icon

Maďarská škola a slovenské dieťa

rea92
12. okt 2017

Dobrý deň mamičky.

Potrebujem radu. Už 3 roky bývame v Trhovej Hradskej, čo je obec s prevažne maďarsky hovoriacim obyvateľstvom. Máme 2 synov, ten starší začal teraz chodiť už tretí rok do tunajšej škôlky (ktorá je tiež maďarská), a chceli by sme aby tu chodil aj do školy, hoci je maďarská, aby nemusel cestovať inde do slovenskej školy. Problém však je, že nám ho nechcú zobrať do tunajšej školy, lebo vraj neovláda adekvátne maďarský jazyk. Ja v tom nevidím problém, veď do jeho triedy budú chodiť aj bilingválne deti, ktoré vedia aj slovensky aj maďarsky, takže sa dohovorí, prípadne odpozerá, že čo učiteľka od nich chce, a keď už ozaj nebude vedieť tak nevidím dôvod, prečo by mu učiteľka predsa len nemohla čo-to povedať (vysvetliť) aj po slovensky. Prenáramne ma to hnevá, hlavne keď môj muž veľmi nástojí na tom, aby naše deti hodili do školy/škôlky v našej dedine, aby zbytočne nedochádzali inde. Veď keď naše slovenské školy vedia prijať utečenecké deti a učiť ich, hoci tie deti nevedia po slovensky ani ceknúť, tak ako to, že na SLOVENSKU nechcú prijať SLOVENSKÉ dieťa do maďarskej školy? Veď to by mala byť pre nich pocta, že my Slováci chceme učiť deti maďarskému jazyku.

Prosím pekne Vaše názory a postoje, prípadne stretli Ste sa už niektorá s takouto situáciou? Ako Ste to vyriešili?

Strana
z4
nelinka2009
13. okt 2017

@rea92 ma pravdu, mala by si sa zbalit a odost o takeho chlapa

nelinka2009
13. okt 2017

@vetthy ja nemam slov, by ti prospelo zit v madarsku a nie tu

zuzana76
13. okt 2017

@rea92 tak tento argument nechápem už vôbec

vroni
13. okt 2017

@rea92, nuz, v tom pripade by som pana manzela poslala tu skolu aj vybavit. Mne sa zda postoj skoly logicky - dieta neovlada dostatocne vyucovaci jazyk, nebude zrejme stihat sledovat vyucovanie a doma to nedozenie, lebo rodicia tymto jazykom nehovoria, to povedie akurat tak k frustracii (dietata, rodicov, ucitelov a i spoluziakov). Postoj tvojho muza je zvlastny, ja by som skor odporucala narobit poriadky tam, skola sa predsa uz vyjadrila, co na to on?

vetthy
13. okt 2017

rea92 no pomaly sme sa o tebe zabudli.tak ich do tej skoly daj. Rodinný pokoj nadovšetko. zobrať ich musia,to je vaša spárovať škola.potom sa uvidí,ako sa veci vyvíjajú.mozno,budú mať ťažkosti, a tatko to rozmyslí.mozno,bude to voľačo skvelé...určite nájdeš v škole volajaku šikovnú stredoškoláčka,kt. Za ár supek detičkám pomôže v učení. Ja som tiež doucovala.chodili do maďarskej škôlky,základy majú.treba prepnúť national geographic či iné zaujímavé kanály na maďarčinu.rob čo musíš,čas ti ukáže,kade je cesta

vetthy
13. okt 2017

@nelinka2009 prečo by?! Ja žijem v dedine,kde bývali moji starí rodičia aj ich starí rodičia....my sme tam doma.slovaci sú prisťahovalci.my o zmene štátnych hraníc nemôžeme.ale vlasť a domov nie je geografický ani politický pojem.

nelinka2009
13. okt 2017

@vetthy a maju tam aj slovenske deti skovensku skolu?

adrika_77
13. okt 2017

@rea92 no ja odpadavam z toho co pises 😅 u nas je boj o deti,mame aj madarsku skolu aj slovensku a vyslovene sa biju o deti. U nas by ho madarska skola brala vsetkymi desiatimi,aj keby ani jedno jedine slovo nevedel po madarsky

nelinka2009
13. okt 2017

@adrika_77 tak to ma byt 👏👏👏👏👏

kapustovafliacka99
13. okt 2017

@vetthy mas pravdu.bola som v podobnej situacii,no nastastie na Slovensku uz nezijem.Aj kvoli takym uboziakom ako je nelinka,ktori sa biju do prs. Ale ani gramatiku vlastneho jazyka to nevie.
Takej osobe nevysvetluj,ona neruzmie zakladnym principom, nejaku politiku ci geografiu by som sem nemiesala vobec. Nema na to mozgove vybavenie,pozri sa co vyblakuje denno denne v inych temach,bez hlavy a paty. Ja ju vidim v nejakej teme, radsej neprispievam. Lebo ked sa chyti ako kliest, je schopna vypisovat blbosti cele dni.

Vies, to su su tY hrdY nacionalisti,ktorY doma zeru madarsky gulas, paprikas a plnenu kapustu, nemecke snicle, ceske knedle, chodia v cinskych teplakoch, deti si maluju pastelkami z Kambodze, pradlo oprate v rakuskom Arieli vesaju na susiak zo svedskej IKEY...
Aj preto tvrdim, ze kym niekomu pridelia volebne pravo, mali by podstupit IQ test.

nelinka2009
13. okt 2017

@kapustovafliacka99 no to by teda fakt mal 😁😂😁😁 lebo podporit to, ze na slov skole nieje prijate slov dieta, ktore neovlada vyu jazyk, ktory nieje materinsky, ale ja jaxykom mensiny zijucej na slovensku. To je vrchol a nie nacionalizmus,

adrika_77
13. okt 2017

@rea92 a este ma napada,ze ked ti muz dava taketo ultimata, tak nech si to ide on vybavit do skoly, ved oni ho tam nechcu zobrat,no som v nemom uzase fakt...

vetthy
13. okt 2017

nelinka2009ano,majú.aj gymnázium,aj fakultu na vysokej škole,pritom ich je tam cca60tisic,nie 500 000, ako tu maďarov.si tipy a bevzdelana,nesiluj sa tu.druha vec,kým Slovensko k tomu viažu medzinárodné zmluvy,Maďarsko to robí dobrovolne

nelinka2009
13. okt 2017

@vetthy no vidis tak da sa to a dokonca aj stredna sa da z cudzojazycnej zakladky studivat a aj vyska... Takze ak su schpny madaro prijimat madarske deti do slov skoly v madarsku... Preco by to nemalo fungovat aj naopak??? Ved ich viaxu medzinarodne zmluvy este plus k tomu ako si sama napisala..m

dennkka
13. okt 2017

@janinamojka môj syn dochádza do susednej obce a náš obecný úrad posiela peniaze priamo do danej školy a tá nám ich vypláca, podľa dochádzky žiaka celé cestovné, informuj sa na obecnom úrade

maciatkolulu
13. okt 2017

@nelinka2009 ja len tolko k maderskemu rasizmu.... Zijem v madarsku, moj syn je dvojjazycni, ludia si vychadzaju v ustrety, kazdy jeden koho pozname, kedze muz je madar, tak chvalia nas, teda maleho ako cisto hovori madarsky a aj slovensky, tie zbytocne boje medzi madarmi a slovakmi vytvaraju primtivni ludia, vela madarov v nasom okoli vie celkom dobre slovensky a snazia sa rovnako ako napriklad aj jaa. Su to ludia, ktori su hrdi na svoj narod a nie ako vela "nasich slizkych slovenskych hadov", za ktorych sa normalne hanbim. Drzia si svoju kulturu, su proste hrdym narodom a po pravde maju byt aj na co hrdi..... Slovaci tu maju dost moznosti a prilezitosti aj v mensich mestach a dedinach, len nekvikaju ako trafene svine, ze mam narok, chcem a pod.vsade sa da dohodnut a k teme, nerozumiem preco by autorkine deti nemohli navstevovat madarsku skolu bez znalosti jazyka, trochu divne, ale najma divny je jej muz, pretoze chce, aby mali kamaratov v dedine, ktori po vacsine asi hovoria medzi sebou madarsky, co autorkine deti nevedia, takze trochu cele zvlastne, u nas sa beru bezproblemov deti do skoly a skolky aj ked neovladaju madarsky jazyk a nikto ich nediskriminuje ani nic, jednoznacne divne. Ale tak s tym slovenskym rasizmom je to podla mna az smiesne, lebo sme 3x viac rasisticky ako samotni madari, vidim to na vlastne oci. Smutne, ze sa clovek hanbi niekedy za to, ze je slovakom, nie raz sa mi stalo, ze som radsej cusala, ako ukazala, ze som slovenska.... velmi smutne

vroni
13. okt 2017

@maciatkolulu, tu je (okrem zvlastnych nazorov manzela autorky) problemom prave to, ze SKOLA odmieta prijat dieta, lebo nevie adekvatne vycovaci jazyk. Ked dieta uz par rokov chodi do madarskej skolky a napriek tomu jazyk dostatocne neovlada, asi bude niekde nejaky zadrhel a nebude to boj zli/dobri.
Inak nevidim ziaden zvlastny dovod, preco by mali byt Madari hrdi a Slovaci chodit kanalmi. Tu i tam sa najdu mudri i hlupi, historia podobna az identicka, nuz a ze sa nasla jedna mierne dusevne nevyrovnana Nemka, co sa rozhodla, ze su Madari nieco viac nez ini - nuz, to je sice historicky fajn, ale zas aby na to boli starocia hrdi je tiez prehnany postoj.... Patriotizmus je fajn, ale prehanat ho netreba.

karmen118
15. okt 2017

Rozhodne nedávať slovenské deti do maďarskej školy, ak jeden z rodičov nie je maďar, a tým jazykom sa v domácnosti aktívne nerozpráva. Dieťa bude v tej škole úplne stratené, lebo nebude ničomu rozumieť a bude sa len trápiť.
Keď som chodila na VŠ, niekoľko spolužiakov, ktorý navštevovali výlučne maďarské školy, mali problém prvý rok. Ich slovenčina bola otrasná, nikto im prvý ročník poriadne nerozumel, mali otrasný prízvuk, niektoré slová ani nevedeli vysloviť správne, o gramatike radšej pomlčím. Nerozumeli sme im ani my, ani profesori, potom sa na nich nejako výslovnosť postupne nalepila a od druhého roka to bolo lepšie. A o tých povýšených rečiach niektorých, že Slovensko je stále súčasťou Uhorska radšej pomlčím...😅. Čo sa týka tvojho manžela - to, že by si sa mala zbaliť aj s deťmi, ak nebudú do tej školy chodiť, a že nebudú mať kamarátov z dediny...to je najtrápnejší dôvod, aký som kedy počula, za tým môžno bude niečo iné. Ak si to nechce nechať vysvetliť, tak nech im tú školu vybaví sám...ale radšej ich prihlás do slovenskej školy - ale to je len môj názor. Hlavné je zariadiť sa podľa toho, čo je najlepšie pre deti.

janinamojka
15. okt 2017

@rebroza ahoj,a cez co ste to vybavovali vy?V skole?Lebo tu je aj obecny urad taky ze....nic nevedia tam.

rebroza
15. okt 2017

@janinamojka vôbec sme nevybavovali, len na pol roku doniesol syn, keď bol prvák oznam, že sa bude vyplácať cestovné ... do tej školy chodia deti z troch susedných dedín, tak to už asi berú automaticky, tak neviem poradiť kde a ako sa to vybavuje a ako sú podmienky. mne len povedali, že ak dieťa nemá v mieste bydliska školu, tak štát (alebo niekto) prepláca cestovné do najbližšej školy, resp. kam patrí.

janinamojka
15. okt 2017

@rebroza tak sa skusim v skole opytat,tam mi budu vediet hadam poradit..

rondicka
15. okt 2017

@ave17 presne,vobec by tu nemali byt madarske skoly😠

janinamojka
17. okt 2017

Tak ako som tu pisala,byvame v slovensko madarskej dedine,no je tu len madarska zakladna skola.Takze sme.deti museli dat inde,nemali sme na vyber..Mohli sme si vybrat bud dalsiu slovensko madarsku dedinu,kde je dost romov,a moznosti minimalne alebo skolu v okresnom meste kde maju perfektne vybavenie,stravanie,zaujmove kruzky a takmer ziadny romovia v triedach..Vybrali sme si okresne mesto,deti spokojne,my spokojni..parada.Je to o cca 7 km dalej od tej madarskej dediny..No a chcela som si poziadat o preplatenie cestovneho,viem ze sa to da..isla som na obecny urad a tam ma zaskocili informaciou,ze pod ich obvod spadaju deti len v tej madarsko slovenskej skole a ta skola kde chodia moje deti je mimo ich obvod a cestovne mi nepreplatia..Chapete??Ved ja som si tu skolu nevybrala z rozmaru ale inu skolu tu v dedine nemam iba madarsku a ked si mam vybrat kde budu deti dochadzat,ked uz dochadzsat musia,tak jasne ze si vyberiem to lepsie pre ne...viete poradit,nemate niekto s tymto skusenosti??dakujem

simca06022011
17. okt 2017

Nie som z fachu,ale to tie deti na madarskej zs sa neucia po slovensky ci ako?

simca06022011
17. okt 2017

@janinamojka tak netreba ziadat tam kde spada ta skola? tj v okresnom meste?

janinamojka
17. okt 2017

@simca06022011 nie,to je cisto madarska skola,takze tam nemozem moje dat..pytala som sa aj za to,ze teda sa opytam.na skole ako to je a pani na obecnom mi povedala ze mi povedia to iste,lebo to preplaca obecny urad a ten ma obvod skol a ta skola kde chodia moje deti pod ich obvod nepatri...

janinamojka
17. okt 2017

@simca06022011 argumentovala som aj tym ze som pocula ze pokial deti nemaju na vyber slovensku skolu iba madarsku tak sa im cestovne preplaca ze maju narok..ale ona ze ano ale ze sme ich mali dat do tej dediny vedla..

ukulela
17. okt 2017

@simca06022011 ucia - ale tak, ako sa slovenske deti ucia anglictinu. teda ako cudzi jazyk.

Strana
z4