Končí mi rodičovská, mám prácu, ale škôlka je plná

dadama
18. okt 2014

Ahojte babky! Dostala som sa do nezávidenia- hodnej situácie. Som sama s malou, bude mať 3 roky., rodičov už nemám, žijem na RD. Na zápise do škôlky som nebola vo februári, ale cca v máji. Jej stav je naplnený a aj ostatných všetkých v našej 10 km blízkosti. Takže do škôlky mi ju zoberú až september 2015. Prácu už mám, január mám dovolenku. Nepíšte mi prečo v máji- mám svoje dôvody a ešte stále bolia. Čo spraviť:? Môže mi niekto pomôcť, napr. na mestský úrad? Predlžená rodičovská- tú by som brala najradšej na tých 8 mesiacov. Ďalšia alternatíva- zostanem sociálne odkázaná- to sú určite behačky, ale môžem prísť o prácu. Ja si ni neviem predstaviť ako budeme -proste dávka cca do 150 €, plat do 300 ,€. Sú to všetko almužny, z ktorých nejde vyžiť. Najradšej by som dala diskusiu ženy takto sa nenechávajme a poďme to vykričať tam kde by to mali vedieť!!!!!!!!!

ďakujem

anatalia77
18. okt 2014

@dadama nerozmyslala si nad tym,ze si objednas opatrovatelku? Myslim v tom pripade,ze nastupis do prace? Alebo sa dohodnut s oteckom dietata aby ti pomohol? Ved je to aj jeho dieta. Preco by si vsetko mala znasat sama?

pribinak
18. okt 2014

Zostat socialne odkazana je zly napad!!! Akakolvek ina varianta je lepsia: opatrovatelka alebo sukromna skolka

dionyzka
18. okt 2014

@dadama ... nelahka situacia pre maminu, bezna situacia na Slovensku. Ak si s malou sama a si teda jedinou zivitelkou rodiny, skolka by mala na to prihliadat a dieta Ti do skolky vziat. Ak chodi do skolky dieta, ktore ma maminu na materstej, rodicovskej dovolenke, skolka by mala toto dieta (zial) vylucit a vziat prednostne to tvoje. Ak u riaditelky nepochodis, tak to riesi prislusny mestsky urad, kde patris na zaklade trvaleho pobytu.
Zaklad je: nedat sa a chodit s Tvojou poziadavkou. Neuspokoj sa s odpovedou, "mame plno", z niecoho zit musite. Vela stastia v boji!

zuzanockamt
18. okt 2014

@pribinak slobodna matka z bezneho prijmu nema sancu si platit opatrovatelku, ak je v praci na plny uväzok
@anatalia77

cecil36
18. okt 2014

@zuzanockamt absolutne suhlasim🙂. Vystreluje ma do neba ked citam najdi si opatrovatelku alebo sukromnu skolku. Z coho ju zaplati ked ma plat 300 Eur? A hold oteckovi sa neda prikazat staraj sa aj ty. On ma prava nie povinnosti. Bohuzial ☹

zuzanockamt
18. okt 2014

@cecil36 ja sudim podla seba, keby som sa dostala do takej situacie, tak opatrovatelka nehrozi ... zarobim okolo 560 eur ... neviem si ani len predstavit z toho zit sama s dietatom a platit si byvanie, stravu atd

cecil36
18. okt 2014

@zuzanockamt ja zijem sama s dvomi detmi a nebyt toho, ze mi syna vezmu aspon do 12.00 do skolky tak som v haji. Aj toto je o drzku, ale mam robotu, ktoru mozem robit ciastocne z domu.

pribinak
18. okt 2014

@cecil36 moja suseda je tiez slobodna matka, bola v rovnakej situacii, nasla si inu maminu na materskej ako opatrovatelku pre dieta
Aj ked sukr. skolky ci opatrovatelky su drahe, stale je to lepsie ako zostat socialne odkazana na socialnych davkach, ale to je moj nazor
O otcovi dietata nepise zakladatelka temy nic, takze tymto smerom sa nevyjadrujem

butterfly99
18. okt 2014

@dionyzka a to je akoze podla zakona? Ze ked si samozivitelka tak ti musia dieta zobrat do skolky? Tiez ma to caka...a este nevies nahodou ci to mysi byt v trvalom pobyte alebo aj ked ziadat o skolku pri prechodnom pobyte resp.len byvas niekde v podnajme a trv.pobyt mas napr.u rodicov?

liz_lemon
18. okt 2014

@butterfly99 nie je to podla zakona, ale taketo deti by mali byt uprednostnene

dionyzka
18. okt 2014

@butterfly99 ... ked mas trvaly pobyt napriklad v Prievidzi a registrovany prechodny pobyt v Martine, tak ziadas tam, kde mas stredisko zaujmov - ak momentalne byvas v Martine vacsiu cast roka, dieta ide do skolky, skoly v Martine. Podla ulice mas pridelenu nejaku v skolku, tam sa treba zapisat v dnoch zapisu, pride Ti nejake vyjadrenie a ak bude negativne, tak pisat odvolanie + navstivit mestsky urad v mieste prechodneho bydliska.
Ak si samozivitelka mas urcite prednost, pred matkami, kde v rodine je uz jeden zivitel alebo mamina je na materskej, rodicovskej dovolenke.
Zakon riesi i Tvojho zamestnavatela, a prisposobit Ti pracovnu dobu.
Lenze i ked zakon je na Tvojej strane, v tomto privelmi nepochodis, lebo existuje tisic inych dovodov a zakonov, ktore moze zamestnavatel pouzit proti Tebe a z prace Ta vyhodit.

butterfly99
18. okt 2014

@liz_lemon ale ked prides na zapis povedzme v maji alebo keby si sa sla opytat teraz tak ti dieta vziat asi nemusia s vyhodit druhe ktore ma mamu na rd. Nie? A s tym trvalym a prechodnym pobytom nevies ako to je?

dionyzka
18. okt 2014

@liz_lemon
@butterfly99
... ano, ta skolka podla zakona nie je (iba skola a zamestnavatel). Myslim, ze uz nie je povinna ani predskolska dochadzka - 100% to neviem.

butterfly99
18. okt 2014

@dionyzka ok. Dakujem.

liz_lemon
18. okt 2014

@butterfly99 to neviem, skor som myslela, standardny zapis, co byva vo februari/marci
neviem, ani ako je to s tym pobytom, ale viem ze do skolok v BA chodia aj deti z okolia BA, ale tazko povedat, ci je to vybavene, alebo maju v BA jeden z pobytov

dionyzka
18. okt 2014

@liz_lemon
@butterfly99
... je to takto:
1) Najprv sa deti beru podla pobytu a ulice - uprednostnene su deti, ktorych rodicia pracuju alebo matka je samozivitelka a deti predskolskeho veku.
2) Ak zostava stale miesto, je moznost zobrat dieta z okolia, ak ma podanu prihlasku

Skola: MUSIA zobrat kazde dieta, ktore dovrsi potrebny vek, ma trvaly alebo registrovany prechodny pobyt v danej oblasti - dane zakonom.
Zapis ma kazda skolka v iny termin, byva vypisane zvacsia na ich dverach a na prislusnom miestnom urade byva oddelenie skolstva, kde sa toto riesi.
Toto plati i v pripade, ze zijete v inej krajine, kde mate registrovany pobyt i pre cudzinca na Slovensku, ktory ma registrovany pobyt. Dieta chodi so skolky, skolky v bydlisku. Ak chce chodit mimo svojho bydliska, v poriadku, ale nemusia ho zobrat ak maju plny stav.

... ten prechodny pobyt musite mat registrovany. Teda nie, ze ja sa vydam alebo sa prestahujem z Prievidze do Bratislavy. Prenajmem si byt, nikde nic neohlasim a trvaly pobyt mam v Prievidzi u rodicov. Spadate pod Prievidzu a porusili ste zakon, lebo treba tuto skutocnost, ze mate centrum zaujmu inde treba ohlasit do 8 pracovnych dni.

dadama
autor
18. okt 2014

@dionyzka povzbudil ma Tvoj príspevok, áno u okres. riaditeľky som doteraz nepochodila,/ volám každý mesiac či sa neuvolnilo miesto/ takže pôjdem na tej Mestský úrad asi príslušné oddelenie školstva. Pýtali ste sa na otca, máme výživné/ nie je nič moc, lebo má ďalšie deti/, za malou chodí - na dvore sa pohraje. Ako mi on môže pomôcť. Prácu má celý deň, pohotovosti cez víkend, aby mi chodila jeho mama za malou to nechcem., teda v prípade, že by mi ju nevzali do škôlky.

katarinamarkova
18. okt 2014

@dadama to ze ak si chcela do prace skolku si mala riesit min. o rok skor, to vies......alebo, prisla si na to....
radu? efektvinu?
si sama s dietatom - prestahuj sa tam, kde budes mat skolku volnu a pracu lepsie platenu. ked si tak sama bez pomoci tu, budes sama bez pomoci aj tam, ale s dobrou pracou a malou v skolke.

2712sasenka
18. okt 2014

@dadama Bombarduj stale riaditelku,ale v dobrom,alebo radsej chod za nou a pekne ju popros,mohla by ta ako zenu pochopit

evakva
18. okt 2014

@dadama Vidím, že si zo Skalice. Je tam aj súkromná škôlka, no tá bude asi dosť drahá. Viem, že v Kátove brali deti aj z okolia, bo mali málo svojich (viem od kamošky, ktorá býva v Holíči). Tak skús aj túto možnosť.

dionyzka
18. okt 2014

@dadama ... ja by som sa pokusila to riesit i na tom urade. Ak by si nepochodila, nech Ti skolka vystavi oficialne potvrdenie, z akeho dovodu Ti dieta do skolky nezoberu - Tvoju situaciu tam treba napisat tiez. Ak je dieta zdrave, nemas narok na predlzenu rodicovsku dovolenku. Z coho teda budete zit? No nic, toto treba argumentovat a podlozit i pri ziadani o akukolvek davku. I 200E je viac ako nic, i jeden rozok je viac ako cista voda.
Z mojho pohladu je absurdne, ze pracu mas, si samozivitel, dieta do skolky nezoberu, takze zostavas socialny pripad o ktory sa musi starat stat a pritom by nemusel.
Drzim palce, nedaj sa, dobre to cele dopadne, uvidis!

pemizb
18. okt 2014

A ja stale nie a nie pochopit riaditleky skolok.....ze sa riadia podla vsetkeho mozneho, len nie podla situacie v rodine. Radsej vezmu deti podla datumu narodenia, podla neviem coho....nezaujima ich ze su matky s inym dietatom na MD. Chapem sice ze aj ich deti chcu chodit do skolky....ale trosku empatie by neuskodilo. Neviem ti pomoct....akurat ti mozem drzat palce....aj mna to caka....viem ze nas nevezmu, bo sme narodeni v novemvri. Znama ma podobnu situaciu ako ty a aj sa odvolalvala kade tade...no...smola...nepomohlo. Snad ty dopadnes lepsie.

liz_lemon
19. okt 2014

@pemizb ty si myslis, ze riaditelka skolky ma prehlad o situacii v kazdej rodine?

draik
19. okt 2014

Podmienky prijatia do škôlok v rámci riadneho konania si upravujú mestá a obce, nie je to na vôli samotnej MŠ.

pribinak
19. okt 2014

Riaditelia MS si neurčuje podmienky prijatia, ale zriaďovateľ MS, teda mesta a obce, tak ako píše draik

katarinamarkova
19. okt 2014

@pemizb to sa mylis su skolky, presne ako ta nasa, vlastne nie nasa, lebo malu som dala do inej, kde je smerodajnym kriteriom to, ci matka je alebo nie je na MD,RD......kedze som na RD, malu by mi zobrali, ak teda vobec, len na pol dna......ono je to sice pekna myslienka uvolnit miesto pracujucim mamickam, ale treba mysliet na to, ze aj maminky na RD pojdu o par mes do prace....
pri mojej otazke, co ak pojdem o par mes. do prace, ci mi ju automaticky zoberu na pol dna, plus tu mensiu ako 2rocnu, tak zaznelo jednoznacne - skor nie ako ano, lebo ani pre tu malinku nebude ako 2rocnu miesto....ked ju date potom ako 3rocnu, tak snad podla kapacity by sme vam vedeli obe zobrat na cely den, tazko povedat.
tak takto.....
....kazde jedno kriterium je pre niekoho diskriminujuce, pre mna to bol napr. dovod ze som na RD
....pre ineho je to bydlisko
- neviem ci sa vobec rodinna situacia, da povazovat za kriterium, lebo ved ta sa v niektorych rodinach meni zo dna den, co tyzden to ina situacia 🙂
- tak ako podla mna ani kriteriom nie je to, ci je mamicka na RD alebo nie, ved zo dna na den moze ist spat do prace....moze, niekedy bohuzial musi.

janage
15. nov 2014

@dadama ahoj no ja len toľko, že treba si uvedomiť ešte jednu vec a to, že ak by si aj škôlku našla tak treba myslieť aj na to, že cca 70% detí býva v škôlkach prvý rok choré šťýlom dva týždne doma dva škôlka. Máš toto premyslené kto sa bude o malú starať vtedy resp. či zamestnáveteľ bude akceptovať časté OČR? Prikláňam sa k názoru @karinamarkova, že ak si na dieťa úplne sama bez akéhokoľvek zázemia a máš mizerný príjem tak sa presťahuj tam kde budeš mať príjem podstatne vyšší.

dadama
autor
16. nov 2014

@janage v prvom rade ďakujem, že si sa mi ozvala, jasné že to viem, že automaticky dieťa ochorie, áno počítam s tým, že zamestnávateľ bude akceptovať / vie o mne v akej som situácii/, ale jasné, že musím počítať aj s inou alternatívou. A to presťahovanie nie je jednoduché, obyčajný jednoizbový byt -230 € aj viac nájom a ja platím na rodinnom energie do 140 €. Nie je to len o tom, RD má vela výhod pre dieťa. A príjem by som mala ten istý, pracujem v meste na /skrátený prac.úväzok/.

janage
16. nov 2014

@dadama no v tom prípade gratulujem k velice ústretovému zamestnávateľovi 😉

dadama
autor
5. dec 2014

@dionyzka ahoj musím Ti napísať už som si vybavila na Mestskom úrade som bola odbor školstva asi 2x a hovorila som, že nebudem dieťa vláčiť neviem kolko od autobusu ked má len 3 ročky a potom, že je to taj finančný náklad pre mňa dvaja autobusom. Najprv mi dávali škôlku pri mojom zamestnávatelovi lenže musela by som s malou chodiť autobusom. Tak som tam bola druhý krát, chcela som hovoriť s primátorom, na to mi ani pani neodpovedala len dvihla telefon a volala riaditeľke škôlok a naraz že " máte jedno volné miesto u Vás v dedine" hovorí mi. Ako to naraz išlo.