icon

Môže riaditeľ zakázať rodičom vstup do školy?

5. nov 2024

Ahojte. Kazde rano pri odprevadzani deti do skoly chodime s nimi do ich chodby, odkial sa deti idu popriezliekat do vedlajsej chodby (prvak a stvrtak). Cakame tam na nich lebo mame ich tasky (dost tazke) a aby sme sa proste rozlucili. Viacero rodicov tam stoji rovnako ako my. Nikdy ziadny z nas nezavadia, je tam presne priestor kde mozeme stat a pockat na deti. Nikdy nas tam nebolo vela naraz a nezavadzali sme nikomu.
Od dnes nas ucitelia odtial vyhodili, ze deti to vzladnu same, tasky si maju brat zo sebou a zakazali nam rodicom vstupovat do skoly. Samozrejme ze to zvladnu same ale tie tasky si nemaju kam pri prezliekani davat, chodbicka kde sa prezliekaju nie je velka naopak je dost uzka na tolko deti a skrinky maju na sebe, cize ked sa jeden hore prezlieka zavadzia tomu pod nim a nie to este mat pri sebe aj tasku. Inde tasku dat nemozu lebo bud im do toho iny kopu alebo cez to neprejdu. Na miesto kde stojime my rodicia si to tiez dat nemozu lebo je tam vacne spina a mokro, tasky by mali po par dnoch znicene.
Nevadi mi ze by chodili deti do skoly same (aj ked neviem ako s tou taskou) len ma zarazilo, ze riaditel moze zakazat rodicom vstup do verejnej skoly. Moze vydat takyto zakaz? Ked sme sa pytali preco sa to zmenilo, vraj deti su samostatne a my rodicia nemame co v skole robit.

simca06022011
5. nov 2024

@zuzanockamt ja som napr ovplyvnena alternativou a prave naopak, myslim, ze dieta ma byt vedene k samostatnosti a nie ho tutkat a cakat na neho s tastickou, lebo nezvladne sa prezut :D

zuzanockamt
5. nov 2024

@simca06022011 Tu v diskusii však vidíme úplne opačný prípad.

tetapetra
5. nov 2024

@akvi to čo si dala? Ja s teba umriem. Veď toto sa teraz učí moje decko na obcianke.

akvi
5. nov 2024

@annm81 nikdy si nebola na skole, kde bezia po schodoch velke deti a male su odstrkovane? Presne toto som ako ucka riesila vlastne denne, ci na schodoch, na WC, v jedalni, kdekolvek sa dostali do interakcie male a velke deti, tak tie male mali problem, niekedy realny, niekedy sa proste len bali, ze ich velke deti sotia. Denne som x-krat vravela pubisom, ze musia davat pozor. U nas to dospelo do bodu, ked sa oddelili schodiska, po ktorych mohli chodit len skolkari a 1. stupen a po druhej strane velke decka.

Pritomnost rodica v triede nijako nesuvisi s usliapanim na chodbe, ty si sa prva pytala, ci by som si uplatnila pravo byt v triede a ja som ti odpovedala, ze ak by to bolo nevyhnutne, tak ano.

zuzanockamt
5. nov 2024

@akvi Ako dlho a kedy si učila na klasickej ZŠ? U nás napr. 1.a 2.stupeň prichádza do priameho kontaktu minimálne. A škôlkari? Tí majú samostatnú budovu.

candii
5. nov 2024

Nie, nemôžeme ani my do školy ani prvé týždne keď bol prvák sme nemohli.

kittykat22
5. nov 2024

U nas jedna mamicka narobila bengal v triede cez prestavku, ked bola po ucebnice. Mala mala choru ratolest tak bola vyzdvihnut ucebnice. A od riaditelky skoly ma povoleny vstup do skoly len po vyucovacich hodinach 😀 Ma zakaz vstupit do skoly ked su tam deti.

simca06022011
5. nov 2024

@kittykat22 tak to je napr divne, lebo u nas si dohodnem s triednou ze pridem.. a normalne vedia o mne = otvoria a idem.. ako boli deti vacsie tak napr. poslala deit nech odnesu knihy dole, ale to bolo uz davno :D drhy stupen, uz sa ani nepytam ked, len dam vediet ucitelke ze pridem do skoly, deti nemaju knihy v triede, maju ich u nas v skrinkach, dcera mi da kluc a vybehnem jej to zobrat.. to je vsetko :D Rovnako stale konzultacie a vsteko funguju, ale uz nic take ze rodicia si chodia po skole.. ale maju to dohodnute.

akvi
5. nov 2024

@zuzanockamt neviem, ci to ma este zmysel, ale skusim.. Nie, nepotrebujem vysedavat v skole s deckom a byt mu za chrbtom. Nemyslim si, ze je ok chodit decku za ritou a vyzliekat mu vetrovku a nosit tasku. (to inak mne je z tychto domnienok riadne smiesne, pretoze ja som presny opak takejto matky a kto ma pozna naozaj, tak vie, ze ja som prenechavala decku naozaj velku mieru zodpovednosti za vsetko). To ale nic nemeni na tom, ze si myslim, ze zakazovat rodicom vstupovat do skoly je proste zle. Zle z hladiska dovery, vztahov, vytvarania komunity, dobrej klimy skoly. Takto to vnimam a myslim si, ze aj preto je skolstvo tam, kde je, pretoze sa vytraca to, co nas robi ludmi..

kittykat22
5. nov 2024

@simca06022011 u nas nie. Rodic moze do skoly len po dohode s ucitelkou alebo riaditelkou a ti ho pustaju. Ucitel ktory cloveka nepozna a nema s nim stretnutie ho nesmie pustit do skoly. A rodicia nesmu behat samostane po skole - vzdy v doprovode. Deti su cipovane ked prichadzaju a odchadzaju, my vidime cas. Je prisne strazene kto moze a nemoze z druziny sam a ked chcu ist kamaratky/kamarati spolu domov a je tam len jedna strana, moze s nimi to druhe dieta ak ma podpisany papier, ze rodic kamaratky/kamrata ho moze vyzdvihnut. Nepustia ani po telefonickej dohode.

akvi
5. nov 2024

@zuzanockamt na prizemi sme mali skolku, prve poschodie 1.stupen a druhe poschodie druhy. Schodiska po oboch stranach. Klasicka dedinska skola, toto je asi najtypickejsia budova dedinskej skoly..

simca06022011
5. nov 2024

@akvi vidis u nas to bolo otocene naopak a do dnes je, a tym padom neudupu velky malych na schodoch, lebo schodami ani nechodia- prizemie mali 8-9 rocnik, prve zvysny druhy stupen a druhe poschodie boli 1-4taci.. a vybavene. Jednak ti prvaci tam boli az do vecera, a chodia s doprovom ucitelka/vychovavatelka a teda nerusili extra ani ked prechadzali cez den, zaital co druhy stupen uz vacsinou ziadny dozor nejak extra neriesi
este mate k otmu skolku no, to je extra :D

tetapetra
5. nov 2024

@akvi nehnevaj sa,ale mňa mama do školy nevodila a už vôbec so mnou nechodila do šatne. Syn chodí do obecnej školy, šatne majú ako kurniky, kde by sa tam natrieskali rodičia. V našej škole veľmi dbajú na to,aby malí, mali prednosť. S velkacmi sa moc nestretávajú,len vonku a na obedoch. V škole sa ich snažia viesť cestou úcty jeden k druhému. Hlavne tí veľkí sú naozaj fajn.

annm81
5. nov 2024

@akvi extrémne preháňaš. Na malých školách nie sú také davy, aby to bolo nebezpečné. Na veľkých školách je zas úplne bežné, že prvý a druhý stupeň sa nachádzajú v iných častiach budovy. Dokonca nie je nezvyčajné ani to, že malé deti majú osobitný vchod, alebo skorší vstup do školy. Rodič tam naozaj nemusi dieťaťu pomáhať prezúvať sa. Ak sú tam ešte aj rodičia, len to celú situáciu zneprehliadňuje - to isté, čo s autami, keď rodičia musia dieťa doviezť autom a nakoniec sa okolo školy v čase, keď tam idú deti, pohybujú desiatky áut, čo len dramaticky zvyšuje riziko. To je napr. dôvod, prečo na našej škole na každom jednom rodičovskom padá veľmi dôrazná žiadosť, aby deti chodili pešo/bicyklami.

A to o prítomnosti v triede si potvrdila, že hovoríš o zdravom dieťati - to svedčí o tom, že problém je predovšetkým v tvojom vnímaní, lebo dieťa, ktoré potrebuje rodiča v triede potrebuje odbornú pomoc.

simca06022011
5. nov 2024

@annm81 u nas napr velmi mestski rodicia ziadali parkovisko na bicykle pri skole, nehrozi... :( take.. no... zvlastne v tejto dobe...

zabka1987
5. nov 2024

Áno , môže . A treba viesť deti k samostatnosti , veď sú dosť veľké a zrelé na to . Ja tomu fakt nerozumiem prečo toto robíte preboha ? Veď im ubližujete týmto . Netreba sa o ne báť , všade je dozor predsa .

kittykat22
5. nov 2024

A inak ked hovorite o tej samostatnosti - tak naproti nasej skoly bola statna budova a do nej viedli take vysoke schody. A niektore mamicky tam stavali - rano. Ja som nechapala co tam robia a potom mi bolo vysvetlene ze pozeraju do okien triedy a cakaju na deti a potom im mavaju 😅😅😅😅😅 Celkom ulet 😅😅😅😅😅

tetapetra
5. nov 2024

@kittykat22 nie 😄😱

kittykat22
5. nov 2024

@tetapetra prisaham!!! 😂

akvi
5. nov 2024

@annm81 dieta, ktore potrebuje v triede rodica, moze mat nejaky problem, ktory moze suvisiet so sikanou a pod.
Vies, pre mna je zly signal, ak skola zakazuje pritomnost rodicov. Nikdy by som do takej skoly dieta nedala. V nasej skole bolo uplne normalne, ze rodic tam moze vstupit a mohol byt kludne aj na vyucovani a rodicia to vyuzivali castejsie, ako si myslis. Nechceli tam byt preto, lebo to ich dieta potrebovalo,alebo mali nejaky problem s ucitelkou a pod., ale preto, lebo to brali ako sucast zivota komunity. Chceli proste vidiet, ako to v triede zije.. Je asi velmi tazke pochopit, ze to vobec nemusi byt o nejakych zakazoch a prikazoch, ale mam pocit, ze uz sme tak mimo, ze toto vacsina ludi vobec nevnima.

prasiatko30
5. nov 2024

U nas sa mohli odprevadzat deti len v skolkarskom veku. Od prveho rocnika sa mi zda sme uz po ne ani nemohli chodit a stvrtak absolutne nie.

kittykat22
5. nov 2024

@akvi tak ale to je nieco ine. U nas bolo dievcatko a malo psychicke problemy a mamicka chodila do skoly a mala povolene sediet pri vycovani vzadu v triede - to bol uz 5 rocnik. Ale to je specificka situacia. To, ze u nas nesmu trajdat rodicia po skole nevylucuje, ze je o dieta v pripade potreby vyborne postarane.

akvi
5. nov 2024

@kittykat22 vidis, a mne to pride ako mile gesto rozlucky, ze si zakyvame z okna..

akvi
5. nov 2024

@kittykat22 lenze ak ma dieta potrebu, aby ho rodic odviedol do satne, preco niekto tuto potrebu spochybni? Skumal niekto dovod?

kittykat22
5. nov 2024

@akvi 🤦‍♀️ jasne v septembri 1-2x v prvom rocniku. Ale oni tam stoja nonstop. Dieta ma v skole kamaratov a nepotrebuje aby tam matka stalkovala pod oknami.

kittykat22
5. nov 2024

@akvi ty si zase nejaka super Montessori matka kde rodicia mozu valcovat skolu pretoze ja som rodic a kto je viac. Skola je vzdelavacie zariadenie a ked dieta ma problem byt v satni tak sa to asi nejako riesi. A nie, ze ty tu budes pisat, ze je v poriadku ked je zo skoly holubnik. Ja neviem na akej planete zijes, ale nie kazdy clovek ma dobry umysel a vstup kohokolvek do skoly a pritomnost na vyucovani mi nepride normalna. Deti sa potrebuju sustredit, ucitelka tiez a pride mi uplne sibnute aby cudzi rodicia chodili do triedy kde je aj moje dieta ako sa im zachce. Ak je dovod na to aby tam boli - pretoze dieta ma problem alebo specificike poziadavky ucenia a rodic potrebuje nieco riesit s dietatom - ok. To mi problem nerobi. Ale prepac, aby si tam niekto behal ako na klavir - tak to by neslo.

akvi
5. nov 2024

@kittykat22 to nemozes vediet, ci to niektore dieta nepotrebuje. Predpokladam, ze tam nestoja matky siedmakov. Ja nerozumiem tej snahe zovseobecnovat nieco. Ved ok, ak to niekto nepotrebuje, nebude to robit. ale niekto to mozno bude potrebovat este aj v tretej triede.. Preco to neumoznit a vysmievat sa z toho?

kittykat22
5. nov 2024

@akvi mi prides mi ako matka stihacka. Nenechas to dieta dychat ani v skole. Nonstop za zadkom. V satni, v triede, za oknom ... nedaj boze aby malo dieta cas pre seba. Tvoje chovanie a nazory mi pridu uplne za hranou.

akvi
5. nov 2024

@kittykat22 no esteze mas na vyber 97% skol, kde ti ti cudzi ludia liezt nebudu.. Ja som si vybarala z tych 3%, kde sa to neberie ako nieco zle.

Mozes si o mne mysliet co len chces..

zuzanockamt
5. nov 2024