Motivácia pre prváka. Ako ho podporiť pri úlohách?
Ako to urobiť? 10x mu musím pri každom písmene povedať: tak poď, ďalšie atď... Niekedy začne robiť naschvál a píše hlúposti.
Skúšala som odmeny aj tresty. Nič nepomáha.
Chápem, že pre neho je to veľmi ťažký proces, no tých pár písmen robíme veľmi dlho. Nechcem mu to znechutiť.
Ako ho motivovať?
@anonym_autor a to ne neprekáža sedieť dlho nad ´úlokami? Ved mu to nakresli, aby vizuálne videl, že ak si úlohu napíše za takúto dobu, tak mu ostane toľkoto času na to, aby ste išli na ihrisko, na bicykel, mohol sa hrať a pod. Kedy píšešete úlohy? V škôlke sa ako o ňom učiteľky vyjadrovali, čo sa týka pripravenosti na školu? V škole ako pracuje?
@anonym_4f4502 v škole je ich 25. Pani učiteľku majú úžasnú, no určite sa nestíha každému naplno venovať. Chyby mu opraví, ale nemôže dohliadnuť na všetko. Inak sa tam správa dobre.
Pripravenosť do školy bola tiež dobrá. Skôr mi príde, že keďže mu to nejde na prvú dobrú,tak kašle na to... Sedí a sedí.
Skúsim Vašu radu.
Snažím sa po ňom nekričať, ale niekedy je to tažkeeeee.
skus napisat ministrovi, nech tym prvackym uckam este zo 5 deti nasukaju...otras, tato krajina😢
@anonym_4f4502 v škole je ich 25. Pani učiteľku majú úžasnú, no určite sa nestíha každému naplno venovať. Chyby mu opraví, ale nemôže dohliadnuť na všetko. Inak sa tam správa dobre.
Pripravenosť do školy bola tiež dobrá. Skôr mi príde, že keďže mu to nejde na prvú dobrú,tak kašle na to... Sedí a sedí.
Skúsim Vašu radu.
Snažím sa po ňom nekričať, ale niekedy je to tažkeeeee.
@anonym_autor kričať určite nie, skôr motivovať, do tretej (čas si dosaď podľa seba) úlohy napíšeme a pôjdeme - bicykel, plaváreň, cirkus a pod. Aj keby si mala dočasne obmedziť starostlivosť o domácnosť.Prváka treba naučiť, že úlohy sú jeho zodpobedniosť, ale že sedieť nad nimi celé poobedie ho oberá o čas, ktorý môže využiť ináč. Aký má režim dňa? Má čas medzi školou a úlohami sa venovať hre, športu a pod.? Alebo opačne, nepíše úlohy večer, keď už je unavený? Má dostatok spánku a pohybu vonku?
@anonym_autor kričať určite nie, skôr motivovať, do tretej (čas si dosaď podľa seba) úlohy napíšeme a pôjdeme - bicykel, plaváreň, cirkus a pod. Aj keby si mala dočasne obmedziť starostlivosť o domácnosť.Prváka treba naučiť, že úlohy sú jeho zodpobedniosť, ale že sedieť nad nimi celé poobedie ho oberá o čas, ktorý môže využiť ináč. Aký má režim dňa? Má čas medzi školou a úlohami sa venovať hre, športu a pod.? Alebo opačne, nepíše úlohy večer, keď už je unavený? Má dostatok spánku a pohybu vonku?
@anonym_4f4502 chodí do družiny, tam sa vyhrá. Družinu potrebuje, pretože v okolo nemá žiadnych rovesníkov a je tam veľmi rád. No Príde trochu unavený, to je pravda..
skus napisat ministrovi, nech tym prvackym uckam este zo 5 deti nasukaju...otras, tato krajina😢
@gelifil tiež som to nechápala. Na jedného učiteľa je to veľa detí. A hlavne 1. ročník, kde musíš sledovať každú čiarku🤦🏻♀️
Škola vraj nemá peniaze na ďalšieho pedagóga.
Družina je fajn. Ja by som ho doma chvíľu nechala nech vydýchne a potom fakt dlawdiet vedla neho a povzbudzovať ho. Krásne napíšme, pekne sa ti to podarilo.
Naozaj sedieť vedla nebo, niekotre deri to proste vyžadujú
Nekric na neho a ani mi nedávaj tresty. Veď je stále september pre deti je to velka zmena
Je prvak, ucia sa maz dva tyzdne a uz ste skusali odmeny a tresty? Ja som s prvackou pisala ulohy aj dve hodiny, sustredenost 0. Citanie odmietala. Bola som si vedoma toho, ze to lahko nepojde. Naozaj nemozes ocakavat, ze prvak bude mat za 15min napisane ulohy. Je to prenho velka zmena, naozaj necakaj, ze pojde vsetko lahko. Postupne si najdete sposob. Neostava ti nic ine, len sa obrnit trpezlivostou
Je prvak, ucia sa maz dva tyzdne a uz ste skusali odmeny a tresty? Ja som s prvackou pisala ulohy aj dve hodiny, sustredenost 0. Citanie odmietala. Bola som si vedoma toho, ze to lahko nepojde. Naozaj nemozes ocakavat, ze prvak bude mat za 15min napisane ulohy. Je to prenho velka zmena, naozaj necakaj, ze pojde vsetko lahko. Postupne si najdete sposob. Neostava ti nic ine, len sa obrnit trpezlivostou
@anonym_a3005a snažím sa byť trpezlivá. Musím sa lepšie nastaviť 😅
@anonym_a3005a snažím sa byť trpezlivá. Musím sa lepšie nastaviť 😅
@anonym_autor urcite ano, ono to bude lepsie, len nie hned 🤭 zmena je to prenho aj pre teba. Uz to nie je dietatko, co sa pohra, pobeha, ale maly clovek, ktory je strateny vo svete skoly a povinnosti. Krikom nic nedosiahnes, zatne sa este viac a skoncili ste. Ale neboj sa, je to len obdobie 🙂
@anonym_a3005a nikdy som s prvákom nepísala úlohy dve hodiny, maximálne pol hodinu. Ale kým nastúpili do školy, tak som sa ho snažila maximálne na písanie pripraviť, ešte mimo toho, čo robili v škôlke. Rozcvičiť ruku montessori aktivitami, stiahla som si pracovné listy, niektoré sú veľmi pekné a zaujímavé, kreslili sme spolu, maľovali, s písaním nebol potom problém
@anonym_a3005a nikdy som s prvákom nepísala úlohy dve hodiny, maximálne pol hodinu. Ale kým nastúpili do školy, tak som sa ho snažila maximálne na písanie pripraviť, ešte mimo toho, čo robili v škôlke. Rozcvičiť ruku montessori aktivitami, stiahla som si pracovné listy, niektoré sú veľmi pekné a zaujímavé, kreslili sme spolu, maľovali, s písaním nebol potom problém
@anonym_4f4502 to istw som robila aj ja, aktivit mala dcerka viac ako dost, grafomotoricky pripravena, v skolke vzdy vsetko bez problemov. Tvorila, kreslila, pisala, poznala pismena a bum skola a zrazu pocit, ze je toho na nu vela. Darmo sme boli oddychnute, aj tak sa jej nechcelo. Kazde dieta je ine.
@gelifil tiež som to nechápala. Na jedného učiteľa je to veľa detí. A hlavne 1. ročník, kde musíš sledovať každú čiarku🤦🏻♀️
Škola vraj nemá peniaze na ďalšieho pedagóga.
@anonym_autor ale inak su skoly, kde to ide aj smensim poctom ziakov v triede...toto vsak treba zistovat vopred , to je uloha rodicov
@anonym_autor je koniec sept...to uz pisu pismena?
Je necely mesiac v skole, prvaci si zvykaju na skolu a rezim niekolko mesiacov co viem od ucitelov...tak do Vianoc.
Urcite nekric, hoci mas uz nervy a nechapes ho...mam 3 chlapcov a nemalo to ziadny dobry ucinok.
Daj mu limit...napr....napises riadok a zahrame si nejaku hru.
@anonym_autor ja mam tiež prvacku..pripravená na školu, robili sme po škôlke pracovné zošity, tvorili atď, úplne sa tešila na školu, že takto si bude robiť domáce úlohy, stále sa chcela na školu hrať a na domáce úlohy.. no a prišla škola a je to inak.. v škole ju zaujíma všetko len nie moc to co sa učia, nebaví ju to, lebo zatiaľ sú to jednoduché veci a ona by chcela už vedieť čítať, písať aj počítať priklady.. doma sme robili oveľa ťažšie veci q bavilo jju to aj vedela..a teraz hľadáme systém kedy je dobre si robiť úlohy, mávajú len pár riadkov písania a občas niečo jednoduché v šlabikár.. skúšali sme hneď po škole, ze si pol hodku oddýchla a išli sme na to, to je úplne na prd lebo ona sa absolútne nedokáže sústrediť, chodí ak do družiny takže je vyhrata ale proste to nejde..tak sme skúsili pred večerou, ďalšie dni po večeri.. a stále skúšame pretože ani jeden čas nieje vhodny🤣 odflakne písanie, musím jej davat prv kresliť aby uvoľnila ruku, to ma rada a potom napísať na necisto a až potom do zošita pretože keď nie, ona to maximálne odflakne pritom ked sa snaží vie to krásne napísať.. a keď sa jej spýtam, prečo to dobabrala tak povie, že však to je jedno sú to len čiarky a nie písanie.. tak následne vysvetľujem aké je dôležité robiť tie čiarky aby pisat vedela..a stále dokola..niekedy som už tak brutálne vytocena, že by som vybuchla ale horko ťažko sa krotim, lebo keď na ňu začnem kričať, viem ze to poseriem už navždy.. ale je to ťažké.. musia si tie deti zvyknúť oni ako keby nerozumeli tej váhe domácich úloh, pre nich to nieje také podstatné.. takže len vysvetľovať, chváliť a pozitívne motivovať.. ja si tiez zoberiem niektoré rady od vás k srdcu a skúsim to na mojej..
@anonym_autor už si mu to... Znechutila
@anonym_autor starsiemu sa nechcelo pisat, tak som sa spolu s nim ucila pisat, ja lavou rukou. Pisala som skaredsie ako on, tak sme sa na tom smiali. Nechala som ho robit ulohy, ktore ho bavili viac ako prve. Pointa je, ked sa vies zapojit, zapoj sa, nie len, ze tu ty sa uc, a idealne z toho spravit zabavu. Pocitajte spolu, on zapise vysledok. Aby ucenie bolo zabavou. Krik a donucovanie mu to ozaj znechuti, a to nastavenie mu sposobi neskor velke problemy. Ked sme ze uplne zacinali pisat, pisali sme pre deti smiesne slova: prd, hovienko, kakanica, a ze pes smrdi a take no..lebo to proste medzi malymi chlapcami leti.
@anonym_autor hlavne ho pochval za každé písmenko, že je šikovný 👍
@anonym_autor sú proste deti, ktoré aj keď vedia, že sa musia učiť, tak budú protestovať. Môj syn do siedmeho ročníka, kým pochopil, že to naozaj sa musí učiť a naozaj si musí robiť úlohy a naozaj je pre neho lepšie urobiť ich čím skôr a sám. Skúšali sme všetko, konzultovala som to s učiteľmi, nepomáhalo nič. Bolo to trápenie, viac pre mňa ako pre neho.

@anonym_autor a to ne neprekáža sedieť dlho nad ´úlokami? Ved mu to nakresli, aby vizuálne videl, že ak si úlohu napíše za takúto dobu, tak mu ostane toľkoto času na to, aby ste išli na ihrisko, na bicykel, mohol sa hrať a pod. Kedy píšešete úlohy? V škôlke sa ako o ňom učiteľky vyjadrovali, čo sa týka pripravenosti na školu? V škole ako pracuje?