla seba, taky pristup poznam, aj ja som mala ziakov, ktori mali problemy s ucenim, tu pomaha len individualny pristup, konkretne ja na hodine, ked vysvetlim, co mam (gramatiku), tak idem hned prekladat konkretne vety, aby mali decka predstavu, ze co to vlastne maju robit (bohuzial vo vacsine pripadov im chybaju zakladne vedomosti, ktore mali ziskat v ZS), preklada cela trieda najprv spolu a ked vidim, ze im to ide tak samostatne nejake veticky, aby kadzy prelozil sam a ked viem, ze niektory ziak ma problemy, tak pridem k nemu a spytam sa ako by tu vetu prelozil, ked tak mu pomozem, ale neodidem skor, nez som si ista, ze na takych 90% pochopil.... u CJ je dolezita slovna zasoba, to uz ja im do hlavy nenatlacim, ale s com mozem pomozem.... u "tvojej" skoly vidim problem ulahcit si zivot a tvarit sa, ze dieta sa ucit nechce ako dat si tu namahu a venovat sa mu "nad ramec povinnosti", toto je konanie skoly, ktore mozes napadnut a stazovat sa, ak ucitelka nie je ochotna svoj pristup zmenit.... pri sikanovani sa nikdy nerobi konfrontacia, mala som taky pripad v triede a vyriesila som to skor, ako by to skoncilo tyranim, pekne rozhovorom s agresormi zoci voci (samozrejme po jednom), ake nasledky moze mat ich konanie.... ale to by som robila ja, niektore veci aj mna vytacaju, ze mnohi ucitelia si mozu za zle meno sami, ale znevazuju tym aj inych ucitelov....
nehovoriac o tej buzeracii zo strany ucitelky, ze pise so sklonom do prava - az prilis. zalezi snad tak na tom? dolezite, ze pise spravne. alebo 2 z vybijanej. dovod? dostal loptou silny naraz, siel sa predychat na lavicku. bac dvojka. uprava zosita? taketo sa znamkuje? dovod? pritom za cely pol rok ma len dve znamky, len z: stavba domu a vcela. ohromne. fakt. s pracovnymi zositmi nepracuju ani na slovencine, ani na matematike a myslim si, ze su dost fajn. proste mi to pride cele naopak a divne.
@nikki28 no 30 deti ma pedagog, sestra ma 30 pacientov. napisala som vyssie, chcelo by to pomenit system, podla mna vas zavalia papierovackami, ktore by sa mozno dali robit jednoduchsie, mohli by vam dat viac volnosti, co sa tyka vyucovania, sesternica bola permanentne buzerovana, ze si ako ucitelka ide svojim stylom a nedrzi sa predpisaneho, lenze s jej stylom mali vsetky deti vynikajuce vysledky. s tym predpisanym len maloktore. nehovorim, tiez sa ucitel musi mnohokrat citit tlaceny nezmyslami, ale je to o vas, bezte a vybojujte si to, pretoze je to vo vasich rukach, ide o vas a o deti.