Maďarské dieťa vo slovenskej škole: Skúsenosti a rady
Ahojte, dali ste do slovenskej školy dieťa s maďarským materinským jazykom? Doma hovoríme iba po maďarsky ale dali sme ju do slovenskej škôlky, dosť dobre rozumie ale nie všetko asi tak na 70%
@zeldia ty si to nepochopila a ideš tu mať na prispievateľky ironické poznámky alebo si taka "hejnqrodniarka", že si aj tak budeš tvrdiť len a len svoju pravdu aj keď ti tu dajú milión adekvátnych argumentov.
Kvalita ovládania gramatiky nezáleží len od školy, ale v prvom a najhlavnejšom rade od toho koľko sa žiak venuje štúdiu doma. Či už sám alebo spoločne s rodičmi. Je jedno o aký jazyk sa jedná. Vždy je to o tom ako sa žiak venuje príprave doma.
@reni666 preco rozmyslas nad slovenskou skolou? Mate madarsku dalej? Myslim, ze sa nemusis bat, ze by prepadla, nauci sa. Len bude potrebovat casom pomoct aj so slovenskou gramatikou.
@zeldia Prepáč, ale celý čas tu diskutujeme slušne a pokojne. Ty prvá si tu začala provokovať s hejslovákmi, s tým, že na maďarských školách sa učí zemepis a dejepis, ako keby sa na slovenských neučil a že celkovo sú maďarské školy lepšie... Ani po tom sa nikto nezačal hádať, urážať, ani útočiť. Tak si pritvrdila, začala si vyťahovať Martinky, mňa si poslala variť a upratovať. Jediná ty robíš v tejto diskusii zlú krv. Mňa to ale nevytočí, ako som už písala, som zvyknutá od mojich maďarských kolegov. 😘
@zeldia Aliancia maďarských stredoškolákov na Slovensku robila minulý rok prieskum medzi maďarskými stredoškolákmi na Slovensku. 70% respondentov odpovedalo, že malo problém s používaním slovenčiny v bežnom živote.
P.S. Ak teda slovenčinu podľa teba perfektne zvládaš a čo nevieš, si dokážeš vyhľadať, odporúčam nalistovať kapitolu o hlavných, vedľajších vetách, spojkách a tom, ako pri nich používať čiarky. Tiež pomenovanie príslušníkov národa sa píše s veľkým začiatočným písmenom - spraví to lepši dojem, keď už ideš poučovať, ako deti zo slovenských škôl nezvládajú gramatiku.
@zeldia áno vyber si lepšiu školu. Každy rodic to tak robí, ale tvrdiť, že maďarské školy sú lepšie než slovenské je trochu cez. Nemyslíš?
V prvom rade je dôležité ovládať štátny jazyk krajiny v ktorej žiješ (a nie na úrovni kuchynskej slovenčiny).
Na svk máš kopec miest kde deti (nielen škôlkari ale aj stredoškoláci) po slovensky ani nerozumejú a to žijú v meste so zmiešaným slovensko maďarským obyvateľstvom A toto je na zamyslenie prečo je tomu tak a či je to vinou školy alebo koho vlastne, že dieťa z maďarskej školy má úroveň slovenčiny horsiu ako predavač z čínskeho bistra čo si tu otvoril prevádzku pred polrokom.
@senta_sofia chcem aby išla do slovenskej školy, aby ovládala 100% štátny jazyk aj slovom aj písmom, vôbec nemáme v pláne sťahovať sa do Maďarska, len z toho dôvodu som začala rozmýšľať tým smerom lebo som začala mať obavy z toho či nebude mať kôli tomu, že ešte všetko nerozumie ťažké začiatky v škole. V meste máme aj Maďarskú aj Slovenskú školu takže o to nejde.
@reni666 Nie absolútne nemal problémy, v predškolskej ročníku sa im učiteľky plne venovali, a zvládal všetko veľmi dobre a s nástupom do školy neboli žiadne problémy, syn už chodí na strednú, takmer všetci jeho kamaráti vedia len po slovensky, takže určite neľutujem.
*v predškolskom
@reni666 ťažké začiatky asi ani nie. Ale je to aj o uciteloch. Až v druhom ročníku to začne byť zaujímavé, keď začne prvouka a ona ti pri uceni zahlasi, ze nerozumie.
Pre tieto deti je ucenie narocnejsie v zaciatkoch prvy stupen urcite. Lebo ked ho ucis, riesis aj to aby rozumel. Cize musi si aktivne osvojit slovo, aby ho dokazal pouzivat.
Každopádne, treba ju pripravovať na ten nástup najlepšie ako to ide, pocúvanie, rozpravanie knihy, - taký nultý ročník by bol ideal. Môj syn ho nemal, ale veľa sme fungovali v slovenčine. A v podstate napriek umelej dvojjazycnosti, slovenskej skolke. Nebol to ideal.
Uz mám syna v 4. ročníku. Stále robí chybičky, teraz sa učia pády a to skloňovanie na SJ do zosita uff no nie je to take prirodzene pre neho ako to bolo pre mna v jeho veku. Rozpráva už pekne. Slovnú zásobu má menšiu. Takže ak bude mať slohy amen.
Možno je to tým, že je chlapec a ani veľmi nečíta.
Dievčata sa asi ľahšie prispôsobia. Je tam vela faktorov. Napriklad zo školky išlo 8 deti do jeho triedy takže zvykol si super. Triednu ma rad. Jazyk mu ťažkosti nerobil. Nebral to tak. Akurát sa nie vzdy dobre vyjadril a deti vedia byt zle. Napriek micnutej triede.
No a synov naj kamoš po prvom ročníku prešiel na maďarsku ZŠ.
Ja mam všetky školy slovenske bez ťažkosti aj VŠ. Manžel
ZŠ maďarskú, strednú slovenskú, no ten si chudák vytrpel svoje od šikany, zastrašovania atď.
Nikto by o nás nepovedal, že náš rodný j. nie je slovenčina. Fungovali sme pracovne v Ba desiatky rokov. Píšem to sem zámerne, pretože teraz má manžel maďarských klientov a využíva maďarský jazyk aj odborný - vôbec s ním nemajú problém. Sú radi, ak nemusia ísť do angličtiny alebo nemčiny.
A keďže sa už štvrtý rok aktívne venujem učeniu so synom tak chcem napísať, že nemajú toho menej ako sme mali my. Majú široký záber učiva. Taká vlastiveda 4.ročníka to je na úrovni VŠ poznania Slovenska. Podrobná. Tiež mali prelet nad dejinami SR. O matematike, kde ich učia počítať stále na nový spôsob už pomlčím. Skutočné skvosty.