Matematická trieda 4. ročník

ollynka
12. nov 2022

Aká je výhoda, keď dám dieťa do matematickej triedy v 4.ročníku? Majú tam ísť deti, ktoré sú nadané v matematike. Z dcérinej triedy ide polovica triedy trojkárov,dvojkárov. Máme čisté jednotky a nerozumiem významu prechodu do matematickej triedy. V čom je to výhoda?

dskjhfdlkdjhl
12. nov 2022

@ollynka No, ak tam idu deti, ktore na matematiku nemaju nadanie, tak potom je taka trieda zbytocna. Vyznam to ma vtedy, ked sa v tej triede stretnu deti s nadanim na matematiku a teda sa tam da ucit matematika efektivnejsie a krajsie ako v triede, kde su velke rozdiely medzi detmi.

jakoma
12. nov 2022

Maju dvojky,trojky z matematiky? V matickej triede sa maju stretnut deti, ktore sa tesia na matiku a nevadi im,ze budu mat o par hodin matematiky v tyzdni naviac,mozno na ukor inych predmetov (moja skusenost, ale zo strednej). Niektori mali z matiky 4 v matickej triede, ale nikto nehovoril fuj matika :D

mikadooo
12. nov 2022

@ollynka asi majú viac hodín matiky by som tipla? Asi im po čase pôjde matika trochu lepšie ako nematematickej triede.

ibrunova
12. nov 2022

Ja som chodila do matematickej. Prihlásil sa, kto mal záujem a potom urobili výber. Nebolo to len o matike, celkovo sme sa tam stretli šikovnejší žiaci, učili sme sa rýchlejšie a viac do hĺbky, hecovali sa navzájom k lepším známkam.. Ja by som ju dala, ak sa vytvorí jedna trieda zo šikovných, v ostatných to bude slabšie, aby tam nezakrnela.

minilla
12. nov 2022

Tiez som chodila do matematickej. Suhlasim s @ibrunova ze sme sa tam stretli sikovnejsi ziaci a ze to nie je len o matematike . Okrem toho sme mali najlepsi vyber ucitelov, pretoze sa predbiehali o to, kto nas bude ucit (so sikovnymi ziakmi sa lepsie pracuje, taku triedu chce ucit kazdy). U nas to bol ale prisny vyber naozaj dobrych ziakov (jednotkari, max. dvojkari), ziadni trojkari.

paulinam99
13. nov 2022

@ollynka Po vlastnej skúsenosti spred niekoľkých desaťročí (uff) môžem napísať, že matematická trieda (my sme ju mali v 5-8 roč. s rozšíreným vyučovaním matematiky a fyziky) bola na môj prospech, keďže matematika a fyzika na strednej škole išla ľavou zadnou (proste dieťa získa náskok a rutinu) a aj na výške išla matematická analýza, fyzika i lineárna algebra prakticky bez špeciálnej prípravy na prvý termín (3,3,1).

Takže za mňa: doporučujem

Faktom ale je, že bude v škole dlhšie, keďže tie hodiny navyše týždenne proste musí absolvovať. Spolužiaci budú už doma a ona ešte v škole ....
A áno, nie každý to bude dávať na jednotky, budú aj trojkári.

ollynka
autor
13. nov 2022

@paulinam99 no potom neviem, či je to také plus,ked je jednotkárka a začne nosiť trojky sa na to vyprdneme s prepáčením, ja potom v tom nevidím žiadne plus pre to dieťa....potom nech sa venuje normálne učivu ako má a na strednej škole musí zabrať. Mne išlo aj o to, či pri prijímaní na strednú školu alebo gympel uprednostňujú žiakov z výberových tried.

ollynka
autor
13. nov 2022

@ibrunova no som zvedavá,....už teraz toho majú dosť, pokiaľ pôjdu zlé známky, sa budeme pýtať späť.

ollynka
autor
13. nov 2022

@jakoma ale fuj známky asi vadia a nielen deťom,...potom je to o čom?

ibrunova
13. nov 2022

@ollynka ale kde máš napísané, že tých trojkárov tam vezmú?

paulinam99
13. nov 2022

@ollynka Áno, uprednostňujú ... idú bez prijímačiek. Tie trojky tam budú mať tí slabší. Ty si písala, že je jednotkárka, takže o ňu obavy mať nemusíš, prinajhoršom 1-2 na vysvedčení.

Benefit je v tom, že to bude mať ľahšie na strednej i na výške, keďže bude mať viac rutiny v počítaní i vo fyzikálnych zákonoch.

Však dobrá matika je potrebná pre rôzne odvetvia hospodárstva = vyššia uplatniteľnosť.

P.S.: A je treba, aby sa zúčastňovala čo najviac rôznych matematických/fyzikálnych olympiád, či pytagoriád.

ibrunova
13. nov 2022

@ollynka a je rozdiel mať dvpjku v silnej triede a v slabej triede. Nemá čo stratiť.

ollynka
autor
13. nov 2022

@paulinam99 Ako sa teraz ráta prospech aby išlo dieťa bez prijímačiek. Aj z tej výberovej triedy musí mať lepšie známky, aby mohla ísť bez prijímačiek.

paulinam99
13. nov 2022

@ollynka Google Ti dá odpoveď, tak troška pohľadaj. 😉

ibrunova
13. nov 2022

@ollynka na strednú školu lepšiu sa bez skúšok mechodí. Hádam nejdeš teraz kalkulovať, nechať ju v slabej triede, aby mala lepšie známky, to je pekná blbosť.

ollynka
autor
13. nov 2022

@ibrunova nerozumiem aká stredná škola lepšia,...sú lepšie a horšie str.školy? Toto sa už asi klasifikuje ako gymnázium, táto výberová trieda,....môže sa ísť aj z 8 ročníka. Už som tu zakladala tému, že deti idú v piatom ročníku na gymnázium. Takže teraz chápem, že ide teraz o to. A že sa dá aj z 8.ročníka. A až taká slabá trieda to nebude. A kalkulujú rodičia, ide aj o známky, stres dieťaťa a náročnosť. Aj ked má teraz samé jednotky, je to náročné už teraz,....samé písomky, diktáty, v 2.st.už vraveli že to bude horšie, tak myslím, že oprávnene rozmýšlam aj o známkach.

ibrunova
13. nov 2022

@ollynka no hovorila si o matematickej triede, zrazu točíš o gymnáziu, ja ti dáko nerozumiem už.

heleninamama
13. nov 2022

@ibrunova Ona zrejme o školskom systéme nič nevie a v hlave sa jej spojilo, že šikovné deti idú od 6.ročníka na 8-ročné gymnázia. A teraz v škole otvárajú triedu s rozšíreným vyučovaním matematiky od 4.ročnika a myslí si, že to je to isté.
@ollynka Do tej triedy ju daj. Ak je naozaj šikovná, bude vedieť viac ako v bežnej triede. Ak nie, nič sa nestane. A ak sa rozhodne ísť na 8-ročné gymnázium, čakajú ju prijímačky z matematiky a slovenčiny.
Na 8-ročné gymnázia idú fakt šikovné deti a či je šikovná, to zistíš práve vďaka tej matematickej triede. A prijímačky bude robiť na konci 5. ročníka. Tam deti neberú len tak a rozhodujú vedomosti.

ollynka
autor
13. nov 2022

@heleninamama 🙂a odkiaľ to mám vedieť,....takže to nie je to isté,...na 8.r.sa ide z piateho, na bilingvárne z ôsmeho,...rozšírená trieda matematiky od piateho. 🙂 ,..už v tom mám prehľad,....postupnosť v tom je,...tak uvidíme,...Ďakujem za info,....

ibrunova
13. nov 2022

@ollynka to, že matematická trieda na základnej je vlastne gympel, je blbosť. Na osemročné gymnázium môže ísť po 5.ročníku,na päťročné bilingválne po 8 alebo 9.ročnímu,na všetky ostatné po 9.ročníku.

heleninamama
13. nov 2022

@ollynka Na 8-ročné sa ide od šiesteho ročníka. Na konci 5. však robí dieťa prijímačky. Na bilingválne (to sú 5-ročné gymnázia) sa ide od 9. a prijímačky robí dieťa na konci 8. ročníka. Ale inak si to pochopila.
Základ však je učiť sa a ovládať matematiku a slovenský jazyk. Aj keby napokon zostala na ZŠ celých 9 rokov a išla na klasické gymnázium alebo inú 4-ročnú strednú školu.