icon

Maďarská škola a slovenské dieťa

rea92
12. okt 2017

Dobrý deň mamičky.

Potrebujem radu. Už 3 roky bývame v Trhovej Hradskej, čo je obec s prevažne maďarsky hovoriacim obyvateľstvom. Máme 2 synov, ten starší začal teraz chodiť už tretí rok do tunajšej škôlky (ktorá je tiež maďarská), a chceli by sme aby tu chodil aj do školy, hoci je maďarská, aby nemusel cestovať inde do slovenskej školy. Problém však je, že nám ho nechcú zobrať do tunajšej školy, lebo vraj neovláda adekvátne maďarský jazyk. Ja v tom nevidím problém, veď do jeho triedy budú chodiť aj bilingválne deti, ktoré vedia aj slovensky aj maďarsky, takže sa dohovorí, prípadne odpozerá, že čo učiteľka od nich chce, a keď už ozaj nebude vedieť tak nevidím dôvod, prečo by mu učiteľka predsa len nemohla čo-to povedať (vysvetliť) aj po slovensky. Prenáramne ma to hnevá, hlavne keď môj muž veľmi nástojí na tom, aby naše deti hodili do školy/škôlky v našej dedine, aby zbytočne nedochádzali inde. Veď keď naše slovenské školy vedia prijať utečenecké deti a učiť ich, hoci tie deti nevedia po slovensky ani ceknúť, tak ako to, že na SLOVENSKU nechcú prijať SLOVENSKÉ dieťa do maďarskej školy? Veď to by mala byť pre nich pocta, že my Slováci chceme učiť deti maďarskému jazyku.

Prosím pekne Vaše názory a postoje, prípadne stretli Ste sa už niektorá s takouto situáciou? Ako Ste to vyriešili?

sisaka
12. okt 2017

@zuzana76 poznám v okoli niekoľko príkladov, ktoré nepochopíš.
Moje dieťa išlo do školy, kde sa učilo po anglicky, aj keď doma sa rozprávame po slovensky a môj manžel v tom čase vedel po anglicky len Hi, Bye, naučilo sa tak ako tisíce deti, ktoré doma rozprávajú iným jazykom ako štátnym. Poznám slovensku rodinu, kde sa rozpráva len po slovensky, kde deti chodia do školy s vyučovacím jazykom francúzskym, ktorým rodičia nehovoria a ani kamaráti na ulici, keďže sme v západnej Kanade. Poznám kanadskú rodinu, ktorá hovorí doma po anglicky a deti chodia do španielskej bilingválnej školy a rodičia nevedia ani ceknut po španielsky .... mohla by som pokračovať, príkladov by som našla dosť. Dieťa môže kľudne začať chodiť do školy a vzdelávať sa v jazyku, ktorý nepozná a chytí sa. Jedine, čo je otázne je ten dôvod. Dávať slovenské dieťa na území Slovenska do maďarskej školy, pretože v dedine iná nie je, pre mna zvláštny dôvod, bála by som sa, že by mu to v budúcnosti mohlo okresať možnosti ďalšieho štúdia ....

sisaka
12. okt 2017

@kluska však to asi tak všade vo vyspelom svete funguje, že nenechajú deti tapat a pomôžu im s jazykom, všetko sa da, len treba chcieť. To je často na Slovensku problém. U nás to funguje tak isto ako u vás 😉

zuzana76
12. okt 2017

@sisaka no ved, myslim si to iste co ty, nechapem to z toho dovodu co ty, viem ze dieta sa jazyk nauci lahko, ale co potom dalej, vsetka terminologia bude naucena po madarsky, potom by som skor riesila stredne a vysoke skoly v madarsku a celkove posobenie v madarsku, nez na slovensku, alebo dohananie predmetov po slovensky, taka chemia, biologia, napr kvôli studiu na medicine, ci dejepis na pravo atd....

sisaka
12. okt 2017

@zuzana76 tak to som ta potom zle pochopila...😉

ukulela
12. okt 2017

@nelinka2009
ano, sme na SLOVENSKUUUUUUUUUUUUUUUU, ale je to skola s vyucovacim jazykom madarskym. nie, nie je to diskriminacia, ze v dedine nie je slovenska skola. zrejme ju detmi nenaplnia, skola nieco stoji a ma ju obec platit pre dve slovenske deti, ked vie prevadzkovat skolu pre 60 madarskych? nie, nema a nie, ani nemusi. u nas v dedine je malotriedka 1-4. je to diskriminacia, ze na druhy stupen musia deti dochadzat?
teraz uvazujem - kazda skola ma hadam obvod, z ktoreho je deti povinna prijat - aj ich dedina musi spadat do nejakeho obvodu pre skolu s vyucovacim jazykom slovenskym, tam su jej zrejme povinni dieta prijat.
a opakujem - s autorkinym slovnikom, ked ma byt madarska skola poctena, ze chcu svoje slovenske dieta ucit madarskemu jazyku -sa cudujem, ze stope slovenske dieta do madarskej skoly. ano, dieta sa nauci, bude hovorit plynule madarsky - ale nauci autorka svoje dieta aj slovensku literaturu a gramatiku tak, ako na slovenskej skole? lebo na madarskej sa nebudu ucit tolko literatury atd ... bude dieta pokracovat na madarskej strednej/univerzite? ovlada autorka madarcinu aby sa s dietatom v tomto jazyku ucila? (nie vsetky skoly si pisu ulohy s detmi ako u vas, bulharska skola v BA je iny pripad, myslim, ze je sukromna) dam dieta do madarskej skoly, nastopem ho tam na silu a budem sa potom cudovat, ze neprospieva a stazovat, ze k nemu nemaju osobitny pristup?
.. k uceniu a slovencine - anglicki lektori tiez nevedia po slovensky. ano, ucitelky na tej madarskej skole zrejme po slovensky vedia, no nemusia po slovensky ucit. nemusia.

sticker
nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 moxno by stacilo internet a zaujimat sabo to co sa ucia a mali by aj slov teinologiu

zuzana76
12. okt 2017

@sisaka ja sa naozaj rada ucim cudzie jazyky a madarcina je na mojom wish liste jazykov do buducnosti / ale asi az na dochodku/, ale toto by som asi svojim detom neurobila, moje introvertne deti by boli asi velmi nestastne v skole, kde by im takmer nikto, alebo málokto rozumel ale bola by to motivacia pre mna zacat sa ucit madarcinu, aby som im vedela pomoct

nelinka2009
12. okt 2017

@ukulela ale mozu to neverim ze napisal slovak tieto slova uz,sa ani nedivim ze nase deti nemusia mat sliv skoly

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 robota navyse, to sa malokomu chce

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 hej vsak aj platy msju take ako sa im chce a,ako si zasluzia... Ja by som sa stazovala,za to odmietnutie na inspekcii a kontaktovala by som mefia, ale je to na zakladatelke... Mone deti slov skol system bevyuzivaju presne pre jeho zastaralost a toto vsetko..m

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 to som myslela na tych ziakov, ze je to pre nich robota navyse a to sa im nechce, nie an ucitelov

nelinka2009
12. okt 2017

@zuzana76 neciem co s tym msju ziaci...

zuzana76
12. okt 2017

@nelinka2009 ucit sa navyse terminologiu z predmetov po slovebnsky, kedze maju madarske skoly, madarska skola ich to nauci po madarsky a ked chcu studovat na slovenskej univerzite, tak si musia samostatne dostudovavat predmety

ukulela
12. okt 2017

@nelinka2009 nase deti maju slopvenske skoly. opakujem - zakladnu skolu zriaduje a prevadzkuje OBEC. a obec na nu dostava od statu peniaze na zaklade poctu ziakov. takzvany normativ. ak v obci ziju madari a obec naplni ZS s vyucovacim jazykom madarskym (lebo je dopyt) tak ju prevadzkuje. ale ak by ju zrusila a prevadzkovala by ZS slovensku, zrejme by madarske decka odisli do okolitych madarskych skol a namiesto 100 alebo 200 deti by v skole ostalo deti 20. tu skolu by potom obec uz neutiahla, resp len ako malotriedku,muslea by na nu doplacat aj z podielovych dani atd atd ... takze ver, never,byvam v najslovenskejsom centre slovenska, a pisem, ez obec nie je povinna prevadzkovat slovensku skolu, ked ju neutiahne, nie kazda dedina ma skolu a nie kazda ma skolu slovensku. aj tato dedina spada do skolskeho obdvodu niektorejslovenskej skoly. tam dieta prijat musia. cestovne mu preplatia - pravo na vzdelanie ma dieta zachovane. ende, slus,finito. nase deti musia a maju slovenske skoly, len ich nemusia mat 200 metrov od domu. lebo na to nie su peniaze.

zuzana76
12. okt 2017

@ukulela uplne s tebou suhlasim, len naozaj neviem ako je to so zakonom, ci aj takato skola nie je povinna aspon podmienecne prijat dieta, ze ci moze odmietnut slovenske dieta, nenasla som, co presne hovori zakon v takomto pripade, lebo podla mna by ho domietnut nemali, mozno za 3 mesiace bude dieta plynule rozpravat po madarsky, teda myslim, ze aspon podmienecne by prijate malo byt.

andrbeata
12. okt 2017

Ja sama pochádzam z maďarskej rodiny a moji starí rodičia ani z jednej strany po slovensky ani nevedeli. Rodičia ma napriek tomu zapísali do slovenskej školy, začo som im vďačná až dodnes. Doma sme sa rozprávala po maďarsky, v škole po slovensky a naučila som sa oba jazyky. Mala som kamarátky v maďarskej škole a poviem Ti asi tak, že nevedeli ani polovicu toho čo ja v slovenskej škole a maďarský jazyk sa naučili tiež iba tak, že v Maďarsku s ním obstoja iba tak - tak.
Ak sa Tvoje deti rozhodnú neskôr študovať na slovenských školách, tak budú mať oveľa viac práce, aby dosiahli tie isté študijné výsledky, ako deti, ktoré dostali základy na slovenskej škole. So slovenčinou budú mať problémy o slovenskej literatúre, príp. dejepise ani nehovorím. Okrem toho v maďarských školách zanedbávajú cudzie jazyky, takže mínusov je viac než dosť.
Ja som sa po maďarsky naučila doma a cez letné prázdniny v Maďarsku. Tá maďarčina, čo sa u nás používa je v Maďarsku iba pasívny jazyk, nič viac. Vyštudovala som v SR strednú školu, vysokú školu a bola som rada, že som nechodila do maďarskej školy.
Môj, teraz už manžel, chodil do maďarskej školy, ale do gymnázia a na VŠ už chodil do Maďarska a sám mi rozprával, že nevedel ani štvrtinku toho, čo maďarské deti. VŠ vyštudoval s odretými ušami a jeho maďarčina a moja maďarčina sa nedajú ani porovnať.
Ak Tvoje deti nevedia riadne po maďarsky prídu prvé problému už o pár týždňov. Ostatné deti sa budú rozprávať po maďarsky, zatiaľ čo Tvoje im rozumieť nebude a nie som si ani istá, či mu budete vedieť doma pomôcť s učením?!
Neviem na koľko km máš slovenskú školu, ale radšej dochádzať, ako sa trápiť celý život.

kapustovafliacka99
12. okt 2017

Uz vcera ci predvcerom som citala nejaku temu, citala si reakcie. Az potom som sa zasekla pri jednej a normalne som si tukala na celo,ako moze byt niekto tak neskutocne hlupy. A este to ma aj dieta. No zbohom.
Teraz som si znova precitala, ze to je az do Strasburgu :D Klikla som si na tu osobu, uz vidim co to je zac. Aka nahoda, ta ista pri ktorej som si tukala na celo pred 3 dnami.
Milej pani odporucam najprv sa doucit gramatiku slovenskeho jazyka, ktory je pre nu pravdepodobne materinskym a az potom pindat do inych mensin. Lebo to co pises sa neda citat.
Takej obmedzenej zenskej nevysvetlujte ako je to v CH ci v Kanade, aj tak to nepochopi.

ukulela
12. okt 2017

@zuzana76 ja si myslim, ze je slovenska skola, ktora ma tu dedinu v spadovom obvode. tiez som to hladala a nenasla - ale v roznave maju SVK skoly podelene obvody po uliciach a madarska skola ako obvod cele mesto. takze sa prekryvaju.
ano, mohli by to dieta prijat, ale vychadza mi z toho pre dieta aj rodicov viac negativ, ako pozitiv - dochadzat musia aj ine deti - a pre nelinku aj deti zo stredneho slovenska zo slovenskych dedin dochadzaju do slovenskych skol vo vedlajsich dedinach a to siroko daleko nie je ziadna madarska skola ... ale kto nechape, nechape.

vetthy
12. okt 2017

Po prvé,zakladatelke témy,ako Maďarka,v ziadnom prípade neodporúčam siliť Maďarsku školu.to nie je len o dochadzke.to je aj o budúcnosti, o vytvorení svoje ja,či kultúrne či barjake.po druhé,fakt,v 21.storoci sa nájdu takí ľudia,ktoré.sa tu ozvali?!ale, veď Kotleba,Slota a spol.nase územie,my sme tu doma...aj ja som tu doma.platim dane,pracujem pre ten štát,moji bratia na vojne,ak by na to doslo,by museli za ten štát položiť život.niektori sa tu velice chvalite,aké ste vzdelané.tym odporúčam preštudovať históriu vzniku Československa,kde štát po vytvorení strategických hraníc musel dať sľub,že Maďarska menšina v nijakej forme nepocíti,že žije na území iného štátu.moj starý otec ešte aj občiansky preukaz mal po madarsky.len už ubudlo sto rokov,ubudli aj sľuby, slov.nacionalistky,vitajte v Európskej únii,aj keď tam zmyslovo nepatrite.kazdy normálny príspevok ma potešil.

alaguema
13. okt 2017

@zuzanka.zuzu myslím, že príčina je dosť podstatná. Afgánske dieťa sa nemalo kde a kedy naučiť po slovensky, jeho rodina sa o ocitla v extrémnej situácii, o čom tu chceš polemizovať??? Zatiaľ čo slovenské dieťa, ktorého rodičia ho chcú umiestniť v maďarskej škole, sa mohlo maďarčinu učiť celý čas pred nástupom do školy. Ak to rodičia zanedbali, ťažko sa môžu čudovať tomu, že im to dieťa nechcú do maďarskej školy zobrať, ak nevie po maďarsky.

alaguema
13. okt 2017

@nelinka2009 rasizmom??? Ty máš zrejme naozaj problém vôbec pochopiť pointu písaného textu. Môj príspevok je vyjadrením tolerancie k maďarskej menšine. To ti asi nedošlo. Možno by si sa niekedy mohla zamyslieť nad tým, čo ideš vyplodiť. Nemusíš mať v každej téme stodvadsať pološialených príspevkov. Stačí zopár napísaných s troškou rozvahy.

alaguema
13. okt 2017

@sisaka deti sa naučia rýchlo, o to nejde. Ide o to, že autorka píše z pozície urazenej slovenky a celý jej príspevok vyzýva k rozčuľovaniu sa nad maďarskou menšinou. Zmienka o tom, aká by to mala byť pre školu pocta, že ona tam chce dať svoje dieťa, stojí za všetky drobné. Dávať slovenské dieťa na Slovensku do maďarskej školy, je nelogické, nezmyselné, viaceré sme to tu nepochopili. Dieťa nevie po maďarsky, rodina nevie po maďarsky, maďarčina nie je svetový jazyk - takže cieľ nie je, aby dieťa nabralo reč, ktorú neskôr nejak extra využije, ide o to, že nechcú, aby deti dochádzali. Ale na to snáď bolo treba myslieť, keď sa išli sťahovať.

sisaka
13. okt 2017

@alaguema tiez dôvod, ktorý vedie rodičov k uvažovaniu nad touto školou mi príde úplne od veci, na druhej strane, keď tam silou mocou chcú dať dieťa, nechápem, prečo by tam nemohlo chodiť, to mi príde diskriminačne. Tiež sa mi zdá, že písala, že dieťa chodí do maďarskej škôlky, tak určite po maďarsky vie.
Stretla som pár ľudí, čo chodili do maďarských škôl, ich úroveň slovenčiny bola na zaplakanie, tu by to mohlo byt iné, keďže doma by sa hovorilo po slovensky, ale ako som už písala, koli ďalším možnostiam studia to nevyzerá ako šťastná voľba. Pride mi to, že tomu mužovi je to úplne jedno, jednoducho mu ide o vzdialenosť od domu a nezáleží mu ani na úrovni vzdelávania, ani ako to ovplyvní budúcnosť dieťaťa

nelinka2009
13. okt 2017

@alaguema pre teba tolerancia k madarom, pte mna rasizmus k slovakom

andy03
13. okt 2017

ja som slovenka zijuca v madarskej dedine, ale ani za nic by som nedala dieta sem do madarskej skoly..teraz je to mozno phodlne pre vas ale aksolutne nevyhodne pre deti...co s madarskou skolou???????????? aka stredna potom?????? co gramatika???? neterky chodia do madarskej a maju 9 a 8 rokov a je to fakt dost kriticke so slovencinou..nevedia zakladne veci a ani sa tam posleovensky nic extra neucia. budes ich doma doucovat?? a vies aka sikana je na strednych ked sa vymykas tomu ich standartu??nebudu vediet ani gramatiku ani nic.. prepac, ale nepochopim vase rozhodnutie.vsak urcite dochadzaju deticky aj inde - o dedinu, dve dalej..

loginexistuje
13. okt 2017

@rea92 netrvaj na tej madarskej skole synovi len ublizite ...

ak nevie po madarsky bude pozadu za spoluziakmi a bude musiet dohanat... ine by bolo ak by bol uz v madarskej skolke a mal by aspon zaklad tejto reci .. a potom uplatnenie by mal ake ? uzky vyber skol po ZS a SŠ prízvuk atd.. rec sa moze naucit aj na kruzku a pod ...

a ano stretavala som sa s tym pravidelne napr. mam taku skusenost ze aj na skolskych sutaziach deti z madarskych skol odpovedali vylucne v madarcine a prekladalo sa to (neslo o jazykovu sutaz) aj take ze nem a igen .. proste v tej skole sa bude hovorit len po madarsky po slovensky len na tych par hodinach ...

My sme napr. toto zvazovali pri vybere dediny kde sme stavali dom ... priplatili sme a sli sme do slovenskej .. hoci ja som vyrastala v mestecku ktore boli kedysi hodne madarske ... ale manzel nerozumie .. a tu v okoli nizsie su dediny ked sa starousadlika opytas na cestu po slovensky odpovie po madarsky .. a bezne sa pred tebou budu zeny bavit v madarcine aj ked vedia ze nerozumies (co mne pride neslusne ale tak to je.)

vetthy
13. okt 2017

@nelinka2009 už sa ozaj sklapni,lebo už si sa totálne zhovadila.najprv tu spamujes temu druhej,vyblakujes,že tvoje deti a Bulharska škola...čo je podobná hovadina, ale je to vaša vec,rozumné argumenty tu boli už spomínané inými babami....som jednoznačne zastancom toho,aby každé dieťa sa učil na materinskom jazyku,aspoň na základnej.moju neterku,hoci doma sa vypratali po maďarsky,dali do slovenskej školy.teraz nevie ani tak,ani ak poriadne.nevytvorila poriadnu vzťah ani k maďarskej,ani k slovenskej kultúre,vegetovat sa dá aj tak,len človekovi ujde farba a chuť života.potom,žiaľ,z takých bývalých maďarov sa stanú najvacsi slovenskí nacionalisti....len si poobzerajte na politickej scéne.lebo clovek, kultúrne a empatický vyvinutý,NIKDY nebude opovrhovat inému národu,cti a váži ich kultúru,ako svoju.UCiTELKAM výpožičajte, prosím Vás od volakoho učebnice slovenčiny prvého a druhého ročníka maďarskej školy....odpadnete,za to rucim....a pochopte konečne,to je politický zámer,odseknut deti maďarskej národnosti od ovládania slovenského jazyka a tým aj od vzdelávania a dostat sa sa do vyšších funkcií...nech ,keď sú byť madari, žijú ako operátori výroby...ja,matka dvoch vysokoškolákov,viem,čo to stalo driny a poníženia, výsmechu dostať sa k vzdelaniu...aj tak sme hrdé,že sme madari,aj moje vnúčence budú....

rea92
autor
13. okt 2017

Ženy moje, nechcela som, ale musím Vám to vysvetliť, hoci už dopredu vidím aké budú Vaše komentáre.
Ja chcem aby moje deti chodili do slovenskej školy, ALE....
Môj muž mi dal ultimátum. Buď budú naše deti chodiť do našej maďarskej školy, alebo sa môžem zbaliť a aj s deckami sa od neho odsťahovať, lebo on vraj nebude žiť pod jednou strechou s deckami, ktoré dochádzajú do inej školy mimo našej dediny a nemajú tým pádom v dedine žiadnych kamarátov zo školy.
Taká je pravda....

vetthy
13. okt 2017

Ešte toľko,maďarskí rodičia dlhé roky vedú skoro beznádejný boj o zmene štýlu vyučovania slovenského jazyka...ti,ktoré. Nepoznáte učebnice pre maďarskej detičky,asi tak,predstavte si,že vaše detičky by začali učenie anglického jazyka namiesto dobrý deň a to je ceruzka,Shakespearovimi sonetmi

alaguema
13. okt 2017

@rea92 si robíš srandu