Maminky tretiakov na základnej škole
Mám tretiačku na základnej škole,chodia necelé 2mesiace do školy a už píšu písomku z násobilky,delivky,dokonca im pani učteľka kázala založiť čitateľský denník,robíme projekty,píšeme príbehy,proste náročnosť nemá hranice.A to majú každý týždeň jeden deň nejaký športový,deň zemiakov,a my potom doma všetko musíme dobiehať.Rada si prečítam aj vaše názory,ako sú na tom vaši tretiaci.
@kucminka ahoj. som tu nebola odvčera 😉
tak ja neviem, no. 9:0=0 či je to až také strašné niečo, že nenapísala k tomu, že nulou sa nedelí. ja si myslím,že je to na zvážení učiteľky. ja napr. keďže sa to jedná o tretiaka a ešte len v podstate s tým začínajú, by som to uznala 😉 vieš, mňa strašne deptá hodnotenie. diktátov a aj to percentuálne. neskutočne zle nastavená latka. lebo 24% až 0% je päťka 😖 no-mne sa to zdá na päťku nejak moc bodov /percent/. ja aj väčšinou robím tak,že ak niekomu chýba ten bodík do lepšej známky- dám tu lepšiu 😉 skrátka-niekde sa ho tam v tej písomke snažím nájsť 😀 lebo písomky musíme odkladať do 31.8. kvôli inšpekcii, kontrole a ak by rodič napr. podal podnet na inšpekciu,že nebol spokojný so známkou,tak pri šetrení musím tú písomku predložiť. tak preto "musím" ten bodík nájsť-keby.... 😉 ale zas- vedela by som si to obhájiť 😉
ýí447hziu
@janulap ahoj.
no-s tým namotivovaním detí na čítanie je to ťažké 😀 😉
ja som bola knihmaniačka-a syn piatak-nečíta nič 😀 😲 😝 teda- číta, ale len, čo ho baví 😅
tak napr. fascinuje ho Titanic. tak keď vyšla kniha k stému výročiu od tragédie, veľmi ju chcel-tak som mu ju kúpila a prelúskal ju hneď. teraz ho baví všetko okolo futbalu-tak má nakúpené knihy o majstrovstvách sveta, o futbalistoch-a číta ich.
asi by som vsadila na čítanie toho, o čo má záujem. to je jedno. napr. rada vyšíva- tak všetky možné knihy o vyšívaní. lebo to je jedno, o čom číta-dôležité je,že číta text a hlavne z oblasti, čo ju zaujíma. tým si precvičuje aj čítanie s porozumením. lebo ak ju to baví-tak samozrejme sa aj sústredí na obsah 😉
preto som nechala výber kníh na samotné deti. niekto číta len čisto o zvieratách, ďalší o dinosauroch-lebo ho to baví, potom mám chlapca zblázneného do lietadiel-tak si vyberá také knihy obsahovo, ďalší zas do hmyzu,.....
ide hlavne o to, aby čítali 😉
ak chceš ešte poradiť, kľudne napíš 😉 🙂
@janulap takéto knižky ako je Janka a Danka,sa aj mne páčia,nie tieto moderné,nemá to hlavu ani pätu,dneska sme čítali rozprávku akcia rezeň,úplná hlúposť a z toho sme robili čitateľský.Ani moja dcéra nemá ku knihám vzťah,chodíme aj do knižnice, v druhom ročníku im učiteľka robila vláčik a za každú prečítanú knižku doma dostali vagonik,na konci roka to zhodnotili,ale samozrejme že každý dostal odmenu,tomu hovorím aj inšpirácia.Teraz nečítajú skoro vôbec,za celý týždeň nemali nič čítať,len píšu na čítaní príbehy,nechápem tomu.
@macamac mne sa to hodnotenie tiež nepáči,ale bolo nám povedané,že je to na podľa predpisov a nič meniť nebudú.Diktát za 2chyby už dvojka.Neviem,rada by som aj šla za pani učiteľkou,nepáči sa mi to,ako kôli jednému príkladu,čo si tiež myslím,že jej to mohla uznať,tak dostala dvojku.Mám malého syna a učiteľka nám nechcela dať na seba ani kontakt,ani mail,že keď niečo potrebujeme máme zavolať do zborovne,čo je ale neskutočne ťažké ju tam zohnať,tak neostáva nič iné,len ísť osobne.
ešte vám pridám jednu pikošku.Moja dcéra bola týždenníčka a majú na starosti aj smetný kôš.Pani učiteľka jej kázala,že má odpadky povyberať a popreberať,lebo odpadky treba separovať,tak ich musí rozdeliť.No povedzte,je to normálne 😠
@kucminka separovať by hádam mali pred vhodením vecí do koša 😒
naši ešte ani nepočítajú trojciferné čísla. teraz začali s geometriou, takže rysujú. zo slovenského jazyka idú na vybrané slová po b. ešte som sa chcela opýtať, či sa vaše deti učia aj písať anglické slovíčka. lebo u nás je to také divné. niečo musia vedieť prečítať aj napísať. niečo iba prečítať.
@macamac z akých učebníc sa učíte anglický jazyk?
@kucminka 😅 na separovaný odpad je predsa už taký veľký kôš, ktorý má vnútri 3 menšie-a separuje sa tam. my máme ešte plus na chodbe 3 veľké koše na separovanie. to kde žije tá vaša škola??? my sme na dedine 😉
@renab zajtra ti napíšem-lebo ANJ učí iná učiteľka a pravdupovediac-názov učebnice neviem presne 😉
nasi maju na anglinu Magic story....tiez musia vediet pisat po angl....mavaju patminutovky.....uz pisali farby, cisla a naposledy veci co maju v taske....vzdy takych 5-10 sloviciek
u nás z Aj English World, keď som sa pýtala kámošiek učiteliek, tak písať by ešte veľmi nemali ( skôr odpisovať), naši čítajú texty, píšu ľahké vety a robia z nich otázky a opakujú slovíčka z prvých dvoch ročníkov, písali aj také ľahké testy na doplnenie....ale aj tak mi príde smiešne mať v týždni 3 hodiny AJ a 4 hodiny matematiky, keď preberajú násobilku v tom ročníku, tak zle rozložené, v druháku sa nudili a teraz všetkého naraz veľa, nie?
@janulap Tak teda ja tiež nechápem, čo tie dievčatá vidia na tej edícii čarovná dúha. Teda u nás to ešte nefičí, ale...tak zase dosť ešte podsúvam knihy dieťaťu pod nos...napr. ideme do knižnice a niečo si vyberie dieťa a niečo vyberiem dieťaťu ja...potom to doma povykladám a dieťa to zaujme alebo nezaujme. Dosť často chodím do knižnice aj sama, vyberám tam knihy pre dieťa a znášam domou...dieťa si knihu nájde a začíta sa...nosievam aj encyklopedické knihy z knižnice...sledujem čo vychádza vo vydavateľstvách a potom zháňam v knižniciach...takisto napr. na Devíne ide ráno v nedeľu o 9.00 h relácia Čítanie na pokračovanie pre deti - tú počúvame a ktorá kniha nás zaujme, tak tú požičiam...aj čítanie pre deti v relácii Dobrú noc, deti /na Rádiu Regina o 18.45 h/ býva dobrý výber detskej literatúry, tak aj tam sa necháme často inšpirovať a takisto na Rádiu Devín počas pracovných dní okolo 7.10 h ide čítanie pre deti v rámci ranného vysielania...nuž a keď dieťa doma objaví knihu, z ktorej v rádiu počulo čítanie, tak samozrejme sa poteší a začíta sa...
@janulap keď už začala čítať edíciu čarovná dúha, tak už asi s disneyoviek vyrastá...to skôr ju bude baviť trilógia Spiace mesto od Martina Vopěnku, knihy od Gabriely Futovej, Astrid Lindgrenovej, kniha Malý Mikuláš od Reného Goscinnyho, od Romana Brata kniha Škola za rohom alebo nezbedy školáka Šuška, od Kláry Jarunkovej: Jediná, Hrdinský zápisník, od Daniela Heviera Xaver s nohami do X...
Niekedy sme si objednávali knihy z Klubu mladých čitateľov a tam boli kategórie kníh pre mladších žiakov a pre starších žiakov...
@janulap
Astrid Lindgrenová: Pippi Dlhá pančucha samozrejme a ešte knihy ako Grétka, jej pokračovanie Grétka a Betka, My všetky deti z Bullerbynu, Veselo je v Bullerbyne, viac pokračovaní je o tom Bullerbyne
od Gabriely Futovej: Hľadám lepšiu mamu, Dokonalá Klára Naša mama je bosorka, Keby som bola bosorka, Brata musíš poslúchať...
od Roalda Dahla: Matilda, Obrovský krokodíl, Charlie a továreň na čokoládu...
@kucminka my máme taký zabehnutý riuál, že si čítame vždy pred spaním ešte, niekedy dieťa so mnou sleduje text v knihe, niekedy nie...aj časopis Slniečko odoberáme a tam sa tiež veľa píše o knihách pre deti, napríklad tam býva úryvok z nejakej novej knihy...Inak kedysi som ja čítala veľa detských časopisov: Slniečko, Ohník, neskôr Kamarát...a číslo som prečítala od začiatku do konca...ale zdá sa mi, že tie detské časopisy boli akési lepšie...neviem...teraz začal vychádzať nejaký Atramentový bojovník...neviem posúdiť, ešte som ho nemala v rukách...

@kucminka ahoj aj naši preberaju nasobilku a suseda sa cudovala ze jej syn vobec este to nepreberaju ale najlepsie bolo to ze teraz v piatok písali 15 min. test a tam bolo ze 7krát 14, dalej 3krat 24 tak sa mi rozum zastavil ze este poriadne tu nasobilku nevedia a také tam mali nechápem podla coho učitelka postupuje 😨