Komentovanie oblečenia detí učiteľkami
Len taký môj výlev, po návšteve kamarátky s dcérou 😂. Kľudne píšte svoje skúsenosti.
S kamarátkou som sa rozprávala, ako jej malú štve, keď ju učiteľka komentuje a napomína za oblečenie. Majú to aj vaše deti tak? Podľa mňa úplne trápne to je. Keď rodič je v poriadku s oblečením dieťaťa ( crop-top, detská tetovačka zmývateľná, roztrhané rifle ….. ) načo sa kvôli tomu navážať do detí a komentovať ich? Už keď majú takú potrebu učitelia, tak by to mohli prebrať v súkromí s deťmi alebo rodičmi, a nie pred celou triedou. Podľa mňa to je hrozne netaktné. Veď ako by sme sa cítili, ak by nás v práci nadriadený napomínal za naše preferencie v obliekaní sa a ešte pred všetkými kolegami.
Mne sa stalo, že mi dieťa v školke nechcelo nosit tričká s vyčnievajúcimi zvieratkami a “kúzelným” premieňacím vzorom. Mali sme toho veľa, nechápala som prečo zrazu to nechce nosiť, a povedal mi, že učiteľka mu to zakázala. Ja som si to s ňou potom vybavila, že bude dieťa nosiť to, čo mu oblečiem a nechcem počuť, že bude škôlkara napomínať za veselé tričká. Ale riadne cez mi to prišlo. A to išlo len o hravé tričká u chlapca. Neviem si ani predstaviť čo musia zažívať rodičia dievčat.
V školskom poriadku je, že deti sa majú obliekať slušne. A je to spôsob, ako ich naučiť, že nie všade sa dá ísť obliečenný v hocičom. Aj do divadla nejdeme v teplákoch.
Rozumná matka by dieťaťu vysvetlila, že v živote existujú určité pravidlá a že v holom bruchu a roztrhaných rifliach má ísť na pizzu. To ale nebude prípad vás dvoch. Radšej treba slepo podporovať dieťa v blbinách, že?!
@fiafia to nie je správna cesta. V ázijských krajinách sú práve preto rovnošaty a šikanu to neodstránilo. Deti napriek tomu veľmi dobre vedia kto je z akých finančných pomerov.....
Že ovládať sa... Ty porovnávaš nadrzanych (trubky) chalanov pubertiakov s dospelými mužmi.
Uvažuj ako dospelá a chráň si dcéru. Normálne nech sa oblečie tak, aby po nej spolužiaci neslintali. Crop top nech si nosí po dome, na pláž.. ale nie tam, kde sa aj opačné pohlavie potrebuje sústrediť a neprekrvovat iné orgány než mozog. 😅🤣
skolsky poriadok, kde su tieto oblecenia zakazane je jedna vec. Druha vec, je ze skola nie je dvor ani krcma ani verejny dom aby tam dievcata chodili polonahe, pripadne deti v roztrhanych veciach a pod. V skole sa maju ucit. Cize v podstate mozu byt radi, ze nezavolaju rodicov a neposlu deturence s nimi domov sa prezliect :D
A je fakt, kym som nemala vacsie dieta som to tak nevnimala, ze tie deti saprilis (hlavne dievacata) oblecenim porovnavaju, predbiehaju. Kopa z nich vyzera (ako inac) nie ako ziacky ZS... u nas, erarne tricka, micelarna voda... ucitelak to necha prezliec, odmalovat... ak sa rodicoom nepaci, cela cast skolskeho poriadku sa venuje obleceniu, malovaniu.. a nejde o to, ci s tym je rodic OK. ALe bankarka tiez nepride v teplakoch do prace, robotnik nepojde v obleku do prace, kazdy chodi primerane obleceni. A okrem toho v skole, primerane VEKU. NIe ze pubertaci su konfrontovani cely den s odhlanymi ritkami, bruchami, prsiami von z tielok... AK je s tym rodic ok, tak v pohode, ved po skole sa tak mozu po meste prechadzat :D
@zuzanapjat a práve pre takýchto rodičov sa riešila skoro pred dvoma rokmi šikana v Miloslavove!
@zuzanapjat U nás našťastie nikto ešte nepotetoval deti do 15 rokov 😉 Kým vyrastú, zistia, že cool je byť skôr nepotetovaný medzi haldou potetovaných. Takto to začína, najprv rodičia učia deti mať na háku školský poriadok, potom zákony atď. Asi naša demokracia speje skôr k anarchii. Robte ako myslíte, ale viete ako, sloboda jedného človeka končí tam, kde začína sloboda druhého…
@lenkakravcova No slintať môžu po nej aj keď by mala vrece oblečené.Akurát čas na to, aby sa učili ovládať sa, keď sa to nenaučia v mladom veku, tak kedy? Čítaj pozorne, ja nemám dcéru.
@drakvak A kde presne končí a začína vaša sloboda? Pri crop-tope a žuvačkovej tetovačke 10 ročnej?
@autor naučiť sa ovládať v mladom veku???
Ty aj rozmýšľaš pri tom keď sem píšeš? 🤦♀️
Veď práve to je obdobie, kedy s nimi lomcujú hormóny a ovládanie seba samého je ešte niekde na bode mrazu. To príde práve tým vekom (u niektorých).
A 10 ročné dieťa v crop tope? To už ako hrozne vyzerá pre Boha! To tá jeho matka fakt nemá všetkých 5 pokope keď to dovolí a ešte aj obhajuje 🙄
ty pises ze mas syna, tak v puberte, ked bude mat problemy v skole sa napr. sustredit, lebo katke bude trcat cela rit v lavici pred nim, alebo bude snivat nad neviem cim, tak napis ;) ovladat sa moze chlap, ktory ma ake take skusenosti. A nie pri niekom s kym slaha puberta.
Ale to je IBA jedna stranka veci, druha je to, ze sa ucime nejak sa prezentovat, primerane obliekat,...
@scila jaaaaj tak dievčatá majú stáť od puberty v pozore a prispôsobovať sa chlapcom ešte aj oblečením, aby neboli moc výrazné, ale chlapci sa nemusia ovládať, nimi lomcujú hormóny 😅. To je fakt super. Dúfam takto nevychovávaš chlapca.
Ty si fakt brzda 🤦♀️
@zuzanapjat Viditelne tetovanie je nepripustne nielen v skole, ale vo vacsine kancelarskych profesii, na poziciach, kde zamestnanec reprezentuje firmu navonok, kde pracuje so zakaznikmi (hotely, lepsie restauracie...atd).
@drakvak Deti by sme mali viesť k tomu, aby si raz vyberali prácu v ktorej sa budú cítiť dobre a do ktorej budú chodiť rady. Aby vedeli svoj názor vyjadriť a nebáli sa ho vyjadriť. Aby druhých nehodnotili podľa vzhľadu a aby rešpektovali názory iných. To sa všetko dá dosiahnuť ťažko, ak očakávame, že dieťa bude disciplinovane sedieť v práci ktorú nenávidí rovnako, ako neznášalo školu. A keď očakávame a chceme, aby sa podriaďovalo autoritám bezpodmienečne. Výsledkom je, že ten človek bude celý život nešťastný a prenesie to na ďalšie generácie, lebo inak to ani nepozná. Potom sa nie je čo čudovať, že politici si vždy budú robiť čo chcú a prijmú zákony aké chcú a fungujú prakticky beztrestne. Stali sa autoritou....... a vy ostatní len dodržujte zákony..... aj keby v starobe uzákonili povinnú eutanáziu miesto dôchodku.
@scila Ďakujem. Od takej kapacity ako si ty, je toto pomenovanie pre mňa doslova pocta . 😊😉
@kp7333 buď si dieťa v dospelosti nájde prácu v ktorej to nebude vadiť, alebo si nechá odstrániť tetovanie. Taká je mladosť. Niekto začne fajčiť, niekto sa potetuje, niekto počúva black metal atd atd..... raz dospeje. Buď to zhodnotí ako hlúposť a mladícku nerozvážnosť, alebo to nikdy nebude musieť riešiť.
@zuzanapjat No potetovanym s holym bruchom ci piercingom sa moznosti zamestnania znacne zuzuju - napr. na pracu v nocnom bare. Je to podla teba praca snov?
Slušnosť a bonton už v dnešnej dobe ľuďom nič nevraví. Deti sú bohmi, ktoré môžu všetko a tak to potom vyzerá.
Dieťa príde do školy oblečené ako pretty woman z výpadovky, ale na vine je učiteľka, ktorá jej závidí mladosť. 5 ročne dieťa v inej téme napluje učitelke do tváre a opäť je na vine učitelka. Lebo decko je BOH a kto je viac.
Normálny človek sa vie obliecť vhodne podľa príležitosti. Do reštaurácie na úrovni nepôjdem v teplákoch. Keď tak pôjdem a nepustia ma dnu nebudem plakat na koníkovi, že ma tam nepustili a pritom ja sa chcem len ukázať taká aká som. Lekár tiež nevyšetruje pacientov v plavkách. V bankách nesedia ženy v crop topoch a kratasoch z ktorých im trčí polka rite.
Veď nech sa tie deti po skončení vyučovania a cez voľno prejavujú oblečením kolko chcú.
Škola nieje bar ani výpadovka.
Dnes som šla okolo 3 dievčat. Mali max 10 rokov. Na sebe mali dierované silonky, kraťasky ledva pod zadok, crop top a na ňom rozopnutú riflovku a v ruke každá cigaretu. Skoro som spadla z kolobežky čo som sa ešte otáčala či dobre vidím. Keď čítam niektoré komentáre, tak by ma neprekvapilo keby im tie cigarety kúpili matky, veď cigaretka patrila k looku pretty woman. A nech sa dieťa ukáže aké je.
Keď nedokáže rodič naučiť dieťa dodržiavať pravidlá, tak to musí robiť škola.
Tak, ako dospelý človek dodržiava to, čo má v pracovnej zmluve má aj dieťa dodržiavať to, čo je v školskom poriadku.
@zuzanapjat Prave na to su rodicia a ucitelia, aby na to deti upozornili a usmernili ich. Vyhnu sa tak nasledkom.
@scila neviem či vieš, ale so sexualitou v dospelosti majú problém predovšetkým Číňania a to pritom Číňanky nosia v škole rovnošaty. Detto niektorí moslimovia majú problém so sexualitou v dospelosti... Slovenskí muži napríklad nechodia so stoporeným údom po kúpaliskách, kým moslimovia z krajín kde sa dievčatá dosť zahaľujú majú problém ženu neobťažovať. Takže vyzývavé oblečenie rozhodne nerobí so Slovákov sexuálnych predátorov. Ani z Európanov.
@zuzanapjat vies ake lahke a lacne je odstranit tetovanie? :DDDD ved to nie je nalepka
@simca06022011 nuž tak ak chcú vysnívanú prácu, tak si budú musieť na to odložiť peniaze. Je to pre nich určite ponaučenie, lepšie ako dvojka zo správania.
V práci šéf poslal kolegyňu domov sa prezliecť pretože mala príliš krátku sukňu. Takže nie, nemáš pravdu aj v robote ťa môžu napomenut pred všetkými. To asi robíš za pásom, keď si nie si toho vedomá.
Prave ked citam,ze mas doma syna,pockaj ked s nim zatocia hormony a vizualne podnety bude automaticky vyhodnocovat stanom v nohaviciach a navalmi horucosti,aby si to nikto nevsimol. Priroda je v tomto neuprosna a ziadnych par storoci *sebakontroly* a vychova nezaprie evoluciu a reakcie na vizualne podnety. Na to treba cas a osobnu zrelost A to U 13-14-15 rocnych chlapcov tazko najdes. A nie je to jednoduche,ked v lavici vedla a aj pred nim sedi doslova polonahe dievca. A o to skole ide. Nerobit s dievcat objekty tuzby a narazok a dovolit obom stranam sustredit sa na ucenie.. vo volnom case predsa mozu nosit co chcu/rodicia dovolia...
@kp7333 Poznám nejedného manažéra, právničku, ekonómov aj ľudí z IT s tetovaním a piercingom, majú VŠ a ich kariéra rozhodne nekončí v bare. Aká je tá tvoja kariéra snov?
Mňa keď by v práci poslali prezliecť sa domov, už sa do tej práce ani nevrátim. A smolu by mal zamestnávateľ, nie ja. A to ja som skôr konzervatívna v obliekaní, nemám tetovania ani sa neobnažujem. Ale tiež si uvedomujem, že toto je môj štýl, moja preferencia obliekania sa. Že niekto sa oblieka inak, mi vôbec nevadí. Ja milujem na ľuďoch pestrosť a jedinečnosť.
@kp7333 asi nepoznáte veľa ľudí, ktorí majú tetovania, pearcingy, obliekajú sa ako chcú, milujú prácu, ktorú robia a zarábajú nadpriemerne viac, než ľudia v banke a kancelárii. A to pritom nepredávajú svoje telo a netancujú o tyči. Mám pocit, akoby na Slovensku boli len ženy v banke verzus tanečníčky. :D Jedno majú často spoločné títo napriek výzoru úspešní ľudia - učitelia im tvrdili že z nich nič nebude.
@zuzanapjat a mozno by bolo lepsie ich vychovavat prisnejsie a proste nieco take nedovolit kym chodia do skoly.. nech sa potetuje za vlastne peniaze, ked si ich zarobi;) Tak ako to bolo roky dobrym zvykom, ked sa nesli rodicia potentovat, aby splnili kazdu bizardnost detom a este to obhajovali neviem akou slobodou, progresivnym myslenim a toleranciou. V dospelosti to ja vobec neriesim, kto ma tetovanie a kto nie. Za to rieism, ked mi pride niekto na pohovor v teplakoch, ked pride clovek na poziciu obchodneho zastupcu ako keby z postele vstal prave... a moze byt akykolvek sikovny. PRETOZE prvy dojem robi obchod.
A este mladi, ked sa maju obliect na slavnostnu prilezitost a vacsina radsej nejde, lebo nezvladnu psychicky ani len slusne oblecenie :D a najhorsie je, ze to este aj dnesni rodicia ospravedlnuju ...
@anjelicek26 nemusi hned stanovat, ale napr. druhy stupen, to uz sa zalubi kazdy do kazdeho, hlava chodi kade tade... ale inak suhlasim. A tym babam uplne sibe v skole tiez, to cele dni sa menia, na vytceny pupok, ruz na pery a nahanacku deviatakov... :D Pri niektorych teda. Nech vsetkych nehadzem do jedneho vreca. ALe tak vsetci sme boli mladi :D
A to čo je škola holubník? V školskom poriadku je uvedené že má byť žiak slušne oblečený, aby nepoburoval ostatných...či také niečo.
V škole mojej dcéry majú zakázané tepláky, krátke tričká odhaľujúce brucho, obtiahnuté legíny, kraťasy odhaľujúce polku zadku, potrhané nohavice, namaľované nechty, zmalovane ksichty, neupravené, špinavé, žiadne kapucne na hlave. Čiapky, šiltovky.
Žiadne emo štýl. Ani gangster štýl.
Nosí síce o číslo väčšie rifle a o tri čísla väčšiu mikinu, ale v triede musí dať dole. Nedovolila by som jej zobrať potrhané nohavice, ani hole brucho, strapaté vlasy a ani popísané ruky, žiadne tetovacky. Doma nech ti dá aj rohy na hlavu, so školy nie.
@zuzanapjat Toto je taaaak veľká pravda, krásne si to napísala.

@drakvak napr. čo viem, tak na jednej strednej škole je zakázané tetovanie. Chlapci a baby majú už teraz potetované ruky a na miestach kde to v lete /a niekedy ani v zime/nie je možné skryť oblečením. Čiže školské poriadky sa už skoro nikde neberú vážne. Len vtedy, keď niekto vyslovene nemá dosť inej roboty, tak vtedy chce riešiť výzor.