Maďarské dieťa vo slovenskej škole: Skúsenosti a rady
Ahojte, dali ste do slovenskej školy dieťa s maďarským materinským jazykom? Doma hovoríme iba po maďarsky ale dali sme ju do slovenskej škôlky, dosť dobre rozumie ale nie všetko asi tak na 70%
@julish "Slovencinou bude obklopena vsade, nauci sa" Veľmi nesprávny názor. Poznám veľa ľudí, narodených a celý život žijúcich na Slovensku, ktorých slovenčina je žalostná. Stačí, ak bude žiť a vyrastať v čisto maďarskom prosterdí a so slovenčinou do kontaktu nepríde ani do dospelosti. Potom sa už jazyk učí podstatne ťažšie.
Ja by som ju na tvojom mieste dala do slovenskej skoly. Ja som chodila na madarsku zakladnu, a zo slovenciny som mala vzdy same jednotky. U nas sa vyucoval sj uplne super, mali sme ju niekedy aj 2x za den. Vsetci spoluziaci vedeli super po slovensky. Na strednu som potom isla na slovensku, a nikdy som nemala problem so slovencinou. Skor by som povedala ze som bola najlepsia z triedy. Sama profesorka nechapala ked sme pisali diktat a nemala som v nom ani jednu chybu 😁
@melanta z okolia poznám 2 rozdielne prípady, jeden chodil do maďarských škôl, potom vysoká škola technicky zameraná v Budapešti + má nejaké certifikáty, ale pracovne dlho bol na tom biedne, dlho si hľadal prácu, ak už nejakú mal udržal sa tam krátko, alebo bol nezamestnaný a ledva prežíval
Ak sa sním rozprávaš musíš mať trpezlivosť, kým sa vyjadrí v slovenčine čo chce povedať, akoby si to v hlave prekladal. Nakoniec sa mu podarilo nájsť a udržať prácu na maďarskej škole.
Druhý prípad, obaja rodičia hovoria doma maďarsky, deti majú slovenské školy, výborné výsledky v škole, keď s nimi rozprávaš vôbec nezistíš že majú iný materinský jazyk, najstarší len čo zmaturoval už ho chceli zamestnať tam kde vyžadujú VŠ, tak si ju teraz robí diaľkovo a zároveň tam pracuje.
@konikmodry111 potvrdzujem, závisí to od školy a učiteľov v danej škole. Poznám prípady z madarskej zs a gymnázia so špičkovou slovenčinou najmä v písanej forme a potom absolventov zo slovenskej školy ktorí nevedia žiaden jazyk (ani sj ani mj ani aj ani nj). Jednoznačne hlasujem za “lepšiu” školu (podľa referencii na učiteľov) a radšej madarsku budú sa na rozdiel od hej Slovákov ucit zemepis a dejepis.
@zeldia Prídeš mi veľmi zaujatá. To, že prístup na internet majú aj ľudia nižšieho vzdelania, či inteligencie, ešte neznamená, že slovenské (alebo mám napísať hejslovenské?) školstvo nestojí za nič a maďarské je super. Našťastie ma tento prístup nevytáča, som totiž naňho zvyknutá od mojich kolegov. Všetko maďarské je super, všetko slovenské je fuj. 😒
@melanta
@h2 rodicia mozu pomoct tomu, aby dieta ko takt so slovencinou malo (napriklad cez mimoskolske aktivity, tabory a podobne). Taktiez sa uistia, ze na skole s vyucovacim jazykom madarskym sa slovencina uci adekvatne ako cudzi jazyk - nie tak, ako sa ju ucia slovenske deti. Problem nie su narodnostne skoly, ale to, ze madarske deti vedia recitovat Mor ho, no neovladaju lexiku na urovni B2. Nastastie su uz na to inovovane vzdelqvacie programy. Ci je moj nazor zly, alebo dobry, sa docitate v odbornych publikaciach o bilingvizme.
@julish Ja rozumiem, ako to myslíš, sama som o tom čítala, aj ma išli presviedčať, že to tak je, ale zatiaľ tá prax, ktorú pozorujem, je naozaj opačná a stále som skeptická. V tých deťoch vidím až odpor k slovenčine a neviem, čím to je.
Neexistuje, že 17 ročné dievča z maďarskej školy len láme slovenčinu, ale po anglicky a v inom jazyku hovorí perfektne? Jej bratia detto, bola som na pohrebe ich starého otca a keď sa ku nim chcel prihovoriť jeho bývalý šéf, len ticho sedeli s úsmevom. Moja švagriná bola s malou v nemocnici a hanbila sa, že nevie komunikovať s lekármi. Druhá má problém prebrať zásielku od kuriéra. Moje dve sesternice skončili na výške a žiť v Maďarsku. Bývalá kolegyňa išla učiť na maďarskú strednú školu a v prvom ročníku dala deckám napísať písomku a zistila, ako veľmi neovládajú slovenčinu, napriek tomu, že z nej mali jednotky na základnej škole. Raz na gymnáziu! nám zastupovala jednu hodinu učiteľka slovenčiny jednej maďarskej triedy, ktorá opravovala vstupný test prvákov na štvorročnom, a bola hotová z výsledkov, najlepšia bola vtedy štvorka, nechápala. Kamoška má deti v maďarskej škole a keď sme s nimi boli v cukrárni, 7 ročná a 11 ročný si nechceli objednať zákusok, a mlčali, lebo buď nevedeli alebo skôr nechceli, lebo sa hanbili. Susedov syn u našich sa nevie zamestnať, 20 ročný, lebo nevie po slovensky, nevedia mu vybaviť ani najjednoduchšiu prácu a bavíme sa o južnom Slovensku. Manželka švagrovho brata ani ceknúť poriadne a má vysokú školu (Komárno). Sám môj muž mal ťažší rozbeh, a nebol rád za maďarsku školu, mal čo robiť.
Nevymyslam ani jedno.
Ja poznám aj opačné prípady, a tých nie je málo.. ale len mnou námatkovo vymenované prípady nie sú len úsmevné, ale naozaj zlé, niektoré fakt až extrémne. Ja by som syna naozaj rada dala do maďarskej školy, ale zatiaľ ma nepresvedčila ani jedna škola, ani známe a vychytené Márai v Košiciach. Fantáziu v tom vidím paradoxne vtedy, ak by jeden rodič bol slovákom. Neviem si predstaviť, ako by sme v klasickom týždennom zhone, najmä ak obaja hovoríme s mužom doma maďarsky, vynaložili ešte osobitný, ďalší čas a energiu na vzdelávanie syna v slovenčine, či riešiť krúžky navyše, najmä ak by bol už z tej školy nastavený a naladený až príliš promaďarsky a jednostranne a sám nebude chcieť. Tieto predsavzatia znejú dobre, ale v praxi sa tomu málokto bude venovať.
Nehovorím o tom, že často z tej maďarskej školy majú iný prízvuk, ktorý je ovplyvnený regiónom, sama komunikujem s rodičmi zo škôlky po maďarsky, ktorí majú maďarské školy, ale rozprávajú po maďarsky s chybami, navyše so silným prízvukom. Skôr by som na to išla opačne, viac si sadnúť na maďarčinu doma. Ja sama veľa čítam aj po maďarsky, aj odbornú literatúru, prekladám, baví ma aj maďarská poézia. Robím to vo voľnom čase, lebo materinský jazyk je pre mňa dôležitý a vidím v tom benefity.
@oblecenie99 úplne súhlasím. Tiež, poznám pár ľudí z maďarskej školy, konkrétne z gymnázia a nevedia sa po SJ ani predstaviť.
@oblecenie99 nechce sa mi nad tym moc polemizovat. Su fakty, su metodiky, no na Slovensku sa slovencina vyucuje zle - preto vedia decka lepsie ine cudzie jazyky. To vsak neznamena, ze sa nema vyucovat v mensinovych jazykoch. (Som od fachu, priklafov mam vela).
@zeldia Ja neviem, odkiaľ si zobrala, že maďarské školy sú lepšie, ako slovenské. Sú lepšie školy a horšie školy, ako slovenské, tak aj maďarské. A to, že niekto neovláda dobre gramatiku, má máločo spoločné s tým, aká je škola. Na každej sa nájdu dobrí žiaci, čo gramatiku ovládajú a tí horší, čo neovládajú. Určite si nemyslíš, že to, že niekto nevie, kde sa aké i/y píše, je spôsobené tým, že ho to neučili v škole.
A keď nie si ani Maďarka, ani Slovenka, tak akú máš národnosť a materinský jazyk?
ak zijete na slovensku tak urcite... a nechala by som ju v sr skolke, ked tak rozpravky a nieco doma zaviedla v slovencine (ja mam zle skusenosti s tym, ekd sa na dieta rozprava mixovane jednou osobou, cize ak rozpravate doma na nu madarsky, tak by som nemenila, ze raz tak a raz onak = moj chlap, a aj dcera ked bola mala zacinala, kym som nezakrocila, ma kvoli tomuto problemy so zajakavanim, vyjadrovanim sa)
Dcera sa nauci od deti, v skolke a tak, po slovensky a potom by som ju dala do slovenskej skoly. Mozno skusila pridat nejake slovenske kamosky (to mojej dcere najviac pomohlo, my sme opacny pripad, na dceru hovorime po slovensky, ja po M neviem, ale otcova rodina ano.. zanedbalo sa to, a ked to chceli dobehnut, aby madarsky vedela, tak uz to nebolo take lahke:D kamosky u babky pomohli, sice mysli, ze viac pokecaju v anglictine ale vie uz aj po madarsky :D bohuzial to ale uz nebude jej druhy jazyk nikdy)
Ak planujet ebyvat v sr, pracovat tu.. je dolezite aby ten jazyk vedela. Ani na juznom slovenksu nehovoria vsetci po madarsky, cize vyrazne si zvysi pouzitelnost.
@zeldia nesuhlasim absolutne s tym, ze tvoj muz ma dobru gramatiku, kvoli madarskej skole. A to viem z praxe, dokonca poznam aj opacnu verziu skoly a to slovensku v Madarsku. A plati tam to iste. Vzdy ide o sikovnost ziaka/studenta a jeho snahy/schopnosti. V kazdej triede, najdes deti co vedia gramatiku perfektne a take co nie, rovnako tak aj ine predmety...
@zeldia Deti, chodiace do maďarských škôl na Slovensku, majú slovenčinu zvyčajne na veľmi nízkej úrovni. Často je to tak zlé, že nedokážu viesť ani jednoduchú konverzáciu, nie to ešte pokračovať v štúdiu na slovenskej univerzite. Vyplýva to z toho, že sa slovenčinu učia rovnako ako deti, pre ktoré je to rodný jazyk, namiesto toho, aby sa ju učili ako cudzí jazyk. Načo im je dobré rozoberať vetnú stavbu, keď nemajú slovnú zásobu ani na takej úrovni, aby sa opýtali, ako sa dostať z vlakovej stanice do centra mesta? Na tento problém sa upozorňovalo roky. Pokiaľ viem, bol prijatý zákon, že sa to má zmeniť (možno pred 2-3 rokmi?), ale na výsledky si budeme musieť počkať roky.
@zeldia no ale chapanie textu ti nejde a okrem toho, to ze poznas jeden pripad = urcite nie je pravidlo.
@zeldia ??? Ja sa o teba, ako osobu vôbec nezaujímam. Nechápem, prečo takáto reakcia. Žiaden svoj životopis mi tu písať nemusíš, ja na to naozaj nie som zvedavá. Zaujalo ma, že si napísala, že nie si Maďarka, ani Slovenka, tak som sa opýtala, akej si teda národnosti, lebo o tom táto téma je a píšu sem ženy, ktoré sú buď Slovenky, alebo Maďarky. No a tá ďalšia reakcia o 10:24 o tebe dosť vypovedá. Ty si bola tá, ktorá tu začala s tým, že maďarské školy sú lepšie, ako slovenské. A hoci sme s tým viaceré nesúhlasili, nikto nepísal, že jedine slovenská škola je správna. Neviem, čo sa ti stalo, že si taká nepríjemná, možno by si mala ísť niečo navariť, alebo upratať, prídeš na iné myšlienky. 😉

@reni666 skoly s vyuc.jazykom madarskym na slovensku zial dieta nenaucia vobec po slovensky-toto beriem ako velke minus. Ja mam za sebou na slovensku madarsku skolku, zakladnu skolu aj gymnazium. Poviem ti uprimne-po slovensky ma naucili kamarati, v skole ja som upozornovala niekedy ucitelky ze nespravny pravopis alebo vyslovnost (nenavideli ma zato). K maturam sme isli ako trieda a 50% nevedelo pouzit v slovencine ona, on, sa, si. Kedze moj materinsky jazyk je madarcina-tak je aj u dcerky-avsak ani na chvilu som nezavahala aby som ju dala do slovenskej skolky-mala to tazke zo zaciatku a aj ma zatial prizvuk ale o rok ju urcite zapisem do slovenskej skoly.