Ktorá Základná škola v Košiciach je dobrá?

yvka
11. jan 2009

Ahojte, vie mi niekto poradiť, ktorá ZŠ v Košiciach je dobrá? Bývame v Starom meste. Počula som o ZS novomeského. A čo ZS Staničná? Pozná ich niekto?

marcela.m
18. jan 2009

Ahoj ivka,no ja som povodne Kosicanka.Mam sice uz 30 rokov,tak neviem,ako to je na mojej byvalej ZS.Ja som chodila na Kotayho,teraz je to Hroncova.Ja som tam bola spokojna.Mam pekne spomienky na moj skolsky zivto tam.

oraia
19. jan 2009

ahoj....na stanicnej je dost vela ciganov v kazdom rocniku a vyucba je slabsia ....skor novomestskeho, v ktorej casti presne byvas?

zveron
27. jan 2009

teraz za zakladky dost specializuju, aby nachytali ziakov.
Konkretne ZS Novomeskeho 2 je jazykova - zacina s anglictinou od 1. rocnika /volakedy bola vyberova/
spominate aj
Zs Hroncova mala donedavna vyhodu, ze mala specialne triedy, specialneho pedagoga, ale pre maly pocet ziakov na skole im hrozilo zatvorenie, neviem ako je to teraz.

lenja123
24. okt 2011

Ahojte všetky Košičanky, oživujem túto tému. My sme sa do Košíc prisťahovali, nepoznáme tu v podstate nikoho a o pár týždňov nás čaká zápis do prvého ročníka. Ja však netuším, podľa čoho si školu vybrať - nemám tu žiadne kamošky, ktorých by som sa opýtala ako sú ony spokojné. Kde chodievajú Vaše detičky, ako ste spokojné s učiteľkami, prístupom. Zaujímajú ma všetky skúsenosti - tie pozitívne, ale aj negatívne. PÍŠTE !!!

lesna
25. okt 2011

Nás čaká zápis až o pár rokov, ale čo tak počúvam, naj školy v starom meste sú Park Angelinum a Laca Novomeského. Prvá je zameraná skôr na prírodné vedy, matematiku a druhá na jazyky. My pôjdeme do prvej... Na budúci rok pôjde moja malá do škôlky na Park Angelinum, kde sa "vyučuje" podľa Montessori. A keďže máme blízko starých rodičov, pôjdu aj do tejto školy... Nakoniec, aj pradedko mojich detí tam bol ucitel, aj môj manžel tam chodieval... A čo som sa rozprávala s ľuďmi naokolo, aj Novomeského škola je výborná. Chodia tam vascinou deti celkom bohatých rodičov a oni si radi vyberú... 🙂 Iné školy neviem zhodnotiť, nakoľko som sa tým nezaoberala...

lenja123
26. okt 2011

@lesna Ďakujem za odpoveď. Nám by vyhovovalo niečo na Terase, pozerala som zatiaľ stránky Bernolákovej, Kežmarskej a Trebišovskej. Na Novomestského vyzerá byť tá škola naozaj super, škoda, že to máme ďaleko.

bodka70
27. okt 2011

@lenja123 , ja bývam na Terase a poznám trocha tieto školy, resp. názory rodičov, ktorých deti tam chodia.
Kežmarská sa všeobecne považuje za najlepšiu školu na Terase čo sa týka úrovne výučby, sú tam dve: Kežmarská 30 a Kežmarská 28, jedna je zameraná na jazyky, druhá na matematiku a počítače. Ale čo sa o tom bavím s jednou mamičkou, čo tam má dcéru (na tej jazykovke), tak jednak je tam dosť nával a v prváckych a vyšších triedach je veľký počet detí na jednu triedu. Kámoškina dcérka tam nastúpila a v prváckej triede ich tam bolo 29 žiakov! A tiež má pocit, že škola akosi povolila čo sa týka kvality, kedže má dosť žiakov, tak sa o nich asi nemusí veľmi snažiť 😒 , vraj tam robia málo aktivít pre deti, slabý výber krúžkov. Tá matematická je vraj trochu v tomto lepšia a je tam aj lepšia atmosféra, tá jazyková je trošičku snobská.
Bernolákova a Trebišovská sú také bežné školy s dobrou úrovňou, Trebišovská je trochu viac zameraná na šport a pohybovo nadané deti, majú aj vlastný bazén, na Bernolákovej ulici je okrem štátnej školy aj cirkevná, tá je vraj tiež celkom dobrá, chodí tam kámoškina dcérka.
My bývame na opačnom konci Terasy (pri nemocnici), tak nám je bližšia škola na sídlisku KVP, hoci bývame na Terase, máme to 1 zastávku autobusom. Je to škola M.Lechkého, chodí tam veľa detí z tejto časti Terasy, som tam spokojná s úrovňou výučby (je to vraj najlepšia škola na KVP) aj s pestrosťou aktivít a prístupom školy.
Ja osobne by som ti radila tú Trebišovskú, ak bývaš v tejto časti Terasy, alebo potom tú Lechkého, ak bývate niekde pri nemocnici, alebo smerom hore na KVP.

lenja123
27. okt 2011

@bodka70 veľmi pekne ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď 🙂 . My máme najbližšie Bernolákovu, o tej Kežmarskej som ani nevedela, že sú tam dve školy. Zatiaľ som najviac rozmýšľala práve nad tou jazykovou, ale teda 29 prvákov si neviem ani predstaviť 😕 . Je trochu športové drevo, preto som chcela zameranie skôr jazyky, ako šport (Trebišovská). Výber krúžkov ma veľmi netrápi, syn chodí na hudobnú a výtvarnú už teraz, bude v tom pokračovať aj ako prvák a neplánujem mu pridávať niečo navyše.

bodka70
27. okt 2011

@lenja123 , ono veľa závisí od kvality konkrétnej učiteľky, ktorú dieťa dostane na prvom stupni, to však len ťažko zistíš, takže je to trošku hop alebo trop 😉. A samozrejme aj každý rodič či dieťa má inú predstavu o "ideálnej škole". Ináč ak chceš zistiť nejaké štatistické údaje o školách, tak každá škola má na svojej stránke sekciu "dokumenty" a tam má správu o výchovno-vzdelávacom procese (či tak nejako sa to volá) za predchádzajúce roky, robí sa to povinne a správu majú povinnú jednotnú štruktúru, takže môžeš ľahko porovnať. I keď je dobré vedieť čítať aj medzi riadkami 😉. Napr. tá jazyková na Kežmarskej 28 má v správe za min. šk rok že mala prijatých cca 110 prvákov na 5 tried (to je cca 22-23 prvákov na 1 triedu) - to je síce dosť, ale už sa to zlepšilo oproti tomu, čo pred pár rokmi nastupovala kámoškina dcéra. Zase z toho je vidno, že škola je riadny kolos, je tam strašne veľa detí. To síce svedčí o veľkom záujme o túto školu, ale zase nečakaj nejaký citlivý a individuálny prístup. V takýchto školách zvyknú vo vyšších ročníkoch triedy zlučovať a je tam potom viac detí v jednej triede. A aj kámoška hovorila, že sa im veľmi striedali učiteľky - jej dcérka je 4.táčka a už má 3. triednu. To je vo veľkých školách bežné. A tiež hovorila, že napr. čo sú na školách jednotlivé súťaže - napr. "Ukáž čo vieš", Hviezdoslavov Kubín, matematické, jazykové či biologické olympiády...tak väčšinou škola môže poslať do súťaže len zopár detí, popr. jedno družstvo. Jej dcérka je veľmi šikovná, ale aj tak ešte nebola na takej súťaži, je tam proste "pretlak" šikovných detí. Zase Kežmarská 28 je "bohatá" škola, má vynovené priestory, majú tam priebojné vedenie, viem že vyhrávajú veľa peňazí na svoje projekty.
Moja staršia piatačka chodí do menšej školy (1.ročník = 1.trieda) a ona chodí pravidelne na také súťaže - má to rada, veľa sa naučí, oťuká troška 😉 . Na Trebišovskej je menej detí celkovo aj v triedach (tuším cca 18 detí v triede) a aj jazyky tam učia dobre, už od 1. ročníka.
Takže všetko má svoje výhody i nevýhody, sú to možno drobnosti, ale dieťa tam strávi podstatnú časť detstva, takže to dosť ovplyvní jeho život. Veď skús zájsť poprípade osobne do jednotlivých škôl, keď budú mať deň otvorených dverí. I keď je pravda, že niektoré školy sa hlavne snažia "ohúriť" tým čo ponúkajú, čo majú, tlačia na výsledky - učiteľov i žiakov a niekedy trocha aj na úkor tých detí.
Ale myslím, že neurobíš chybu, či už ho dáš na tú jazykovku či na Trebišovskú (ten šport tam nie je rozhodujúci, je to len taká aktivita navyše, ktorou podporujú deti k pohybu, nie je to vyslovene športová škola), tá Bernolákova má z tých troch asi najslabšiu povesť, i keď nie je vyslovené zlá. B.

gabika7706
28. okt 2011

@bodka70 vdaka za prehlad ZS na Terase 🙂 Mna by prave ale Bernolakova zaujimala, nevies nieco konkretnejsie, prosim?

bodka70
31. okt 2011

@gabika7706 , no Bernolákovu nepoznám, resp. nepoznám žiadne dieťa, kt. tam chodí. Kedysi sme v tejto časti bývali, tak som plánovala, že tam pôjdu moje deti, ale medzitým sme sa odsťahovali. Ale čo sme vtedy chodievali okolo tejto školy (škôlku sme mali hneď vedľa), tak sa mi zdala taká normálna škola. Bežné deti, žiadny extrém - myslím v zmysle nejaký boháči či sociálne prípady 😉. Učiteľky vyzerali byť v pohode.
Ak ti to tam vyhovuje kvôli vzdialenosti, tak skús tam ísť na deň otvorených dverí, poprípade tam malého daj a uvidíš. Veď keby bol nejaký veľký problém, môžeš ho preložiť potom. Na Bernolákovej máte aj ZUŠ, tak to je výhoda, ak by si to chcela využiť, tak to máte všetko nablízku.

gabika7706
31. okt 2011

@bodka70 Dakujem za reakciu, Bernolakova nam vyhovuje prave kvoli vzdialenosti (byvame pri Spolocenskom pavilone),aj kvoli tomu, ze nemusi chodit cez hlavnu cestu..No maly bude chodit do skolky na Safarikovu, tak sme zvazovali pre dceru aj ZS Kezmarska, aby sme to rano nemali komplikovane nosit kazdeho niekam inam, ale zas kvoli 3 rokom to takto riesit sa asi neoplati...

gallina
7. dec 2011

ahojte, keďže sa blíži zápis prváčikov a uvažujeme nad ZS Bernolákova (máme ju najbližšie), chcela by som vedieť niečo o tejto škole, poprípade vie niekto poradiť, ktorá p. učiteľka najlepšie pracuje s prvákmi a to tak, že ich aj niečo naučí a naplno sa im venuje? 😀
Pri zápise sa dá nahlásiť ku ktorej učiteľke by sme chceli aby dieťa chodilo? Ako vlastne taký zápis prváka vyzerá?
ďakujem

gallina
9. jan 2012

nakukne sem niekto????? 😀 😀 😀

stardust
9. jan 2012

@gallina kuk kuk, kukuk

bodka70
9. jan 2012

@gallina , no nakukne, povedz čo potrebuješ, kukučka 😉 😀 😀 😀

gallina
9. jan 2012

@bodka70 už som písala vyššie, chcela som niečo vedieť o základných školách v KE....

zajaciq
9. jan 2012

sranda, som si precitala vasu kratku diskusiu. ja som chodievala prvych sest rokov na Bernolakovu 18, pred 20timi rokmi to bola jedna z najlepsich ZS v Kosiciach. 16tka, cize vedlajsia ZS bola zamerana na hadzanu, myslim,ze je aj doteraz. Bohuzial, v 96tom sa skola scirkevnila, prislo to nahle, pocas letnych prazdnin. Darmo sa nasi rodicia snazili, pisali peticie.. povodne triedy boli rozdelene do inych ZS. Nasa skoncila na Petzwalovej. Je to lunik VIII, blizko IX, zrazu sme museli cestovat autobusom do skoly, dovtedy som to mala na 20 krokov od brany 😀 ale aj tam nebolo zle, odisla s nami aj triedna ucitelka. bolo to ale ine, pre domacich sme boli cudzi. Uz vtedy bola Trebisovska vychytena sportova skola. Na Kezmarsku uz vtedy chodili prominentnejsie deti (ktorych rodicia mali cas ich tam vozit aj ked nebyvali v casti napr.) Kedze som chodila na strednu do bilingvalnej sekcie na L.Novomeskeho 4, tak mozem povedat, ze aj L.Novomeskeho 2 je v pohode skola, mala som odtial vela spoluziakov, ako aj z Park Angelinum, naozaj vela mudrych ludi poznam prave odtialto 🙂 ja si idem o chvilu robit doktorat , studovala som vo Francuzsku celu univerzitu, za vsetko ale vdacim mojej prvej ucitelke (chodievali sme ju pozerat ako 15-20rocni :D ) a mozno este tak bilingvalnej sekcii na strednej skole, kde sme mali iny pristup ako je ten klasicky zauzivany na Slovensku. O par rokov sa budem aj ja trapit, kde to moje dietko dam, len zatial ani len netusim v ktorom state to bude..ach jo 😕 Myslim si, ze kazda spominana skola ma aspon par dobrych pedagogov, ktori to s malymi detickami vedia. A naopak, par co si pomylilo zamestnanie sa najde tiez vsade.. Ak by som to mala zhrnut, tak jazyky L.Novomeskeho pripadne Kezmarska , matematicka ta druha Kezmarska, ci Alejova (neviem ci to nie je len osemrocne gym.), sportovo zamerane Trebisovska a Bernolakova 16. Myslim, ze u vela maminiek zavazi prave vzdialenost a aj pre deti je fajn, ak sa v skole stretnu so spoluziakmi z materskej skolky... 😝 Este by som pridala ze na Bernolakovej 26 je ta spominana ZUS a je naozaj skvela. chodila som tam 12 rokov , par rokov aj na Uzhorodsku. Urcite svoje dieta dam na nejaky hudobny nastroj, rozsiruje to obzory, hoc na par rokov, nemusi mat hned dva stupne. 😵

bodka70
10. jan 2012

@gallina , aha, ty si sa pýtala na tú Bernolákovu. Ale o tej som napísala všetko čo viem, viac info nemám, kedže deti mi tam nechodia.

gallina
10. jan 2012

@zajaciq
@bodka70 Ďakujem..... pomohli ste mi, už si len vybrať správne...🙂

katusskaa
16. jan 2012

ahojte, nemate niekto prehlad o skolach na Tahanovciach?

gio
4. feb 2012

mate niekto skusenosti so ZŠ na ul. Slobody /terasa/ ???

gio
4. feb 2012

a este by ma zaujimali vase skusenosti so školkou na Ipelskej a na Hronskej. diky

bodka70
6. feb 2012

@gio , staršia dcérka mi chodí na ZŠ Slobody.

gio
6. feb 2012

tak predsa niekto 😉 ako sa jej tam paci ? a co ucitelky ? a nejake kruzky ? napr. vytvarna....

nani7278
23. apr 2012

@gio Ahoj, neviem, či je to ešte aktuálne... bodka sa neozvala, tak píšem ja. Dcéry nám chodia do jednej triedy 🙂 a teraz aj syn do prvej. Ja som vééééééééľmi spokojná. V triedach je máličko detí- prvákov je 16, piatakov 15 a pokladám to za nesmiernu výhodu. Učiteľky sú vo veľkej väčšine fajn, keď som sa staršej pýtala na synovu učiteľku, či je dobrá- tá čo ich mala učiť nám odišla- tak povedala "vieš, mami, to je skoro jedno, kto ho učí, tu sú všetky učiteľky fajn..." Tým, že je to malá škola, všetci sa poznajú a atmosféra je ozaj skôr domácka... no a ďalšou pre mňa výhodou je to, že v škole sú špeciálne triedy... veľa ľudí to odradí, boja sa "spoluobčanov", ale fakt je, že všetky učiteľky sú zvyknuté pracovať aj s deťmi s poruchami učenia, vedia ich zaujať, formou hry im priblížiť učivo... robia neskutočne veľa projektov, piatačka pracuje s internetom a triedením informácií na úrovni strednej školy... krúžky nejaké sú, naše deti ale mali svoje v rámci ZUŠ, takže toto sme neriešili v škole. Každopádne sú ale otvorení každému návrhu. A tým, že bojujú o každého žiaka, tak sa dá na mnohých veciach dohodnúť... ozaj majú snahu maximálne vyjsť v ústrety a spraviť, čo sa dá. 😉

bodka70
23. apr 2012

@nani7278 , no ahoj čo ty tu?
@gio , prepáč, že som ti vtedy neodpovedala, úplne som na to zabudla 😝 , ale už ti dala odpoved nani, súhlasím s ňou 😉

topanka75
21. jún 2012

@bodka70 Ja mam skusenosti z Bernolakovou dost chabe za posledne obdobie /pol rok/ odislo z tejto skoly 12 ziakov . Ziaci nie su motivovani a zaroven skola neposkytuje ziadny program vzdelavania mimo skoly. A to co je v ponuke je chabe az mi pride zbytocne. Ucitelia chodia len do prace a to je vsetko co mozu pre deti urobit ziadna snaha navyse. Svedci o tom aj pocet tried az 3 -2 triedy na rocnik. 😝 Ja zo skusenosti mamiciek a znamich by som urcite deti tam nedala. Deti v susedstve skoly chodia na Kezmarsku alebo Trebisovsku .

martinkah
21. jún 2012

dievčatá, aj mňa by zaujímali skúsenosti so ZŠ na Ťahanovciach.. zatiaľ som o tom debatila len s jednou susedou, so ZŠ Bruselská (má dieťa na 2. stupni) nie je veľmi spokojná, vraj učivo odverklíkujú, lebo musia, ale či to deti pochopili, je šum a fuk, musí vysvetľovať ona doma

sweetsuzi
21. jún 2012

Zdravim mamicky, narazila som na tuto temu a hoci my mame este veeela casu, chcem sa popytat na vase nazory na ZS Povazska, kedze ta je k nam najblizsie. Vdaka za kazdu odpoved 😉