Moja dcéra bude mať 8 rokov a predčasne dospieva

milada1312
17. mar 2020

Ahoj chcela by som sa s vami podeliť.zijeme v írsku.. moja dcera bude mat 8 rokov a dospieva rastú jej prsia ochlpenie dr robila vyšetrenie krvi všetko ok a rengen kosti ukázal že je o rok staršia..A že mám očakávať tak do roka menstruaciu ..dr nam odporučila liečbu kazde 3 mesiace že by jej pichala injekcie aby jej spomalila tu pubertu že je nato mala na menzes a že vyráste max 150 cm 155 že 2 alebo 3 cm plus mínus..Čo si myslíte vy?ďakujem za odpovede vopred

maminuska
17. mar 2020

@milada1312 ja by som na tie injekcie dcéru dala , vie to pekne spomaliť a dievča ti dorastie do bežnej menšej výšky. Má predčasnú pubertu .

tina7729
17. mar 2020

@milada1312 toto ma aj moja ochlpenie nie ale jeden prsník väčší.a vysoká je riadne na 7rokov v máji bude mať 8

ivangeline
17. mar 2020

A co je na tom akože zle?

katulienkax
17. mar 2020

Asi by si mala ist na tie injekcie uz len kvôli tomu rastu

milada1312
autor
17. mar 2020

Ďakujem za radu moja bude mat v septembri 8 .. Mám trošku obavy stých injekcií predsa sú to len hormóny aby jej to do budúcna neublizilo ..aby otehotnela...

kiki68
17. mar 2020

@milada1312 prave kvoli tomu aby mohla May aj deti a nedostala v 25 menopauzu. Lebo ten rychly rast nie je dobry ani pre repeodukcne organy.

milada1312
autor
17. mar 2020

Ďakujem pekne za radu veľmi ste mi pomohli k rozhodovanim. Začiatkom apríla máme apoitment tak jej to dám pichnúť.. predsa 8 rokov je to veľmi skoro a neviem či by bola na to pripravená..ona je ešte ako maličká hra sa s brbinama.

milada1312
autor
17. mar 2020

@tina7729 no aj moja je vyskoa dr vravela že na jej vek je vysoká že to normalne nieje .A je najvyššia s triedi

deti95060810
17. mar 2020

Ahoj, riešili sme niečo podobné s dcérou... má chĺpky na pohlaví. Na vyšetrení - endokrinológia, mi povedali že nemá žiadne zvýšené hormóny a je všetko OK...že sa stáva že deti majú chĺpky na pohlaví. Dcéra mala nedávno 10 r.
ja by na tvojom mieste tak isto súhlasím s injekc...

milada1312
autor
17. mar 2020

@deti95060810 ďakujem pekne za radu ...áno dám jej to pichnúť

syslik81
17. mar 2020

bohuzial .. v mase co jeme je prilis vela sajrajtu a zvierata napicahen hormonmi na rast a s nimi to dostavaame i my a nase deti cim sa puberta prejavauje skor ako by mala ... uz sa to niekolko krat riesilo .. a ano je lepsie to zastavit aj ked zas len injekciami ...

jamika27
17. mar 2020

@milada1312 ja neviem ja nie som odborník nerozumiem sa ale celkovo by som sa toho asi bála. Skús osloviť iných odborníkov či je to ozaj potrebné. Ja neviem či ti v tejto skupine odborne poradia. Ja ako laik by som sa bála či tento zásah hormonálny nebude mať v budúcnosti vplyv na plodnosť napríklad ... neviem

milada1312
autor
17. mar 2020

@jamika27 no práve ja sa tiež o toho bojím predsa sú to len hormóny.ale na druhu stranu bude mat len 8 rokov neviem či bude na to pripravená psychicky aj fyzicky..neviem ak bude reagovať keď ju u toho bude bolieť brucho ...je na to mala

yvoneta
18. mar 2020

@milada1312 my sme riešili tiež predčasnú pubertu, uz v prvom ročníku začínali prsia, potom postupne ochlpenie dole a v podpazusi. Lekárka sa rozhodla to najskôr sledovať, ze ako rýchlo sa tie znaky budú vyvíjať, našťastie išlo to pomaly a rozhodla som sa, ze nebude brať hormóny a vobec jej to neublizilo, ma 11 rokov a menzes ešte nemá. A lekárka povedala, ze dovŕšením 9.roku sa to uz považuje za fyziologicku pubertu. Takže možno by ste to aj vy vydrzali aspon do 9 rokov, co uz je v poriadku.

milada1312
autor
18. mar 2020

Ahoj ..No u nás sa ta puberta prejavuje rýchlo co brala dr odberi tak ukázali že sa prejavuje rýchle že zvyčajne puberta začína od čísla 5 a moja dcera ich mala vysoké že vraj poslední bod a to je 13 .že rád sú tie hormóny vysoké a o hodinu sú v normálu že skakaju ..tak mi to vysvetľovala pani dr .detská lekárka ktorá sa tomuto venuje.

beata_ra
18. mar 2020

Hmmm zaujimave, ja som sa s dacim takym u nas v okoli este nestretla, ale tak ak sa tomu doktorka venuje, nechala by som to vsetko na nu. Ona by mala vediet, co bude pre tvoju malu to najlepsie a dufam to dobre vsetko zvladnete

majamat
18. mar 2020

@milada1312 kedy sa jej zacala puberta? ako rychlo rastie, resp. kolko narastla za posledny rok a rok predtym? podla toho sa da zisti, kedy nastupila puberta. puberta prebieha zvycajne 3r. a aka je teraz vysoka? a aku mate vysku vy rodicia? pytam sa koli genetickej predispozicii. ja uz par rokov riesim rast mojej dcery, preto sa v tomto orientujem. moja dcera je na svoj vek dost drobna.

milada1312
autor
18. mar 2020

Ahoj minuli rok v januári som spozorovala že jej rasu prsia išla som s nou dr lebo som sa zlákala tak pre istotu mala iba bradavky zvecene .potom začala robiť vysetrenie krv rengen a ct .krv ok len boli vysoké tie hormóny rengen ukázal že jej kosti sú o rok staršie...septembri mala visku 117 a teraz 128 cca ..Ja mám visku 173 a manžel 165 .

majamat
18. mar 2020

@milada1312 fuha, tak to je velky narast. no ak mala prejavy uz pred rokom, tak uz asi vyse roka prebieha puberta. rastie vlemi rychlo,co je pozitvne. ak by rastla aj dalej takto rychlo, tak za rok moze dat 10cm a potom ak by aj dostala menzes, zostatkovy rast este moze byt celkom slusny. no aj keby narastie este po puberte tych 10cm je to malo. cize dokopy by mala 148cm. no je tu moznost, ze menzes nedostane za rok, ale za 1,5-2r. priemerne dievcata dostavaju ms v obdobi medzi 12,5-13,5r. tvoja mam vyvoj dopredu, v tom je vacsinou genetika. to znamena, ze by to u nej mohlo byt v obdobi okolo 11,5r. , rpipadne povedzme okolo 11r. to by bolo celkom fajn. no podla vsetkeho, co sa tyka vysky, je tu moznost dedicnosti. pises,ze manzel 165cm. jeho vyska je chlapska vyska a muzi maju graf prirodzene vyssie posadeny. su v priemere vyssi o 13cm. cize ak chces jeho vysku premenir na zensku, vychadza 152cm. take je dost mozne, ez vasa dcera zdedila prave tuto vysku. a j keby ho trochu prerastie, tak pri takomto priebehu puberty fakt asi viac ako 155cm mat nebude.
co sa tyka inj, neviem ti poradit. s tym skusenoti nemam. no fakt je, ze genetika sa zmenit neda. ak ma dieta byt nizsie, nic sa z tym neda robit. ovplkyvnit by sa to dalo len v pripade, ak by islo o chorobny stav. skus sa opytat dr. ake su komplikacie-neziaduce ucinky pri tych inj. ak je to opravnene, urcite treba v takych pripadoch nasadit aj hormony, ale ak je jej stav fyziologicky, tak je to zbytocne ovlyvnovanie jej organizmu.
este by stalo za to, zistit, kedy mm prestal rast. je pravdepodobne, ze aj on mal predcasnu pubertu, aj ked u chlapcov je to o nieco neskor. a teda vdaka tomu narastol menej.

milada1312
autor
18. mar 2020

No dr mi povedala že max do roka mám očakávať menstruaciu. Genetiku sme tiež samozrejme riešili..ale o tu visku sa mi ani tak nejedná sú ľudia menší aj vetsi..Ja sa hlavne obavam o tu menstruaciu ako by to zvládla aj tie bolesti bruska okolo toho .je mala na to .neviem čo mám robiť neviem sa rozhodnúť. 🤔by bola 1 v triede co by mala menstruaciu už teraz je najviisa ..

katarinava
18. mar 2020

Ahoj my sme tiež riež riešili podozrenie na predčasnú pubertu. Prsia začali vystupovať po 8 roku, skontrolovali hormony - tie ukázali vzostup, ale nič hraničné a rtg zápästia potvrdilo zhodu veku kalendárneho a podľa kostí. Takže sme sa rozhodli pre pozorovanie, pretože to nebola predčasná puberta ale skorší príchod klasickej puberty. Takto sa to sledovalo až doteraz a lekarka presne odhadla, že po 10 roku bude aj menzes. Tá sa dostaví po objavení sa aj ochlpenia a po období, kedy dieťa narastie viac cm ako je kalendárnych mesiacov. teda napr za 12 mesiacov narastie 13 cm. Presne nám to sadlo - ale dcéra má medzičasom 10 rokov preč. Menzes zvládla celkom fajn. ALE na tvojom mieste by som poriadne rozmýšľala, dcéra nemá ani 7,5 roku a už vysoké hormony, prsia a ochlpenie. Nás upozornila lekárka, že rast sa teraz spomalí a potrvá max 2 roky. Takže ltt dosiahne svoju predpokladanú výšku. Už menzes v 10 rokoch je skoro, nie to ešte pred 9 rokom. Samozrejme, je to na tvojom uvážení.

milada1312
autor
18. mar 2020

@katarinava tak že ti by si jej dala injekicie

zuzlicek44
18. mar 2020

Ja som.v 5 triede dostala menzes...
Veď tam ide k prírodu....ako to ona zariadi..ešte som nepočula žeby niekto dal dietatu dobrovoľne hormóny.
Prosím nerobte jej to , chodte sa kľudne poradiť aj s iným lekárom,boli ste len pri jednom a je to dôležitá vec..
Ja osobne by som sa aj bála zasahovať " proti vyššej moci"... Tak to aj deťom ktoré sú vyspelejšie mentálne treba dať niečo na utlmenie? 🤦🤦🤦

aaaadrianaaaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinava
19. mar 2020

@milada1312 Ak mám 8 rokov až v septembri, kosti o rok "staršie" ako je ona a idú jej výrazne hore hormony, ano, veľmi vážne by som o tom uvažovala

milada1312
autor
19. mar 2020

@aaaadrianaaaa diki za radu

lilitela
16. apr 2020

@maminuska Mas s tymto aj osobnu skusenost prosim? Lebo riesim podobne, ale mna zase 2 lekarky presvedcaju, ze to nemusi mat vplyv na finalnu vysku (zasadny), pritom citala som rozne nazory, tak zase internet vs. lekari, clovek nevie, comu verit.
A jasne, ze ma obe od injekcii s hormonmi odhovaraju, lebo maju aj negativa, ja osobne som mala kopec negat skusenosti aj s obycajnou antikoncepciou.
@yvoneta Joj toto je dobra sprava a spomenies si este, ako sa jej casovo vyvijali tie znaky? Ze kedy chlpy po tele? Ci to vsetko sa uz objavovalo v tom prvom rocniku? Lebo to je super, ze "vydrzala" az do 11-ich.
@milada1312 No presne, hra sa to este s barbinami, ked ma triesku v prste zavija, akoby jej ruku odtrhlo. Az sa cudujem, ako mozu tie hormony ovplyvnovat ten vyvoj fyzicky, ale psychicky az tak nie.

yvoneta
16. apr 2020

@lilitela áno, išlo to od prvého ročníka ochlpenie, prsia pomalšie, a kostny vek mala tiez o rok viac. My sme chodili každých 6 mesiacov aj k detskej gynekologicke a nič strasneho jej nerobila, iba sono prsnych žliaz zakaždým ze o koľko narástli a sono cez bruško, vajecniky pozrela, či sa začínajú aktivovat pod vlyvom hormónov. A toto je podľa mňa najdôležitejšie, na to sa vždy pýtala aj endokrinologicka. Keby sa tie vajecniky začali predčasne zobudzat, aktivovat, vtedy by bolo nutné hormonálne zasiahnuť. Takže fakt najlepšie to odsledovat sonograficky u detskej gyn. A keďže sme vydržali bez menzesu do 11 rokov ( uz 9 je norma ), tak uz nemusime ani chodiť každých 6 mesiacov, uz čakáme az keď dostane menzes a potom sa ukázať, príp.podľa potreby, ak by sa mi niečo nezdalo. No a má aktuálne 165 cm ( ja 175 ) takže s rastom to tiež zvládla. Hormóny by som jej dala iba keby gynekologicka podla sono videla, že uz sa niečo naozaj blíži. Lebo hormóny môže mať vysoké, ale vajecniky na to nemusia predčasne aj reagovať. Zájdite na gynekologické, sono bude najviac vypovedne, čo uvidí na organoch.

paloma10
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilitela
17. apr 2020

@yvoneta Dakujem za tip, najdem jej gynekologicku, lebo toto mi nikto z lekarov nepovedal. Mali ste odporucanie, lebo bezne teda na gyndu sa ide bez odporucania, ale v pripade deti neviem, a bola to nejaka specialna detska gynda? Diky