icon

Kde sa sťažovať na triednu učiteľku okrem riaditeľa?

cecil36
26. jún 2012

Baby učiteľky alebo maminy čo s tým mate skúsenosť, kde sa da stazovat na triednu ucitelku (riaditel je neschopny). Zvazujem sice dcerin prestup na inu skolu, ale nechcem, aby dotycna ucitelka robila nadalej to co robi. Ide o to, ze som si sla vydiskutovat dcerin problem (neslo o znamky a skola ma nan mala pisomne upozornit, no nespravila tak), bola som dohodnuta s triednou, ze pridem medzi druhou a tretou hodinou (iny kontakt na nu nie je mozny odmietla dat na seba t.c., e-mail cokolvek) a kedze mam male babo nedokazala som odhadnut presny cas, tak som navrhla ze po jednej z tychto hodin sa u nej zastavim. Ked som prisla po tretej hodine 15 minut ma vratnica nechcela pustit dnu ani zavola ucitelku, lebo vraj ona nevie kde je a nikto jej neoznamil, ze pridem. Nakoniec ma pustila s tym, ze nech si ju niekde na skole najdem. Samozrejme po tejto mojej detektivnej praci sa prestavka chylila ku koncu. Ucitelku som nasla, ale odmietla sa so mnou bavit s tym, ze ma cakala po druhej hodine (ja som sa s nou tak nedohodla) a drzo mi zabuchla dvere kabinetu pred nosom. Potom ich otvorila, ja som na nu uzasnuto pozerala, ze co spravila a ona, ze aha vy ste este tu a zavrela dvere znovu 😝 Som sa citila ako idiot. Na skolu a konkretnu p. ucitelku mam viacero staznosti, no riaditel to ignoruje. Co s tym? Ci jedina moznost zobrat dieta odtial prec.....

nikki28
27. jún 2012

@zabka8423 a k tomu dalsiemu prispevku.... drzat hubu a robit to co povie MS, to je chyba ucitelov, len ked par ucitelov chce naozaj nieco zmenit a ostatni o tom len hovoria, tak sa neda....to s tou motivaciou bolo myslene ironicky, pointa bolo, ze niektori ziaci sa motivovat nedaju, fakt, ze nedaju, nie som typ ucitela, ze otvorte si knihy a citajte si, alebo urobte tieto cvicenia a skontrolujte si ich na str. tej a tej..... ale nech clovek robi cokolvek, niektori jednoducho nereaguju na nic..... skolenia su, to ano.... straaaaasne poucne, sama teoria, ale prax je uplne ina, v triede mame 30 rozlicnych osobnosti, no skuste za 45 minut vsetkych zmotivovat, to sme s kolegynou usudili, ze aj keby sme hole tancovali okolo tyce, tie decka to nezaujme, takze asi tak, vlastna skusenost..... a deti su zle, na vacsinu sa da najst nieco, co ich "spacifikuje", ale su taki, na ktorych naozaj nic neplati, ani predvolanie si rodica, zazila som, ze problemovy ziak dobre ze nevyfackal rodica.....

spachtos
27. jún 2012

@zabka8423 tak to verim, aj syn mal spoluziaka, ktory mal podobne problemy, cize ucitelia nerespektovali, co mal napisane na papieri a trvalo to 6 ci 7 rokov. Potom to uz matka nevydrzala a prelozila ho na inu skolu a hoci musel chlapec cestovat, boli spokojni. Skoda, ze nemas tu moznost, dat ho do takej skoly, lebo na obycajnej skole sa to pri vysokom pocte deti a takom rychlom tempe ucenia da dost tazko.

zabka8423
27. jún 2012

@nikki28 prave kvoli tym skutocne problemovym by som ucitelkou ja byt nikdy nemohla 😀 a motivovat sa da kazdy, naozaj kazdy. len teda ak mate skolenia plne teorie, to je fakt na milu jarmilu. skolenia su efektivne vtedy, ked sa jedna o treningy, aplikacia v praxi a coacha pri sebe. stale robis s ludmi. aj v nemocnici musime motivovat pacientov a tam je skala od dietata po staruckych ludi. a tiez ich mame na oddeleni 30 a tiez maju pribuznych, ktori si robia holubnik. ale my si to musime "pohlidat" a my sa musime postarat tak, aby nikto neprisiel o zivot, aby bol kazdy spokojny, aby nebola ziadna staznost. a kazdeho boli nieco ine, kazdy ma iny splin, niekto je vesely az prilis, niekto mily, niekto drzy, niekto neviem aky. musime dbat, aby si starcek XY ten cipok dal do konecnika a nie do ustia mocovej trubice /ano, aj take bolo/ a podobne. a samozrejme, tiez musime vypisovat milion sesterskych diagnoz, takze clovek ani nevie, kam ma skor skocit. ale odbocila som od temy, to len na porovnanie, co som uviedla nizsie, ze tieto rezorty su take vzialene od seba,a le na prd je to rovnako v oboch. 😉

nikki28
27. jún 2012

@zabka8423 o tom pristupe, aj niektore moje kolegyne sa takto spravaju, ze znamkuju zosity (doteraz nechapem preco), ulahcuju si pracu, za blbosti znizia znamku.... mas opravnene vyhrady, ale tak ako ja nezmenim byrokraciu a nezmysly v skolstve, tak ty asi nezmenis spravanie ucitelky, ak sa nebudes stazovat riaditelke alebo zriadovatelovi skoly, z vlastnej skusenosti viem, ze integrovane deti su velmi bystre, mnohokrat este bystrejsie ako neintegrovane, je to len o pristupe ucitela a skoly, len aj v tomto sme 100 rokov za opicami.... preto som rada, ze sa po materskej do skoly nevraciam a dufam, ze sa potom zamestnam v inej sfere....

zabka8423
27. jún 2012

@spachtos tak ale potom nechapem, preco MS dovolilo, aby taketo deti boli spolu s ostatnymi beznymi detmi v rovnakych triedach, ved statisticky je takych deti na kazdej skole dost, je velky problem zriadit napr. pri 2. rocniku ZS triedu prave pre deti individualne integrovane? urcite by sa ich 5-10 nazbieralo. ale jasne, MS bude tliachat o peniazoch a bla bla bla. peniaze by sa ale na to nasli, na to dam krk. jednak by sa ulavilo ucitelovi beznej triedy a tam y sa mohol realizovat ucitel so specializaciou a skusenostami. vznikli by nove prac. miesta a doatcie by zostali rovnake. no, ale zabudam, ze zijem na slovensku, ze ano 😀

nikki28
27. jún 2012

@zabka8423 no, tak sme sa stretli - ucitelka a zdravotna sestra, jedna je na tom horsie ako druha 🙂 ale ani jedna praca sa bez lasky k povolaniu robit neda 🙂 no ja by som zdr. sestru robit nemohla (uz len preto, ze sa bojim ihiel), ale bola som skoro 4 tyzdne v nemocnici kvoli slepaku a teda, klobuk dole pred sestrickami, na oddeleniach si to naozaj odmakali, 12 hodin na nohach a vrtochy pacientov, ja som sa snazila nerobit problemy, dufam, ze mi to vyslo 🙂

zabka8423
27. jún 2012

@nikki28 hej a zase je to o tom, ze mame prilis vela absolventov VS, prilis vela ludi, ktori ani nemaju vztah k tomu, co vystudovali a co sa chystaju robit, ale robia to a potom to tak vyzera. ovela lepsie by bolo mat tych skol menej, absolventov menej, ved byt napr. pedagogom a dobrym, an to treba aj nejake predpoklady, normalne by som pritvrdila, aby z takych skol sli len najlepsi z najlepsich. preco nie? hned by uroven bola uplne niekde inde.

nikki28
27. jún 2012

@zabka8423 no ved to..... a teraz tajomstvo, ak je v triede integorvany ziak, rata sa za dvoch az troch - podla poruchy ucenia..... cize, ak by bolo "normalnych" deti v triede 30, s dvomi integrovanymi ich moze byt "len" 28 a dotacie su rovnake.....

zabka8423
27. jún 2012

@nikki28 obe tieto povolania su na hlavu. casom to cloveka nejak poznaci 😉 a to nehovorim o dalsich x povolaniach s ludmi. ale ak niekde robim a nenaplna ma to, tak idem prec, lebo ak nemam rada to, co robim, tak to z cloveka az srsi a potom nastavaju take situacie ako je mozno ta, ktoru zaziva zakladatelka temy. a to naozaj nevrha dobre svetlo na system ako taky, nielen na skolu, ktorej sa to tyka.

zabka8423
27. jún 2012

@nikki28 to viem. aj to, ze skuromna skola vybera hovadske skolne a maju dotacie tak isto ako statna ZS. a to ma dorazilo asi najviac.

nikki28
27. jún 2012

@zabka8423 suhlasim, aj ked ja som nevystudovala pedagogicky smer..... 😉

zabka8423
27. jún 2012

jejo baby, kolko hodin 😀 podme spat, rano nas budia cvrci nasi 🙂 teda to moje krasne mlada vzdy uz o pol siestej 😅

nikki28
27. jún 2012

@zabka8423 sukromne skoly su kapitola sama o sebe....
problem "starych" uciteliak je ten, ze oni nic ine robit nevedia..... desatrocia ucia, bolo to v poriadku a par rokov pred dochodkom maju nieco menit? alebo zrazu to nie je "hlupy a zly" ziak, ale integrovany? nemaju volu na zmenu, treba to len vydrzat, kym budu panie dochodkyne 🙂

nikki28
27. jún 2012

to moje sa budi medzi siestou a siedmou 🙂 ale fakt je cas ist spat, dobru 😉

libka1
28. jún 2012

@svetllana 😉 len si cenim toho kto si to zasluzi (cize neobmakcujem, ale dakujem) a nehodlam podporovat (alebo obmakcovat, ako si to ty nazvala, podla mna uplacat, alebo kupovat ferovy pristup k mojmu dietatu) toho, kto sa nechova cestne... bodaj by to tak robili vsetci a potom by sme neboli taka pokrutena spolocnost... som ta musela riadne vytocit tym ze mam iny nazor, ked si ma uznala hodnou krasneho titulu a este aj 3 prispevkov 😀 po tomto aspon viem preco sucitis s tou ucitelkou 😀 mate podobne reakcie....
@cecil36 vyriesila si to elegantne, uplne sa s tebou stotoznujem... dotiahni to do konca 😉 a stotoznujem sa aj s tym uzavretim temy 😀

svetllana
28. jún 2012

@libka1 Isteze Libka..Takze takto. Mna nevytocil Tvoj nazor, inych nazorov tu je kopec a nic sa nedeje..Mna vytocilo to, ze mi vkladas do ""ust" svoje myslienkove pochody s uplacanim, nakolko si to napisala stylom, akoby to bola tutovka, ze jasne, hor sa uplacat kyticou kvetou, pricom ja som na take ani nepomyslela. Som rada, ze si ludi vazis, to je vskutku pekne od Teba. Jak si moju kyticu kvetov budes vysvetlovat, uz ma skutocne nezaujima, pretoze na ludi ako Ty, ja uz nereagujem. Myslim si, ze nech tu budem vysvetlovat akokolvek, vysvetlis si to po svojom presne tak, ako kyticu. A ci som rovnaka ako ta ucitelka? Pobavila som sa...z toho vyroku vidiet, ako ma nepoznas 😉 Takze ja Ti poprajem pekny den a z mojej strany je to k Tebe vsetko.

libka1
28. jún 2012

@svetllana spravne, naco sa hadat, papa

svetllana
28. jún 2012

@libka1 Presne tak 🙂 Este jedno kratke, strucne PS: Ja povazujem spravanie tej ucitelky za vrcholne neprofesionalne, ba ani ludske. A to uz od zaciatku, po precitani uvodneho Cecilinho prispevku. Tam nie je o com proste, toto si nemala dovolit. Len som sa chcela pozret na vec z oboch stran..lebo kazda minca ma dve strany. Ale to je ohladom ich dvoch, ale co do spravania samotnej ucky - otras, to jednoznacne. A kyticu by som jej odniesla a poradne velku a vonavu, bola by to ovela efektivnejsia "facka" pre takeho cloveka ako vynadanie 😉
Papa

drabantovazuzana
28. jún 2012

@svetllana teba čítam a páčiš sa mi 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 like like like 🙂 🙂 🙂 🙂

svetllana
28. jún 2012

@drabantovazuzana Potesilo ma to, dakujem 🙂 Ja som si nasla Tvoj prispevok a mala som pocit, ze to pisala moja svokra ;) Ona je tiez ucitelka, velmi svedomita a oblubena, svoju pracu berie ako poslanie uz 30 rokov :- ) Tiez maju rodicia jej kontakt, ci uz mail alebo mobil a kontaktuju ju pomerne casto, ale ked sa niekto vie spravat a ma moresy, tak ukociruje aj toho najotravnejsieho rodica s prehladom 🙂 Rodicia jej zvyknu na mail posielat aj mile pekne spravy netykajuce sa ucenia, len cisto z ludskeho, priatelskeho hladiska 🙂
Z jej rozpravania viem, aki vedia byt niektori rodicia precitliveli na svoje deti a nevedia ich posudit objektivne, takze skutocne je casto snaha hadzat vsetko zlo sveta (nadnesene) na ucitela 🙂 Faktom stale zostava, ze zabuchuje dvere pred nosom jedine blbec 😀 Ale..ktovie ako to naozaj bolo, neboli sme tam 😉
Lubezny den vinsujem 🙂))

sissmiss
28. jún 2012

@nikki28 wau, klobuk dole, Pani Ucitelka. A prave ty ides zo skolstva von. To je velka skoda pre deti a pre skolstvo ako take. Po vcerajsku ked som citala niektore akoze ucitelky co sa tu poklepavali po pleci, neprecitali vsetky potrebne informacie, len sa ako osy navazali do zakladatelky temy a ked im bolo vysvetlene ze sa navazaju uplne zbytocne, lebo len nieco zle pochopili, tak ani bu ani mu, ospravedlnenie neexistuje. A som rada ze som sa sem dnes vratila a vidim ze to neni uplne stratene.
Z druhej strany: Mam skolkara, dobre, slusne vychovane dieta, nebije sa, sikovny, ma rad deti...nema sa s kym hrat lebo takmer kazde dieta na ihrisku je protivne a mozno z frustracie alebo coho utoci. Ak pozorujem zopodial, vidim ako moje obieha deti, predstavi sa, spyta sa na meno, porozprava daco o sebe a reakcia- hrst piesku do tvare, kopanec, utek alebo aspon nezaujem... Takze si myslim ze velice zla doba co sa tyka vychovy, mozno je to nevyhnutny proces, etapa, kedy po komunizme sa nevieme dojest slobody a sme zase v druhom extreme, ale fakt malokedy vidim vychovane a dobre dieta.

sisaha
28. jún 2012

@nikki28 k tomu znamkovaniu zositov. U nas to teda ucitelia velmi nerobia, ale sestra mi v Nemecku hovorila, ze u nich znamkuju pravidelne 2x za polrok. Dieta musi mat pekne a uhladne napisane zosity, obalene v obale, pri slohovych pracach nesmu chybat nadpisy. Na telesnej na vysvedceni malokto dostane jednotku (vsetky sportove ukony su riadne oznamkovane, ak dieta nedokaze vysplhat, alebo zabehnut ma smolu, dostane horsiu znamku).

nela82
28. jún 2012

@zabka8423 presne ako u nas...vsetko co vie-ja som ho to naucila-skola nic...Dokonca v skole napise zle pisomku,lebo mu nebolo dobre vysvetlene co a ako ma robit-doma mu vysvetlim a ma vsetko spravne 🙄
Aj moj syn je integrovany a ma individualny ucebny plan-viem ta pochopit...je to velmi tazke...ak tvojmu dietatu nadavaju a robia si posmech-dokonca aj som bola vela razy svedkom...Ked som sa neudrzala a zaklopala riaditelke na dvere,ze co to ma znamenat,aby este aj predo mnou nejaky rozmaznany chlapec bohatych rodicov nadaval mojmu synovi do hlupych debilov-bola prekvapena,ze to nie je mozne 😨 😨 😨 😨 Ze mojmu synovi deti neublizuju a nesmeju sa mu 😨 😕 😔

Pokial by som mala moc-kazdy druhy ucitel by sedel doma na zadku.... 😔

drabantovazuzana
28. jún 2012

@svetllana Jasné, jasné... všetci sme ľudia a tak ako predavačka alebo účtovníčka, aj učiteľ máva občas "horšie" dni... Ja osobne si myslím, že práca s akýmkoľvek "živým materiálom" je ťažká, pretože nikdy nevieš, čo za povahu stretneš. Mňa naštval len výrok - že "čo si dnes učitelia dovoľujú" a preto som považovala za nutné zareagovať. Inak by som do tejto témy ani nezabŕdla, pretože ako učiteľka som zaujatá. Nezastávam sa v žiadnom prípade osoby, ktorá zabuchne dvere inej osobe pred nosom. Bez ohľadu na to, či je učiteľka alebo nie, toto sa nerobí. Aj keď pravdu povediac - napríklad na úradoch alebo u lekára sa s tým stretávam bežne, že ma odbijú ako keby som mala choleru 🙂 🙂 🙂 Len zo svojich skúseností viem, aké majú učitelia zviazané ruky, čo je občas na škodu veci. Keď som - ako som už vyššie spomenula - dostala od Cigána kopanec do brucha v 11. tt - čo myslíš... zastala sa ma moja nadriadená??? Ale prd - ešte sa ospravedlňovala naštvanej Cigánke, že jej synček dostal za to od školníka buchnát - lebo Cigánka sa hrozila trestným oznámením 😖 Mimochodom - keby tam v danom momente školníka nebolo, neviem, ako by som skončila... Nejdem to už ďalej rozoberať. Chcela som tým povedať len toľko, že mi nikdy ani len nenapadlo sťažovať sa na to, koľko mám práce alebo s akými deťmi pracujem. Jednoducho svoje povolanie milujem a po skončení MD sa do školstva hodlám vrátiť. Ale ak si niekto myslí, že nikomu inému na svete ako učiteľom nie je lepšie, nech si túto robotu vyskúša na vlastnej koži 🙂

zuzanockamt
28. jún 2012

@nela82 ako mozes na zaklade jednej skusenosti so svojim synom odsudit 50% pedagogov? ... ja som mala zlu skusnost s uradnickou na UPSVaR a netvrdim, ze by mala kazda druha sediet doma na zadku 🤐 😔

nela82
28. jún 2012

@zuzanockamt nebola to jedna skusennost...u nas sa to taha 2 roky-ak sa s tym osobne stretnas-a bude sa to tykat tvojho dietata-budes inac pisat

nela82
28. jún 2012

@zuzanockamt mala som to napisane vo fotoblogu-prave som to zmazala...Vcera mi neter rozpravala co sa stalo na vylete...Stretli chlapceka,ktory prekonal DMO-tazko chodil,ale chodil.Starsi chalani ho nahovorili aby k nim pobehol-nalakali ho na nieco...ked uz bol pri nich-surovo mu podstrcili nohu a chlapec zle spadol....ostal na zemi plakat 😠 😠 😠 😠 😠 Ucitelka sa tvarila,ze nic sa nestalo-videla to tak ako to videlo asi 50 dalsich deti 🤐 🤐 🤐 Moja neter sa postavila a aj ked nepoznala tych ziakov-sama sa na nich isla vykricat co si to dovoluju!Samozrejme ju vysmiali a aj pani ucitelka-vraj no a co,ved je aj tak postihnuty!!!! 🙄 😠 Neter im vykricala,co su to za sposoby a aky priklad dava detom a nech kludne vezme vsetky chore deti do radu a nech ich striela ako by to robil Hitler!No aj tak si stala za svojim,ved jemu sa uz viac neda ublizit..vraj..a co-nema pravo zit to dieta????

Tu ucitelku by som hned vyhodila-a kludne reagujte na moju osobu-je mi to jedno-ak budete mat podobne skusennosti ake mam ja-a budete mat dieta s nejakym "problemom" budete inac rozmyslat...

zuzanockamt
28. jún 2012

@nela82 kedze pises, ze je integrovany a ma IUP, tak sa mu venuje aj specialny pedagog a skolsky psycholog (na mensej skole byt nemusi)? ... mala som vzdy v triede integrovane deti (zvycajne ich bolo viac a zvycajne diagnoza ADHD), mala som dokonca dieta so znizenym intelektom - osmak, mal byt v sepcialnej skole, ale riaditelstvo vyhovelo rodicom a zaclenili ho do beznej triedy - to bola makacka - oducit kvalitne SJL (podotykam osmakov), rozvrhnut si cas aj pre neho, lebo mal ine knihy a uplne sme preberali s nim nieco ine ako s triedou, mat v triede disciplinu, prebrat latku ... pisomky som s integrovanymi riesila individualne, vzdy sme si hodinu predtym presli tie iste ulohy, ktore budu na pisomke a s väcsinou som tu pisomku pisala s nimi

zuzanockamt
28. jún 2012

@nela82 reakcia tej ucitelky bola naozaj divna ... smutne

nela82
28. jún 2012

@zuzanockamt ano,moj syn ma specialneho pedagoga-no nie vskole-dochadzame..len je skoda,ze v skole to akosi nerespektuju....Za dva roky nie a nie pochopit co smu a co nie