Máte skúsenosti s ľavákmi?

adrianaza
24. feb 2014

Chcela by som sa opýtat, mam syna ma 4,5 roka a je narodený na konci leta, ako sa rozhoduje o takých deťoch ze kedy pojdu do skoly - testy? Kto ich robi a kde? Syn je asi ľavák a pise niekedy zrkadlovo, sice zlava do prava ale jednotlive pismena sprava do lava a nieco napr. aj zdola nahor - cislo 1. Vadi to, mam ho to ucit ako to ma byt, alebo to nevadi a ucitelka v prvej triede ho nemusi napravat? Je vhodné zistiť, ktorú hemisféru má dominantú, či ľavák s dominatnou ľavou ci pravou hemisférou? Dakujem za odpovede.

sissy27
24. feb 2014

@adrianaza na zápis s ním pôjdeš riadne tak ako treba, nabudúci rok, za ten čas sa môže uňho veľa zmeniť... testy školskej zrelosti robí CPPPaP - niekde príde psychológ do škôlky, inde treba aby si si toto vyšetrenie zabezpečila sama... v 4,5roku už by si mala vedieť, či je syn pravák alebo ľavák - keď kreslí, v ktorej ruke drží pastelku? čo sa týka písania - na to má ešte v 4,5roku čas, preňho to nie je písmeno / číslo, ale obrázok, ktorý zrejme prekresľuje po svojom... neponáhľaj sa, všetko má svoj čas... a hlavne ak je ľavák, tak sa ho nesnaž "prerobiť", to nie je žiadna vada...

viky321
24. feb 2014

@adrianaza Nie som učiteľka ale moja dcéra je tiež ľaváčka ,písala zrkadlovo. Odporučila nám pedagogická psychologička nultý ročník,ktorý aj navštevovala a veľmi jej to pomohlo.Dominantnú hemisféru ti zistia na neurológii.

adrianaza
autor
24. feb 2014

@sissy27 vdaka za odpoved. Ano, isto je lavak, na 95% chyta vsetko do lavej ruky. On uz vie pisat, napr. svoje meno, rad pise, takze vie, ze to je pismeno - pozna vsetky, takisto cisla. Ty si ucitelka alebo mas lavaka? Ja sa neponahlam, ale napr. som niekde citala, ze ceruzku ma dieta drzat od zaciatku spravne, lebo potom ako prvak bude mat problem - a s tym suhlasim, ked by 3 roky ju drzal zle, tak neverim, ze potom by sa mu lahko preucalo. Preto sa pytam, lebo on MA ZAUJEM o pisanie, tak ci mu to ukazovat spravne, alebo to nechat tak a nevadi to. Mam jednu knihu o lavakoch, zatial neprecitanu, kde odporuca ten autor prave lavakov nechat pisat s takou vykrivenou rucickou, ked sa im tak dobre, ale neviem ake su skolske smernice, preto sa tu informujem, ci dieta MUSI pisat ako ucitelka chce,alebo ako sa mu dobre.

adrianaza
autor
24. feb 2014

@viky321 aha vdaka. A zide sa to na daco - vediet to, ktoru ma dominantu? A k tej psychologicke vas poslali, ci ste sami sli? V akom veku? Kvoli lavactvu vam oddialili nastup, ci tiez bola narodena v lete? A ako to potom je, vlastne ze nulty rocnik to je ako skola a potom je normalne prvacka s ostatnymi? Nenudi sa tam, ked uz vie citat a pisat, ci naco je vlastne ten nulty rocnik? dakujem za odpovede.

viky321
24. feb 2014

Ja som tú ľavú ruku nejako neriešila. K psychlogičke sme išli sami ale chodí aj do škôlky a posudzuje školskú zrelosť.V nultom ročníku sa neučili písať a čítať. Je to ako predškolská v škôlke, len na lepšej úrovni, viac sa dieťa naučí a potom normálne nastúpi do prvého ročníka.

sissy27
24. feb 2014

@adrianaza nie som ani pedagóg a ani ľaváčku nemám, len mám ešte v živej pamäti, čo sa kedysi robilo s ľavákmi a teda nič dobré to neprinieslo...
učiteľka sa ich určite bude snažiť naučiť držať ceruzku / pero správne, ale mám štvrtáčku a poviem ti, nie vždy sa to stretne s úspechom 😅 a nepýtaj sa, akým štýlom píše moja 30ročná kolegyňa 😀 ale s tým sa žiť dá, hlavne v dnešnej dobe, keď rukou písané veci pomaly ani nevidíš...
inak skús mu kúpiť perá a tuším aj ceruzky sú stabilo pre ľavákov, tie ho tak nejak prirodzene navedú na správny úchop... čo sa týka toho zrkadlového písania a podobne, momentálne by som tomu nejakú extra váhu neprikladala, ešte naozaj mám minimálne rok a pol do školy, za takú dobu deti spravia obrovské kroky, a teda pamätám si, že aj v prvej triede majú deti problém s tými všelijakými slučkami a podobne, nevedia ako to "zatočiť" (schválne, skús napísať správne malé písané f alebo husľový kľúč 😉 ) dcéra mala spolužiačku, ktorá písala kadejako dolu hlavou, zrkadlovo, sprava doľava, ale teda dosť dlho, učiteľka s ňou pracovala aj po vyučovaní a mamička sa vytešovala, aké má prudko inteligentné dieťa, že VIE písať opačne, ale správne písať nevedela nijako, takže tam to išlo ťažko, keď mamička chválila za to, čo sa učiteľky pokúšali dostať do normálu...
ja na tvojom mieste ešte nepanikárim 😉

darina1952
24. feb 2014

@adrianaza ahoj, každú prípravku (prípravnú triedu) v škôlke zvykne navštíviť pedagogická psychologička, ktorá s jednotlivými deťmi urobí krátky rozhovor a odporučí ich do školy alebo odporučí ďalšie individuálne sedenie s dieťaťom v doprovode rodiča. Väčšinou sa na ďalšie sedenie pozývajú deti, ktoré sú narodené v letných mesiacoch júl-august a je dôležité rozhodnúť o postupe do školy alebo o odklade. Odklad musí odporučiť psychologička...
Môj syn intuitívne od malička chytal ceruzky do ľavej ruky a tak sme tomu nechali s MM voľný priebeh a teraz píše v škole ľavou rukou. Kupovali sme perá pre ľavákov a nemá s písaním problém. Len pre mňa bolo v prvom ročníku ťažšie pomôcť mu pri prvých nácvikoch čiar a písania, pretože som praváčka a nevedela som mu ľavou rukou pekne viesť tú jeho 😉 .
Určite syna v písaní podpor a neprekladaj mu ceruzky do pravej ruky (môže to viesť k poruche reči a pod.) 🙂

evelynm
24. feb 2014

@adrianaza , tvoje otazky ma oslovili z viacerých dovodov. Mam obe deti narodene v auguste, obe som dala sama, z vlastnej iniciatívy otestovat na skolsku zrelost v pedagogicko psychologickej poradni. Dcere odporucili nastup do skoly, synovi odporucili odklad, u obidvoch sme sa takto zhodli aj s p. ucitelkami v skolke a tak som aj urobila. A urobila som dobre.
Ja som lavacka a do 1. triedy som chodila daaavno, v casoch, kedy sa este preucalo lavakov na pravu ruku. Nasi ma dali ako 5 rocnu otestovat na lateralitu, odbornik jednoznacne urcil lavostrannu a neodporucil v ziadnom pripade preucanie. Nasi ani nedovolili, aby ma ktokolvek akokolvek preucal. mozu sa tym totiz sposobit velke skody.
Aj ja som spociatku pisala zrkadlovo, zial, nemala som dobru pani ucitelku, nenachadzala som podporu a pochopenie, preto mam na 1. triedu velmi zle spomienky. Dnes su vsak p. ucitelky v tomto smere ine, nie su zatazene predsudkami a vedia, ze lavactvo nie je ziadna chyba ci porucha, ale normalny, hoci mensinovy jav a vedia deti naucit pisat aj lavou ruckou.
Inac, byt lavakom nie je vôbec nic hrozne 🙂 , niekedy je to aj vyhoda, napr. v sporte 🙂 . Svet je ale pravostranne orientovany, cize my, lavaci, musíme byt flexibilnejsi a prisposobit sa, ked treba 🙂

adrianaza
autor
24. feb 2014

@sissy27
@darina1952
@evelynm Dakujem za odpovede. Ja syna nepreucam vobec na pravu ruku ani to nepovazujem za katastrofu a nepanikarm. Len som sa chcela informovat, ze ako to teraz chodi, ci je na to nejaka smernica ze sa to MUSI pisat napr. zhora nadol alebo nie. Ja sama som pravacka, tak preto sa pytam, nech to viem lepsie pochopit, kedze syna pisanie bavi a nechcem aby mal zle navyky. Napr. na zaciatku drzal zle ceruzku, nelezala mu na tom prostredniku, ale som mu to ukazala a lahko sa to naucil spravne mozno aj vdaka tym stabilo ceruzkam a trojbokym pastelkam, ktore mame. Podla mna je dolezite to mat od zaciatku spravne, ako v 6tich rokoch potom preucat ako som uz hore pisala. Skoda, keby tu tak nejaka pani ucitelka napisala, ktora ma teraz prvakov, nech clovek vie ako to je. V rodine nemame lavaka ani nepoznam ziadne take dieta teraz, tak neviem...Mozno mam cas, ale prave o to ide, ze robit nieco dva roky zle a potom uz cas nemat tak to nechcem, kedze on dovtedy z toho bude uz mat zvyk.

adrianaza
autor
24. feb 2014

@evelynm prosim este a kde si ich dala testovat deti a kedy - tesne pred nastupom ci toho pol roka dopredu, kedy je zapis? Kukam, ze si zo Ziliny? ja tiez. Ide aj o to, ze syn je casto chory, preto sa momentalne nemam s kym poradit, ale tak snad sa to zmeni, tak za rok uz pani ucitelky budu vediet ako na tom je.

evelynm
24. feb 2014

@adrianaza , ano , som zo Ziliny. Dcera ma 15 rokov, na tych testoch bola uz davno, syna testovali v sukromnej poradni
http://www.scsppza.sk/index.html
a davala som ich testovat niekedy v aprili, tak sa, myslim, aj odporuca, cize az po zapise. Lebo v tomto veku sa deti pomerne rychlo vyvijaju, co nevie teraz, o par mesiacov pekne zvlada.

kofoluska
25. feb 2014

@adrianaza Som lavacka. 🙂 Od prvej triedy som mala problem pisat tak ako ostatni spoluziaci. Pretoze som si lavou rukou prechadzala po tom, co som prave napisala. Museli sme pisat atramentovymi perami, nemusim Ti asi hovorit, ako moje pisanky vyzerali 🙂)))))) Snazila som sa kdejako vykrivovat ruku, aby som si za napisanym nerobila smuhy, ale nedarilo sa - cim viac som ruku vykrucala, tym skaredsie som pisala. Pomohlo az ked som si proste otocila pisanku sikmo. Dodnes pisem tak, ze mam papier o 90stupnov otoceny oproti beznym ludom. V skole to nikto neriesil - ako mam otocenu pisanku, ako mam vykrivenu ruku. Akonahle som ten blby papier otocila, zacala som pisat tak pekne, ze z toho ludia dodnes nechapu (zrovna mi volala rano pani z danoveho a uistovala sa v niektorych detailoch, tak som skonstatovala, ze pisem necitatelne a ona na to, ze ale ako pekne! :D )
Ak ma krpec zaujem o pisanie, tak ho jemne skus smerovat spravne - uz teraz moze ziskat zle navyky a tych sa bude tazko zbavovat. Ak nieco napise zrkadlovo, opytaj sa ho,co to znamena a preco to tak napisal. Nie karavo, ale hravo, ze Ta to zaujima, nech Ti to vysvetli. 🙂 Ono totiz moze ist pokojne aj o dislexiu (nestrasim, konstatujem 🙂 ). Bracho je dislektik, zamiena si niektore podobne pismena - napriklad b a d.

jatamido
25. feb 2014

ahoj,môj syn má už 13rokov,je siedmak a je ľavák...nikdy som to neriešila,ani sme s tým nemali nikdy žiadny problém,dokonca,keď bol mladší,písal najkrajšie z celej triedy,učiteľka ho nevedela vynachváliť 🙂 ...noo,teraz píše ako doktor 😀 ...a vždy som kupovala perá,kružidlá,nožničky a iné veci pre ľavákov.

adrianaza
autor
25. feb 2014

@kofoluska
@jatamido vdaka za odpovede a ucitelky na ZS to teda neriesia, ze ako pise, len nech to je pekne? Pozeram, ze mi nazov temy niekto zmenil, som chcela, aby sa tu nejaka pani ucitelka vyjadrila, nech viem...

jatamido
25. feb 2014

nie,neriešia...prečo by mali?...teraz už sú všelijaké špeci perá pre ľavákov,aby si písmo nerozotierali...môj syn od prvej triedy používa perá PILOT až doteraz.

25daniela
25. feb 2014

No, uz sa tesim, mam dva a pol rocnu augustovu lavacku 🙂 a dve starsie urcite pravacky, ale som velmi rada ze uz v skole stym nerobia ziadne problemy

denisabi
25. feb 2014

Môj syn je ľavák.Teraz je už šiestak,ale keď sa vrátim do prvej triedy určite to mal ťažšie ako praváci a to z dôvodu,že pri písaní si nemohol očami kontrolovať napísaný text ako praváci,čo je veľmi dôležité,lebo si text zakrýval rukou.Pre mňa sú ľaváci výnimočný ľudia!A čo sa týka správneho držania grafického materiálu pri kreslení,písaní treba dbať na správnosť hneď od začiatku.

kofoluska
26. feb 2014

@adrianaza Ked som ja chodila do skoly, tak neriesili a predpokaldam, ze neriesia ani teraz. 🙂

sonica
26. feb 2014

to ci je dominantny lavak si vies zistit aj doma sama, vsimaj si ktorou nohou kopne do lopty, ked mieri, ktorym ockom mieri... 😉 kazdopadne aj keby nebol cisty lavak, tak preucanie nie je dobre, nicomu nepomoze... ale to vies 🙂
co sa tyka pisania, moja mala je pravacka a robi presne co tvoj, pise obcas pismenka zrkadlovo, takze tym to nie je 😉
inak on sam si musi najst sposob pisania, ktory mu bude vyhovovat...
ja som lavacka z cias kedy to bolo nepripustne a v skole som si toho uzila az az, zo siedmych lavakov v triede som zostala jedina, po tom ako som zlomila ucitelke pravitko, ktorym nas bila po rukach, samozrejme som skoncila u riaditelky, nastastie pre mna to skoncilo dobre... ale spomienky su strasne 😠 som rada, ze dnes uz toto neexistuje 😠
a este je dost casu, ja to zatial robim tak, ze ked napise to pismenko opacne, tak vedla neho jej to napisem spravne, aby videla ten rozdiel 😉 ale nenutene, nenasilne 😉 neboj to prejde 😉

paparkam
26. feb 2014

Aj moja 13rocna dcera je lavacka,vobec to niktonikdy neriesil,pise krasne,v skole ziadny problem,az na to ze nepisala atramentovym perom ,ale perom pre lavakov,noznice sme tiez kupovali pre lavakov,inak fakt ziaden problem 😉

susannv
17. mar 2014

@adrianaza Ja som ľaváčka a môžem ťa ubezpečiť a potešiť , že som počas môjho 38. ročného života nemala žiaden problém. Mám vyštudovanú strojarinu, kreslenie na doskách, potom sociolog. viem šiť, vyšívať, pliesť , šoférovať , odkrojiť si chleba,..... všetko 🙂 V rodine som sama ľaváčka, takže ma nemal kto učiť ako sa píše, ako sa čo robí. Nemám a nepoužívam žiadnu pomôcku pre ľavákov a ver mi, všetko zvládam....len kreativity mám za dvoch. Rýchly test laterity si urobíš že zopneš ruky ako na modlitbu a palec dominantnej ruky je hore. A čo sa táka hemysfér laváci majú dominantnú pravú a opačne. A môžem ťa ubezpečiť, školská zrelosť nemá absolútne nič spoločné s tým či je niekto ľavák, alebo pravák.

kluvancek
17. mar 2014

Ahoj, môj syn bude mať v MÁJI 5 rokov. Je ľavák a tiež sa mu stane že písmenko napíše zrkadlovo ale to robia aj praváci. Ja Mateja upozorním ako sa to píše a to je asi všetko čo riešim nedávam mu kontrolné písania ani na trening. Proste ho upozorním tak ako keď si oblieka tričko naopak, obúva právu topánku na ľavú nohu. Neviem čo je na tom pravda ale ževraj, (to spomínali na škole známa študovala špecialnú pedagogiku) dominantná hemisféra sa dá zistiť aj podla (neviem ako sa to správne volá) vrtuľky vo vlasoch ( na temene hlavy). My sme všetci praváci a mame ju na lavej strane. Matej je ľavák a má ju na pravej strane. Hlavne nestresuj a na tom keď dajú dieťaťu odklad nie je nič zlé a neznamená to že hlúpe. Proste je hravé a basta a aspoň sa mu predĺži detstvo. 😉

trvalka99
10. apr 2014

ano, sme skveli a dokazeme velmi vela....

pitik
10. apr 2014

Ja mam stredneho syna lavaka, je narodeny na konci aprila, takze som odklad nejako neriesila, kedze myslim, ze zrely na skolu bol, skor sme riesili logopediu. Co sa tyka pisania on ma nastastie dobru pani ucitelku, ktora to nejako neriesi, pretoze pise teda dost skaredo a tiez napriklad ciselka zdola hore a aj naopak, ked ma napriklad napisat 15, tak zacne 5 a este stale sem-tam nieco zrkadlovo napise. Ale tak ked mu to vyhovuje, tak ho nejako nepreucam, aj tak to casom nikto nebude riesit, my dospeli piseme tiez vselijako, najma ked mame nieco pisat inak ako na PC 🙂. Ale ak myslis, ze by mal mat odklad, tak ho daj. Ja mam najmladsieho narodeneho na konci jula a viac-menej som rozhodnuta dat mu odklad, nech ma trosku dlhsie taketo bezstarostne detstvo bez uloh. 🙂

nufanek
14. máj 2014

@adrianaza ahoj, tiez sa momentalne zaoberam lavactvom dcerky, ma 5 rokov. Dostala som sa k zaujimavej knizke o lavakoch a metodike ich pisania, vola sa Nechte levaky drapat, autor je lavak, stredoskolsky ucitel Ivo Vodicka. http://www.littera.sk/index.php?action=obchod&s... tu je knizka najlacnejsia. Zatial som len na zaciatku citania, no to drapanie ako sa tomu hovori je pisanie, pri ktorom si dieta nerozmazava co pise a aj vidi co pise. Som ucitelka na druhom stupni, tam sa uz lavactvo neriesi, zatial nemam dobre preskumane, ako to maju osetrene prvostupnove ucitelky, ale myslim, ze nie vsetky sa tym trapia.

adrianaza
autor
14. máj 2014

Dakujem za odpovede
@pitik
@nufanek
Ja mam tiez tu knihu, este som ju necitala, lebo ma prave napadol ten "problem" ze ci ucitelky na ZS nemaju niekde predipsane, ze deti MUSIA pisat rovnako - napr. zhora dolu, takze cela kniha by bola tam padom na nic, preto som sa tu informovala, sranda, ze nikto o tom zatial nevie, resp. sa to asi teda neriesi...

sweetsuzi
14. máj 2014

My sme s manzelom obaja lavaci a obaja sme este ako deti absolvovali psychologa, lebo sa to do skoly vyzadovalo. Inak myslim ze nemam ziaden problem s nicim - ziadne pomocky pre lavakov nepouzivam a podobne ako @susannv mozem o sebe prehlasit ze som zrucna a pouzitelna v kazdej oblasti 😅 co sa tyka pisania, ja pisem celkom pekne aj ked nie tak ako pravaci, ale co sa tyka mm, tak tam je to cista hroza. 😀 NMimochodom, nas syn je pravak 😉
A este som zabudla - viacero pismen som pisala zrkadlovo, ale ked nas zacali ucit pisat v skole, upravilo sa to.

livka299
14. máj 2014

@25daniela Ahoj ja mám tiež takmer 3-ročnú augustovku - ľaváčku :D

25daniela
15. máj 2014

@livka299 moja keby vydrzala este hodinu, bola by septembrova 🙂 ale ja ju mam za odnemu, takze ona vsetko len mne dobre robi. Keby sa narodila tak ako mala, az za polovicou septembra, tak by som mala problemy v skolke, nastup do prace. A do skoly ak nebude pekne hovorit, tak pojde o rok neskor, alebo sa uvidi ako na tom bude s ostatnymi vecami. Zatial je uzasna, dokonale empaticka a sama od seba vidi, co treba robit... To je tazko vysvetlit, normalne som z nej niekedy v soku co ona vidi a vnima, niektore veci sa ani najstarsia nevie naucit a ona mi to vie sama od seba 😀 😀 😀 A to lavactvo ma mierne rozrusilo na zaciatku, lebo nemam s tym skusenosti, ale ona iba kresli lavou rukou, papa pravou. Viem ze musi mat dominanciu niektora hemisfera, preto som rada ze ju ma, aj ked je to lava. Vecsi problem by bol, ak by sa ziadna hemisfera nespecifikovala do dominantnej. Vtedy ma dieta obrovske problemy s ucenim. To som mala asi ja..

nufanek
15. máj 2014

@adrianaza ono, co sa tyka pisma, jedna vec je co ucia lavakov v skole, dolne pisanie, pri ktorom si dieta zakryva co pise, preto si casto rozmazava a tlaci pero, ceruzku pred sebou, ruka sa tym viac unavuje. Pravaci vyuzivaju pri pisani tah a ich pismu sa priblizuje prave horne pisanie lavakov, to "drapanie", tiez ide o pisanie, kde sa pouziva tah a nie nasilny tlak. Mne je vlastne jedno co ucia alebo neucia 🙂 ucitelky v prvej triede, ked jej usmernim ruku a budem ju viest k tomu, ze drapanim bude mat od zaciatku pisania lahsi zivot, menej unavenu ruku a pismo len malo odlisne od pravakov, tak sa s ucitelkou da jednoducho dohodnut, ze bude pisat tak.
Moj nazor je, ze ucitelky to neriesia a dieta sa trapi, postupne si pismo zdokonaluje podla svojej potreby.