Má učiteľka právo vysypať žiakovi tašku?
Synovi ucitelka vysypala tasku na zem pred celou triedou len preto, ze sa po zazvoneni zbalil a nachystal na dalsiu hodinu. Ona vsak hodinu este meukoncila a tak pristupila k nemu, vzala mu tasku dopredu a vysypala ju na koberec. Muz to chce ist riesit do skoly, je velmi nahnevany. Stretli ste sa s takymto spravanim ucitelky? Syn je 4tak.
@amdornik ja nerozporujem, že úlohy môžu mať prínos pre niektoré deti. Ale nemáš pravdu v tom, že to môže byť v školskom poriadku. Pretože nad školským poriadkom stojí zákon a ten žiadnu povinnosť DU neukladá. V našich školách je to proste silný zvyk, je to zaužívané, ale to neznamená, že je to správne a v poriadku.
@viktoriakrajnakova komparo je veľakrát ale aj hop alebo trop. ono záleží na celkovom hodnotení. napríklad SJL či ten DEJ, že ako si šla na vysvedčeniach. plus píšeš, že študuješ v prahe, čiže asi tam nepíšeš práce či knihu po slovensky (myslím v rámci štúdia) alebo áno? a plus, tvoja gramatika mohla byť dobrá dajme tomu, ale už si mohla zlyhať vo vetnej skladbe povedzme. skrátka každý predmet má svoje chutné stránky, ktoré ťa môžu dobehnúť aj na kompare.
to však nevylučuje, naopak, potvrdzuje.... že domáce precvičenie nemôže uškodiť. a rozhodne to nie je týranie detí preboha. ak je úloh neúrekom, rodičia môžu dať učiteľovi podnet, nech zváži množstvo alebo formu (aj to som už zažila - nie u mňa). a potom sa opäť rieši na porade, že čo s tým, či to neprehnal s množstvom úloh apod. čiže v normálnom učiteľskom zbore by to malo byť samozrejmosťou, že sa díva aj na toho žiaka, ale zas.... hodinka denne nemôže nikoho zabiť, aby si prebehol to, čo v škole robili. a mnohokrát to je podstata domácich úloh.
@akvi nebudem sa s tebou naťahovať, jednoducho zákon je citovaný tak, že z neho nevyplýva ani to, že je to zakázané (upraviť si školský poriadok a úlohy zadať). je to v kompetencii pedagogickej rady, ako to odsúhlasí-zahlasuje. ak ale teda nájdeš iný zákon či právnika, ktorý mi ho odcituje doslova tak, že to zakázané je a nie je možné, neexistuje, aby mal učiteľ právo hodnotiť (istým spôsobom) aj domácu prípravu na vyučovanie, budem rada, pretože môžem na to upozorniť vedenie školy a kolegov. ale akože... naše vedenie je na toto háklivé a neskutočne sa riadi podľa zákonov. neverím tomu, žeby sme si do ŠP dali veci, ktoré sú protipólom zákona.
@viktoriakrajnakova komparo je veľakrát ale aj hop alebo trop. ono záleží na celkovom hodnotení. napríklad SJL či ten DEJ, že ako si šla na vysvedčeniach. plus píšeš, že študuješ v prahe, čiže asi tam nepíšeš práce či knihu po slovensky (myslím v rámci štúdia) alebo áno? a plus, tvoja gramatika mohla byť dobrá dajme tomu, ale už si mohla zlyhať vo vetnej skladbe povedzme. skrátka každý predmet má svoje chutné stránky, ktoré ťa môžu dobehnúť aj na kompare.
to však nevylučuje, naopak, potvrdzuje.... že domáce precvičenie nemôže uškodiť. a rozhodne to nie je týranie detí preboha. ak je úloh neúrekom, rodičia môžu dať učiteľovi podnet, nech zváži množstvo alebo formu (aj to som už zažila - nie u mňa). a potom sa opäť rieši na porade, že čo s tým, či to neprehnal s množstvom úloh apod. čiže v normálnom učiteľskom zbore by to malo byť samozrejmosťou, že sa díva aj na toho žiaka, ale zas.... hodinka denne nemôže nikoho zabiť, aby si prebehol to, čo v škole robili. a mnohokrát to je podstata domácich úloh.
@akvi nebudem sa s tebou naťahovať, jednoducho zákon je citovaný tak, že z neho nevyplýva ani to, že je to zakázané (upraviť si školský poriadok a úlohy zadať). je to v kompetencii pedagogickej rady, ako to odsúhlasí-zahlasuje. ak ale teda nájdeš iný zákon či právnika, ktorý mi ho odcituje doslova tak, že to zakázané je a nie je možné, neexistuje, aby mal učiteľ právo hodnotiť (istým spôsobom) aj domácu prípravu na vyučovanie, budem rada, pretože môžem na to upozorniť vedenie školy a kolegov. ale akože... naše vedenie je na toto háklivé a neskutočne sa riadi podľa zákonov. neverím tomu, žeby sme si do ŠP dali veci, ktoré sú protipólom zákona.
@amdornik nemusíš sa doťahovať, snažím sa ti vysvetliť, že v tomto naozaj nemáš pravdu. Inštitúcie môžu konať len tak, ako zákon určí. Pre inštitúciu neplatí, že môže robiť to, čo jej zákon nezakazuje. To platí pre fyzické osoby. Takže ak v zákone nie je vyslovene napísané, že učiteľ môže zasahovať do času mimo školy a ukolovat dieťa, tak to proste robiť nemôže.
@liv1 povinnosti žiaka sa upravujú v školskom poriadku danej školy.
výcuc zo zákona:
v zmysle zákona §3 ods. 1 písm. f) 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch má učiteľ právo na výber a uplatňovanie pedagogických metód, foriem a didaktických prostriedkov výchovy a vzdelávania.
k tomu môžu patriť aj domáce úlohy. ja ich napríklad nezadávam. ja zadávam cvičenia, z ktorých majú potom vyberané na písomkách. čiže je to na nich. buď doma trénujú a písomku napíšu bravúrne, alebo sa na to vykašlú a písomka 4-5. čiže ja to nepraktizujem, ale v školskom poriadku si pedagogická rada odsúhlasí, či dú áno, či nie a či ich nejak hodnotiť a ako.
@amdornik este raz. Du nie je zo zakona povinna. Nikto ta nemoze nutit robit du. Ci je to potrebne? Dobre? Dolezite? Niekedy ano, niekedy nie. Zial my sa so skolou velmi trapime, ale nie kvoli uloham. Ale kvoli tomu debilnemi systemu, kvoli ktoremu sa od deti tolko vela vyzaduje. Niekto si ucivo preleti, niekto sa mu musi venovat hodiny..
@amdornik este raz. Du nie je zo zakona povinna. Nikto ta nemoze nutit robit du. Ci je to potrebne? Dobre? Dolezite? Niekedy ano, niekedy nie. Zial my sa so skolou velmi trapime, ale nie kvoli uloham. Ale kvoli tomu debilnemi systemu, kvoli ktoremu sa od deti tolko vela vyzaduje. Niekto si ucivo preleti, niekto sa mu musi venovat hodiny..
@liv1 presne. Je uplne na hlavu, ze skola vyzaduje od vsetkych vsetko rovnako. Niekto vsetko zvladne za 10 minut a niekto nad tym bude sediet dve hodiny. Preto nie je vobec v poriadku zadavat vsetkym rovnake ulohy a uz vobec nie ich hodnotit a trestat za nesplnenie. Pritom aj to sa da tak pekne vyriesit. Ak ucitel nema kapacitu diferencovat poziadavky, tak vie obmedzit cas. Napriklad ak dam detom ulohu z M - 10 prikladov, tak mozem povedat, venujte jej 10 minut - a niekto vypocita vsetky priklady a niekto mozno dva-tri. Je kontraproduktivne, aby dieta, ktoremu to nejde, travilo hodiny nad DU. Obzvlast, ak nema doma pomoc. Je to demotivujuce, frustrujuce a vo vysledku to nikam nevedie. Obzvlast na 1.stupni ZS. A inak ja vlastne vobec nechapem, ak nejaky ucitel povie, ze nestiha vsetko precvicit s detmi a preto zadava DU. Ja som ucila par rokov a nestalo sa mi, ze by som nieco nestihala. A to som mala v triede aj deti z vylucenej komunity. Vsetko sa dalo stihnut s prehladom a kto to nedokaze, tak nech sa zamysli nad svojou organizaciou vyucovacej hodiny..
@anonym_autor To je jasné, že rodičia vidia vždy svoje dieťa ako nevinné, ale on sa nemal zbaliť po zvonení a čo keby učiteľka ešte im narýchlo oznámila, čo majú na domácu úlohu a on si to nezapíše? Ostatní sa nezbalili.
@petronelag nie.ostatni nie.iba nas syn.
@nadijaeren zvonenim hodina končí, nezvoni pre učiteľa. Inšpekcia by ti to veľmi rýchlo vysvetlila. Dodržiavanie prestávok je proste nad tým, doriešiť "učivo". Ochrana zdravia detí je na prvom mieste a prestávka je presne o tom.
@akvi to je jasné ale tak zas minúta..ak niečo hovorila tak proste aspoň dohovori minútu..zas učitelia chodia na druhú hodinu minútku dve neskôr predsa.
.to je normálne..avzdy to tak bolo u nás na strednej aj na VŠ aj všade
@anonym_autor To je jasné, že rodičia vidia vždy svoje dieťa ako nevinné, ale on sa nemal zbaliť po zvonení a čo keby učiteľka ešte im narýchlo oznámila, čo majú na domácu úlohu a on si to nezapíše? Ostatní sa nezbalili.
@petronelag ale ma ucitelka pravo dotknut sa odobnej veci dietata a vysypat tasku na koberec pred vsetkymi detmi?
@liv1 povinnosti žiaka sa upravujú v školskom poriadku danej školy.
výcuc zo zákona:
v zmysle zákona §3 ods. 1 písm. f) 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch má učiteľ právo na výber a uplatňovanie pedagogických metód, foriem a didaktických prostriedkov výchovy a vzdelávania.
k tomu môžu patriť aj domáce úlohy. ja ich napríklad nezadávam. ja zadávam cvičenia, z ktorých majú potom vyberané na písomkách. čiže je to na nich. buď doma trénujú a písomku napíšu bravúrne, alebo sa na to vykašlú a písomka 4-5. čiže ja to nepraktizujem, ale v školskom poriadku si pedagogická rada odsúhlasí, či dú áno, či nie a či ich nejak hodnotiť a ako.
@amdornik ja DU nedavam. 🙂
@akvi to je jasné ale tak zas minúta..ak niečo hovorila tak proste aspoň dohovori minútu..zas učitelia chodia na druhú hodinu minútku dve neskôr predsa.
@nadijaeren ale on nikoho nerusil. Keby na neho neupozorni, prehliadne, ukonci hodinu a vsetko je ok. Ona z toho urobila kovbojku na dalsich 5minut
@nadijaeren ale on nikoho nerusil. Keby na neho neupozorni, prehliadne, ukonci hodinu a vsetko je ok. Ona z toho urobila kovbojku na dalsich 5minut
@anonym_autor a boli ste to teda riešiť?
@nadijaeren minutka sem a minutka tam. Potom dieta nestihne dojest desiatu, ist na WC, presunut sa do ucebne, pripravit si veci a ma postarane o problem na dalsej hodine. Niekedy su prestavky 5 minut, 2 WC na 50 dievcat a ani nevravim o presune medzi ucebnami.
@liv1 presne. Je uplne na hlavu, ze skola vyzaduje od vsetkych vsetko rovnako. Niekto vsetko zvladne za 10 minut a niekto nad tym bude sediet dve hodiny. Preto nie je vobec v poriadku zadavat vsetkym rovnake ulohy a uz vobec nie ich hodnotit a trestat za nesplnenie. Pritom aj to sa da tak pekne vyriesit. Ak ucitel nema kapacitu diferencovat poziadavky, tak vie obmedzit cas. Napriklad ak dam detom ulohu z M - 10 prikladov, tak mozem povedat, venujte jej 10 minut - a niekto vypocita vsetky priklady a niekto mozno dva-tri. Je kontraproduktivne, aby dieta, ktoremu to nejde, travilo hodiny nad DU. Obzvlast, ak nema doma pomoc. Je to demotivujuce, frustrujuce a vo vysledku to nikam nevedie. Obzvlast na 1.stupni ZS. A inak ja vlastne vobec nechapem, ak nejaky ucitel povie, ze nestiha vsetko precvicit s detmi a preto zadava DU. Ja som ucila par rokov a nestalo sa mi, ze by som nieco nestihala. A to som mala v triede aj deti z vylucenej komunity. Vsetko sa dalo stihnut s prehladom a kto to nedokaze, tak nech sa zamysli nad svojou organizaciou vyucovacej hodiny..
@liv1 toto je daň za integráciu, obzvlášť pre deti, ktoré školu zvládajú ľavou zadnou a to viem o čom píšem. a ohľadom úloh sa doťahovať nebudem, zbytočne.
@akvi nie som si vedomá, žeby som písala, že nestíham niečo s deťmi? kde to čítaš?
ale áno, bolo také obdobie v mojich začiatkoch. veľmi som sa snažila práve o pomalšie tempo, aby integrovaní stíhali, aby nemuseli doma sa trápiť, atď. doplatila som na to ja aj šikovnejší žiaci, bohužiaľ. keby som mohla, ten systém úplne prekopem, takáto forma integrácie vôbec nemá význam, aby v jednej triede boli excelentní žiaci rovnako ako tí, čo kým si vyberú pero, prejde 5 minút a to vôbec nepreháňam. a čo sa týka úloh, fakt o tom diskutovať nemienim. som si istá, že náš ŠP svojou formou a obsahom neporušuje zákon.
@amdornik ja DU nedavam. 🙂
@anonym_autor však ani ja. ale úprimne. na vašej škole sa nedávajú DÚ? a ak áno a žiaci na to kašlú, rieši sa to nejak?
autorka, tvoje dieťa sa so spolužiakmi presúva medzi učebňami? to tiež len tak ma zaujalo v diskusii. však je štvrták. OK, možno ešte nejaký jazyk, či telesná... ale inak? a za normálnych okolností majú svoju učiteľku, že? keby ona "pretiahla" časť hodiny až na prestávku, asi by nemala problém tú minútu-dve nechať dlhšie prestávku aj v úvode ďalšej hodiny, tak? problém je asi len s tým zástupom... alebo sú aj iné problémy?
@liv1 toto je daň za integráciu, obzvlášť pre deti, ktoré školu zvládajú ľavou zadnou a to viem o čom píšem. a ohľadom úloh sa doťahovať nebudem, zbytočne.
@akvi nie som si vedomá, žeby som písala, že nestíham niečo s deťmi? kde to čítaš?
ale áno, bolo také obdobie v mojich začiatkoch. veľmi som sa snažila práve o pomalšie tempo, aby integrovaní stíhali, aby nemuseli doma sa trápiť, atď. doplatila som na to ja aj šikovnejší žiaci, bohužiaľ. keby som mohla, ten systém úplne prekopem, takáto forma integrácie vôbec nemá význam, aby v jednej triede boli excelentní žiaci rovnako ako tí, čo kým si vyberú pero, prejde 5 minút a to vôbec nepreháňam. a čo sa týka úloh, fakt o tom diskutovať nemienim. som si istá, že náš ŠP svojou formou a obsahom neporušuje zákon.
@amdornik ja som nic také nesmerovala k tebe.
@anonym_autor však ani ja. ale úprimne. na vašej škole sa nedávajú DÚ? a ak áno a žiaci na to kašlú, rieši sa to nejak?
autorka, tvoje dieťa sa so spolužiakmi presúva medzi učebňami? to tiež len tak ma zaujalo v diskusii. však je štvrták. OK, možno ešte nejaký jazyk, či telesná... ale inak? a za normálnych okolností majú svoju učiteľku, že? keby ona "pretiahla" časť hodiny až na prestávku, asi by nemala problém tú minútu-dve nechať dlhšie prestávku aj v úvode ďalšej hodiny, tak? problém je asi len s tým zástupom... alebo sú aj iné problémy?
@amdornik moja dcéra je v 3 ročníku ZŠ a presúvajú sa do učební. Záleží asi na konkrétnej škole.
@liv1 mne tak du nevadia, ale vadí mi, že ak ju žiak zabudne učiteľka dá za to 5, alebo strhne body atd a žiakovi už vychádza horšia známka. to je podľa mňa nefér. radšej nech zapíše poznámku a keď bude známka medzi a vidí, že žiak neustále niečo nemá tak vie kde sa prikloniť.
@liv1 mne tak du nevadia, ale vadí mi, že ak ju žiak zabudne učiteľka dá za to 5, alebo strhne body atd a žiakovi už vychádza horšia známka. to je podľa mňa nefér. radšej nech zapíše poznámku a keď bude známka medzi a vidí, že žiak neustále niečo nemá tak vie kde sa prikloniť.
@anonym_668766 keby sa ludia obratili na riaditela alebo inspekciu, za du sa znamky davat nesmu.
@anonym_668766 keby sa ludia obratili na riaditela alebo inspekciu, za du sa znamky davat nesmu.
@liv1 no to ale neurobia, lebo veľa rodičov s tým súhlasí, ďalší nesúhlasia, ale nikam nepôjdu, lebo sa boja aké bude mať potom učiteľ správanie voči žiakovi... atď
@anonym_autor a boli ste to teda riešiť?
@klip0 nie.pojdeme za triednou, ked nastupi. Teraz ho napr zase dnes zastupovala..
@amdornik moj syn ulohy nedostava. Ma super triednu. Respektujucu❤️ vela prehliada, vkuse ich chvali, naucila ich, ze chyba je priatel, ti, co maju problem s nasobilkou, mozu pouzivat tabulku/pomocku. Ma vynimocnu triednu. Ja tiez ulohy nedavam. Uz teraz nestiham, nevadi, dobehneme. Neviem ovplyvnit vylety, vkuse nejake akcie a nemienim sa stresovat za to, za co nemozem..
@amdornik moj syn ulohy nedostava. Ma super triednu. Respektujucu❤️ vela prehliada, vkuse ich chvali, naucila ich, ze chyba je priatel, ti, co maju problem s nasobilkou, mozu pouzivat tabulku/pomocku. Ma vynimocnu triednu. Ja tiez ulohy nedavam. Uz teraz nestiham, nevadi, dobehneme. Neviem ovplyvnit vylety, vkuse nejake akcie a nemienim sa stresovat za to, za co nemozem..
@anonym_autor ale myslím si, že riešiť ste to mali s tou učiteľkou, ktorá zastupovala. čo ak triedna bude chýbať ďalšie dva týždne? a prečo by si mala triedna vypočuť za hlúpu kolegyňu? dohovoriť bolo treba ísť tej konkrétnej učiteľke, aby pochopila, že takto sa veci neriešia.
@amdornik integracia je nedomysleny proces. Skodny pre zdrave a sikovne deti. Integrovane deti v kazdej triede. Venujem sa/neucim-vychovavam hlavne ich... a nezostava cas ucit a venovat sa "zdravym" detom..
@amdornik integracia je nedomysleny proces. Skodny pre zdrave a sikovne deti. Integrovane deti v kazdej triede. Venujem sa/neucim-vychovavam hlavne ich... a nezostava cas ucit a venovat sa "zdravym" detom..
@anonym_autor ja to dôverne poznám. v jednej triede, kde učím matematiku, nemám ani jedného. niežeby tam neboli pomalšie deti alebo deti, ktorým nebol tento predmet daný do vienka, ale napredujeme celkom fajn.
v ďalšej triede mám tretinu!!! žiakov s opatreniami. v ďalšej mám 20% takých žiakov. k tomu pripočítaj ešte tých, čo im nebolo do vienka dané a nie sú integrovaní, takže v jednej z týchto je polovica detí veľmi slabých, v druhej tak tretina. a predstav si vyučovať hlavný predmet tam. no bohužiaľ.
integrované deti mali chodiť do bežnej školy - súhlasím. mali mať však svoju špeciálnu triedu s upravenými osnovami, kde by brali základy, nešli by hlbšie a komplikovanejšie, aby stíhali. tým, žeby brali iba základy, v podstate by prešli učivo tak, ako bežní žiaci. ale pomalšie, a boli by viac-menej všetci na jednej úrovni. rovnako v iných triedach bežní žiaci by boli na rovnakej úrovni a zase by sa tam učilo lepšie a inak. integrovať obzvlášť slabých žiakov medzi šikovných, rýchlych, je donebavolajúca hlúposť. toto môže urobiť iba človek spoza stola, ktorý nepremyslí následky. potom sa divíme, že šikovní vyrušujú alebo sú nahnevaní, že stagnujú, všetko stihnú, obrazne si vŕtajú v nose....
áno, skúšala som prvý rok dávať im špeciálne úlohy navyše. vypracovali, odovzdali, opäť sa nudili. mne pribudla práca. úlohy pozrieť, opraviť, a či už ohodnotiť alebo nejak obodovať, kvôli motivácii. lebo otvorene, ani dospelý nebude a nechce robiť navyše zadarmo, rovnako ani žiaci. pribudla mi robota reálne možno na 8 hodín v týždni (opravovala som to potom cez víkend doma). pochopila som, že si pletiem bič na seba. tento rok idem jednoducho podľa plánu, normálne vysvetlím, neopýtam sa však 10x, už iba 3x. ak do tretice pochopí 90% a ten zvyšok nie, už sa tým nezaoberám. mám len jedny hlasivky a jedny nervy a tí šikovní žiaci tiež len jedny nervy. takže bohužiaľ. rodičia majú možnosť zvážiť, či niektoré deti naozaj patria do bežnej ZŠ. lebo ja mám pocit, že niektoré veru vôbec nie. aspoň nie pri tomto systéme. škoda, že nemajú svoju "triedu". aj im by sa veru lepšie pracovalo a dýchalo, než keď cítia, že sú horší ako iní. no a sú, nebudeme si hovoriť, že nie.

@akvi a práve preto je to ošetrené školským poriadkom.
a už keď sa o tom takto bavíme, tak či tak k domácej príprave pristupujú hlavne učitelia "hlavných" predmetov, čiže jazyky, matematika. málokedy dostanú niečo z dejepisu (väčšinou skôr na to, aby si mohli opraviť známku, zlepšiť priemer), či geografie... pretože tam je to dané a jasné. preberú učivo a mali by si zapamätať podstatné informácie, ktoré požaduje učiteľ.
ale zas... snáď mi dáš za pravdu, že taká matika... nedá sa u mnohých detí inak, len neustálym počítaním príkladov. inak nemajú zautomatizovaný postup. a nemôžeš sa jednému učivu venovať mesiac, to proste nejde. preto za urobí výklad, zvyšok hodiny sa počítajú vzorové príklady a potom by si deti mali precvičiť veci aj doma. či už to isté alebo iné, ale typizované podľa vzorov. aby si lepšie zapamätali postup a hlavne im to umožní aj pochopiť (ak je výklad dobrý a kvalitný), prečo je ten postup taký, aký je.
a, žiaľ, buďme realisti, mnoho detí, ktoré by sa na to vykašlali, lebo by nemali žiadnu DÚ, by skončilo katastrofálne.
a sme na začiatku. kto je zlý.... učiteľ? lebo zle vysvetlil? no nie. žiak, lebo si to neprecvičil, hoci na hodine bol, mal možnosť pýtať sa - čušal, doma neprepočítal, lebo veď načo.... potom je z toho hlúpy a zlý je učiteľ. fajne, že? preto je možnosť v ŠP upraviť práva učiteľa na to, aby do hodnotenia uviedol napríklad aj domácu prípravu na vyučovanie. a práve preto to mnohé školy využívajú, lebo inak tie deti na to fakt kašlú a potom je zle...
ešte z praxe som postrehla - že aj spomínané písanie vybraných slov (na DÚ) výrazne deťom pomohlo zapamätať si, ktoré slová to sú a kde v nich je presne y/i. a tiež toto deti dostávajú za DÚ, lebo v škole by im napísať napríklad 2x vybrané slová po "v" trvalo celú vyučovaciu hodinu a už by sa nič iné neprecvičilo. a takým tempom nemôže školstvo napredovať.
všade všetci kričia ako školstvo upadá, stačí sa však pozrieť na túto diskusiu.... rodičia, ktorí si vyložia zákon po svojom úplne ignorujúc, že školský poriadok môže naozaj obsahovať rozšírenie práv učiteľa. rodičia, ktorí považujú zadanie domácej úlohy za týranie detí, rodičia, ktorí pre každé hovno letia za učiteľom a sťažujú sa (teraz nepíšem o vysypanej taške, ale všeobecne). a potom sa čudujeme, že učitelia (tí dobrí) utekajú z tohto odboru a venujú sa niečomu inému. niektorí sa prispôsobia, len aby mali s čertom pokoj a zase sme pri vajci a sliepke. nebude zlý žiak. bude zlý učiteľ. no bohužiaľ, je to tak.
@amdornik ja nerozporujem, že úlohy môžu mať prínos pre niektoré deti. Ale nemáš pravdu v tom, že to môže byť v školskom poriadku. Pretože nad školským poriadkom stojí zákon a ten žiadnu povinnosť DU neukladá. V našich školách je to proste silný zvyk, je to zaužívané, ale to neznamená, že je to správne a v poriadku.