Komentovanie oblečenia detí učiteľkami
Len taký môj výlev, po návšteve kamarátky s dcérou 😂. Kľudne píšte svoje skúsenosti.
S kamarátkou som sa rozprávala, ako jej malú štve, keď ju učiteľka komentuje a napomína za oblečenie. Majú to aj vaše deti tak? Podľa mňa úplne trápne to je. Keď rodič je v poriadku s oblečením dieťaťa ( crop-top, detská tetovačka zmývateľná, roztrhané rifle ….. ) načo sa kvôli tomu navážať do detí a komentovať ich? Už keď majú takú potrebu učitelia, tak by to mohli prebrať v súkromí s deťmi alebo rodičmi, a nie pred celou triedou. Podľa mňa to je hrozne netaktné. Veď ako by sme sa cítili, ak by nás v práci nadriadený napomínal za naše preferencie v obliekaní sa a ešte pred všetkými kolegami.
Mne sa stalo, že mi dieťa v školke nechcelo nosit tričká s vyčnievajúcimi zvieratkami a “kúzelným” premieňacím vzorom. Mali sme toho veľa, nechápala som prečo zrazu to nechce nosiť, a povedal mi, že učiteľka mu to zakázala. Ja som si to s ňou potom vybavila, že bude dieťa nosiť to, čo mu oblečiem a nechcem počuť, že bude škôlkara napomínať za veselé tričká. Ale riadne cez mi to prišlo. A to išlo len o hravé tričká u chlapca. Neviem si ani predstaviť čo musia zažívať rodičia dievčat.
@anjelaa Neurážaj sa a neodúvaj sa, prišla som popísať moje skúsenosti, ty kľudne píš svoje. Ja s rešpektom problém nemám, mám rada pestrosť ľudí, ak niekto nerešpektuje niekoho (hoc aj dieťa), rada sa toho dieťaťa zastanem. To, že je niekto jedinečný je krásne. A výrok od @zuzanapjat :” Jedno majú často spoločné títo napriek výzoru úspešní ľudia - učitelia im tvrdili že z nich nič nebude.” Sa mi veľmi páči a súhlasím s ním, teda je to pre mňa veľká pravda
@simca06022011 za seba môžem povedať, že moje deti chodia do školy oblečené slušne. Mám to ľahké, lebo mám synov. Avšak proste mi príde proti srsti riešiť ako sa obliekajú iné deti. Pamätám si spolužiačky na strednej keď chodili oblečené ako z nočnej šichty niekde v bordely, ani jedna dnes nie je prostitútkou. Vysokoškolsky vzdelané a úspešné ženy. Baby sa maľovali na voľnej hodine rozložili si šminky po celej lavici... netancujú o tyči. Spolužiaci ani jeden nie je sexuálny deviant kvôli tomu. Tak neviem..... načo to riešiť. Ja som tu už písala, v minisukniach chodila moja mama do školy v 1968 roku. A stala sa normálnou ženou. Xkrát mi hovorila ako sa snažili obchádzať pravidlá a to bol komunizmus...
Skola nema absolutne co kecat do toho, ako je decko oblecene a ustrojene. Moze sa ohradit, ak tym ohrozuje bezpecnost a zdravie (cize viem si predstavit, ze zakazem dlhanske umele nechty, ale nie preto, ze sa mi nepacia, ale preto, ze tym moze ublizit spoluziakom, ci sebe.) Ako ale ublizuje decko v teplakoch alebo roztrhanych rifliach, to fakt nechapem. Okrem toho, kto akoze rozhodne, co su napriklad teplaky? Ze su to gate na gumu? No to asi nie, aj ine gate byvaju na gumu. Ze su z upletu? Ze su volne? Alebo ako teda? Lebo uprimne, ja fakt netusim pri niektorych nohaviciach, ci su to este teplaky, alebo uz nie.. Ci bude stat nejaka teplakova autorita rano pri dverach a rozhodovat o tom, co su teplaky a co nie?
Skoly si sice s oblubou davaju do skolskeho poriadku pravidla ohladne oblecenia, ale mozu si to tak akurat zavesit niekam..pretoze zakon nenariaduje urcovat pravidla obliekania a teda skola nemoze ziadat nieco, co zakon nenariaduje.
U nás je táto otázka ošetrená vo vnútornom poriadku školy. Ja osobne sa k oblečeniu nevyjadrujem, je to vizitka rodičov a ich problém. Raz som len poprosila rodičov, aby do divadla neposlali deti v teplákoch, aj tak prišlo jedno dievčatko v teplákoch a navyše ozmolkovanych, ale čo už, ja som to v pohode prežila, decká sa jej posmievali a trefne to okomentovala aj uvádzačka,ale mamička bola hrdá na seba, ze sa nepodriadila davu. Snažíme sa žiakom vstepit kultúru spravania, obliekania a sebavyjadrovania. Aj o tom je škola, o kultivacii osobnosti.... Obzvlášť ak tu kultivacii nemajú z domu, je potrebné dať dieťaťu šancu. Ja si myslím, ze učiteľky to v pohode prežijú, ale nevhodný image niekedy napacha viac skody, ako obdivu. Opakujem vizáž považujem za vec rodičov, oni ho schvaľujú. Mne sa páči mladez, ktorá je originálna, svojska v obliekaní, ale nie vulgárna. Je to diametrálny rozdiel. Mame nastastie väčšinu rodičov, ktorí sú rozumní, rozhladeni a záleží im na výchove. Potom sú tu takí rebelujuci, ktorí dovolia už v 6.rocniku gélové nechty, croptop, tangá nohavičky, prefarbené vlasy a vo vyššom ročníku piersing alebo tetovanie. Správanie zvyčajne kopíruje takýto image a vzhľadom nato, ze vidím totožné mamky (tie majú aspoň vek na tento image) na rodičku, tak myslím, ze je úplne zbytočné to s nimi riešiť. Ja tu svoju hodinu odučím aj pred takmer nahymi prsiami dievčat, pomyslím si svoje, ale neriešim to, len ta ich povesť a image sa vie s nimi vliect veľmi dlho. Decka sú neskúsené, tu by mal usmerňovať rodič, ale keď to jemu nevadí, tak mne je to jedno.
tieto reci na oblecenie tu boli vzdy. aspon to cloveka nauci filtrovat kadejake kecy. jednym uchom dnu, druhym von. k tym crop topom pamatam si, ze sme ako decka nosili na zakladke tie tricka nad pupok, sandale na platforme, nadkolienky s krataskami a dokonca aj zavinovacie sukne ficali, co ked zafukal vietor tak sa rozleteli az po nohavicky. a o tych mini modrych socikovskych telocvikarskych sortkach v dlzke nohaviciek ani nevravim. a normalne to vsetci prezili. stredna detto bedrove nohavice, z toho trcalo vsetko, vsak ine sa ani nepredavali. a tie, co sa ohanaju dress code v praci, tak teda neviem, kde pracujete, ale ja mam skusenost, ze normalne sa chodi v kadecom a dresscode je uz dnes ovela ovela volnejsi nez napr. pred 10 rokmi. ide skor o vykon a kvalitu prace nez o "pekny obal". v kancloch bezne ludia sedia v mikinach aj roztrhanuch rifliach. ITckari sortky, ponozky, sandalky. tetovania a piercingy tiez bezne vidno, dokonca aj vedecke alebo manazerske funkcie. taktiez divadlo skoro vsetci chodia v rifliach, tak 15 rokov dozadu to bolo nepredstavitelne. tiez mi obcas vyleti obocie nad dlzkou sukien alebo inymi kreaciami, ale je to kazdeho vec, ako sa prezentuje a nebudem to snad komentovat. ocakavala by som, ze ak ma ucitel vyhrady k obleceniu, tak profesionalne by bolo riesit to s rodicmi, nie s dietatom pred celou triedou alebo skor tie deti viest tak, aby aj same pochopili, co je vhodne, bez nejakeho zhadzovania lebo to asi u ziaka vyvola skor odpor ako pochopenie (ked uz sa skoly prezentuju ako vychovne zariadenia, tak by mali vediet aj ako vychovavat). ale to by nase skolstvo muselo byt na inej urovni.
@cherrystone inak trefa s tymi modrymi trenkami, co sme za sociku museli nosit na TV. Mladsie rocniky nezazili, tak pre vysvetlenie, tie trenky boli v podstate gaťky z hrubsej latky. Do toho si predstavme vtedy jedinu menstruacnu pomocku - hygemu a hrubke 1,5 cm.. To akosi nikomu nevadilo, ze. Ale roztrhane rifle mali aj vtedy potrebu riesit niektori, alebo minisukne.. To je presne take to pokrytectvo v tom celom..hranie sa na nieco.. By ma zaujimalo, ci si niektori ucitelia uvedomuju, ze niektore deti chodia oblecene tak, ako chodia, lebo ine oblecko proste nemaju. Ja som mala ziacku, ktora chodila hrozne doobliekana a neslo mi to do hlavy, kym mi kolegyna nevysvetlila, ze ona chudiatko obcas vezme mamine veci, pretoze jej matka bola cista socka a dievcatko si casto nemalo co obliect..
@akvi ja som tiež nenávidela tie modré gaťky.
@prasiatko30 a dievčatá musia nosiť sukne, alebo majú aj nohavice, ako školskú uniformu? Lebo ja by som sa zbláznila ako decko, keby som musela nosiť denne sukňu.
Je smutné, keď si dospelé ženy myslia, že 12 ročné deti môžu byť iné a originálne len tým, že majú na sebe oblečenie vo veľkosti spodného prádla. Presne preto má toľko dievčat v teenegerskom veku problemy so svojím vzhľadom. Lebo už matky ich učia, že byť zaujímavé a originálne môžu byť len vzhľadom.
Keby mi na pracovný pohovor prišla žena v teplákoch alebo crop tope a rifliach s holým zadkom, tak by som ju poslala kade ľahšie. A vôbec by to nebola moja škoda a smola ako si autorka myslí. Lebo vedieť sa vhodne obliecť na konkrétnu príležitosť je základ. Zamestnanec má reprezentovať svojho zamestnávateľa. Keby mala moja obchodna partnerka viesť rokovania v crop tope a mini sukni tak ďakujem neprosím aj keby mala Oxford skončený. A to napíšem, že bežne nosím kratke gate tesne pod zadok, minisuknu aj trička s velkym vystrihom, ale obliekam sa tak tam, kde je to vhodné. Teda do mesta, do baru, na dovolenku.
Je určitý bonton a každý človek by mal vedieť, kde a ako sa ma obliecť. A práve logicky od detstva by sa to mal učit, aby to teda vedel.
Do divadla si neobleciem plavky, na plaváreň nepôjdem v kožuchu...do školy nepatrí croptop, roztrhané handry a mejkap ako na haloweensky večierok. Je to aj v školskom poriadku a áno, a učiteľ má právo na to upozorniť.
Nerozumiem, nad čím sa tu niektorí rozčuľuju, skrátka sú pravidlá v obliekaní, ktoré sa vzťahujú na tu ktorú inštitúciu a má sa to rešpektovať.
A hlavne v tých crop topoch a teplakoch nie je žiadne dievča na ZŠ originálne, lebo to má oblečené 90% žiačok. Originálne chodí oblečené 1 dievča, v kostýmoch chanelovskeho typu.
@zuzanapjat nepočula som v živote učiteľa povedať žiakovi, že z neho nič nebude, lebo nosí do školy tepláky alebo výrazne očné tiene.
@letfenixa Nikdy nepochopím toto stavovské krytie. Doktor dobreze nezabije pacienta ale ostatní doktori sa ho zastanu a hľadajú výhovorky ako on chudáčik za to nemôže. Na MK ide téma o p*ci čo zakotvila v školstve, hneď sa zletia učiteľky a začnú obhajovať lebo všetci učitelia pomaly že majú svätožiaru a keby neexistovali tí hnusni rodiča a protivni žiaci školstvo by bolo dokonalé, však? Trocha sebareflexie a racionálneho myslenia by nezaškodilo. Ak robíš svoju prácu najlepšie ako vieš neznamená to že zvyšok pedagogickych zamestnancov je prístupom a správaním tvoj presný klon. Nielen tie decká ale aj ich rodičia stretli v školstve zakomplexovaneho tupca čo si rád honka ego na slabších.
Neviem prečo je taký problém priznať že v sude sú hnile jablká.
@letfenixa To že niečo nepovedia pred tebou automaticky znamená že sa to nedeje? To čo nevidíš neexistuje?
Predstav si že dieťa minule prišlo zo školy kde im vraj učitel dal prednášku ako sa nemajú učiť lebo je to na nič a radšej ísť do posilky.
Tipujem že najvyššiu úroveň majú tie malé dedinské školy čo by ministerstvo najradšej zrušilo, pretože v meste už môže učiť naozaj aj povalac z ulice.
Najlepsie by bolo keby sa zaviedli skolske uniformy a bol by svaty pokoj
@januelik len ciastocne...baby sukne tri cisla mensie, aby bolo vidno zadok zvladnu aj v uniforme 😂 Zili sme par rokov v UK, ale tak odvazia sa az ked vyjdu zo skoly, tam im za to povedia svoje, ze sa maju upravit... ale ano co sa tyka "diskusie" co si rano obleciem to je rano podstatne jednoduchsie...
@poppy22 my mame iny extrem, siestaci maju 16 rocnu, lebo prepadla. Takze 11rocni tam pozeraju na takuto “kobylu”, co je ozaj emocionalne aj socialne uplne niekde inde. Bohuzial, tuto plati doslova, rozum nie je obocie, nedokreslis.
Čo ta núti myslieť si, že sa urážam a odúvam? Tvoja domnienka nie je skutočnosť 🙂 nerada diskutujem s ľudmi, ktorí robia závery bez reálnych podkladov. Ale prajem veľa dobrého, aby si pochopila aj komentáre ľudí, ktorí tu napísali mnoho pravdivého, čo zatiaľ však nedokážeš vnímať.
Na našej škole je v školskom poriadku vyslovene rozpísané, čo sa nesmie nosiť. Áno sú tam práve crop-topy (bohužiaľ niektoré dievčatá chodia fakt že v podprsenkách), taktiež nohavice odhaľujúce zadok (mini kraťasy), akékoľvek hanlivé nápisy (aj v iných jazykoch) a podobne. Nie necítim sa, že závidím deťom krásu a mladosť, mali by udržiavať trošku "morálku" aj oblečením a výzorom. Bohužiaľ doba je taká, že na jednej strane riešime sexuálne "obťažovanie" a na strane druhej niektoré dievčatá idú polonahé, aby zaujali. Je smutné, že nezakročí vlastný rodič, ale musí škola ako organizácia.
Mňa by zaujímalo, či sa môžu rovnako rodičia ohradzat voči oblečeniu učiteliek 😄 deti na ZŠ ešte nemám, ale pamätám si zo svojich školských čias pár mladých učiteliek, ktoré chodili oblečené oveľa nevhodnejšie než žiačky a na rozdiel od tých žiačok aj malo čo z ich skromného odevu žmurkať 😅
Nech si nosia cropp topy, sieťované pančušky a minisukňu čo im ledva zakryje zadok. Keď to rodičom nevadí čo nosia ich deti, tak dobre, ale potom nech sa nečudujú keď budú mať skúsenosť s nejakým uchylakom či pedofilom. Potom sa budú čudovať, ale niektoré keď vidím ako sú poobliekané, tak si to podľa mňa rovno pýtajú. Ale k otázke - učiteľka by si s takým dieťaťom mohla pohovoriť osamote a aj s rodičmi, ale pred celou triedou nieee. Ale možno práve tak sa snaží docieliť, tým, že to bude dievčaťu nepríjemné, tak to prestane nosiť. A druhá vec - keď to rodičia dovolia, tak nech to dovolia vo voľnom čase, ale v škole by mali platiť nejaké pravidlá. Aj v obliekaní.
@zuzanapjat ja reagujem len na oblecenie ako take. Nic ine.
Akukolvek sikanu ostro odsudzujem! To jednoducho nema co v skole robit!
Keby toto robila ucitelka mojho dietata, urcite by som to riesila.
Autorka - nesuhlasim, ze je to len o ucitelkach nerespektujucich jedinecnost. Toto je casto prave o sudnosti ludi, ktori by mali deti vychovavat.
Co je slusne oblecenie? Nad tymto polemizujes? Hadam zartujes..
**
Ja sa uz vobec necudujem, ze som v divadle videla typka v oranzovej flisovej mikine, ci zenu v sportovych teniskach a teplakoidnych kapsacovych nohaviciach a pod. skvosty.
uz sa necudujem, ze po meste behaju mlade zeny v podprsenkach, ludia vo vytahanych teplakoch, ci na dovolenke sa dovalia slovaci do restauracie v plavkach..
Existuju nejake spolocenske konvencie. A sice je v dnesnej dobe obliekanie uz uvolnene, ale nejaku uroven by sme si zachovat mohli.
Ale, to by sme nejake zaklady slusneho obliekania museli odovzdat svojim detom, co velmi ruzovo nevidim...
Inak, vysvetli mi niekto, co je pridana hodnota crop tops a roztrhanych rifli, ze ich aj relativne male deti musia nosit do skoly? Ze rodicia nie su schopni ustupit a respektovat pravidla?
Naozaj niektore mamicky maju problem rozoznat, co je vhodne obliect detom do skoly? Nic vam nehovori etiketa, zdravy rozum, slusnost?? Nie je vhodne oblecenie, kde dievcata vyzeraju ako detske prostitutky. Jednoducho, ked mamicka nema v hlave (mozno to ani ju nemal kto naucit), tak to musi detom povedat ucitelka. Duplom v zime, ked su oblecene ako v auguste. Potom sa budu cudovat, ked budu chodit po umelych oplodnovackach v dospelosti.
@lalenka33
Ja si vôbec nemyslím, že je niekto originálny len tým, čo má na sebe oblečené. Človek je originálny tým, aký je. Oblečenie je len súčasťou jeho prejavovania sa.
Neznamená, že elegantne oblečená osoba má navrch oproti osobe v roztrhaných rifliach a crop-tope, ani naopak.

Pravda je len to, keď majú ostatní rovnakí nazor ako ty? Škoda, prišla si si po názory druhých, no nerešpektuješ ich a podľa vyjadrovania sa odmietaš na situáciu pozrieť aj z inej strany.