Máte skúsenosti s Hejného metódou matematiky?
Dobry den.
Mame na vyber 2 zakladne skoly. Na jednej sa uci matematika klasicky, na druhej hejneho metodou. Mate niekto s H.M. skusenosti? Dakujem 🙂
@barju Na nete nájdeš všelijaké hejty na čokoľvek, tým ťažko argumentovať. Mnoho učiteľov má nejaký názor, aj bez toho, aby o metóde čokoľvek vedeli. Ani ty by si nesplietala stále o zvieratkách, keby si si reálne dala námahu aspoň to jedno konkrétne matematické prostredie pochopiť. Ale je ľahšie niečo tvrdiť a ostávať vo svojej bublinke, než sa učiť a otvárať si obzory. Našťastie máš na výber, daj si deti do školy tam, kde si myslíš, že im bude lepšie. K tomu vôbec nie je potrebné kydať na niečo, čo sa ťa ani netýka.
@taga tak ja osobne nie som za to aby sa rodicia nutne ucili a robili ulohy so svojimi detmi (lebo oni nerozumeju co od nich ucitel chce,.. to nieje vyzitka problemoveho rodica ale ucitela aj ked ja chapem ze od ucitelov sa chcu nadludske vykony) nie pre to ze by rodic nemal edukativny vyznam pre svoje deti prave naopak ale tak on by "vzdelavanie" mohol ponat skorej z toho praktickeho zivota a nie matrix ala škola... A chapem aj ze aj rodic z logickym myslenim to nepochopi len z pohladu ze aha mysi mačky a psi :D... a neviem ci sa chce rodicovi prave tomuto venovat viac ako jeden pohlad :D... aj ked mna to bavilo ale viem si empaticky predstavit z nie kazdeho... ale tak ja som aj proti domacim uloham :D.... skorej moznosti pre ucitelov aby mali cas sa detom venovat a vediet ci naozaj kazde dieta uz rozumie pointu alebo nie...
@oskvarka ja nehovorim, ze rodicia musia nevyhnutne robit ulohy s detmi, len poukazujem, ze je podla mna naozaj minus rodica, pokial nerozumie napr prvackemu ucivu - akoukolvek metodou by bolo prezentovane.. lebo vacsina tych rodicov bola drvena naspamat a cokolvek sa len trochu odlisuje, uz s tym maju problem (aj ked za mna je to mnohokrat problem vobec akceptovat, ze by mohla byt vyucba aj inou formou, lebo uz by to chcelo vyjst zo zauzivanych kolaji a mozno aj naucit sa nieco nove - a naco, ved oni uz skolu spravili)
@barju Skúste si aspoň vypočuť popularizačný rozhovor v rozhlase, Filanovu Pálenicu zo 4.5. Rozhovor začína cca v 28minúte, čiže max polhodinku tomu obetujete. Snáď potom budete trochu viac rozumieť, o čom je reč. https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1107/2299451
@hanika7 Priznám sa, je to utrpenie počúvať, ale už som za polkou, mám hodne postrehov, začnem od stredu.
V čase 44:10 je reč o epickom 7 a pol minútovom videu zo ZŠ v Turí (Turie), kde tretiaci vášnivo a neúspešne debatujú o riešení príkladu, nikto im neporadí, len ich točia na video a nakoniec to žiaci nechajú tak a riešia, už úspešne niečo úplne iné, údajne s využitím toho, čo si vydebatovali pri tom nevyriešenom príklade. Jenoducho grandiózne!
Už dojem z toho, čo je opisované je dosť zmiešaný. Žiaľ, nenašiel som to video, ale pozrel som teda aspoň dostupné fakty. ZŠ s MŠ Turie uvádza na svojej stránke ako jeden zo svojich historických míľnikov začiatok vyučovania metódou H v školskom roku 2015/16. Prezrel som si všetky dostupné záverečné správy školy s dôrazom na to, ako sa darí piatakom dostať sa na 8-ročné gymnázium. Vo všetkých zdokumentovaných rokoch sa hlásil presne 1 žiak. Čo je zaujímavé, kým žiaci neboli, citujem z rozhovoru: "nakazení hejným", tak ten 1 žiak/žiačka sa na 8-ročné gymnázium aj dostal/a, hovoríme o školských rokoch 2017/18, 2018/19. Ešte sa to podarilo v roku 2019/20, kedy už to teoreticky mohol byť absolovent metódy. Ale 2020/21, 2021/22, 2022/23 už len neúspešné prihlášky.
Môže to byť samozrejme náhoda. Ale uznajte aspoň to, že vychádzam z faktov, nie domnienok a floskúl typu "deti sa naučia matematiku z láskou", "prvák chytrejší ako štvrták" a podobne.
@btsan Zasa vytrhnuté z kontextu, bez súvislostí. Miešaš sem zrazu 8roč gymnáziá, o ktorých ani reč nebola. Vyberáš si vždy, čo sa ti hodí (ale a dáva zmysel len tebe). Daj si pokojne deti na klasický dril matiky, máš tú možnosť, a možno budú rovnako krátkozraké a obmedzené v uvažovaní ako si ty. Čo sa týka floskúl, tie tu omieľaš dokolečka stále len ty. Občas mám pocit, že si možno autorom príručiek komunikácie pre dezolé sféru.
@hanika7 Tvrdíte, že vytrhávam z kontextu. Pritom nie ja som si vybral zdroj, ale Vy ste mi odporučilii vypočuť si rozhovor s popularizátormi metódy. Tí by podľa mňa mali byť dostatočne kvalifikovaní na to, aby vedeli o štúdii z roku 2022 v ČR (https://drive.google.com/file/d/1UGzBuHpfo5nMF0...) a na základe jej zistení nešírili naďalej manipulatívne až klamlivé, alebo keď chcete: "najmenej objektívne uchopiteľné" tvrdenia napr. o sebadôvere prváka na Orave. V matematike sa vyžaduje exaktnosť. Ak poukážem na takéto vážne nesúlady, reakciou nemá byť osobný útok na mňa ("chceš do HM iba rýpať a nič viac", "obmedzené v uvažovaní ako si ty", "dezolé sféra"). Skúste argument. Dajte tomu aspoň 7 a pol minúty ako tí tretiaci z Turia.
@btsan Argumenty máš v tej štúdii. HM deti nezaostávajú a v niečom sú lepšie. Bachratí o štúdii, samozrejme vedia, a ešte ju aj vedia interpretovať. To, že použili na ilustráciu nejaký príklad z Oravy, nie je v snahe prebiť štúdiu. Bol to ilustračný príklad, aby aj tí, čo si nedajú námahu HM si naštudovať, aspoň trochu pochopili, o čo tam ide. Nechce sa mi venovať ti až 7 minút, aj tak o chvíľu znovu prídeš so zvieratkami. Môžeme sa odborne baviť, keď si HM naštuduješ a bude reálne o čom.
@hanika7 A o čo tam teda v kontexte tej Oravy ide? Že tam nejaký prváčik dal vtipnú hlášku? Vtipné hlášky dávajú deti odkedy začnú vyslovovať prvé slová. Čím menšie dieťa, tým je milšie a svojou nečakanou hláškou sa javí chytrejšie, myslím, že to je doslova genetický jav, aby sme milovali svoje deti a tak si zachovávali rod.
Ak sa aj prenesiem cez to, celkom by ma pri tom oravskom príklade zaujímalo, v ktorom mesiaci sa tá udalosť udiala. Ak to bolo v prvých mesiacoch šk. roka, ako to, že už malo byť dieťa také dobré v matematike? A ak to bolo ku koncu, ako je možné, že ešte nevedelo čítať?
Poviem tu iný príklad, z môjho života. Na mojej základnej škole vodili za mnou tretiakov, štvrtákov, aby ich motivovali, resp. karhali, keď ešte niečo nevedeli, čo ja som už ako prvák vedel. Pointa je, že sme nemali HM. Učil som sa so svojim dedkom, ktorý mal na mňa dosť času a, nazvime to, veľa som sa milo pýtal.
Mne sa ten príklad šikovného oravského prváka javí vyslovene ako ďalšie zvezenie sa na cudzom úspechu, talente. Čo už som tu raz spomínal, že mi príde ako jedna z hlavných osnôv reálneho pôsobenia HM.
Vo Vinosadoch teraz od septembra prechádzajú na Hejneho metódu, presadila to novoprijata pani učiteľka. Pre mňa - matku 4,5-ročneho Aspergera je to hrozna správa. Pre tieto deti je to nevhodná metóda. Neviem, kde mam inde pre neho o 2 roky hľadať základnú školu s výučbou klasickej matematiky. V klasickej matematike už teraz ďaleko predbehol svojich rovesníkov a veľmi sa zaujíma o techniku, takže po ZŠ chce ísť na priemyslovku do Trnavy.
@monikaluky Môžem sa spýtať, na základe čoho usudzujete, že HM nie je vhodná pre deti na spektre PAS? Uviedli ste to ako nejaký fakt, tak ma zaujímajú dôvody. Ďakujem.
@hanika7 Mám syna Aspergera s ADHD. Jeho liečebná pedagogička aj jeho špeciálna pedagogička hovoria, že Hejného metóda je pre tieto deti katastrofa. Aj jeho asistentka v škôlke mi povedala, že pre neho je to absolútne nevhodné. Na internete sú k Hejného metóde na českých stránkach viaceré zaujímavé vyjadrenia českých matematikov. Pokiaľ ide o neurotypické deti, tak páči sa mi, ak na škole učia 3 dní klasickú matematiku a jeden deň Hejného experimentálnu metódu. Sú aj také školy, ale je ich asi málo.
@monikaluky tak jedine Pezinok.Nam sa Hejneho metoda nepacila,syna sme prekladali kvoli tomu na inu skolu
Len maly detail - matika je absolutny zaklad prirodnych vied 🙂
Moj syn ma za sebou prvy rocnik s hejneho. Za mna super. Dat 100% skusenost mozem azda az po statniciach 😂
@btsan dakujem za prispevok, na stupnici osoznosti od 1-10 vyhrava 10 bodov, gratulujem 🥳🥳
Ja mam totiz odchodenu len povinnu skolsku dochadzku a vobec som netusila, ze statniciam predchadza nejaka stredna skola 😬 idem prehodnotit cely svoj zivot aj synovu buducnost. Este raz dakujem!
@monikaluky Ďakujem za odpoveď. K špeciálnym pedagógom a ich vyjadreniam ... verila by som tým, ktorý metódu reálne poznajú a majú s ňou vlastné praktické skúsenosti. Mnohí, žiaľ, si tú námahu nedajú a od stola odmietajú všetko, čo nepoznajú, pretože sa v tom nevyznajú a nevedia si rady. Ale, našťastie, sú aj CPPPaPčka, ktoré sa metóde venujú, majú vyškolený personál a vedie kvalifikovane poradiť, čo je pre ktoré dieťa najlepšie. Napr. niektoré deti s PAS majú veľmi silnú averziu k zmenám, k flexibilným pravidlám, atď. pre ne môže byť HM zaťažujúca. Lebo nedokážu spracovať ponúknutú variabilitu a voľnosť, proste potrebujú jasné zadanie a pevné mantinely. Ale sú aj deti s PAS, ktoré práveže nemožnosť ísť svojou cestou obmedzuje a ruší, im môže HM vyhovovať, lebo v nej môžu prejaviť svoju kreativitu a dokázať si, že sú v niečom výnimoční a dobrí. Nehádzala by som všetkých Aspergerov do jedného vreca (dcéra je hraničný Aspík, viem, čo to obnáša). Ešte na záver chcem zopakovať, že HM nie je experimentálnou metódou. A systém, že pár dní sa učí "klasická matematika" a pár dní "Hejného matematika" je samo o sebe nezmysel. Matematika je len jedna. Učiť tie isté deti matematiku dvoma rôznymi spôsobmi súbežne narobí viac šarapaty než osobu. To už radšej učiť klasicky a dobre, než raz dávať deťom dôveru a nechať ich objavovať a argumentovať, a na ďalšej hodine im direktívne písať na tabulu vzorce a dávať počítať stĺpčekové príklady. To je trochu, akoby ste 3 dni žili v diktatúre a 1 deň v demokracii.
@hanika7 A vy ste kde pojedla všetku múdrosť sveta, keď sa povyšujete ešte aj nad špeciálnych a liečebných pedagógov s dlhoročnou praxou. A to čo je hraničný aspík, dobrý nezmysel. A už mi prosím neodpisujte, považujem za zbytočné polemizovať s fanatičkou do Hejného metódy.
@mmoni89 A kde v Pezinku?
@monikaluky Ak tomu dobre rozumiem, vo Vinosadoch je malá škola, iba prvý stupeň 1 - 4 ročník. Tam by som sa určite pýtal, ako dokážu garantovať právo na rovnosť šancí vo vzdelaní, resp. bezproblémové pokračovanie na 2. stupni. Každý správny HM obdivovateľ vie, že tam všetko na seba dokonale nadväzuje, ide to v rôznych špirálach a podobne, a tu to zjavne nebudú môcť garantovať, keďže na druhý stupeň asi pôjdete na inú školu. Tiež mi príde čudné, že o smerovaní školy rozhoduje novoprijatá pani učiteľka, a ešte v takom dôležitom predmete ako matematika, ktorú asi nemá ako hlavnú špecializáciu, ak má zameranie na učiteľstvo 1. stupeň, Ale môžem sa mýliť v predpokladoch. Len sa Vám snažím dať nejaké tipy. Robíte veľmi správnu vec, že sa o túto vec staráte takto v predstihu.
@monikaluky nasi chodia na Bielenisko.Syn ma dvoch spoluziakov tiez s Vinosadov ,od prvej triedy chodia sem.Na Kupeckeho je tiez Hejneho metoda a este na jednej zakladke v PK
@madame_s ano mame tu "novú dobu" kedy si človek obyčajný mysli, ze za to, ze žije v tejto dobe je clovek výnimočný.
Vsetko je tak ako aj bolo to podstatné. Ostatne su len veci, ktore človek bez pokoja v srdci "musí" vyskúšať...
Pani autorka, daj dieta tam, kde idu aj kamoši.. Nech ma svoju základňu. A tam mu bude dobre.
@mmoni89 Ďakujem. Áno, počula som, že Bielenisko je super škola, len bojím sa, že syna nebudú nikde chcieť zobrať, keď potrebuje asistenta/ku. Je Asperger s ADHD.
@mmoni89 Minulý týždeň sme na ihrisku stretli dvoch chlapcov, ktorí chodia ba Kupeckého a veľmi sa sťažovali na Hejneho metódu.

@btsan Stále točíš len o tých zvieratkách a vôbec nemáš snahu pochopiť pointu tohto matematického prostredia. Viacerí ti tu vysvetľujú, že HM je iteračná, dlhodobá, systémová, atď. Ak čakáš rýchle návody a rýchle riešenia, nech sa páči, uč si deti memorovať vzorce a dosádzať písmenká. Možno chytíte aj lepšie skóre v nejakých testoch. Ale vôbec ich to neučí spolupráci, riešeniu nepoznaných situácií, kritickému uvažovaniu, argumentácii apod. Ono to je komplexnejšie než len známky v škole, tým sa deti učia aj správaniu v živote ... a, žiaľ, vieme, ako to dopadne, ak voliči naletia na populistické sľuby. Ľudia radi berú rýchle a ľahké cesty, pretože tie komplikovanejšie riešenia bolia (v zmysle nútia rozmýšľať a pracovať na sebe).