Koncoročné vysvedčenie s 5kou pred maturitou

evaeva123
25. mar 2019

Máte niekto skúsenosti s koncoročným vysvedčením pred maturitou?Momentálne má syn po písomných maturitných skúškach.Má termín na ústne maturity.Je na umeleckej škole.Všetky predmety sú OK,len niečo sa stalo a schytal zlé známky z matiky,takže mu hrozí 5 na vysvedču na konci 4.ročníka.Pripustia ho k maturite,alebo opravné v auguste?.Vďaka za info.Stresujúca mama.

scorpionflower1
25. mar 2019

@evaeva123 ahoj, ja som ucitelka na strednej. Ak bude mat 5, tak august reparat a september maturia. Musi mat vsetko max. za 4. Je to tak na 99 % ale este mozem overit u kolegyne.

lucka12399
25. mar 2019

@scorpionflower1 aj mne sa zda ze to tak je .. nech sa snazi si to este nejako opravit .. nech si to zbytocne nenatahuje .. 🙂

hettinka
25. mar 2019

@evaeva123 žiak musí mať ukončený posledný ročník štúdia, aby mohol ísť maturovať.
Pokiaľ by prepadol, musí spraviť opravné komisionálne skúšky (reparát) a maturovať bude v septembri. V pohode môže ísť aj na VŠ, vysvedčenia doloží k zápisu. Septembrové maturity sú spravidla hned v prvé septembrové dni, takže stíha.
Druhá možnosť je hned v deň, keď dostávajú vysvedčenie (to je ešte pred maturitou, v ten piatok pred akademickým týždňom), si môže podať žiadosť o komisionálne preskúšanie z dôvodu nesúhlasu so známkou, vtedy sú komisionálky do 3 dní, takže by ich mal cez akademický a stihol by normálny termín maturít. To však odporúčam len vtedy, ak 100% vie, že má na viac, ako na 5, lebo výsledok komisionálnej skúšky je konečný (teda už sa nedá reparát, ani nič) a ak by mal tam 5, opakuje ročník.

Neviem, čo také hrozné sa stalo, ale nie je ani štvrťrok, mladý nech sa snaží si to opraviť na 4 aspoň. na umeleckej škole asi nemajú neviem akú náročnú matiku, skôr základy, či sa mýlim?

saskia_98
25. mar 2019

@evaeva123 opravne v auguste, maturita v septembri. Maturovala som min. Rok ☺

evaeva123
autor
25. mar 2019

@hettinka Aj keď má písomné maturity za sebou? Ja viem,že je to smola,takto končiť 4.ročník,ale
veď vysoké školy vyžadujú predložiť úspešné ukončenie maturitnej skúšky,nie koncoročné vysvedčenie.Takže to záleží od učitelky,či ho može pripustiť k maturite alebo nie.Ale pokiaľ je to tak,tak len musím dúfať,že to dopadne dobre a nebude sa to preťahovať

hettinka
25. mar 2019

@evaeva123 áno, aj ak má písomne za sebou.
VS žiadajú maturitné, lebo predpokladom je ukončený ročník.

Z matematiky ide aj maturovať? Ak áno, nech zaberie a poriadne.
Ak nie, sama som učiteľka a neviem si predstaviť, že by som z nematuritneho predmetu na konci 4. ročníka robila takéto obštrukcie. To by musel byt fakt flákač, čo ignoruje, do školy nechodí atd. Inak sa zo vždy nejako dá.

scorpionflower1
25. mar 2019

@evaeva123 pisomne maturity su len jedna cast maturitnej skusky, na to, aby zmaturoval a dostal maturitne vysvedcenie potrebuje urobit aj ustnu skusku a na to, aby sa k nej dostal, musi mát ukonceny rocnik - nesmie mat 5 na stvrtackom vysvedceni. Maturitu bez ukonceneho rocnika mat nebude. Je to ako na VS - musi mat vsetky semestralne skusky, aby mohol k statniciam. Mozno to az tak nezalezi od ucitelky, ale od neho. Nech skusi doucovanie Doucma.sk je portal, kde je vela kvalitnych doucovatelov za dobru cenu.

scorpionflower1
25. mar 2019

@hettinka Na um.skole je neobvykle, aby matikari robili problemy. Nuz ale ktovie....

hettinka
25. mar 2019

@scorpionflower1 no matikari sú taká špeciálna odroda... aj s fyzikarmi. Mne dala sólovú 2 na konci štvrtého ročníka učiteľka z geografie, mali sme 1 hodinu do týždňa, ale take ofuky robila, že dovi-dopo.

mala_hobitka
25. mar 2019

@evaeva123 Bez ukončeného ročníka ho k ústnej maturite nepustia. Písomná s tým nič nemá. Presne ako píše @scorpionflower1. S 5 na vysvečení nemá ukončený ročník takže nespĺňa podmienky pre ústnu maturitu v riadnom termíne.

scorpionflower1
26. mar 2019

@hettinka no niektori kolegovia su jesitni 😀

evaeva123
autor
26. mar 2019

@scorpionflower1 Až po 4.ty ročník bol vyznamenaný.Aj z odborných a ostatných predmetov super.Len teraz tá nešťastná matika,smola.Dúfam,že matikárka prižmúri očko.

lucka12399
26. mar 2019

@evaeva123 ja si myslim.. ze ak aj on ukaze trocha snahu si to opravit tak ho pusti na tu 4...

hettinka
26. mar 2019

@evaeva123 a to čo robil? Takéto zhoršenie nie je bežne ani normálne. Ty si to neriešila v škole, priamo s učiteľkou a synom v trojici? Ak nie, najvyšší čas tam nabehnúť. Dúfať nepomôže. Idem, riešim...

namornicka
26. mar 2019

@evaeva123 tak trvaj na komisionalkach. Ak bol doteraz vyznamenaný daj mu doucko z matiky a na najhoršiu 4 to dá. To nie je možné posunúť známku o 3 stupne. Ak je v práve a mal fakt smolu ako píšeš, ukáž mu že sa dá zabojovať za seba, bude to aj pre neho lekcia do života.

evaeva123
autor
26. mar 2019

@hettinka No čo robil,prijímačky na dve vysoké školy vo februári,samozrejme vymeškané hodiny s mojou pomocou.Skrátka začal sa pripravovať na prijímačky neskoro,potom polrok,písomné maturity,a k tomu býva na intráku,takže prípravy na výšku na intráku sú o ničom.Precenili sme to.Ale veľmi tam nenariešim,je to prekvapenie naraz vidím - 5,5 a je to .Na doučko to nejde,on má 20 rokov a povie,nerieš mama,ja to zvládnem.Kto má decká v tomto veku,vie o čom hovorím.Ale vďaka za komentár.

namornicka
26. mar 2019

Podľa mna to nejak nakoniec dá. A keď nechce na doucko tak naozaj nerieš. Chcela si mu pomôcť, nechcel, tak nech si následky znáša. Viem, že to nie je ľahké, že to trhá srdce ale koniec koncov na určite mechanizmy ako to v živote chodí musí prist sám.

hettinka
26. mar 2019

@evaeva123 učím decká v tom veku, takže viem, o čom hovoríš, ale ísť z 1-2 rovno na 5 naozaj nie je bežné. Zasa z takej matiky musia mať minimálne päť známok, takže ak aj dve písomky pokazil, ak dostane zo zvyšných aspoň 3-4, mala by mu 4 vyjsť.

Inak, v 4. ročníku na gymnáziu som tiež bývala na intenáte a nikdy som sa neučila viac, ako práve na internáte. Skôr doma bolo menej času, aj kamaráti, aj bolo treba pomáhať v domácnosti, aspoň riad umyť a tak. Na intráku človek nemá žiadne povinnosti, len sa učiť. Ak má 20 rokov, je dospelý a mal by si to riešiť sám. Na VŠ to bude o inej zodpovednosti, tam ti na Edupage už žiadne známky neprídu .... možno v niečom dobre, že sa to stalo teraz a je to len 1 predmet.

peterlukac777
19. okt 2019

@scorpionflower1 dobrý deň , polročne vysvedčenie 4. ročník nemá žiaden dopad na maturitu ? Môže mat žiak aj 5 zo sjl a pokračuje ďalej ?